gyermektartásdíj behajtása külföldről


Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.18. 14:52

Nem lehet, biztos. Náluk lehet kérni a végrehajtást. A gyerektartás küülönleges eset.

gerbera317 # 2021.02.18. 10:16

Külföldön kell végrehajtást indítani az apa ellen. Ha az a "végzés" osztrák határozat, akkor egyszerűbb, ha magyar, akkor kicsit bonyolultabb. Lehet, hogy az IM tud segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.18. 09:18

Az Igazságügyi Minisztériumnak külön osztálya van erre. Fordulj hozzájuk!

(Nincs olyan, hogy "nemzetközi ügyvéd".)

kobi68 # 2021.02.18. 09:12

Tisztelt Szakértő!

Férjemmel, és három kiskorú gyermekünkel Ausztriában éltünk.Mindketten Magyar állampolgárok vagyunk.A gyermekeink mis itthon születtek.Hosszas tortúra után elváltunk,mi hazaköltöztünk,Ő maradt kint.A válás Győrben történt,mert az volt az utolsó itthoni közös lakhelyünk.Gyermektartást nem fizet,pedig erről bírósági végzés is született.Sajnos nem tudtak segíteni nekem a mostani lakhelyünkön lévő jogi irodán mi is a teendőm.Olvastam,olyat is hogy nemzetközi ügyvédet kell fogadnom.Segítségét kérném pontosan,sorjában mi a teendőm.
Tisztelettel köszönöm

gerbera317 # 2020.06.18. 21:52

1) Fogadj fel egy németországi magánnyomozót, aki kideríti, hol lakik az ember.
2) Ha ez megvan, fogadj fel egy ottani ügyvédet, aki téged képviselve elinditja ott a végrehajtást.
A többi már gyerekjáték.

dori98 # 2020.06.18. 18:00

Jó estét!
Férjemmel 2011-ben elváltunk a bíróságon. Született két gyermekünk.
A bíróság megállapította a tartásdíjat is. Volt férjem viszont 2011 óta ezt a pénzt soha nem fizette meg nekem. A fiam már 2013- ban betöltötte a 18. életévét (2 évig járt volna neki), lányom pedig még nincs 18 éves és neki még járna a gyermektartásdíj.
A bíróság megítélt még számomra egy összegben gyerektartási hátralékot is ami a végrehajtóhoz került de nem volt sikeres a behajtás, mivel volt férjemnek 2009 óta se bejelentett magyarországi munkahelye se magyarországi állandó lakcíme nem volt elérhető.
Legutóbbi tudomásom szerint volt férjem külföldön Németországban él. (Ennyi amit sikerült megtudni róla)
2015-ben pedig C2 minősítésre százalékoltak le egészségügyi problémáim miatt.
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy ebben az esetben mi lenne a teendőm és kihez fordulhatnék?
Segítségüket előre is köszönöm!

glitter # 2017.01.16. 14:04

T. Fórumozók!

Gyerektartás nemzetközi végrehajtása esetén mivel lehet az ügyet (2015. szeptemberében adtam be az IM-be) gyorsítani? A Probono lawyer-rel fel lehet venni a kapcsolatot?
Köszönettel

ObudaFan # 2016.03.21. 15:52

A gyermektartas ügyében ha van már bírósági ítélet, akkor végrehajtást lehet kérni, ennek sikertelensége esetén a gyámhatóságtól előlegezést lehet kérni, illetve büntető feljelentést lehet tenni. A hitel ügyében nincs más, mint perelni és végrehajtani a ráeső részt.

Genoview # 2016.03.21. 10:45

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Szakértők!

Kérdésem elég komplex. Lányom apja időszakosan külföldön dolgozik, időszakonként azonban Magyarországon tartózkodik. A gyerektartási kötelezettségének az itthon tartózkodás (és munkanélküliség időtartama alatt) rendszeresen nem tesz eleget. Ilyen esetben mit lehet tenni?
Ez a kérdésemnek csupán az egyik része.
A másik problémám, hogy közös lakáshitelt vettünk fel, az épített házban azóta is ő tartózkodik, mi a lányommal albérletben élünk (csupán fél évet éltünk együtt az ingatlanban). A hitelt a volt párom nem fizeti egy jó ideje, így most már végrehajtás alatt állunk. A ház fele papíron az enyém, és a hitelben adóstárs vagyok. A fizetésem 33%-át most kezdik el letiltani, míg a lányom apjának fizetése (külföldi munkavégzés miatt) nem letiltható. Sajnos nem keresek túl jól, ezért alig marad pénzünk a megélhetésre. Különösen mivel a gyerektartást sem kapom meg rendszeresen.
Mit lehet ilyen esetekben tenni? Behajtani nincsen mit rajta, illetve ha az én tulajdonom lenne is végrehajtanák a banki tartozás miatt. A fizetését sem lehet letiltani.
Tudom, hogy az élet nem igazságos, de ezt nem érzem jogszerűnek, hogy az ő lakhelyére felvett kölcsönt tőlem vonják, és közben a közös gyermeket is én tartom el albérletben, míg ő semmit nem fizet.

Előre is köszönöm, ha valaki tud megoldással, tanáccsal szolgálni!

Mónika

Juli74 # 2015.12.01. 14:57

kedves Mindenki! Ex férjem Norvégiában él, 12 éve ugyanannyi gyerektartást fizet. Emelésről hallani sem akar. Mit javasoltok kihez tudnék fordulni, aki érdemben segítene? Köszönöm

MACSKAJANCSI # 2015.11.14. 08:36

a férj családtagjai tudnak mindent, de arra nincs garancia, hogy vészhelyzetben az igazat mondanák, ami egyben a férj ellen szól.

MACSKAJANCSI # 2015.11.14. 08:35

köszi szépen, mindenképpen továbbítom a javaslatot.

igen, de hallottunk már olyan esetekről is, (ami nem ritka) amikor ezt a "lelépő lépre" húzzák rá utólag, gyermekrablást követ el.
ettől tartok én, ezért próbálom komolyan felhívni a figyelmét, hogy a várakozás nem elegendő.

MACSKAJANCSI # 2015.11.13. 22:18

nem ez a dolgok elintézésének, lezárásának a NORMÁLIS rendje.

úgy látom, már belátja, hogy hibázott, s hajlik a hiba kijavítására, ezért is írtam ide, hátha lenne valami olyan ötlet, amivel elindulhatna a megoldás irányába, mert jelenleg én nem sok esélyt látok, lassan egy éve már, hogy semmi hivatali előrelépés, csak áll minden, ő meg a 2 gyerekkel nehéz anyagi és egyéb helyzetbe került (inkább hozta magukat)

MACSKAJANCSI # 2015.11.13. 22:15

én is ezt mondom neki folyamatosan, de szerintem nagyon naiv és nem látja át az egészet, csak a saját helyzetét hangoztatja...

hogy akármilyen rossz is volt a házasság és apaként is rossz volt az az ember, ez így ne oké, mert következményekkel járhat.
nem ez a dolgok elintézésének, lezárásának a rendje.

Hollandia a házasságkötés és az első gyermek születési helye.
aztán Lengyelországban éltek, ott született a második gyermek.

nagyon sajnálom őket, de hogyan tud ebből jól kijönni?

mit tegyen most szerinted?

MACSKAJANCSI # 2015.11.13. 21:59

a férj nem tudni hol van, melyik országban jelenleg, de skyp-on követelőzik, hogy menjenek vissza stb.

a gyerektartásdíjról nem beszél, viszont van egy csomó adóssága, ami miatt ha lehet kikerüli a bejelentett munkát.

milyen esélyekkel lehet itt valamit is tenni?

MACSKAJANCSI # 2015.11.13. 21:55

felvilágosítást, tanácsot szeretnék kérni egy közeli ismerősöm részére.

a helyzet a következő:
magyar állampolgár anya, külföldi állampolgár apa, külföldön kötött házasság, melyből 2 gyermek született.

az anya fogta magát és hazajött a két gyerekkel. itthon indította el a bontópert és a gyerekek újra anyakövezését.
családi pótlékot nem kap, mert nincsenek meg az ehhez szükséges iratok és rém lassan megy minden hivatalos út.

én óvatosan figyelmeztettem, hogy szerintem nem jól cselekedett, s az esetleges helyzetre fel kellene valahogy készülnie.

szerintem külföldön kellett volna elindítani a válást, mert úgy egyszerűbb, s kellett volna ott gyámügyi segítséget kérnie.
mert így nincs nyoma semminek, amivel alá tudná támasztani azt, hogy miért fogta meg a két gyereket, s hagyott ott csapot papot.
féltem őt, nehogy bajba kerüljön az egész miatt.

mit tudna tenni?

köszönettel várok minden ötletet, javaslatot

ObudaFan # 2015.11.12. 05:54

Bori00

Nyilván a 20% nincs kőbe vésve, mert a gyermekek valós szükségleteit kell figyelembe venni. De valamennyi emelés lehet reális.

ObudaFan # 2015.11.12. 05:52

fenyőtoboz5

A valós kinti fizetésedet veszi figyelembe a bíróság, de a költségeidet is és azt is , hogy ott is gyermeket tartasz el. És a valós költségeit veszi figyelembe a gyereknek. Letiltani itthonról nem fog a bíróság, de ha nem fizetsz, végrehajtható lesz a tartásdíj.

fenyőtoboz5 # 2015.11.10. 18:06

Tisztel Fórum!
Külföldön élek, Mor-ra fizetek haza gyerektartást mindig időben a megállapodott összeget. A volt feleségem szakított a párjával, ezáltal anyagi nehézségei adódtak. Több gyerek tartást követel, mondván drága a házbérlés és megnőttek a gyerekek és velük együtt az igények is. A külföldön élők többnyire többet keresnek, de drágább is az élet! Hogyan tud a bíróság igazságosan dönteni? Akivel idáig beszéltem, csak arról próbált meggyőzni, hogy a nő jogai és követelései megkérdőjelezhetetlenek, amit elég szomorúnak és nem tartok korrektnek. Külföldön is van gyermekem, arra is költök. A tartásdíj esetleges újra meghatározásakor(mondjuk beperel az ex) mit vesz figyelembe a bíróság, mennyiben számít bele az új családom életszínvonalának kockáztatásába, le tudja-e tiltatni a fizetesem otthonrol barki is?
Igaz-e amit hallottam, hogy a jelenlegi munkakörömet alapul véve megnézik mennyit kereshetnék Mo-n és abból határozzák meg a tartásdíj összegét. Ez igaz?
Köszönettel,
FT5

Bori00 # 2015.10.07. 11:57

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő. Páromtól gyerektartásként a fizetése 20%-át állapították meg, ez durván 25. 000 Ft/hó-t jelentett. Rendszeresen, rendesen fizette. Minden hónapban a munkáltató vonta le. Két hónapja külföldre költözött és külföldön vállalt munkát. A volt feleség rögtön jelentkezett és követelte a gyerektartás összegének a megemelését illetve bírósággal fenyegetőzött. Jelenleg a Magyarországon megállapított összegnek a dupláját. A kérdésem pedig az lenne, hogy külföldi jövedelem esetén is a fizetés 20%-át kell fizetni vagy a magyarországi bíróság által megállapított összeget?

szilvia7805 # 2015.09.28. 11:47

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2015.09.23. 13:29

szilvia7805

Az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztályához kell fordulni.

szilvia7805 # 2015.09.22. 13:22

Üdvözlöm!

Bírósági végzésem van gyerektartásról, viszont a volt férjem nem fizet. Külföldre költözött, sajnos semmiféle elérhetőségét nem tudok. Úgy hallottam, hogy a magyaroszági Bíróság nem fog "nyomozni" a volt férjem és a munkáltatója után. Ilyen eseben hova tudnék segítségért fordulni?

Előre is köszönöm a választ!

glitter # 2015.09.09. 06:01

Köszönöm a választ. Megpróbálom.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.09.08. 19:34

Ahogy ObudaFan írta, az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztályához kell fordulni.