végrendeleti öröklés - köteles rész


Géza1970 # 2018.12.06. 08:07

Tisztelt Fórumozók,
A következő dolgot szeretném megkérdezni.
A feleségem édesanyja már több hónapja zaklató, sértegető módon viselkedik velünk, azaz a saját unokájával is és lányával és velem is. (családi házról van szó, ami egymás mellett van, így naponta vannak problémák)
Októberben lekértük a feleségem édesanyjának ingatlanjáról a tulajdoni lapot és megdöbbentünk, hogy a feleségemet kizárta az öröklés lehetőségéből azzal, hogy a feleségem húgának a kiskorú gyerekeinek a nevére irata a páromnak részét az ingatlanból ajándékozási szerződés keretén belül.
3 éve halt meg feleségem édesapja a halála után az édesanyja és a húga elvitték a páromat már a temetés után pár nappal egy közjegyzőhöz és lemondatták arról, hogy legyen bármi féle követelése az ingatlanból.
A feleségem része ekkor visszakerült az édesanyja tulajdonába és a maradék meg a húgáé maradt, most azt a részt, ami visszakerült az édesanyja nevére rá lett íratva a húga két gyerekére.
Magyarul kisemmizte az anyuka a saját gyerekét, van arra mód, hogy ezt vissza lehessen csinálni.
A magatartása miatt már hívtunk rá rendőrt illetve kértünk birtokvédelmet a jegyzőtől is.
Ezenkívül több órás hangfelvételünk van arról hogy miket kiabál át hozzánk órákon keresztül, most megléptük azt, hogy a rokonságnak elküldtük hangfelvételeket hátha elszégyelli magát.
A szomszédoknak azt híreszteli, hogy bántani akarjuk stb ami ne igaz. Amikor megjelenik a hugica és annak férje hangosan gúnyolódnak azon, hogy kivan írva a házunkra eladó mivel elakarunk költözni a házunkból.
Sajnos a feleségem húga és férje teljesen kisemmizte anyagilag a saját anyját még a temetésére félre rakott pénzét is elkéregették Tőle az összes arany ékszereivel együtt.
A feleségem húgának és férjének van egy felszámolás alatt lévő cége és van egy 26.000 Svájci frankos hitelük, amit nem nagyon tudnak fizetni így minden pénzre ráteszik a kezüket amihez hozzá tudnak jutni.
Köszönöm a válaszokat.
Üdv, Géza

drbjozsef # 2018.11.25. 18:39

Persze.

Marco64 # 2018.11.25. 18:10

Köszönöm a felvilágosítást.Akkor a következő lépés a közjegyzői fizetési meghagyás,ha pedig ellentmondanak,akkor megyünk bíróságra,ahol a pert valószinüleg nyerem.Fiatalkorú esetén is visszajár részemre a befizetett perköltség per nyerés esetén?

ObudaFan # 2018.11.25. 08:52

A közjegyző határozata nem végrehajtható, hacsaknem kötöttetek kifejezetten egyezséget. Viszont a kötelesrészi igény meg elévül 5 év alatt. Éppen ezért ha az a kiskorú még nagyon kicsi, és elévülne a követelés, akkor mindenképpen, vagy akkor is, ha nem akarsz várni, pert/fizetési meghagyásos eljárást kell indítani, majd után végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 21:00

Ha pedig ugrálok,akkor a bíróság majd a készpénz helyett az ingatlanra tulajdoni hányadot fog megállapítani.
Szerintem azt már nem lehet. (Értelme sem nagyon lenne perben, hiszen egy ilyen ellenkérelemmel szemben azonnal kérhetnéd a közös tulajdon megszüntetését kényszer-értékesítéssel.)

(Ügygondnok kellene annak a gyereknek, mert a szülője az érdekeit sértően viselkedik, beleviszi egy költséges, vesztes perbe.)

Marco64 # 2018.11.24. 20:07

Köszönöm a választ.Fizetési felszólításomra annyi választ kaptam,hogy nem mondanak ellent a közjegyzői határozatnak,de vagyon hiányában egyszerüen nem tudnak fizetni.Várjam meg,mig a gyerek 18 éves lesz,lesz egy jó állása,és majd abból kifizet.Ha pedig ugrálok,akkor a bíróság majd a készpénz helyett az ingatlanra tulajdoni hányadot fog megállapítani.Azt pedig nem szeretném...Peren kívül vagyon hiányában nem tudják a tartozást rendezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.23. 18:32

A közjegyző hagyatékátadó végzése nem egy végrehajtható határozat, csak deklaratív.
De miért nem egyeztetek meg a természetbeni kiadásban?

(Amúgy senkit nem érdekel, hogy a kötelezett kiskorú, és hogy nincs pénze kifizetni a köteles részt. Adja el az ingatlant és fizessen ki abból. Ha megvárja a végrehajtást, rosszabbul jár.)

Marco64 # 2018.11.23. 17:31

Szép estét kívánok!Érdeklődnék egy olyanról,hogy mi a teendő,ha egy kötelesrész kifizetése egy fiatalkorú személy feladata.Végrendelet szerint örököl az fk.,de jövedelem és egyéb vagyon hiányában nem tudja a kötelesrészt kifizetni.A jegyző határozatában készpénz fizetés van meghatározva,amit az fk .örökös nem is támadott meg.Köteles vagyok addig várni,mig az fk.nem kezd el dolgozni,amig nem lesz jövedelme?
Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2018.11.10. 05:24

A.Bori,

Nincs szükséged végrendeletre. Ha az örökhagyónak nincs leszármazója, és a szülei már nem élnek, akkor a hagyatékát (esetleges ági vagyon kivételével, de esetedben ha jól értem nincs ilyen) teljes egészében a házastárs örökli.

A féltestvéreid nem örökölnek tőled semmit, kötelesrészi igényük sem lehet. Ha elválnál halálod előtt, vagy a házastársad előbb halna meg, akkor örökölnének. Ha ezt nem akarod, akkor kellene csak végrendelkezned.

A.Bori # 2018.11.09. 20:28

Tisztelt Segítők!

Gyerekem nincs. Van két féltestvérem édesapám első házasságából. A szüleim már nem élnek, és néhány mindennapos használati tárgyon túl más nem is maradt rám utánuk.

Milyen arányban örökölnek tőlem a féltestvéreim és a férjem, ha a végrendeletembe azt írom, hogy minden tulajdonomat a férjemre hagyom?

Köszönettel A.Bori

ObudaFan # 2018.11.09. 18:36

Nincs igazán jelentősége, mert a fizetési meghagyás előtt nem kötelező felszólítani. De egyébként kifejezett megtagadás esetén vélelmezhető.

Marco64 # 2018.11.09. 18:25

Szép estét kívánok.Érdeklődni szeretnék kötelesrész témában.Édesanyám tavaly meghalt végrendelet hátrahagyásával.Végrendelet szerint az örökös a testvérem gyermeke.Mivel nincs kitagadás,így örökös részre vagyok jogosult.Édesanyám halála után a testvéremet 1 éven keresztül eltartottam,mert munkanélkülivé vált.Sajnos inni kezdett,így viszonyunk megromlott,és elköltözött tőlünk.A közjegyzői határozat jogerőssé vált azt nem támadta meg senki,így az örököst kötelezték a köteles rész kifizetésére.Írtam egy levelet tértivevényes ajánlottként,melyben 1 hónap haladékot adtam az örökösnek a köteles rész kifizetésére.A levél átvételét az örökös megtagadta,az nem kereste jelzéssel érkezett vissza.Kérdésem,hogy ilyen esetben is müködik-e az átvétel véleményezése,a tértivevény átvétele után fordulhatok-e közjegyzőhöz fizetési meghagyás elkészítése miatt,vagy mi a teendő ilyen esetekben.
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2018.10.30. 10:02

Ha jól értem, a testvéreddel közösen örököltél ingatlant és esetleg más vagyontárgyakat, de ezeket nem tudod hasznosítani.
A saját hányadodat természetesen eladhatod, azzal, hogy a tulajdonostársaidnak elővásárlási joga van rá, de talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy még a jelenlegi lakáspiaci helyzetben sem lesz nagy kereslet egy ilyen hányadra. Ha esetleg lesz, akkor igen nyomott áron.
Marad a közös tulajdon megszüntetése. Ez mehet egyezséggel, vagy peres eljárásban. Ennek a részleteiről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Facundo # 2018.10.30. 09:59

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket:

Édesanyám 2013 decemberében elhunyt, végrendeletet nem hagyott. Két bátyám van, illetve apám is él. Engem rá nem sokkal elzavartak a családi házból, ahova egyébként azóta is be vagyok jelentve, de a postámhoz se jutok hozzá... Tavaly karácsony után fel is jelentettek, nagy értékű összeg ellopásáért, ami nonszensz volt, lévén be se tudtam volna menni a lakásba, de ezt természetesen a nyomozás is megerősítette, egyértelműen leírták, hogy semmi közöm az ügyhöz (ami egyébként hamis volt...). A kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e az anyai rész rám eső részének kifizetését, illetve eladhatom-e ezt a részt, hagyaték perdze azóta sem volt. Minden erejükkel tönkre akarnak tenni, ügyvédre nincs pénzem sajnos, azóta is egy barátomnál lakok, aki befogadott. Esetleges válaszukat előre is hálásan köszönöm! -Tomm

drbjozsef # 2018.09.14. 16:58

Ha teljes kötelesrész alap (tehát pl. amit más örökös is kapott ajándékba 10 éven belül, vagy amit épen Te kaptál) alapján számított kötelesrész több, mint az esetleges előbb említett ajándékok plusz amit most kaptál örökségként, akkor igen, járhat belőle.

Pera # 2018.09.14. 16:23

Tisztelt Szakértők! Édesapám a végrendeletében az egyik ingatlanát az élettársára, a többi vagyonát pedig rám hagyta. A hagyatéki leltárnál a jegyző azt mondta, hogy az élettársra hagyott ingatlan harmada is engem illett köteles részként. Ez valóban így van? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2018.09.14. 12:38

Az nem változik.

drbjozsef # 2018.09.13. 18:46

kata,

Tulajdont és haszonélvezeti jogot nem szeretnék adni ,mert gyermekei nincsenek és a testvérei örökölnének utána.

ezt így hülyeség. A tulajdon és a haszonélvezet eléggé más "dolog". Pont az kellene neked, haszonélvezeti jogot adni, akkor ő lakhat a lakásban, ez a jog legfeljebb haláláig tart, senki sem örökli, nem adhatja tovább senkinek, a ház tulajdonjogát pedig a gyermeked örökli.
Igaz, ebben esetleg kockázat, hogy mint haszonélvező, ő tehetné ki a gyermeked, ha most ott él. Nem lakhatna ott a gyerek, de a tulajdonjoga az övé lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.13. 17:33

Lehet.

kata1111 # 2018.09.13. 17:19

T. Szakértök. Az alábbi problémában szeretnék segitséget kérni.Van egy beteg gyermekem,65 éves vagyok,és szeretnék róla gondoskodni.Van egy családi házam amiben élek az élettársammal 10 éve nem bejegyzet éi élettársi kapcsolatban.A ház a saját külön vagyonomból lett véve.A házban állandóra be van jelentve az élettársam.Tulajdont és haszonélvezeti jogot nem szeretnék adni ,mert gyermekei nincsenek és a testvérei örökölnének utána.Jelenleg a ház az én tulajdonom és utánam a Fiam örökli aki kizáró gondnokság allatt van.Az élettársamat hogyan tudnám bebiztositani, hogy a lakásban mardhasson ha a fiam megörökli a házat.A fiam nevében a Gyámügy fog intézkedni kineveznek egy gondnokot.Lehet -e olyan végrendeletet irni,hogy a lakásban maradhasson az élettársam és ne tegyék ki.A választ előre is köszönöm Kata

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.03. 04:58

Anastasia_, nagyjából így. (Feltételezve, hogy nagyszülő sem él már.

A szülő jogosult kötelesrészre, testvér nem.

Bármely közjegyzőnél lehet közvégrendeletet tenni, vagy magánvégrendeletet letenni. (Persze, nem a hagyatéki eljárás keretében.) Köteles részből kizárni nem, csak kitagadni lehet.

Anastasia_ # 2018.09.02. 22:20

Kedves Szakértők!

Végrendelettel kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni egy kedves barátom számára.

A végrendelkezni kívánó személyről:

  • nincs leszármazója
  • nincs se felesége se élettársa
  • a szüleinek közös gyermeke (rajta kívül) nem született
  • szülei elváltak 20+ éve, ő az édesanyjával maradt. A szülők anno közös lakása a válás következtében végül ½ - ½ arányban a barátom és édesanyja nevére került (tulajdonjog bejegyezve)
  • édesanyja nemrég meghalt, neki nem született egyetlen másik gyermeke sem
  • édesapjáról semmit nem tud, azt se hogy él-e és azt se, hogy lett-e még gyereke (azaz bejön-e a képbe féltestvér)

Kérdéseink:

1. Jól tudjuk-e hogy a barátom esetleges halála esetén amennyiben nincs végrendelet
a. leszármazó és házastárs híján az édesapja örökölne
b. édesapja halála esetén amennyiben van neki másik gyermeke, akkor ez a gyermek örököl
c. ha édesapja is meghalt más utód nélkül, akkor a barátom szüleinek testvérei, illetve az ő leszármazottaik lépnek be törvényes örökösként (50-50% a két szülő irányában)

2. Amennyiben a barátom ír végrendeletet, melyben az édesapjára nem hagy semmit (mióta a váláskor kisétált az életéből nem látta és nem hallott róla)
a. jár-e az édesapjának köteles rész
b. amennyiben az édesapjának van másik gyermeke, annak jár-e köteles rész
c. szóba jöhet-e bárki más (feltéve, hogy a „se feleség se gyermek” státusz így marad)

3. Amennyiben bárkinek (édesapa, féltestvér, bárki más) jár köteles rész, van-e bármiféle módja, hogy kizárja őket?

4. A hagyatéki eljárás során közreműködő közjegyzőnél ugye meg tudja majd tenni a végrendeletét (előzetes egyeztetés alapján)?

5. Van-e bármi fontos dolog amire nem gondoltunk?

Még hónapok mire lesz hagyatéki, de szeretné mielőbb átgondolni a lehetőségeit, ezért kértünk itt tanácsot.

Hálás köszönettel az ő nevében is

Anasztázia

bimbus # 2018.08.11. 11:33

Köszönöm szépen a válaszokat.

nonolet # 2018.08.01. 09:03

két tanús
ügyvédi
közjegyzős

Ezek mind "TELJES BIZONYÍTÓ EREJŰ" okiratok!

Azaz

  • az ellenkezője bizonyításáig
  • mindenkinek el KELL fogadnia
  • valósnak őket!

A közjegyzős azonban ráadásul KÖZ okirat is!!!!
Azaz külön per nélkül végre is hajtható irat.

Vagyis, ha valaki vitázik, akkor
nem kell pert nyerned előbb ahhoz,
hogy
végrehajtásra kerüljön a tartalma.

- -

Az írat SZÜKSÉGES formai és tartalmi követelményeit pedig drbjozsef már említette...

Ésszerűen: a már kész (hibátlan) iratot a közjegyzővel érdemes KÖZOKIRATBA foglalni.

Azaz irat készülhet

  • magánban

vagy

  • ügyvéddel (ez a javasolt)

De amikor kész elvinni a közjegyzőnek is, hogy a ható ereje megnőjön.
(némi pénzért cserébe persze)

drbjozsef # 2018.08.01. 05:04

Az örökségről lemondásra az élők közötti szerződési szabályok vonatkoznak, írásban kell megtenni, és elég hozzá a két tanús magánokirat. Viszont az alaki hiba miatti érvénytelenségre az öröklés szerinti szabályok vonatkoznak, amelyek elég szigorúak, ha elrontjátok, bukik az egész. Ezért érdemes esetleg közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez menni. De nem kötelező.