Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökségről való lemondás más személy részére

ObudaFan # e-mail 2018.02.26. 07:19

Majd a perben kell, hogy indokolják az álláspontjukat. Persze, nem lett volna célszerűtlen, ha már most megteszik és akkor adott esetben meg lehetett volna próbálni a pert elkerülni, de tenni egyelőre nem tudsz semmit, amíg a per nem folytatódik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

pityu936 # e-mail 2018.02.24. 14:17

Most vettem észre, rossz helyre írtam hozzászólásomat,elnézést kérek de ha választ kapnék, előre is köszönöm.

pityu936 # e-mail 2018.02.24. 14:05

Tisztelt Fórumozók!
Hagyatéki tárgyalás érintettje vagyok, törvényes örökösként. Így köteles részre vagyok jogosult, mivel a végrendeletben nem szereplek. A néhai jelenős pénzbeli tartozást halmozott fel évek alatt felém, melyet peresítettem, de a per jelenleg az elhalálozás miatt a hagyatéki végzésig nem folyik tovább. A hagyatéki eljárás során szerettem volna megegyezni a végrendeleti örökössel, bizonyítékaimat továbbítottam ügyvédjének, de a közjegyző által adott határidő jelentkezésük nélkül telt el. Írásban néhány nappal később közölte a végrendeleti örökös ügyvédje, nem ismerik el igényemet,és már értesítették erről a közjegyzőt, kérték a hagyatéki tárgyalás kitűzését.
Kérdésem az lenne, nem kellett volna indokolni, miért nem ismerik el az elküldött tárgyi bizonyítékok ellenére igényemet ,illetve nem engem kellett volna előbb értesíteniük erről a tényről?

ObudaFan # e-mail 2018.02.23. 17:54

2. Nem.
3. Csak az írásbeliség érvényességi feltétel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ikrek75 # e-mail 2018.02.22. 16:24

Kedves drbjozsef! Köszönöm a választ, sokat segített.
Megkerestem ügyvédeket, de eddig csak egy írt vissza, aki a végrendeletet javasolta (érthető módon nem hozzá mennék, hiszen végrendelet esetén is megmarad a túlélő házastárs kötelesrészi igénye, tehát meg sem értette, mit szeretnénk). Emellett a hagyaték értéke határozza meg a szerződés %-os díját, amit egy ilyen lemondó szerződésnél irreálisan magasnak tartok. Marad az utánaolvasás, s várom, hogy a többi ügyvéd is visszaírjon, aki jártasabb a témában.De: ha valakinek van ilyen ügyvéd ismerőse, szívesen vennék ajánlásokat, az mégis megbízhatóbb, mint neten keresgélni.

drbjozsef # e-mail 2018.02.15. 11:07

ikrek,

az örökléssel kapcsolatos dokumentumoknak jópár érvényességi feltétele van, ha nem pártízezer forintos örökségről van szó, hanem komolyabb összegről, mindenképpen menjetek el egy ügyvéddel, és ő szerkessze meg a szerződést. Ne barkácsoljatok, ez pont olyan dolog, ami érvénytelenné válhat csak egy szó vagy vessző hiánya miatt is.

1.: Ha a férjed lemond a tőled való örökségről, akkor főszabály szerint ez nem hat ki a gyermekére, tehát az öröklésből férjed kiesik, helyére a gyereke lép, és örököl tőled. De kiköthetitek a szerződésben, hogy a lemondás a leszármazókra is vonatkozik, tehát tőled nem örököl a férjed gyereke.

ikrek75 # e-mail 2018.02.15. 09:20

Köszönöm. Kérdéseim még:
1/ mit jelent, hogy a lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki, kivéve, ha a megállapodás így szól? Ezt meg tudná világítani valaki egy gyakorlati példával?
2/ mit jelent az, hogy a lemondással egyidejűleg másik örököst lehet nevezni, feltéve, hogy a nevezett az örökhagyó után örököl. Mert pl. testvérem gyermeke nem örököl utánam, így a férjem nem mondhat le érvényesen az örökségéről az ő javára?
3/ milyen alakiságokhoz kötött a lemondás? Én nem találtam egyebet, mint hogy írásba kell foglalni (szerintem biztosabb a 2 tanús "papír", ha később bárki megtámadná...)
Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.13. 15:16

Annyi, hogy vegyétek bele, hogy köteles részre kiterjedően is.

www.kbs-ugyved.hu

ikrek75 # e-mail 2018.02.13. 14:39

Igen, arra keresem a megoldást, hogy ha pl. én halok meg előbb a férjem örököl utánam és az ő halála után pedig az ő gyereke. Tehát már azt sem szeretnénk, hogy a férjemmel egymás után örököljünk. Ennek eddig csak a lemondás tűnik jó megoldásnak, de ott is vannak kérdések amelyeket írtam és nem tiszták.

drbjozsef # e-mail 2018.02.12. 16:48

Nyilván arra gondol, hogy ha a férje előtt hal meg, és a férje örökölne őutána, akkor a férje gyereke örökölne amikor meghal a férj (benne a feleség vagyonának egy részével is). Ezt akarja elkerülni.

ObudaFan # e-mail 2018.02.12. 16:09

A férjed gyereke neked nem törvényes örökösöd, tehát ő végrendelet hiányában egyébként sem örököl. Az öröklésről való lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában a kötelesrészről való lemondást is jelenti.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ikrek75 # e-mail 2018.02.12. 14:55

Tisztelt Fórumozók!
Férjemmel házassági vagyonjogi szerződést kötöttünk, amiben a vagyonelkülönítési rendszert választottuk, közös vagyonunk jelenleg nincs. Most készülünk házat venni, melynek 1/2-1/2 részben leszünk tulajdonosai az anyagi hozzájárulásunk arányában. Közös gyermekünk nincs, nem is tervezzük. A vagyonjogi szerződésünk élők közötti jogügyletekre vonatkozik, de halálunk esetén azt szeretnénk, ha a saját vagyonunk a saját "águnkon" öröklődne. A jelenlegi öröklési szabályok alapján a túlélő házastárs örököl - leszármazó hiányában - az örökhagyó szülei mellett. Elég erről kölcsönösen lemondanunk? A PTK. szerint a lemondással egyidejűleg másik örökös nevezése esetén van erre ingyenesen lehetőség, ennek hiányában a kötelesrész ellenében érvényes csak a lemondás. Mit jelent az, hogy a lemondás az örökhagyó leszármazóira nem vonatkozik? Mert a férjemnek előző házasságából van gyermeke, de azt szeretnénk, ha ő csak férjem után örökölne. Köszönöm előre is a válaszokat!

tick-tack # e-mail 2018.02.07. 14:34

Immaculata

Köszönettel vettem hozzászlásod amiben tájékoztattál, hogy mi a "jogsértés". De a kérdésemre érdemi választ nem adtál :) Én csak kíváncsiságból kérdeztem, hogy eme jogi esetnél, hogyan alakul az illeték. Az élethelyzetek rendkívül bonyolultak tudnak lenni és ugye ez kihat a jogi ügyletekre is. Ez okokból kifolyólag nem árt ha az ember előre tájékozodik, hogy ne érje meglepetés!

Immaculata # e-mail 2018.02.07. 07:21

A jogsértés az, ha közjegyző előtt színlelt egyezséget kötnek, illeték kikerülése végett.

tick-tack # e-mail 2018.02.06. 20:51

Elnézést elirtam. Az ajándékozó követeli vissza az ajándékot jogsértésre hivatkozva, az ajándékozott pedig elismeri a jogsértést. Tehát peren kívüli egyezséget kötnek Azt hiszem ezt már jan 1-től lehet közjegyző előtt is tenni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.06. 19:17

Az ajándékozó visszaadja az ajándékot?

www.kbs-ugyved.hu

tick-tack # e-mail 2018.02.06. 15:47

Olyan kérdésem lenne még, hogy ajándék visszakövetelése esetén hogyan alakul az illeték? Tehát ha az ajándékozó elismeri a jogsértést ( mindezeket okiratba foglalva, földhivatalba benyúlytva stb.ahogy kell ) és vissza adja az ajándékot, akkor az ajándékozott vissza kérheti-e az illetéket a NAV-tól?

Immaculata # e-mail 2018.02.05. 22:18

Az elírás valóban nem. Az illeték 10 eFt, de érdemben a fellebbezés nem változtat.

Valami olyasmit mondhatott a közjegyző, hogy az ajándék elfogadása miatt nem hivatkozhatsz érvénytelenségre, ezért lehetséges, hogy visszamenőleges hatállyal nem tudod felbontani az ajándékozási szerződést, csak a megszüntetéskori hatállyal.

tick-tack # e-mail 2018.02.05. 20:58

lajcsó

Még benne vagyok a héten péntek 12-ó ig tudom leadni,a fellebezést.

lajcsó # e-mail 2018.02.05. 19:35

Szerintem van értelme fellebbezni a földhivatal határozata ellen? Benne vagy még a határidőben?

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

tick-tack # e-mail 2018.02.05. 16:02

Üdvözletem!
Voltam másik közjegyzőnél, elsőre ő sem válalta a "közokiratba foglalást" nem is igazán értettem meg milyen indokkal. Végül segítőkésznek mutatkozott, abba maradtunk, hogy megnézni az illeték törvényt. Ha "véletlenül" megcsinálná a "közjegyzői okiratot" abben az esetben az illeték fizetésről eltekint-e a NAV, vagy van valami "speciális helyzet" erre is.
Viszont felhívta a figyelmem,arra hogy fellebezéssel élhetnék, a f. hivatal elut. határozat "közjegyzői okiratba foglalást" említ, hagy. átadó végzés helyett és az NEM KÖZJEGYZŐI OKIRAT!! Végül is erre hivatkozással tekinti érvénytelennek a beadványunkat ( magánokiratunkat).
" Az okiratot megvizsgáltam és megállapitottam, hogy ajándékozás alapján az „örökös” (ez sem jó mert én a hagy. eljárás során nem örökös hanem ajándékozott voltam!) tulajdonjogának bejegyzése közjegyzői okiratba foglalt egyezség alapján történt, amely itéleti hatályú egyezség, így érvényesen magánokiratban nem bontható fel."

"Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997.évi CXLI. törvény 51.§(1) értelmében :El kell utasítani a bejegyzési kérelmet, ha a bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak olyan tartalmi vagy alaki hiányossága van, amely miatt az nyilvánvalóan érvénytelen. Az érvénytelenség akkor nyilvánvaló, ha ez a tény önmagában az okiratból megállapítható."

Szerintetek van-e értelme a fellebezésnek, mert egyesek szerint ez az" elírás" nem változtat az elutasítás tényén.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.05. 14:01

Már nincs.

www.kbs-ugyved.hu

Virágh # e-mail 2018.02.05. 13:49

Szeretnék információt kérni az alábbi témában. Február elsején lezajlott a hagyatéki tárgyalás. Pár órával később testvérem úgy döntött, hogy szeretné a nevemre írni a részét az örökölt ingatlannak. Felhívta a közjegyző irodát, ahol azt mondták neki, hogy most már csak elajándékozhatja.
Szeretném megtudni, hogy van e lehetősége még 15 napon belül lemondania az örökségéről?
Nem akarja elajándékozni.
Esetleg lehetőség van jogilag arra, hogy ingatlan tulajdonát elcserélje csekély értékű ingóságra?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.01.26. 15:48

mert ha a közokiratba foglalt egyezség ellenére mégsem jegyzi be a f.hivatal a tul.jogot, akkor kártérítési igénnyel fordulhatnék a közjegyzői iroda felé...
Ugyan.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2018.01.26. 10:35

vagy kijavításért.