végrendeleti öröklés - köteles rész


Mariama # 2016.10.08. 17:50

Segítséget szeretnék kérni!
Férjem házasságon kívüli kapcsolatból született, az édesapja az apasági eljárás után két alkalommal látogatta meg, többet nem vett róla tudomást. A gyermekünk megszületésekor levélben, fényképet mellékelve tudattuk vele, hogy unokája született és reméljük örömmel értesül erről. Így próbálta a férjem a kapcsolatot felvenni az édesapjával, sikertelenül. Azóta eltelt 16 év. Ebben az évben egy ismerős által, aki abban a városban él, tudta meg a férjem, hogy az édesapja évekkel ezelőtt meghalt, hogy pontosan mikor, az nem tudja. Erről a férjem semmilyen értesítést nem kapott. Kérdésem a következő:

  • A hagyatéki eljárásból mint törvényes gyermek, törvényes örökös hogyan maradhatott ki?
  • A kitagadás nem jöhet szóba, hisz ahhoz kapcsolattal kellett volna rendelkezni.
  • Hogyan, milyen módon érvényesítheti a jogait, mint törvényes örökös?
  • Hova fordulhat a pontos adatokért, kinek kötelessége a tájékoztatás?

Köszönettel: Mariama

ObudaFan # 2016.09.15. 20:55

Nem mondott, de egyébként nem feltétlenül neki kellett kapnia.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.15. 16:47

Mondott bármit is arról, hogy kapott valamit a nagymamától életében ingyen?

ObudaFan # 2016.09.15. 13:40

Nem kizárt, a Ptk. 7:83. § (2) miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.15. 05:24

Kicsit te is. :)
Azt mondja, a nagyanyjától nem örökölt semmit, tehát kizárt, hogy az örökrésze elérné a köteles része mértékét. (A nagyapa utáni öröklést ebbe nem lehet betudni.)

Az eladás megfelelő alkalom lenne a kielégítésre, egyszerűen nagyobb részt kellene kapnia az árból. De ehhez meg kellene egyezni.

Hogy a kérdésre konkrétan is válaszoljunk: az eladással nem vész el a köteles részi igény - de a fedezete esetleg igen.

ObudaFan # 2016.09.14. 22:01

lajcsó

Félreértetted a tényállást.

ObudaFan # 2016.09.14. 22:00

Az is erősen kérdéses, hogy jár-e még további kötelesrész Önnek, hiszen volt öröksége, ami könnyen lehet, hogy a kötelesrészét ki is elégíti, ez attól függ, melyik ingatlan mennyit ér.
Ha van kötelesrész iránti igénye, akkor az az örökhagyó halálától számított 5 éven belül volt érvényesíthető. Amennyiben ennek akadálya volt, például mert nem tudott az igényről, akkor az akadály elhárultától még egy éven belül van erre lehetőség.

lajcsó # 2016.09.14. 21:31

"A kérdésem az volna, hogy a köteles rész igényemet érvényesíthetem akkor is, mikor az az ingatlan eladásra kerül, ami után köteles rész igényem van?"

"A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke." (Ptk.)
Az adásvétel értelemszerűen nem ingyenes jogügylet!

érdeklődő anyuka # 2016.09.14. 16:40

Üdvözlöm!
Nekem egy sürgős kérdésem lenne, mert hétfőn írnánk alá az adásvételi szerződést...
Köteles rész téma.
A kérdésem az volna, hogy a köteles rész igényemet érvényesíthetem akkor is, mikor az az ingatlan eladásra kerül, ami után köteles rész igényem van? Vagy csak és kizárólag hagyatéki eljárással?

A helyzet:
Nagyapám 15 éve halt meg, tőle örökölt az apám és a testvére 25-25%-ot abból a lakásból, ahol akkor még a mamám volt 50%-os tulajdonos. 2009-ben meghalt az édes apám és én megörököltem tőle a 25%-ot, bár nem tudtam róla. Három év múlva derült ki, hogy van tulajdon része abban a lakásban, mikor meghalt a nagymamám is, és vártam, hogy majd ő utána öröklök tulajdon részt (hiszen apám már nem élt). De a mama után nem örököltem semmit sem, mert megtudtam, hogy apám testvére a demens mamámmal elajándékoztatta önmagának a mama 50%-át. Innen tehát nekem lenne köteles részre igényem. Bírósághoz nem fordultam, hagyatéki tárgyalás pedig egyáltalán nem volt, mert nem örököltem semmit (a mama halála után).
Tehát most nekem van abban az ingatlanban 25%-om, a nagynénémnek 75%. Viszont a lakás eladásra kerül, hétfőn mennénk a szerződést aláírni a vevő ügyvédjéhez és érdekelne, hogy adásvétel során is érvényesíttethető e a köteles rész iránti igényem. Nagyon szépen köszönném, ha tudna nekem egy gyors választ írni ezzel kapcsolatban.

Lódoktor # 2016.08.15. 10:52

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm a választ! Szerencsére még nincs szükség olyan gondoskodásra, amit öröklési szerződésbe kellene foglalni, ezért akkor marad a végrendelet.

ObudaFan # 2016.08.09. 16:27

Főszabály szerint igen. De ha ez a gondoskodás olyan mértékű, hogy az alapja lehet egy öröklési szerződésnek, akkor azzal már ki lehet zárni a kötelesrészt.
Vagy egy érvényes kitagadással is ki lehet zárni a kötelesrészt.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. - akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek - a büntetését még nem töltötte ki;
  7. a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

Lódoktor # 2016.08.09. 15:16

Tisztelt Ügyvédek!

Két gyermekünk van, az egyik tartja velünk a kapcsolatot és gondoskodik rólunk, a másik 7 éve külföldön él és felénk sem néz, csak néha kapunk egy-egy gyűlölködő, minden problémájáért mi vagyunk a hibásak e-mailt. Feleségemmel azt szeretnénk, ha az egyikünk meghal, az életben maradt házastárs, illetve a velünk törődő gyermek és az ő gyermekei örököljenek, illetve ha egyszerre halnánk meg, akkor csak a gyerek és az unokák. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi a módja annak, hogy a velünk nem törődő, felénk sem néző gyerek a halálunk után se követelhessen semmit, illetve kérdezném, hogy a kötelesrészt akkor is kötelesek vagyunk megfizetni, ha semmilyen kapcsolat nincs a külföldön élő gyerekkel?
Köszönettel: Lódoktor

ObudaFan # 2016.08.03. 21:06

abagabor

Ha valamilyen valós visszterhes szerződést köttök, akkor a lánynak az így elidegenített részből kötelesrész sem jár. Ha ingyenes szerződést, akkor természetesen jár a kötelesrész.
Ha felmerülhet, hogy később mégis pénzzé tennéd az ingatlant, akkor inkább csak a halálod esetére rendelkezz róla és csak végrendeletben.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 21:01

Ez nem a la carte étterem. Ha van valós ügyleti akarat, akkor azt kell írásba foglalni. Ha nincs akarat, akkor jognyilatkozat se kell.

abagabor # 2016.08.03. 20:41

Tisztelt Ügyvédek!
68 éves,13 éve elvált vagyok. Két felnőtt gyermekem van, 10 éve élettársi kapcsolatban élek, közös háztartásban, de nem bejegyzettként. Családi házamat, mely 1/1 tulajdonom, nagyobb részt a fiamra, kisebb részt az élettársamra szeretném hagyni, avagy életemben valami (számukra előnyös) módon átruházni. Mi lenne a megfelelő jogi megoldás? Célom, hogy halálom után minimális eséllyel se lehessen az ingatlanhoz fűződő jogukat megtámadni se a lányom, se a volt feleségem által. A lányomat (aki évtizede nem vesz rólam tudomást) köteles részre szorítanám (hagyaték valószínűleg nem is lesz).
Úgy vélem, valamilyen visszterhes átruházás lenne megfelelő (pl. életjáradéki szerződéssel), a holtig tartó haszonélvezeti jogom fenntartásával. Van más megoldás is? És ha netán később mégis rá lennék szorulva, hogy pénzzé tegyem az ingatlant, illetve a haszonélvezeti jogomat, azt megtehetem?
Várom válaszukat, javaslatukat.
Üdvözlettel: Abagábor

ObudaFan # 2016.08.03. 04:31

Mindenre, viszont azt tudni kell, hogy a törvényes örökrész, ami a kötelesrész alapja, máshogy alakul a közösen lakott lakás esetén - ahol a házastárs csak haszonélvezetet örököl, és így a teljes lakás a törvényes örökrészhez tartozik - mint a többi vagyon esetén - ahol a házastárs is állagörökös.

ObudaFan # 2016.08.03. 04:31

Mindenre, viszont azt tudni kell, hogy a törvényes örökrész, ami a kötelesrész alapja, máshogy alakul a közösen lakott lakás esetén - ahol a házastárs csak haszonélvezetet örököl, és így a teljes lakás a törvényes örökrészhez tartozik - mint a többi vagyon esetén - ahol a házastárs is állagörökös.

korrekt54 # 2016.08.02. 12:30

Tisztelt Szakértők !

Köszönöm a választ, megértettem! Ez mindenre vonatkozik? Lakásra, nyaralóra, banki betétre, mindenre ?

ObudaFan # 2016.07.30. 21:54

A kötelesrész 2014. március 15. előtti végrendeletek esetén a fele, ez utáni végrendeletek esetén az 1/3-a annak , ami téged törvényes örökösként megilletett volna, vagyis ha egyetlen gyermek vagy, akkor a teljes hagyatéknak. Ha a végrendelet szerint ilyen arányban tulajdonrészt örökölsz, akkor kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Ha megegyezéses úton nem megy, a bíróságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 21:24

Látni kellene azt a szöveget szó szerint.

krisztin82 # 2016.07.30. 16:33

Érdeklödni szeretnék hogy mennyi ebben az esetben a köteles rész..édesapám 1/1 arányban bolt tulajdonos a házban elhunyt és végrendeletében akkori élettársát jelölte meg örökösnek illetve engem de a köteles rész erejéig ebben az esetben mit jelent ez pontosan és kérhetem hogy a másik örökös fizesse ki a tulajdonhányadom vagy erre nem lehet kötelezni?
Köszönöm előre is a választ.

juhlaci # 2016.07.30. 04:32

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.07.29. 22:26

Az új törvény 2014. március 15-én lépett hatályba. Kifejezett átmeneti szabály csak a kötelesrész mértékére van, ott is csak arra, ha végrendelet és nem ajándékozás miatt merül fel kötelesrész. Ott a végrendelet keltének az időpontja a döntő. Mivel bírói gyakorlat még nem igazán van és az általad feltett kérdésre kifejezett törvényi szabály nincs, 100%-osan senki nem tudhatja, de vélhetően erre még a régi törvény lesz az alkalmazandó.

juhlaci # 2016.07.29. 16:01

Érdeklődnék, hogy mikor változott a köteles rész számítása? 2013 vagy 2014 ben? És a visszamenőlegesen pl. 2012 ben ajándékozott ingatlan esetén az akkori törvény szerint 15 év után szál rá az ajándékozottra és a köteles rész is az akkori törvény szerinti rendes öröklés fele. Csak az válaszoljon aki 100% tudja! Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.29. 13:01

A harmadát annak, amit törvényesen örökölne. De ezt főszabályként pénzben kell neki kifizetni.