végrendeleti öröklés - köteles rész


ObudaFan # 2014.04.07. 13:35

dikótünde

A beleegyezésük nem kell, de elővásárlási joguk van. Tehát a vételi ajánlatot meg kell nekik küldeni. Ha a jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, a dolgot az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az számodra kedvezőbb feltételek mellett eladhatod.

Egyébként arra is van megoldás, ha nincs ilyen külső vevő: a közös tulajdon megszüntetése iránti per.

ObudaFan # 2014.04.07. 13:18

vkarolyi

Az örökrészed értékének erejéig felelsz ezért a tartozásért. Ha kifizetted, követelheted a testvéreden.

vkarolyi # 2014.04.05. 15:21

Tisztelt Fórum!
Szeretném a segítségüket kérni, az alábbi ügyben.
2011-ben elhunyt édesapám után örököltem egy fél családi házat. Ezt a családi házat ez évben eladtuk. Az adás-vétel után 2 héttel kiderült, hogy az édesanyám kezes volt a testvérem lakás hitel szerződésében, és mivel bedőlt a hitele ezért az édesanyám részét azonnal be kellett fizetni a végrehajtónak. Úgy gondoltuk ezzel az ügy le is van zárva.
Sajnos nem így történt, mivel a héten kaptam egy levelet a bíróságról, melyben az áll, hogy az édesapám részét is (melyet én megörököltem és már el is költöttem) be kell fizetni a végrehajtónál, mivel Ő is kezes volt a testvérem szerződésében. Mindezekről még a hagyatéki leltárban sem volt említés, meg tudomásom sem volt róla.
Mit tehetek, valóban örökölhető a kezesség is???
Várom megtisztelő válaszukat!

Tisztelettel: Viktor

dikótünde # 2014.04.04. 20:30

Először is köszi az infókat.Ez úgy nézett ki,hogy Édesapánké,és a mostohámé volt ez a ház,fele,fele arányba.Apu első házasságából vagyunk hárman,a második házasságból lett még két tesónk.Amikor Apu meghalt a hagyatékin az Apu részét osztották el 5felé,így lettünk 1/10-be úgymond tulajdonosok.Amint írtam is már mi hárman édestestvérek akarjuk eladni a részünket,mert be se engednek a kapun belülre sem bennünket,a Tesóink,meg a mostohánk.Januárban írtunk nekik levelet,hogy fizessenek ki bennünket,mert már 2003 óta húzzák,de még válaszra sem méltattak bennünket.Most lenne egy "úgymond"idegen vevő.Ezért kérdeztem kell-e az ő beleegyezésük,hogy mi ennek az illetőnek eladjuk,mert ő így is meg venné,de ezek nem fognak beleegyezni.Köszi,hogy végig olvastátok:Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.04. 18:40

hárman vagyunk édestestvérek,akik fejenként 10%-ot örököltünk
Ezt a nyelv és a logika szabályai szerint úgy kell értelmezni, hogy a hagyaték 1/10-ét kapták fejenként. A te értelmezésed csak akkor jön ki, ha ezt kiegészíted valami olyannal, ami explicit nincs ott.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.04. 17:24

Minden infó ott van.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.04. 15:38

De ezt honnan veszed? Még csak nem is utalt rá.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.04. 12:23

A hányadokat jól mondtam.

Fél tulajdoni hányadon örököltek 5-en.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.04. 12:21

:)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.04. 11:08

Akkor viszont miért mondod neki, hogy az ő tulajdonrészüket is eladhatják - pláne a beleegyezésük nélkül - a többiek?

Egyébként meg a 10%, az nem 1/5, hanem annak pont a fele. vagyis nem egy gyerekrész, hanem egy gyerek köteles része.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.04. 10:40

dikótünde

Eladható.

Nem kötelesrészt örököltek, 5-en vannak a fél tulajdoni hányadra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.04. 10:19

Ha az az 1/10 köteles rész, akkor valószínűleg egyáltalán nincs tulajdoni hányadotok az ingatlanban, csak kötelmi jogi igényetek az értékére.

dikótünde # 2014.04.04. 10:06

Sziasztok.Nekem olyan kérdésem lenne,hogy hárman vagyunk édestestvérek,akik fejenként 10%-ot örököltünk Apukánk után.Rajtunk kívűl még van két tesónk,meg a mostohánk.Levélben kértük őket a részünk kifizetésére,de semmi választ nem kaptunk.A beleegyezésük nélkül eladható úgymond idegen félnek,a hármunk tulajdonrésze?Előre is köszönöm a választ:Ildikó

pazs # 2014.02.12. 12:26

Ahogy NKara mondja.

NKara # 2014.02.12. 12:24

Én ugyan nem vagyok jogász, de szerintem a még élő "örökhagyó"-val szemben nincs jogszabályi alapja a kötelesrész kikényszerítésének.

A vagyonával mindenki azt tesz az életében, amit csak akar, ha feléli, eladja, elkölti és nem marad semmi a leszármazóknak, akkor köznapi nyelven megfogalmazva "így jártak".

Csak egy költői kérdés?!
Ha Önnel szemben merülne fel ilyen kérdés, jogosnak tartaná a követelést?

Anita77 # 2014.01.25. 14:02

Kedves Olvasó!
Érdeklődni szeretnék, ki mit mond arról, hogy az elvált férjem szüleitől örökölt vagyona és az új házasságába bevitt vagyona alapján a közös gyermekünk örökösként kizárható-e. Illetve még életében kérheti-e a köteles részt a lányunk.Az apa a kapcsolattartástól elzárkozik, pedig már unoka is van. Kezdeményezhető-e az örökség köteles részének kifzetése?

NKara # 2014.01.20. 06:41

Hálásan köszönöm válaszát, további jó munkát és szép napot kívánok.

ObudaFan # 2014.01.18. 13:08

A korábbi öröklési szerződést nem érinti az új Ptk.

NKara # 2014.01.15. 13:59

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék információt kérni az alábbiakkal kapcsolatban:

2011. októberében (házastársak között) megkötött öröklési szerződést mennyiben érinthetik az új Ptk. rendelkezései a kötelesrész vonatkozásában?

Jól értelmezem, hogy a jogszabály alábbi szakasza (4) bekezdésében leírtak alapján a szerződés megkötésétől számított két éven túl megnyíló öröklés esetén már nem jár arányos kötelesrész a törvényes (lehetséges)örökösöknek?

7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke.
(2) Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.
(3) A hagyaték tiszta értékének kiszámításánál a hagyományokat és a meghagyásokat nem lehet teherként figyelembe venni.
(4) A szerződés megkötésétől számított két éven belül megnyílt öröklés esetén a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani az öröklési, tartási, életjáradéki vagy gondozási szerződéssel elidegenített vagyon értékének a ténylegesen nyújtott tartás, életjáradék, illetve gondozás értékével nem fedezett részét. Az átruházott vagyon, a nyújtott tartás és a gondozás értékét, valamint az életjáradék összegét az öröklés megnyílásának időpontjában számított értéken kell figyelembe venni.

ObudaFan # 2014.01.09. 14:20

bonicska

A kötelesrészből csak érvényes kitagadással lehet kizárni.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

  1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Ez némileg bővül március 15-től.

bonicska # 2014.01.07. 10:40

Üdvözletem!
Olyan kérdésem volna,hogy nem vér szerinti nagymamánk (nevelőapánk édesanyja)testvéremre kívánja hagyni lakását,rám pedig a haszonélvezeti jogot. Szeretnénk olyan végrendeletet íratni,ami megtámadhatatlan,és a köteles részt is kizárja más hozzátartozók irányában (nevelőapánk első házasságából született gyerekek). Az lenne a kérdésem,létezik-e ilyen végrendelet,és van-e mód ilyet íratni közjegyzővel?
Köszönettel:Ildikó

ObudaFan # 2014.01.07. 09:34

Manka54

A kötelesrész kérdésében vita esetén pert kell indítani.
A fizetendő csekk vélhetően a párodra eső része a költségnek.

Manka54 # 2014.01.04. 11:35

Szép napot!

Párom édesanyja halála után tudtuk meg, hogy van végrendelet, mely tartalmazta, hogy az örökhagyó kisebbik fia kapja az anyai részét a háznak. A további ingatlant és ingóságokat az örökhagyó 3 gyermeke örökli (Párom, Öccse, Bátyja). Már volt egy hagyatéki tárgyalás, melyen személyesen nem tudott részt venni a párom. Ezért a közjegyző levélben lett tájékoztatva, hogy a törvényileg megjáró köteles részre a Párom igényt tart. További tárgyalás még nem volt, de kiküldte a közjegyző a hagyatékátadó végzést, mely tartalma szerint a Páromat kihagyták az ingatlan és ingóság örökléséből. Amit igényelt kötelező részt, arról a hagyatékátadó végzésben szó sincs, meg sincs említve. A hagyatékátadó végzés szerint a Párom csakis a takarékbetétkönyv 1/3 részét, illetve az utolsó havi nyugdíj 1/3 részét örökli.

Azt szeretném megtudni, elég-e a közjegyzőhöz felebezést benyújtani, vagy ebben az esetben bírósághoz kell fordulni.
A közjegyzőnek van-e olyan jogköre, hogy eldöntse a kötelező rész jogos-e, vagy sem?

A közjegyzőtől összesen kettő levelet kaptunk, a második levélben bent volt egy 10.000 Ft-os csekk, melyet kért hogy adjunk fel a kézhezvételtől számított öt napon belül.
Jogos-e a 10.000 Ft-os csekk feladási kérése?
A végzés utolsó sorában az van írva: Az eljárás munkadíja: 63.000 Ft
Ezt az összeget a másik két örökösnek kell megfizetnie, vagy mind a három örökösnek? Mert erről nincs információ levélben.

Előre köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel: Manka54

ObudaFan # 2013.10.26. 08:29

topsi1953

A törvényes örökrésze felére. Hogy mennyi lenne a törvényes örökrésze, az attól függ, hány gyermeke volt az örökhagyónak.

muki1213

Igen, jár.

muki1213 # 2013.10.25. 22:03

Tisztelt Szakértők!

Édesapámék 3 vannak testvérek. Nagymamám 13 éve halt meg, az ő ingatlan részét a 3 gyerek örökölte. Nagypapám nemrégiben nagyon beteg lett és halála előtt 1-2 hónappal az ingatlanban lévő részét elajándékozta az egyik testvérnek, mindenki tudta nélkül. Kérdésem az lenne, hogy édesapámnak és a másik testvérének most hogy nagyapám meghalt jár-e a köteles rész?

Válaszát előre is köszönöm!