Szülőtartás


ObudaFan # 2016.05.29. 06:41

Az eltartásra szorulótól nem lehet megkövetelni az ajándék visszakövetelését általában, de azért azt gondolom, hogy ha az ajándékozást követően nagyon rövid időn belül kér tartást a szülő, ezt figyelembe fogja vanni a bíróság.

Sherlock # 2016.05.28. 14:54

Ez sajtóhiszti. Nem változik érdemi dolog a szülőtartással kapcsolatosan, tehát pont annyira van félnivalód, mint 1-5-10 éve volt.

Tanácstalanság # 2016.05.28. 14:12

Tisztelt Válaszadó!

A szülőtartással kapcsolatban lenne kérdésem? Férjemék hárman vannak testvérek és sajnos a férjem és a szülei között rossz a viszony. A szülők a legkisebb testvérnek ajándékozták minden vagyonukat és tőlünk még a nászajándékot is visszakövetelték. Férjem azóta nem tárgyal velük, a középső testvér viszont igen és a szülők felhívták férjem öccse figyelmét a szülőtartásra.

Kérdésem az lenne, ha elajándékozták a vagyont a legkisebb gyereknek, mondván Ő tartja el Őket, követelheti-e tőlünk a szülőtartást. Ilyen esetben nem az ajándékozott kötelessége?
Van rá mód, hogy ezt elkerüljük és hivatalos papírt írni róla az ő aláírásuk nélkül?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.05.24. 15:57

Laci1980

Jó esély van a perben arra, hogy kimondja a bíróság, hogy erdemtelenseg miatt nem jár a tartás.

Dr.Attika # 2016.05.24. 14:53

Az idősek otthona nem hatóság, így senkit nem kötelezhet semmire. Jövedelem igazolást meg főleg nem kérhet Önöktől. Indítson pert, ha akar valamit.

mamamacoka # 2016.05.24. 14:37
  • bocs, nem vagyok szakértő, - remélem jön majd tőle is válasz, csak laikus hozzászóló...
mamamacoka # 2016.05.24. 14:36
  • te is pont arra vagy kötelezhető és a testvéreid is, mint amire ő volt: a kötelező tartásra, - és nem kötelezhet senki arra, hogy kapcsolatotok legyen : Karácsony ,húsvét,születésnap névnap...
Laci1980 # 2016.05.24. 13:22

Tisztelt Szakértő!

A következő helyzetben mit tehetek?
Apám megbetegedett,idősek otthonába került ahová a húga helyeztette el.A lakás ahol élt a huga tulajdonába került.Ezért ingatlannal nem rendelkezik. A nyugdíja nem elég a havi térítési díjára ezért engem és 2 testvéremet szólítanak fel jövedelemnyilatkozatra.Szüleim 4 éves koromban elváltak,Apám Alkoholista volt...Anyám nevelt fel bennünket,apám a kötelező gyerektartást fizette 18 éves koromig,Kapcsolatot nem tartotta.Se Karácsony ,húsvét,születésnap névnap...
Kérdésem az ,hogy önök szerint kötelezhet az idősek otthona engem vagy testvéreimet szülőtartásra? Nem vált a magatartásával érdemtelenné ?
Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2016.05.17. 05:02

Hogy mennyit kell fizetned, az függ az eltartott szükségletétől és a te vagyoni-jövedelmi helyzetedtől és az övétől is. Figyelembe kell venni a lakhatásodat, hogy házra gyűjtesz, és az egyéb kiadásokat is.

zs1234 # 2016.05.16. 19:05

Köszönöm a választ.
Mekkora összeg fizetésére kötelezhetnek? Hogy számolják ki hogy mennyi az az összeg ami nem veszélyezteti a megélhetésemet? Amennyiben többet keresek mint ami elég a lakbérre, ennivalóra, alkalmanként ruházkodásra, azt mind oda kell adnom mert köteleznek rá? Vagy akkor miből fogom, tudom összegyűjteni egy saját ház árát?

ObudaFan # 2016.05.16. 15:45

A szülő tartására lehet kötelezni téged, ha önhibáján kívül rászorul a szülő. A szülő érdemtelensége esetén nem, de ezt igen szűken kell értelmezni akkor, ha gyerekként ő eltartott téged. A házastársad eltartása persze megelőzi a szülőt, de vizsgálni kell, hogy a házastársad is keresőképtelen-e akkor, vagy miért kell őt eltartani, ha nem az. HA pedig van keresete, akkor mi jelentősége az eltartási sorrendnek?
Nagykorú testvért nem kell eltartani.

zs1234 # 2016.05.16. 12:08

Tisztelt szakértő!

Következő szituációban mire számíthatok?
Szüleimmel több mint 3 éve nincs kapcsolatom.
Csak egyik szülőm rendelkezik munkaviszonnyal.
Legutóbbi tudomásom szerint a keresőképes öcsém egy háztartásban él velük.
Amennyiben a munkaviszonnyal rendelkező szülőm elhalálozik, akkor milyen mértékben kötelezhetnek engem szülőtartásra? Mekkora összeget kellene fizetnem?
Valamint abban a esetben, ha öcsém elveszti az állását akkor róla is nekem kell gondoskodnom?
Amennyiben még nincs a feleségemmel közös gyermekünk, viszont párom is rendelkezik keresettel akkor hogyan változik az eltartás sorrendje? Vagy csak akkor érvényes páromra az eltartás sorrendje ha nem rendelkezik önálló keresettel?

ObudaFan # 2015.08.26. 13:46

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani, tehát tartozást nem fogsz örökölni.
Hogy a szülőtartással mi a helyzet, az ebből a lírásból nehezen ítélhető meg. HA rokkent lesz, akkor önhibáján kívül szorulhat esetleg tartásra. Hogy et a tartásra képes vagy-e, az nem derül ki a leírásból. Érdemtelenségre utaló körülményt nem írtál.

cs.lena # 2015.08.25. 08:22

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék a helyzetemmel kapcsolatban, mit is tehetnék.

Röviden a történetem:
Édesanyám és Édesapám elváltak, anya lépett ki a kapcsolatból, ami nem működött jól, gyakori volt a veszekedés, és Édesapám munkakerülése és sok problémát okozott. A válásban le van írva, hogy nem kérnek egymástól semmit. Ennek ellenére még mindig pereskedni akar, és az elköltött pénzt kéri vissza. Édesapám kölcsönt vett fel egymás után, a válásnál írásba foglalták, hogy Édesanyám a kölcsönt fizeti, mivel mindenről lemondott, édesapám meg a lakás tartozását. Édesapám a lakásra közös költség tartozást halmozott, amit nem tud kifizetni, mivel nem dolgozik, és rokkantságit intézi. Ezáltal közölte velem, hogy tőle nem fogják vonni, és mivel nekem van egy negyed részem majd tőlem vonják le. A válás óta folyamatosan engem hibáztat, hogy szégyenl, meg nem segítek neki, és többször fenyegetett hogy ha öngyilkos lesz annak én leszek az oka. Mindenért hibás vagyok, és erről e-mail, sms bizonyítékaim is vannak. Kórházba többször is került gyógyszerek miatt, öngyilkossági kísérlettel, ám a pszichiátriáról mindig hamarabb sikerült kijönnie. Volt már rendőrségi ügye sajnos zaklatás miatt Édesanyám és párja felé, aminek egy pártfogó lett az eredménye 1 évre és semmilyen formában nem keresheti anyut. Én már 4 éve nem élek otthon, sajnos elvárja, hogy gondoskodjak róla, és szeretném tudni, hogy ha szülői eltartási kötelezettségre kerülne a sor, ki tudom-e kerülni? A tartozást így is öröklöm.
Sokat segítettem neki, de az nem volt elég. Élelmiszert, tisztálkodási szert mindig vittem haza, a cafatériámból is adtam neki. Sajnos erről is van írásos bizonyítékom, ahol kijelenti ez kevés, nem segítek eleget.

Mit tehetek?

Köszönöm!

Léna

Rexor # 2015.06.22. 13:58

Vagy érdemes megfontolni a ház hasznosítását. Pl. albérlet, vagy bérbe adás, ezt haszonélvezőként megteheted.

ObudaFan # 2015.06.22. 13:51

A lakhelyed szerinti helyi bíróságon indíthatsz a tartásdíj iránt polgári pert.

alugyula # 2015.06.20. 06:34

Tisztelt Szakértő !

Két gyermekem van akik Spanyolországban élnek. Én egy 130m2-es háznak vagyok a haszonélvezője. A gyermekeim a tulajdonosok. Sajnos rokkant nyugdíjas lettem. A havi jövedelmem 37.860 Ft. A havi rezsije a háznak a nyári időszakban 37.000 Ft. Nem tudok megélni. Nem beszélve a fűtési szezonról. Kértem a gyermekeimet, hogy 50-50€-al támogassanak addig , amig nem érem el az öregségi nyugdíjat. Ez 8 hónap lenne.
Azzal védekeztek, hogy ők is csak egy keresetből élnek.Miután nem hajlandóak kint dolgozni, mivel gyerekeik vannak.Kötelezhetőek arra, hogy ezen időszak alatt támogassak. Milyen lépéseket kell tennem.

Válaszára várva:

alugyula


Írtam a fórumra, és nem tudom megnézni!

ObudaFan # 2015.03.05. 19:10

A mostani, aktuális helyzetében nem.

UUUUU # 2015.03.04. 15:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám nemrégiben vásárolt magának lakást annak ellenére, hogy tudta nem fogja tudni fenntartani. Rendelkezik,rendszeres havi munkabérrel, ami több mint a minimálbér. (ebből meg még nyugdíjra is félretesz havi 20.000Ft-ot) Én közöltem vele, hogy nem tudok neki pénzt adni még a lakásvásárlás előtt és nem tudom támogatni.
Most szőlőtartással fenyegetőzik!
Ez reális?

ObudaFan # 2015.02.12. 21:37

Akkor kötelezhetnek, ha önhibáján kívül nem tudja eltartani magát és a tartásra nem érdemtelen.

Menőmanó80 # 2015.02.12. 09:53

Tisztelt Szakértő!

Édesanyámmal már nincs semmilyen kapcsolatom (közös lakás eladása). Tudomásomra jutott, hogy jelentős tartozást halmozott fel. A közös lakást (felét édesapámtól örököltem) is azért kellett eladni, mivel jelentős tartozást halmozott fel anyám, aminek egy részét rá is jegyezték a közös ingatlanra. Jelentős tartozásokat helyette fizettem ki, a lakás fenntartási költségeit sem fizette. Amennyiben elveszti az állását és nem tud megélni kötelezhetnek engem, hogy eltartsam az anyámat? Hogy tudnám ezt megakadályozni?

Üdvözlettel.

ObudaFan # 2014.10.06. 11:35

Attól függ, mennyire jó anyagi körülmények között.
Bírósághoz lehet fordulni, pert kell indítani.

gaho # 2014.10.06. 05:07

Tisztelt Szakértők!
Tisztelettel kérek választ vagy útbaigazítást a problémámra.64 éves vagyok és jogilag csak az időskoruak ellátására-27075 Hft-re vagyok jogosult.Van egy 40 ével lányom aki saaját családjában él férjével és egy kiskorú gyermekével.Én annakidején teljesítettem a jogban előírt gyermektartási kötelességem - mivel 10 éves korában elváltam - míg tanult fizettem a gerektartást-ill. levonták azt.Tudomásom szerint jó agyagi körülmények közt élnek a lágyomék.Jogosult vagyok-e szülőtartást kérni mivel 27075 Hft-ből nem tudok megélni-saját házamban egyedül élek. Hová fordujak ez ügyben?

ObudaFan # 2014.09.30. 20:51

Ha a végrendeletben nem szerepel a kitagadási ok, akkor a bíróság nem vizsgálhatja, hogy fennállt-e.
A házastársnak kell elsősorban eltartani, de természetesen csak ha erre egyébként képes.
Ha nem is igényelte soha a tartást az örökhagyó, akkor szerintem nem lehet azt állítani, hogy ezt nem teljesítették a törvényes örökösök.

szucsandi70 # 2014.09.29. 19:29

A végrendeletben semmilyen kizáró ok nincs. A szülőtartás elmulasztásával az özvegy (végrendeleti örökös) próbálkozik.

Mi, vagy ki dönti el, hogy a szülő rászorul-e a tartásra?

Semmilyen nyomának nem kell lenni, hogy a szülő ezt kérte, és a gyermek ennek nem tett eleget?

Mivel a végrendeleti örökös a házastársa, elsődlegesen nem az Ő kötelessége lett volna az eltartás?

Ha a bíróság "vevő" lesz erre a kitalációra és nem veszi figyelembe, hogy a végrendelet semmi jogi kizáró okot nem tartalmaz, akkor az nyom a latba, hogy a gyermeknek van két kiskorú gyermeke, és úgy tudom, hogy elsődlegesen az Ő eltartásukról kell gondoskodnia, illetve az anyagi helyzet sem engedi, hogy ezen felül bárkit eltartson. A bíróság az anyagi helyzettel tisztában van, teljes költségmentességet ítélt meg felperes részére.

Azt is olvastam valahol, hogy ha a végrendeletben nem szerepel kizáró ok, de pl. az alperes állítja, hogy a gyermek elmulasztotta a szülőtartást, akkor neki kell bizonyítani ennek megalapozottságát. Ez így van?

Mert most ott tartunk, hogy nekünk kell tanúkat felsorakoztatni, hogy tartottuk az elhunyttal a kapcsolatot, és a betegségét titkolták 3 éven keresztül annak ellenére, hogy minden egyes telefonbeszélgetés, és találkozó alkalmával rákérdeztünk az egészségi állapotra.
Amire a válasz kitérő volt, soha nem utalt arra, hogy beteg lenne.

A bíróság fotókat (bizonyítás képen a kapcsolattartásra) el szokott fogadni?