végrendeleti öröklés - köteles rész


ObudaFan # 2015.04.05. 10:26

Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. - akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek - a büntetését még nem töltötte ki;
  7. a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

Aki kitagadás miatt kiesik az öröklésből, nem jogosult törvényes képviselőként a helyébe lépő személy örökségének kezelésére. Az ilyen vagyon kezelésére a szülői vagyonkezelésből kivont vagyon kezelésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Amennyiben nincs érvényes kitagadás, de mégsincs konszenzus a kötelesrész kifizetéséről, a kötelesrész perben érvényesíthető, a hagyatéki eljárásban pedig lehet kérni, hogy a közjegyző csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot a per végéig.

illtim # 2015.04.04. 20:35

Sajnálom, hogy ennyire félreérthetően fogalmaztam meg a kérdésemet, ahogy látom, úgy tűnik, mintha én a szüleim pénzére spekulálnék.
Több mint 20 éve kínlódok a szüleim velem szembeni viselkedése miatt, pszichiáter, pszichológus segítségével, sajnos, nem sikerült feldolgoznom a traumákat, amik gyerek koromtól fogva kísértek, van egy húgom, ő ugyanúgy, csak neki valamivel jobban sikerült az élete. Igen, én is úgy gondolom, mindenkinek önmagáról kell gondoskodnia. De én,amíg a gyerekeim, főleg a fiam (aki 7 éves korában egy 2,5 éves per után az apjához került és hozzánk nagyon keveset engedték) nem fordultak ellenem, addig támogattam őket, amikor lelki támaszra volt szükségük, abban, amikor anyagira, tőlem telhetően abban is. Nem értem, miért megvetendő dolog, ha megfordult a fejemben, hogy most, nagyon nehéz körülményeim között, aminek nagy része komoly betegség, esetleg segíthetnének a szüleim. Nem kértem tőlük soha, semmit, anyagit eszembe sem jutott, nekik a pénz a mindenük, jó tanács helyett pedig folyton csak az elvárások és a kritika volt. De most az amúgy sem stabil lelki állapotom teljesen összeomlott, hogy egy másodszorra is elhibázott házasságból kilépve,ők a szégyentől tartva,folyton lázítják a gyerekeimet ellenem és a fiamat, aki mindig is megvehető volt, olyan módon fordítják ellenem, hogy komoly összegekkel támogatják, aki ezt egy önpusztító életmódra költi.
A kérdésem az, kitagadhatnak-e a szüleim végrendeletben az örökségből, azt kell-e indokolni és ha ezt megteszik (úgy gondolom már meg is tették), mi a köteles rész és azt hogy lehet érvényesíteni?
Köszönöm a hozzáértőtől a választ, kritikákat nem kérnék, kívülről könnyű más felett ítélkezni. Amíg az én cipőmben nem járt senki, addig ne ítélkezzen felettem.

illtim # 2015.04.04. 18:16

Kedves groszfater@gmail.com! Te miről beszélsz, olvasol is, vagy csak írsz?! Én nem végrendeletet akarok csináltatni senki helyett, csak mivel gyerekkorom óta szenvedtem, szenvedek, fizikai, lelki terrorban a szüleimtől, akiknek akkora vagyonuk van, hogy akár most is segíthetnének, de nem, mert nekik régi, buta, ósdi felfogásuk van és nekik nem tetsző döntésem miatt, a gyerekeimet is eltávolították tőlem, pontosan a pénzükkel, mert őket támogatják, és pl. a fiam azt a pénzt drogra költi, amit csak azért írok itt most le, mert te látatlanban osztod az észt és írsz rólam megalázó véleményt, szóval én csak érdeklődtem és nem tőled,hanem szakértőtől, hogy van-e köteles rész, kitagadhatnak-e az örökségből? A további véleményedre nem vagyok kíváncsi! Talán van itt olyan szakértő, aki válaszol a kérdésemre, megköszönöm nagyon!

groszfater@gmail.com # 2015.04.04. 11:30

Ami azt illeti, tényleg jó mélyre süllyedtél, Te akarsz
végrendeletet csináltatni a szüleid helyett !?
Majd Ők rendelkeznek a saját vagyonukról a belátásuk szerint, neked nincs más dolgod mint tudomásul venni és tiszteletben tartani a végakaratukat.
Az már a romlottság legalja, hogy amit a gyerekeid még meg-sem kaptak te már arra ácsingózol !

illtim # 2015.04.04. 08:49

Tisztelt Szakértők! Öröklési dologban szeretnék kérdezni. A szüleimmel soha nem volt jó a kapcsolatom, gyermekkoromban sem, 2013. júliusában egy csúnya veszekedés után teljesen megszakadt köztünk a kapcsolat. Ők az én életvitelemet mélységesen elítélik, szégyenlik, elváltam, kicsik voltak még a gyerekeim, 6 és 3 évesek, sosem bocsájtották meg ezt nekem, 5 évvel ezelőtt új házasságot kötöttem, ami szintén válással végződött. Soha nem tudtam nekik megfelelni. Sajnos olyan mértékű ellenségedést folytatnak, amitől már teljesen kikészülök a gyerekeimet lázítják ellenem, a fiamat tudják jobban befolyásolni, velük is megszakadt a kapcsolatom. A szüleim betegek, de gondozásra nem szorulnak. Nagy vagyonnal rendelkeznek, ez készpénzben van, pontosan nem tudom, sosem tudtam mennyi. Azt gondolom, hogy csináltattak végrendeletet, amiben a pénzüket a gyerekeimre hagyják. Azt hozzátenném még, hogy én jelenleg nagyon nehéz anyagi körülmények között élek, nincsenek lehetőségeim, kilátások, hogy változtatni tudjak ezen. Az lenne a kérdésem, hogy kizárhatnak-e a szüleim az örökségből, kell-e hozzá indok, tudom, hogy van köteles rész, de azt milyen módon lehet a gyerekeimmel szembe érvényesíteni, ha úgy alakul? Megrendítő dolog a számomra, hogy ha ez így lesz, akkor a saját gyerekeimmel kell szembefordulnom, ha egyáltalán van rá lehetőségem. Nem apellálok a szüleim vagyonára, nem erről van szó, csak elkeserítő, hogy mennyire magamra maradtam és ez a folyamatos gyűlölködés felőröl, meg az anyagi gondjaim.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.25. 17:09

Kiskorú leszármazóra is kiható lemondáshoz kellene a gyámhatóság hozzájárulása. Nem fognak hozzájárulni.

Amúgy nem amiatt aggódsz, ami miatt kellene, és butaság, amire készültök.

ogreti # 2015.03.25. 14:19

Tisztelt Szakértők! Férjem még, szerencsére élő szüleitől, testvérével együtt örökölnek egy ingatlant. A férjem nővére azonban anyósom hozzájárulásával eljelzálogosította az ingatlant, a jelzáloghitelt viszont nem fizeti. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy lemondunk az örökségéről mind az ő, mind pedig a gyermekeink nevében. Úgy tudom, hogy sajnos minden örökös, az örökrésze erejéig felel az öröklött ingatlanon szereplő jelzálogért, függetlenül attól,hogy ki a felelős.
Nem vártunk örökséget, de adósságot pedig végképp nem, mert így is nehéz helyzetben élünk. Kitöltöttünk egy hozzávetőleges öröklésről való lemondás szerződést, melyet férjem a szülőkkel együtt ír alá. Nem tudom, hogyan fogalmazzuk bele azt, hogy a gyermekeink (6 és 10 évesek)nevében sem tartunk igényt az örökségre.
És utolsó kérdés. Anyósom kizárólagosan a férjemre szeretne hagyni egy erdőrészt és az az után járó éves csekély pénzösszeget, mivel szerinte a testvére a férjemet már kisemmizte. Nem tudom, elfogadhatja-e a férjem, vagy ebből is adódhatnak problémák?! Mert inkább lemondunk erről is, csak adósságot ne örököljünk. Megköszönöm szíves tájékoztatásukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.24. 16:03

1959. évi IV. tv. 604. § (1) A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés fejében történt.

Az a kb. másfél millió forint nem biztos, hogy elérte a köteles rész értékét.

ObudaFan # 2015.03.24. 15:09

Az unoka kötelesrészt kérhet. Ehhez nem a végrendeletet kell megtámadni, mert ez nem a végrendelet érvényességével van összefüggésben. Ha az örökössel nem lehet megállapodni, pert kell indítani. De szerintem úgy induljatok el, hogy forduljatok ügyvédhez.

evatunde # 2015.03.24. 06:45

Kedves Fórumozók!A már lentebb írt történet újabb mozzanata,a hagyatéki tárgyalás meg volt.Az örökhagyó mindent a leánya gyermekeire hagyott,az öröklésről lemondott fiúgyermek egy fia(harmadik unoka) ki lett felejtve a történetből,mintha a világon sem lenne(a húgom fiáról van szó).A lemondási megállapodásban a lemondó leszármazóiról nem szólnak,nem említik.Meg lehet-e támadni a végrendeletet a kifelejtett unoka részéről?Milyen iratok,okmányok szükségesek,egyáltalán mi a menete,honnan kell elindulni?A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnél?Jogban teljesen járatlan lévén,segítséget kérnék ehhez.

evatunde # 2015.02.09. 07:15

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.02.08. 12:02

Vagyis az unoka akkor örököl, ha a megállapodásban nincs szó arról, hogy a leszármazókra is kiterjed és a lemondásért adott juttatás nem éri el a lemondó kötelesrlszét. Ez utóbbi nem igazán következhetett be a leírt számok alapján.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.08. 08:24

607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek

600. § Kiesik az öröklésből

  1. aki lemondott az öröklésről;

604. § (1) A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés fejében történt.

evatunde # 2015.02.08. 07:56

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megérdeklődni,unoka örökölhet-e végrendelet hiányában(vagy a végrendeletből kihagyva)a nagyszülő után,ha a szülő megállapodást kötött közjegyző előtt,hogy lemond az örökségről(családi ház),havonta X összegért.Esetünkben ez havi 40 ezer forint volt,amit 3 éven keresztül kapott.A nagyszülő elhunyt,az utána maradt családi ház értéke durván 15 millió forint.Ezt immáron a szülő testvére és annak két gyermeke birtokolja.Az örökségből kifelejtett unokának jár-e valami az örökségből,vagy a dolog el volt intézve azzal,hogy az apja lemondott az örökségről.Válaszokat megköszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.07. 16:29

Akkor ez nem kérdés. A köteles rész egy kötelmi jog, senki nem kényszeríti a jogosultat, hogy érvényesítse. Akkor se, ha tényleg megilleti.

jozsef75 # 2015.02.07. 15:55

Tisztelt szakértők !
Édesapám végrendeletet készül írni. A lakását rám fogja hagyni, az összes többi ingóságát (bankban lévő pénze, kocsija, holmijai) bátyámra és rám fele-fele részben.
Kérdésem, hogy amikor megöröklöm majd a lakását, akkor kell köteles részt fizessek a bátyámnak ? Ennek mértéke a lakás felének egyharmada ? Bátyám lemondhat erről a köteles részről ? Ugyanis kb 15 éve ő kapta apám egy másik lakását ajándékba és akkor így állapodtunk meg, tehát vita nem lesz a mostani lakáson.
Köszönettel
József75

ObudaFan # 2014.08.11. 13:24

Nem. Ez legfeljebb az adóhatóság felé lehet kellemetlen.

Cinkóka # 2014.08.11. 12:26

...még egy kérdés: 2 évvel ezelőtt a szerződésben úgy rendelkezett ,hogy a vagyon értéke 5 MFt.
(nincs részletezve h. ez ingó / ingatlan (a lekötött ingatlan stb.)
A "lekötött" ingatlan értéke azonban kb. 10-12 MFt.

  • az ingóságok!

Az értékkülönbözet sem ad lehetőséget a köteles részi igényre?

Cinkóka # 2014.08.11. 12:23

...az csak egy bekezdésben szimplán rögzítésre került az örökösödési szerződésben.

Szövegben egyértelműen úgy rendelkezik, hogy halála esetén az akkor meglévő minden ingó és ingatlan vagyona a szerződéses örökösé.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.11. 11:39

Elvileg nem. De meg kellene nézni azt a szerződést, hogy hogyan és miért hivatkozik a köteles részi igényre.

Cinkóka # 2014.08.11. 11:01

Tisztelt Szakértők!

Öröklési szerződés esetében (2 évvel ezelőtt íródott)

amelyben egy konkrét ingatlan "lekötésre" került,
továbbá a szerződés tartalmazza, hogy örökhagyó halálakor meglévő valamennyi ingó és ingatlan vagyona a szerződéses örököst illeti, és örökhagyónak van még 1 köteles részre jogosult leszármazója -

mutatkozhat-e köteles részre igény?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 09:43

Ezt talán tőle kérdezd.

sustya # 2014.04.09. 19:51

Kissé megnyugodtam, de még volna kérdésem: Milyen követeléssel állhat elő az örökösödés kapcsán az unokatestvérem, ha köteles részt nem tud majd követelni? Mire számíthatunk?
A végrendeletet már egyszer, miután elkészült, átnézettük ügyvéddel. Azt mondta, rendben van, csak kissé hosszú terjedelmű. Tartalmilag nem fejtette ki, hogy bármi probléma volna vele.
De most hallomásból tudjuk, hogy,az unokatestvérem a nagynénénk halála esetén (aki most nagyon beteg) követeléssel áll majd elő, az apjára, mint vér szerinti rokonra tekintettel.
Mit szeretne, azt nem értem?! (32 év után)
Minden információt köszönök szépen a tisztelt válaszolónak!

ObudaFan # 2014.04.09. 14:56

Kötelesrészt azt a leszármazó, házastárs és a szülő kérhet, oldalági rokon nem.
Amit javasolnék, az inkább a végrendelet átnézetése szakemberrel, persze, ha nem szakember készítette.

sustya # 2014.04.08. 17:55

Tisztelt Olvasók!
Segítséget kérnék, az alábbi ügyben: A nagynéném mint örökhagyó az egy élő testvérére szeretné hagyni minden vagyonát (ő az édesapám). Azonban van egy 32 évvel ezelőtt elhunyt testvérüknek a lánya, akit nem szeretne a nagynéni, ha örökölne. Ugyanis 32 éve nincsen semmiféle kapcsolatuk egymással. Az apukám gondozza a nővérét. Hogyan lehet kizárni az örökségből az elhunyt testvér lányát?
Van már egy 2 éve készült végrendelet, amelyben az apukám van megjelölve örökösként. De ezt megtámadhatja a lány. Köteles részt követelhet. Ezt hogyan tudnánk elkerülni?