Szülőtartás


ObudaFan # 2014.09.29. 16:13

szucsandi70

A gyermeket külön szerződés nélkül is terheli a rászoruló szülő eltartásának kötelezettsége. De ha a végrendeletben nincs megjelölve ez a kizárási ok, akkor teljesen mindegy, mert ahhoz, hogy érvényes legyen a kitagadás, ennek a végrendeletben kellene szerepelnie.

szucsandi70 # 2014.09.29. 10:56

Tisztelt Szakértők!

Történet röviden:
Elhunyt végrendelkezik a feleség javára.
Gyermek kötelesrész kifizetése iránt pert indít. Özvegy nem az édesanya. Édesanya elhunyt kb. 30 éve.
Végrendeletben nem szerepel semmilyen kizáró ok, annyi a megjegyzés, hogy már megkapta az api részt, ami viszont a 15 évet meghaladta, és arról, hogy ez apai rész volt, 1 éve van tudomás.

A 2. bírósági tárgyaláson alperes ügyvédje kijelenti, hogy a követelésnek nincs helye, mivel a végrendelet egyértelműen kitagadta a gyermeket.
Majd a bíróság kéri alperest, hogy jelölje meg a kitagadás okát. Akkor ezt megtenni nem tudta alperes jogi képviselője, hiszen nincs is ilyen.
Majd 15 napot kapnak ennek bizonyítására. 15 nap elteltével írnak a bíróság részére egy beadványt, hogy a gyermek nem tett eleget a szülő irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségének.

Ilyen irányú kérés (szerződés) soha nem volt örökhagyó irányából. A betegségét végig titkolták, holott rendszeresen érdeklődtünk egészségi állapota felől. Majd az özvegy kijelenti, hogy az elhunyt kifejezett akarata volt, hogy ne beszéljenek a betegségről. Özvegy fiatal, egészséges, jövedelemmel rendelkezik. Elhunyt nyugdíjas volt, nyugdíjat kapott, tehát semmi nem indokolja a szülőtartást.
Továbbá azzal is előállt alaperes, hogy a gyermek, miután (kb. 20-25 éve) megkapta az apai részt, nem is érdeklődött örökhagyó irányába, holott rendszeres volt a kapcsolattartás, tehát ez hazugság.

Kérdésem az lenne, hogy ha a végrendelet semmilyen törvényben megfogalmazott kizáró okot nem tartalmaz, akkor a végrendeleti örökös előállhat bármivel? Ha az egyik pont nem jön be, akkor jön a következő?
Továbbá alperes által megjelölt törvényes eltartási kötelezettségről (aminek szerinte nem tett a leszármazó eleget) nem kell semmilyen papír, hogy készüljön?
Az örökségből kizárt leszármazónak 2 kiskorú gyermeke van, és ha jól értelmezem a paragrafusokat, a szülőnek elsődlegesen a gyermeke/gyermekei eltartásáról kell gondoskodnia.

A végrendeletben örökhagyó kéri a végrendeletében foglaltak tiszteletben tartását.
A per nem a végrendelet és az abban foglaltakra irányul, hanem a törvényes kötelesrész kifizetésére.
Mert ebbe is kapaszkodnak: favor testamenti elv.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

ObudaFan # 2014.09.17. 14:06

Egyrészt megjelenni akkor is köteles lennél, ha megtagadhatnád a tanúvallomást. Másrészt a "keresztapa" az önmagában nem hozzátartozó, tehát ha ennél közelebbi hozzátartozói minőséged nincs, akkor még meg sem tagadhatod a vallomástételt.

perdita # 2014.09.17. 13:00

Szépjónapot kivánok. A Biroság életjáradék megszüntetése ügyében tanuként kiván meghallgatni, de a felperes unokájának ,illetve az alperes lányának a keresztapja vagyok igy elofogultágra hivatkozva nem akarok tanuskoejelntkdni. Irásban bejelenthetem e? köszönöm.

perdita # 2014.09.17. 13:00

Szépjónapot kivánok. A Biroság életjáradék megszüntetése ügyében tanuként kiván meghallgatni, de a felperes unokájának ,illetve az alperes lányának a keresztapja vagyok igy elofogultágra hivatkozva nem akarok tanuskoejelntkdni. Irásban bejelenthetem e? köszönöm.

piros19-52 # 2014.09.15. 19:39

Kedves ObudaFan, köszönöm a gyors és hasznos választ. Üdvözlöm, minden jót kívánok.

fannika20 # 2014.09.15. 17:53

Tisztelt Cím!A kérdésem az lenne hogy édesanyánkkal kötöttünk tartási szerződést a nővéremmel kb 10 éve már nagyon leromlott az állapota ,ápolásra szorul.Mi nem tudjuk megoldani az ápolását de az unokahúgom a közelbe lakik és ő elvállalná az ápolását.Ebben az esetben igényelheti-e az ápolási díjat az unokahúgom? Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.15. 14:32

piros19-52

Az örökhagyó leszármazói egymás között az örökhagyó életében is köthetnek szerződést várt örökségük tárgyában. A szerződést írásba kell foglalni. Nyilvánvalóan célszerű, még ha nem is kötelező ügyvéddel elkészíttetni a szerződést.

piros19-52 # 2014.09.14. 17:38

Röviden vázolom a helyzetet, amellyel kapcsolatosan tanácsot kérek:
Édesapánk 4 éve elhunyt, 89 éves édesanyánk él, viszont néhány hónapja az állapota olyan súlyossá vált, hogy többé nem képes önmagát ellátni (jelenleg kórházban van).
Négyen vagyunk testvérek, hárman élünk még, elhunyt testvérünknek három gyermeke közül egy dolgozik, a másik kettő alkalmi munkákból él.
Édesanyámmal való megbeszélés alapján kerestünk egy idősotthont, amely magas színvonalú ellátást biztosít havi díjért + természetesen a gyógyszerei, inzulinja, kötszerei stb. költségét is nekünk kell fedezni. Ez az összköltség meghaladja anyánk nyugdíjának összegét. (Mivel évente 2x változhat a térítési díj, növekedésére folyamatosan számíthatunk).
Három élő gyermeke házasságban él, ketten dolgoznak (49, 55 évesek), én - a kérdező - nyugdíjas vagyok (63 éves).
Anyánk tartásának összegét a háromból ketten vállaljuk (tehát a nyugdíj és az összköltség különbözetét kétfelé osztva fizetnénk), harmadik testvérünk nem vállalja. Viszont egyetért azzal, hogy az általunk fizetett többletköltséget (ill. majd annak valorizált értékét) az ő örökrészéből levonjuk.
Szeretnénk tudni, mi az a hivatalos forma - és melyik az a hivatalos fórum (közjegyző? ügyvéd?) -, amellyel ezt jogilag érvényessé tehetjük?
Kérdés az is, hogy elhunyt testvérünk gyermekei, ill. az az egyetlen, aki keresettel rendelkezik, és akinek - sajnos papír nélkül - édesanyánk százezreket adott kölcsön lakásvásárlásához, máig vissza nem kapva a kölcsönt köteles-e édesanyánk tartására? - vagyis a rájuk jutó örökrészből is levonható-e az az összeg, amivel mi - remélhetőleg még hosszú évekig - kipótoljuk édesanyánk tartását.
Természetesen úgy szeretnénk megfogalmazni az iratot, hogy az eltartásra fizetett összeg arányában járjon több a majdani örökségből kettőnknek vagy egyikünknek, hiszen pl. az én halálom esetén a szintén nyugdíjas férjem a 60 ezer Ft-s nyugdíjából nem tud édesanyám tartásához hozzájárulni, és testvérem élettársa sem fog testvérem esetleges halála esetén.
Az is kérdésem része, hogy a majdani temetés költségei (amelyet ketten előlegezünk meg) levonhatóak-e az örökségből. (Az örökség egyébként nem sok, egy régi családi ház 50%-a egy apró faluban).
Természetesen minden kiadásról, gyógyszer, az idősotthon havidíja stb. számlát kérünk; ezeket a testvérem fogja/tervezi vezetni, "könyvelni".
Köszönöm a választ és a segítséget, hogyan és hová induljunk tovább...

cartel # 2014.09.07. 09:27

Jónapot
AZt szeretném kerdezni hogy mit tehetnek a szülők .
Több adósságuk van egy 800 000 ft egy fundamenta még 12 évig ha 43 000 el és 4 á hitel kb 200 000 ft minuszban .Bevételuk 61 000 ft és 43 000 ft nyugdij leszázalékoltak és egy hivatalos 54000 ft havi kb 110 000 ft a hitelük. Hárman vagyunk testvérek nindenkit tönkretettek anyagilag pszihésen . Most kergették el utolsó ottmarado testvéremet. Mit tehetnek tehetünk? Nekem nincs gyerek hitel testvéreimnek van. Most akartam kijelentkezni máshová menyasszonyék . De ők jómódúak nincs hitel és ha odabejelentkeznék nemtudom mit befolyásol én fundamentát fizetek.
Lassan éhen halhatnak mert mindent elszornak a hitelek is úgy lettek hogy nemtudtuk.
Mit tehetnek? Ezt nemétem ha magukat tönkre tették miért hagyták hogy engem is ? Esküvőt tervezek fundamenta segítségével házat szeretnék , gyereket.
Mit tehetnek mit tehetünk?

Sherlock # 2014.08.06. 11:34

Adja csak, fehér laptól meg ügyvédtől nem kell egyből beszarni. Még perköltséggel is jobban jártok, mint látatlanba fizetni.

Dóra59 # 2014.08.06. 11:31

Kedves hozzáértők! Már korábban irtam és kértem itt tanácsot. Nagyanyám 2011. áprilisa óta Szociális Otthonban volt, nem volt gondnokság alatt. A megállapodást a Szociális Otthonnal ő (habár számunkra kétséges) írta alá. A megállapodáson nincs összeg hogy mennyi lesz a havi térítési díj. Nagyanyám nem tartotta velünk a kapcsolatot, szülőtartást sosem kért. Most 2014 februában nagynéném jelentkezett hogy nagyanyám nyugdíja nem fedezi a térítési díjjat és fizessünk az eltártásába. Mi akkor kértük hogy küldje el a papírokat. Kérésre nem tette. Júniusban meghalt nagyanyám. Mi júliusban levélben kértük hogy az összes számlát, megállapodást, szerződést, nyugdíjpapírokat (mivel nagynéném intézte a nyugdíjfelvételt és a kifizetéseket)Szociális Otthon évenkénti tájékoztatását térítési díjjról stb. kértük. Napokban édesapám nagynéném ügyvédjétől kapott egy levelet hogy nagynéném fehér lapra összeírt és kiszámolt nagyanyámmal kapcsolatban felmerült költségeit ami kb 900 ezer forint 15 napon belül fizesse ki. Ebben temetési költség is van amit nem vitatunk, de felszámolta a temetés utáni vendéglátás költségét sőt saját koszrúját is. Számlákat nem csatolt, csak egy fehér papír amire nagynéném kézzel összeírta hogy mennyit költött rá 3 év alatt. A felsorolás között élelmiszer, banán, hálóing, takaró, pléd stb van. Számlákat továbbra sem csatolt, 2szer is kértük, írásban is. Az ügyvéd felhívta édesapám figyelmét hogy amennyiben nem fizet úgy bírósági útra terelik az ügyet amelynek költségeit is édesapámra terhelik. Nem tudjuk azt sem hogy mennyi volt korábban a térítési díj, erről is kértük az elszámolást, nem küldi meg. Tisztelt szakértők mit tudnak tanácsolni a továbbiakban? Fehérpapírra felsorolt listára nem hiszem hogy fizetni kellene édesapámnak. Hapedig bíróságra megy és beadja a számlákat, kérdés nekünk miért nem küldte meg. Köszönöm a válaszokat.

AndrewsMom # 2014.07.30. 09:03

A vér szerinti "anyám", akiktől 10 éve elköltöztem egy alkoholista, egész gyerekkoromban bántalmaztak, fizikai munkát (földmunkát) végeztettek velem, egyes-egyedül velem a három gyerek közül. Az apám harminc éve csalja az anyámat, ebben nőttem fel. Állandó pszichikai és fizikai terrornak voltam kitéve - csak én.
Az államvizsgám napján, ami sikeres volt közölték, hogy hajnalban el kell hagynom a házat és csak este mehetek vissza ameddig nem lesz munkahelyem. Egy fillér nélkül költöztem el, a pénzemet még az országból is kitakarítottam.

Hát most eljött az idő hogy anyám a nyugdíján gondolkodjon, 5 évet nem dolgozott életében, a férje titkolja előle a jövedelmét mert önálló életre készül.

Én vagyok az egyetlen keresőképes a három gyereke közül, az ismerőseimet zaklatja, a lakcímem kell neki mert az éhhalál és a megfagyás fog rá várni, vagyis kb az ami nekem jutott a fűtetlen lakásban, az ennivalónak nem nevezhető selejt mellett.

Nem tudja hol lakunk mert nem adtam ki senkinek a címet, és nemzetközi jogászra lesz szüksége, de nem fogok neki fizetni.

Viszont ha sokáig kapálódzik, nem lesz gondja a nyugdíjra. Szóval? Mi legyen, hagyjam vergőzni az alkoholistát? Vagy védessem meg magam máshogyan? Egy-két jogász válaszán múlik...

ObudaFan # 2014.07.17. 09:13

Ez igaz, de én tartom fenn, ő utólag követelhet pl. lakbért?

Utólag nem, ha eddig ingyen lakhattatok ott. De bármikor felhívhat, hogy távozz.

Tulajdonképpen az a kérdésem, hogy a fentiek tükrében, ha elköltözünk, és nem lesz hová mennie, kérhet-e szülőtartást?

Ha segélyekből él, akkor nem kizárt.

Jelent-e valamit, hogy 10 éve nem nagyon beszélünk, mert nem érdeklem?

Ha ez nem a te hibád, akkor lehet érdemtelenségre hivatkozni.

sizu # 2014.07.17. 08:02

Tisztelt Szakértő!

Édesanyámmal évek óta nagyon rossz a viszonyunk, nem is beszélünk, csak akkor keres, ha kell neki valami, vagy amikor összebalhézik az élettársával, és hazaköltözik. Az ingatlan, amiben lakunk, az ő nevén van, de kb. 10 éve minden egyes számlát mi fizetünk a párommal, amit igazolni is tudunk, mert e-bankos utalással megy minden. Ő évente több alkalommal hazaköltözik, és olyankor 10 fillérrel sem száll be a költségekbe, viszont elég rendesen megnöveli azokat. Fűtés, villany, víz, stb. Ilyen esetekben mindig összeveszünk, hogy szálljon be a számlákba, de 10 év alatt semmit sem adott, mondván, az ő háza. Ez igaz, de én tartom fenn, ő utólag követelhet pl. lakbért? Azért érdekes ez, mert ha én nem lennék már ott, és nem fizetném a számlákat, ott 10 éve nem lenne se víz, se villany, se fűtés, így meg kényelmes neki. Tudom, mondhatják, hogy nekem is kényelmes, hisz nem fizettem lakbért, de cserébe fenntartottam az ő házát. Nem tudom, mit mond erre a jog. Most el fogunk költözni a párommal, és nem lesz tovább fizetve a rezsi, 2 hónapon belül ki fognak kapcsolni mindent, ill. a vízet 10 éve nem hajlandó átíratni, azt a költözéskor tervezzük megszüntetni, lehet-e ebből bajunk? (Szüleim válása után maradt az övé a ház, véleményem szerint akkor kötelessége lett volna mindent átíratni.) Nem szeretnénk továbbra is úgy otthagyni a közműveket, hogy ő használja, de nem fizeti ki a számlát, mert rajtunk fogják behajtani.
Mivel az ő házába van bejelentve, évek óta kap lekásfenntartási támogatást, ez az évek alatt már több százezer ft, amit tudomásom szerint a rezsire kell fordítani, de soha nem a házra fordította, hanem önmagára. Úgy gondolom, ez jogsértő, és jól sejtem-e hogy neki kell igazolnia, ha azt hazudja, hogy számlát fizetett belőle? Mondhatja-e, hogy készpénzben ideadta nekünk? A hazugságoktól nem riad vissza.
Azt még nem említettem, hogy szociális segélyt kap, de ennek az az oka, hogy nem hajlandó dolgozni, mert az élettársa eltartja. Én egy időben próbáltam neki munkát keresni, a szomszéd faluba kerestek a végzettségének megfelelő alkalmazottat, de az volt a kifogása, hogy nagyon rossz a közlekedés, és ő oda nem tud átmenni, vagy órákat kell várni a buszra. Hozzáteszem, én ugyanezzel a rossz közlekedéssel járok 7 éve dolgozni, a párom szintén, hétvégén akár 3 órát is várunk a buszra, de örülünk, hogy van munkánk. Anyámat beosztották közmunkára, az önkormányzatnál jelezte, hogy ő nem tudja megoldani az átjárást a szomszéd faluba, de az önkormányzatnál is kinevették. Egy korábbi eset, hogy elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot a munkaügyi központnál, a végén a gyakorlati helyén állást ajánlottak neki 8 órában, de visszautasította, mert nem volt jóban a főnökkel. Szóval tudna dolgozni, de nem akar. Ezeket viszont egy esetleges per alkalmával nem tudom bizonyítani.
Tulajdonképpen az a kérdésem, hogy a fentiek tükrében, ha elköltözünk, és nem lesz hová mennie, kérhet-e szülőtartást? Egy összeférhetetlen, nagyon rossz természetű nő, aki gyerekkoromban sem volt igazán anyának nevezhető, sőt már akkor sem dolgozott, mert apám eltartotta. Jelent-e valamit, hogy 10 éve nem nagyon beszélünk, mert nem érdeklem? (Van egy nővérem, vele tökéletes a viszonya, és neki ajándékokat is vesz, én max. egy sms-t kapok a születésnapomra, de azt sem mindig.)
Ha most elköltözünk, semmiképpen sem akarom, hogy odajöjjön, ha megint összebalhéznak, és nem azért dolgozom, hogy eltartsak valakit, akinem büdös a munka. Providentet is vett fel, de persze hogy nem fizeti, és már akkor tudta, hogy nem fogja fizetni, amikor felvette.
Egyébiránt van egy édesapám is, akivel jó a viszonyom, és részben én/mi tartjuk el a párommal, mert neki is nagyon kevés a jövedelme. De ő úgy segít minket, ahogyan csak tud, és ez kölcsönös. Ha anyám szülőtartást igényel, mondhatom-e, hogy az apámat én segítem, őt pedig segítse a nővérem, akivel jó a viszonya? Vagy egyszerűen megalapozatlan a kérése, mert 10 éve nem viselkedik anyaként? (Előtte se nagyon.)

jordan # 2014.07.16. 14:59

Tisztelt Rexor.

Köszönöm a gyors választ.
Az a baj hogy a dédi annyira tart tőle hogy nem hiszem hogy bár mit is alá tudnánk vele íratni. Mivel egy a telek így folyamatos rálátása van. Én ezek miatt már nem is beszélek a mamával. Ma adtam fel a dolgot mikor mentő vitte el a dédit és ő rá se nézett... szerencsére nem lett nagy a baj és már otthon van. Emiatt szeretnék valami szolgálatot vagy nem is tudom hogy mit, akit be lehet vonni az ilyen ügyekbe. Csak nem tudom hogy mit és hogyan kéne keresnem vagy mik a lehetőségeim.

Rexor # 2014.07.16. 11:29

Esetleg finoman közölheted a nagyival, hogy a dédi mint haszonélvező bármikor kipakolhatja a lakásból, ha nem viselkedik normálisan. Kicsit hatásosabb lenne, ha csinálnátok egy meghatalmazást erre magatoknak (mert valószinűleg attól nem fog tartani, hogy az anyja ilyet csinálna).

jordan # 2014.07.16. 10:28

Azt elfelejtettem hogy semmit nem fizet az ingatlanba. Se lakhatást se számlákat, azzal a címszóval hogy ő a sajátjába lakik... Ez se igaz mert 2/12 arányú tulajdonos csak az ingatlanba öröklés által. A haszonélvezet teljes egészében a dédié.

jordan # 2014.07.16. 10:25

Üdvözlök mindenkit!

Nem tudom jó helyre írok-e de ezt találtam a legközelebb állónak.

Dédmamám (89) és lánya aki az én nagymamám (67) egy telken osztott ingatlanban élnek. A nagymamám teljesen kifosztja szerencsétlen anyát. Főz rá de abból a pénzből amit elvesz tőle és amiből ő is eszik. Persze dédi csak egy kis adagot kap hiába panaszkodik. Dédi hűtője kong a nagyié pedig márkás dolgokkal van tele. A nyugdíját elveszi a dédinek és ad belőle havi 50 ezret neki amiből szépen visszakéreget az ételre, kutyára, tankolásra stb. Dédi koszba a higiéniából mentesen él míg a másik szépen felújított lakrészbe illatfelhőbe... Dédi nem mer ez ellen semmit tenni mert hosszú ideje így él és már azzal az egy tál étellel félelemben lehet tartani. Hogy és mit tudnék ellene tenni? Nem lehet így bánni egy emberrel. Próbálok segíteni de alig van lehetőségem és a nagymama is megköti a kezem ahol tudja. Dédi van hogy elismeri ezeket de van hogy kapaszkodik a lányába és isteníti (előbb említett félelemből). Tehetetlen vagyok de nem bírom ezt tovább nézni...

ObudaFan # 2014.07.01. 11:41

Amiket leírsz, az érdemtelenséget megalapozhat, ha egyébként beszámítható. Egyebekben vitathatod, hogy teljesítőképes vagy, és vitathatod, hogy szüksége van-e tartásra.
Ügyvédhez fordulhatsz, vagy ha az anyagi helyzeted azt indokolja, te is fordulhatsz a Jogi Segítségnyújtó Szolgálathoz.

Patricia01 # 2014.06.30. 22:21

Tisztelt Szakértő!
Szülőtartással kapcsolatban lenne kérdésem. Édesanyámmal évek óta elég rossz a viszonyom. Ennek ellenére eljártam hozzá segíteni, amikor tudtam. Én évek óta munkanélküli vagyok. Édesanyám évtizedek óta gyógyszereken él, szorongásos és depressziós beteg, cukorbeteg, gerincbeteg. Sajnos nagyon rossz természete van, mindenki hibás azért, hogy ő nehezen él meg, csak ő nem tehet semmiről. Jelenleg szociális lakásban lakik. Évekkel ezelőtt hiteleket vett fel, amiket nem fizetett. Most a 62 ezres nyugdíjából vonják, így marad neki 41 ezer forintja havonta. Tartozása van rezsiből is. Sajnos elég makacs, ha valami nem úgy történik, ahogy ő eltervezi, akkor balhét csap. Néhány hónapja nem tudtam elmenni hozzá aznap, amikor ő szerette volna. Azóta nem áll szóba velem, nem veszi fel a telefont, ellenben szó szerint mocskolódó sms-ket küldözget. Ma kaptam tőle egy levelet, amit Jogi segítségnyújtó osztály segítségével írt, hogy havi 30 ezer forint szülőtartást követel tőlem. Leírja a betegségeit, mintha én tehetnék róla.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő részemről. Én segítettem volna, amivel tudom, étellel, bevásárlással, ügyintézéssel, de nem áll szóba velem.
Azt is a fejemhez vágta már, hogy kár volt megszülnie.
Hova fordulhatok ez ügyben. 15 napom van a válaszadásra felé.
Válaszát előre is köszönöm!
Patrícia

ObudaFan # 2014.06.22. 16:55

Hozzájárulnia nem is kellett. De természetesen vitathatjátok, hogy ez szükséges volt-e és vitathatjátok, hogy tartásra képes-e a jövedelme alapján.

Dóra59 # 2014.06.21. 08:10

Köszönöm a választ. Nekem azért vannak aggályaim, mivel édesapám tudta nélkül adta be olyan Otthonba ami már nem fedezte a tartást. Valamint hogy nagyanyám nyugdija több volt mint édesapámé, azon kívül édesapám háztartásában még egy igaz hogy felnőtt korú de eltartott is él. Egy gyermek. Valamint az lehetséges hogy a kevesebb nyugdíjjból édesapám nyugdíjja) a bíróság tartást ítéljen meg a több nyugdíj javára (nagyanyám nyugdíja)? Édesapám nem járult hozzá hogy Szociális Otthonba kerüljön nagyanyám. Nem írt alá semmilyen szerződést papírt.

ObudaFan # 2014.06.21. 06:55

Kérheti a temetés költségeinek a felét, illetve az utóbbi hat hónap tartás költségeinek a felét. Az összegeket nekik kell igazolniuk.

Dóra59 # 2014.06.21. 06:49

Tisztelt jogi szakértők.
Szülőtartással kapcsolatban lenne pár kérdésem. Édesapám édesanyja 2 hete meghalt. Édesapámnak 12 éve nem volt kapcsolata vele. Most a temetéssel kapcsolatban jelentkezett édesapám testvére és követeli rajta a temesét és egyéb költségeket. Nagymamám mint utólag megtudtuk öregek otthonában volt már 3 éve. Nagynéném állítása szerint ebben az évben már a nagyanyám nyugdíjja nem fedezte az ottani ellátást így azt is követeli édesapámon.(nincs bírósági per vagy ítélet tartásról) Édesapám semmilyen tartási szerződést vagy az öregek otthonával nem írt alá szerződést. Azt csak nagynéném írta alá. Elvileg ehhez kellett volna édesapám beleegyezése is??? Nagynéném állítása szerint nagyanyám nem volt gondnokság alatt habár demens beteg és ennek megfelelően ilyen eltartást kapott. Ez lehetséges?Márhogy valaki demens beteg és ne legyen gondnokság alatt? Nagyanyám 83 éves volt. Februában jelentkezett nagynéném hogy fizessünk tartást nagyanyám részére de kérésünkre semmilyen papírt számlát nem küldött meg részünkre. Nagynéném a temetésen közölte amennyiben nem fizetjük ki az általa kért összeget (általa kiszámolt tartás+egyéb kiadásait(pl. hálóinget vett nagyanyámnak stb.)abban az esetben más irányba tereli az ügyet. Milyen jogai és kötelességei vannak édesapámnak? Nem kellett volna nagynénémnek tájékoztatni bennünket és hozzájárulását kérni édesapámtól hogy öregekotthonába adja nagyanyámat? Utólag követelhet tartást? Főleg hogy nagyanyámnak több volt a nyugdíjja mint édesapámnak most. Mindenképpen kerülnénk a bírósági pert szüleim is idősek betegek. Esetleg írjunk nagynénémnek egy levelet amiben felhívjuk hogy küldje el az összes papírokat számlákat 3 évre visszamenőleg. Tértivevényes sajátkezű átvétellel. És később amennyiben mégis más útra terelné az ügyet bizonyítani tudjuk hogy mi kértük ő nem küldte. Köszönöm a válaszokat.