Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


végrendeleti öröklés - köteles rész

drbjozsef # e-mail 2018.11.10. 06:24

A.Bori,

Nincs szükséged végrendeletre. Ha az örökhagyónak nincs leszármazója, és a szülei már nem élnek, akkor a hagyatékát (esetleges ági vagyon kivételével, de esetedben ha jól értem nincs ilyen) teljes egészében a házastárs örökli.

A féltestvéreid nem örökölnek tőled semmit, kötelesrészi igényük sem lehet. Ha elválnál halálod előtt, vagy a házastársad előbb halna meg, akkor örökölnének. Ha ezt nem akarod, akkor kellene csak végrendelkezned.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

A.Bori # e-mail 2018.11.09. 21:28

Tisztelt Segítők!

Gyerekem nincs. Van két féltestvérem édesapám első házasságából. A szüleim már nem élnek, és néhány mindennapos használati tárgyon túl más nem is maradt rám utánuk.

Milyen arányban örökölnek tőlem a féltestvéreim és a férjem, ha a végrendeletembe azt írom, hogy minden tulajdonomat a férjemre hagyom?

Köszönettel A.Bori

ObudaFan # e-mail 2018.11.09. 19:36

Nincs igazán jelentősége, mert a fizetési meghagyás előtt nem kötelező felszólítani. De egyébként kifejezett megtagadás esetén vélelmezhető.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Marco64 # e-mail 2018.11.09. 19:25

Szép estét kívánok.Érdeklődni szeretnék kötelesrész témában.Édesanyám tavaly meghalt végrendelet hátrahagyásával.Végrendelet szerint az örökös a testvérem gyermeke.Mivel nincs kitagadás,így örökös részre vagyok jogosult.Édesanyám halála után a testvéremet 1 éven keresztül eltartottam,mert munkanélkülivé vált.Sajnos inni kezdett,így viszonyunk megromlott,és elköltözött tőlünk.A közjegyzői határozat jogerőssé vált azt nem támadta meg senki,így az örököst kötelezték a köteles rész kifizetésére.Írtam egy levelet tértivevényes ajánlottként,melyben 1 hónap haladékot adtam az örökösnek a köteles rész kifizetésére.A levél átvételét az örökös megtagadta,az nem kereste jelzéssel érkezett vissza.Kérdésem,hogy ilyen esetben is müködik-e az átvétel véleményezése,a tértivevény átvétele után fordulhatok-e közjegyzőhöz fizetési meghagyás elkészítése miatt,vagy mi a teendő ilyen esetekben.
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2018.10.30. 11:02

Ha jól értem, a testvéreddel közösen örököltél ingatlant és esetleg más vagyontárgyakat, de ezeket nem tudod hasznosítani.
A saját hányadodat természetesen eladhatod, azzal, hogy a tulajdonostársaidnak elővásárlási joga van rá, de talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy még a jelenlegi lakáspiaci helyzetben sem lesz nagy kereslet egy ilyen hányadra. Ha esetleg lesz, akkor igen nyomott áron.
Marad a közös tulajdon megszüntetése. Ez mehet egyezséggel, vagy peres eljárásban. Ennek a részleteiről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Facundo # e-mail 2018.10.30. 10:59

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket:

Édesanyám 2013 decemberében elhunyt, végrendeletet nem hagyott. Két bátyám van, illetve apám is él. Engem rá nem sokkal elzavartak a családi házból, ahova egyébként azóta is be vagyok jelentve, de a postámhoz se jutok hozzá... Tavaly karácsony után fel is jelentettek, nagy értékű összeg ellopásáért, ami nonszensz volt, lévén be se tudtam volna menni a lakásba, de ezt természetesen a nyomozás is megerősítette, egyértelműen leírták, hogy semmi közöm az ügyhöz (ami egyébként hamis volt...). A kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e az anyai rész rám eső részének kifizetését, illetve eladhatom-e ezt a részt, hagyaték perdze azóta sem volt. Minden erejükkel tönkre akarnak tenni, ügyvédre nincs pénzem sajnos, azóta is egy barátomnál lakok, aki befogadott. Esetleges válaszukat előre is hálásan köszönöm! -Tomm

drbjozsef # e-mail 2018.09.14. 18:58

Ha teljes kötelesrész alap (tehát pl. amit más örökös is kapott ajándékba 10 éven belül, vagy amit épen Te kaptál) alapján számított kötelesrész több, mint az esetleges előbb említett ajándékok plusz amit most kaptál örökségként, akkor igen, járhat belőle.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Pera # e-mail 2018.09.14. 18:23

Tisztelt Szakértők! Édesapám a végrendeletében az egyik ingatlanát az élettársára, a többi vagyonát pedig rám hagyta. A hagyatéki leltárnál a jegyző azt mondta, hogy az élettársra hagyott ingatlan harmada is engem illett köteles részként. Ez valóban így van? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.09.14. 14:38

Az nem változik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef # e-mail 2018.09.13. 20:46

kata,

Tulajdont és haszonélvezeti jogot nem szeretnék adni ,mert gyermekei nincsenek és a testvérei örökölnének utána.

ezt így hülyeség. A tulajdon és a haszonélvezet eléggé más "dolog". Pont az kellene neked, haszonélvezeti jogot adni, akkor ő lakhat a lakásban, ez a jog legfeljebb haláláig tart, senki sem örökli, nem adhatja tovább senkinek, a ház tulajdonjogát pedig a gyermeked örökli.
Igaz, ebben esetleg kockázat, hogy mint haszonélvező, ő tehetné ki a gyermeked, ha most ott él. Nem lakhatna ott a gyerek, de a tulajdonjoga az övé lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.13. 19:33
kata1111 # e-mail 2018.09.13. 19:19

T. Szakértök. Az alábbi problémában szeretnék segitséget kérni.Van egy beteg gyermekem,65 éves vagyok,és szeretnék róla gondoskodni.Van egy családi házam amiben élek az élettársammal 10 éve nem bejegyzet éi élettársi kapcsolatban.A ház a saját külön vagyonomból lett véve.A házban állandóra be van jelentve az élettársam.Tulajdont és haszonélvezeti jogot nem szeretnék adni ,mert gyermekei nincsenek és a testvérei örökölnének utána.Jelenleg a ház az én tulajdonom és utánam a Fiam örökli aki kizáró gondnokság allatt van.Az élettársamat hogyan tudnám bebiztositani, hogy a lakásban mardhasson ha a fiam megörökli a házat.A fiam nevében a Gyámügy fog intézkedni kineveznek egy gondnokot.Lehet -e olyan végrendeletet irni,hogy a lakásban maradhasson az élettársam és ne tegyék ki.A választ előre is köszönöm Kata

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.03. 06:58

Anastasia_, nagyjából így. (Feltételezve, hogy nagyszülő sem él már.

A szülő jogosult kötelesrészre, testvér nem.

Bármely közjegyzőnél lehet közvégrendeletet tenni, vagy magánvégrendeletet letenni. (Persze, nem a hagyatéki eljárás keretében.) Köteles részből kizárni nem, csak kitagadni lehet.

www.kbs-ugyved.hu

drmosza # e-mail 2018.09.03. 05:38

Kedves Anastasia!
2013. évi V. törvény hetedik könyv tanulmányozása.

Anastasia_ # e-mail 2018.09.03. 00:20

Kedves Szakértők!

Végrendelettel kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni egy kedves barátom számára.

A végrendelkezni kívánó személyről:

 • nincs leszármazója
 • nincs se felesége se élettársa
 • a szüleinek közös gyermeke (rajta kívül) nem született
 • szülei elváltak 20+ éve, ő az édesanyjával maradt. A szülők anno közös lakása a válás következtében végül ½ - ½ arányban a barátom és édesanyja nevére került (tulajdonjog bejegyezve)
 • édesanyja nemrég meghalt, neki nem született egyetlen másik gyermeke sem
 • édesapjáról semmit nem tud, azt se hogy él-e és azt se, hogy lett-e még gyereke (azaz bejön-e a képbe féltestvér)

Kérdéseink:

1. Jól tudjuk-e hogy a barátom esetleges halála esetén amennyiben nincs végrendelet
a. leszármazó és házastárs híján az édesapja örökölne
b. édesapja halála esetén amennyiben van neki másik gyermeke, akkor ez a gyermek örököl
c. ha édesapja is meghalt más utód nélkül, akkor a barátom szüleinek testvérei, illetve az ő leszármazottaik lépnek be törvényes örökösként (50-50% a két szülő irányában)

2. Amennyiben a barátom ír végrendeletet, melyben az édesapjára nem hagy semmit (mióta a váláskor kisétált az életéből nem látta és nem hallott róla)
a. jár-e az édesapjának köteles rész
b. amennyiben az édesapjának van másik gyermeke, annak jár-e köteles rész
c. szóba jöhet-e bárki más (feltéve, hogy a „se feleség se gyermek” státusz így marad)

3. Amennyiben bárkinek (édesapa, féltestvér, bárki más) jár köteles rész, van-e bármiféle módja, hogy kizárja őket?

4. A hagyatéki eljárás során közreműködő közjegyzőnél ugye meg tudja majd tenni a végrendeletét (előzetes egyeztetés alapján)?

5. Van-e bármi fontos dolog amire nem gondoltunk?

Még hónapok mire lesz hagyatéki, de szeretné mielőbb átgondolni a lehetőségeit, ezért kértünk itt tanácsot.

Hálás köszönettel az ő nevében is

Anasztázia

bimbus # e-mail 2018.08.11. 13:33

Köszönöm szépen a válaszokat.

nonolet # e-mail 2018.08.01. 11:03

két tanús
ügyvédi
közjegyzős

Ezek mind "TELJES BIZONYÍTÓ EREJŰ" okiratok!

Azaz

 • az ellenkezője bizonyításáig
 • mindenkinek el KELL fogadnia
 • valósnak őket!

A közjegyzős azonban ráadásul KÖZ okirat is!!!!
Azaz külön per nélkül végre is hajtható irat.

Vagyis, ha valaki vitázik, akkor
nem kell pert nyerned előbb ahhoz,
hogy
végrehajtásra kerüljön a tartalma.

- -

Az írat SZÜKSÉGES formai és tartalmi követelményeit pedig drbjozsef már említette...

Ésszerűen: a már kész (hibátlan) iratot a közjegyzővel érdemes KÖZOKIRATBA foglalni.

Azaz irat készülhet

 • magánban

vagy

 • ügyvéddel (ez a javasolt)

De amikor kész elvinni a közjegyzőnek is, hogy a ható ereje megnőjön.
(némi pénzért cserébe persze)

drbjozsef # e-mail 2018.08.01. 07:04

Az örökségről lemondásra az élők közötti szerződési szabályok vonatkoznak, írásban kell megtenni, és elég hozzá a két tanús magánokirat. Viszont az alaki hiba miatti érvénytelenségre az öröklés szerinti szabályok vonatkoznak, amelyek elég szigorúak, ha elrontjátok, bukik az egész. Ezért érdemes esetleg közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez menni. De nem kötelező.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bimbus # e-mail 2018.07.31. 22:31

nonolet!
Köszönöm.
Még egy kérdés: a lemondási szerződés közjegyző, ügyvéd előtt kötendő vagy elegendő két tanú előtt kötni?

nonolet # e-mail 2018.07.31. 15:00

A lemondás főszabály szerint csak a lemondó örökösre hat ki.
Azaz az Ő utódaira alapban nem vonatkozik.
Azok lépnek az Ő helyébe...

- -

A lemondás és a kizárás NEEEM ugyanaz!

bimbus # e-mail 2018.07.31. 11:01

Köszönöm szépen a válaszokat.

kbs!
Jól értem, hogy a válaszod azt jelenti, hogy az örökségből kizárt kérheti a köteles részt és csakis ő?

nonolet!
Jól értem, hogy nem kell végrendelet, csupán az örökségből kizárandó gyermekem szerződésben mondjon le önként az örökrészéről és helyébe az ő utódai, az unokáim lépnek? Mert ez a szándékunk. (Jogképes vagyok, és az örökségből kizárandó gyermekem akaratával megegyező a kizárás.)

Köszönöm a válaszokat.

nonolet # e-mail 2018.07.31. 10:11

bimbus

A nevelt gyermek NEM örököl!
CSAK

 • a saját gyermek

és

 • az ÖRÖKBE fogadott

- -

Lemondani az örökös tud önként, szerződében AMÍG még ÉLSZ !
(és persze, ha jogképes vagy)

A lemondás főszabály szerint csak a lemondó örökösre hat ki.
Azaz az Ő utódaira alapban nem vonatkozik.
Azok lépnek az Ő helyébe...

DE!!! a megállapodásban a felek kiköthetik azt is,
hogy a lemondó utódaira is kihasson a lemondás.

HA!!!! a lemondás a köteles részt elérő kielégítés fejében történt a lemondó utódai akkor is kiesnek!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.31. 08:32

A másik? Az egyik!

www.kbs-ugyved.hu

bimbus # e-mail 2018.07.31. 08:24

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Két vérszerinti gyermekem és egy nevelt gyermekem van. Gondolom, halálom esetén a vérszerinti gyerekeim az örököseim. Azt szeretném, ha az egyik gyerekem örökrészét nem ő, hanem az ő gyerekei, az unokáim örökölnék.Gondolom, ez egy végrendelettel megoldható. Kérdésem, hogy ebben az esetben a másik gyerekem fel léphet-e a kötelesrész igényével vagy miután ő is örökös, a kötelesrész nem illeti meg? Hasonlóan, a nem vérszerinti gyerekem felléphet-e valamilyen igénnyel? Ha igen, akkor nyilatkozatban lemondhatnak-e a köteles részről vagy azt csak a hagyatéki tárgyaláson tehetik meg kötelező érvénnyel?

nonolet # e-mail 2018.07.29. 05:31

Nem szerzett új vagyont...

Csak az ingatlanvagyonát bankszámla vagyonná alakította.
Ettől még nem lett vagyonosabb.

Mivel nem ismerjük a teljes végrendeletet így
az nem eldönthető, hogy a végrendelet alapján
az történik-e majd, mire gondolt, amit szeretne.