végrendeleti öröklés - köteles rész


drbjozsef # 2018.05.07. 16:27

Nem tudom, mi okuk van rá, velem anno extra kedvesek voltak telefonon is, mindent megmondtak, még azt is, amit telefonba nem lett volna szabad. Pedig mi is vagy fél évet problémáztunk (nem a közjegyzővel, egymás között).

Nézd, ha nem akarsz elmenni, és számodra nem megfelelő lesz a határozat, akkor fellebbezel a kézhezvételtől 15 napon belül. Nyilván jobb lenne ezt elkerülni, de jobb ötletem nincs. Azonkívül, hogy személyesen ügyfél fogadási időben bemenni, de feltételezem, ez nem opció, ha a hagyatéki tárgyalásra sem tudtok elmenni.

walder # 2018.05.07. 14:34

A levélben amit legutóbb küldött, semmilyen utalas nem volt arra vonatkozóan hogy beerkezett-e a levelünk.

Telefonon tudtunk vele beszélni ahol nagynehezen, (rendkívűl ellenséges stílusban) közölte a hölgy hogy igen beérkeztek a levelek, elolvasta, és majd a targyalás napján meghozza a határozatot.

De egy szót nem ejtett arról hogy a levelek megfelelően vannak-e megírva, elfogadja-e őket amikröl én úgy tudom el kell fogadnia.
Bizonytalannak érezzük az egész helyzetet.
Segítségünk nincs, és ha felhívjuk a közjegyzőt akkor rendkívűl ellenségesek, és lényegi információkat egyzer sem közölnek

drbjozsef # 2018.05.07. 10:08

Nem kötelező megjelenni.
Ha azt írja a levél, hogy mégis, csak indokolja valamivel. Mivel?
Ha nem indokolja, hívd fel, hogy miért kötelező.

Hülye kérdés. Elvileg nem. Aztán ha mégis? Az Eiffel tornyot sem lehet eladni, aztán mégis megtették már páran. Mi lenne, ha felemelnéd azt a nyomorult telefont, és megkérdeznéd a közjegyzőt, hogy mi van?

Közjegyzői díjat nem kell fizetned, ha a határozatban nem leszel örökös.

Szerintem itt valami inkoherencia van a közjegyzővel. Lehet, hogy már hozott határozatot, az után pedig már nem lehet lemondani az örökségről. Ha nem voltatok jelen a tárgyaláson, képviselőd sem volt, és nem érkezett be időben a lemondás (ajánlva, tértivevénnyel), akkor az a baj.

De hát ezekről a levélben is kellene némi utalásnak lennie.

Ha már pár éve volt a haláleset és az öröklés, akkor itt valami már biztos történt.

walder # 2018.05.07. 07:45

Tiszteletem!

Szintén ehhez.
A napokban küldött a közjegyző egy levelet, egy kitűzött tárgyalásról, amin az szerepel hogy kötelező megjelenni, és a közjegyzői díjat, meg kell fizetnünk, máskülönben behajthatja valakin.

Mi korábban, mindannyiunk nevében küldtünk a közjegyzőnek egy egy örökséget visszautasító nyilatkozatot, melyet, meg is kapott a közjegyző, ( ezt ő maga mondta egy telefonbeszélgetés kapcsán) hozzáteszem ez utan küldte ki a levelet.
A nyilatkozatunk egy formanyomtatvány volt, amit igencsak körültekintően töltöttünk ki.
Úgy tudjuk hogy ezt köteles elfogadni, vagy ha valami kivetni valót talál arról köteles tájékoztatni minket, addig nem hozhat semmilyen határozatot.

Kérdéseim:

  • Kötelező-e megjelennünk a tárgyaláson?
  • Ha egyszer( igazából többször több levélben) már visszautasítottuk az örökséget akkor születhet-e olyan határozat, hogy mégis a mienk, minden az ingatlant terhelő adóssággal együtt?
  • Mindezen történések után behajtható e bárkin is a közjegyzői díj?

Válaszukat köszönöm.

drbjozsef # 2018.02.03. 16:24

Szerintem hívd fel a közjegyzőt, és kérdezd meg. Ha már volt hagyatéki végzés, akkor a testvér sem utasíthatja vissza az örökséget utólag. (sőt, a ráutaló magatartás is elég egyébként, ha bármit használatbavesz).

Ha nem lett valamiért jogerős, akkor talán még igen. Akkor anyósod is megteheti még talán. De ezt a közjegyző meg fogja tudni mondani. Aztán annak függvényében továbblépni.

Akár azt is, hogy szerepeljen a végzésben, hogy az örökséget elfogadja, és egyben a felsorolt hitelezőknek a sorrend szerint felajánlja kielégítésre. Vagy visszautasítjátok, és akkor jöhetnek a körök.

Kérj tájékoztatást.

nonolet # 2018.02.03. 14:48

Nos, az anyós meg nem utasította vissza...
Így most egyedül az övé a TELJES örökség.
(a jelek szerint)

Akkor

  • most ő pedig adja át a tartozások fejében
  • a hitelezőknek a teljes örökséget, vigyék.

Oszt jó napot!

Ügy lezárva.

- -

Persze egy értelmes ügyvéd kell, aki végigviszi az ügyet.

walder # 2018.02.03. 14:28

Ez egy végzés a közjegyzőtől, aminek az utolsó mondata az hogy: A közjegyző tájékoztatja "XY" törvényes örököst,hogy "XY(ez a testvér)" és 3 gyermeke az örökhagyó hagyatékát visszautasították.

walder # 2018.02.03. 14:22

Egy komáromi közjegyzőtől jött a levél.Tárkányi a ház.
Úgy tudom volt hagyatéki végzés.

drbjozsef # 2018.02.03. 14:11

Ez a levél honnan jött? A hagyatéki eljárásra kijelölt közjegyzőtől?

drbjozsef # 2018.02.03. 14:11

Én még mindig nem értem. Pár éve meghaltak, de most jött levél? Miért? Valami okból a haláluk óta nem volt jogerős hagyatéki végzés (pl. valamilyen hagyatéki per) ?

walder # 2018.02.03. 13:41

Drbjozsef!

Köszönöm a válaszát.
A hagyatéki tárgyalás valóban lezajlott.
Anyósom és testvére közt régóta megromlott a viszony, évek óta nem beszélnek.
A héten érkezett egy levél, hogy az örökséget a testvér visszautasította, így anyósom az egyedüli örökös.
A család úgy tudja ha mindenki visszautasítja, az örökséget akkor az az államra száll, és ilyen formán már a tartozások sem érintenek minket.

drbjozsef # 2018.02.03. 10:51

Ez sokkal hosszabb és macerásabb eljárás, mintha visszautasítgatások helyett anyósod egyszerűen jelezné a hitelező(k)nek, hogy az örökölt ingatlanból elégítsék ki magukat. Magyarol, vigyék a házat oszt jónapot.

(megj.: nem mondhattok le az örökségről, mert azt csak az örökhagyó életében lehet, ez a lemondás. Ha elhunyt, akkor az örökséget csak visszautasítani lehet. Terminus technikus)

Ugyanis a tartozásokért az örökös legfeljebb a hagyaték vagyonának erejéig felel, elsősorban a hagyaték tárgyaival. Ha még nincs eladva az örökölt ház, fel kell ajánlani a hitelezőknek, hogy csináljanak vele amit csak akarnak. (meg, ha volt más örökség is, akkor azt is, vagy annak az értékét még ki kell fizetni, de ennyi, a többi követelést bebukják a hitelezők).

Ha a visszautasításos láncot választjátok, akkor igen, ha mindenki visszautasít, akkor végső soron az állam örököl, de a Te, mint törvényes képviselő mellett kiskorú örökös esetén a gyámhivatal engedélye is kell a visszautasításhoz, ami csak formaság, ha az örökségben egyértelműen sokkal több a tartozás mint a vagyon.

De azért valami itt nem teljesen stimmel. Ha pár éve haltak meg, akkor a hagyatéki eljárás feltételezem már befejeződött, ez után örökséget visszautasítani már nem lehet. Ha anyósod és a testvére legkésőbb akkor nem nyilatkozott a visszautasításról, akkor utólag ezt már nem teheti meg. Most akkor mi is történt pontosan?

walder # 2018.02.03. 10:15

Tisztelt szakértők!

Előszőr is elnézést kérek, ha rossz helyre írom a kérdésemet, de ezt találtam, témaközelinek.

Párom nagyszülei pár éve meghaltak, és a házukat a 2 lányukra,(anyósomra, és testvérére) hagyták.A házon rengeteg tartozás van, közüzemi ha jól tudom, a ház értékének többszöröse.
Anyósom testvére már lemondott a házról, így párom anyukájáé az egész annak minden terhével.
A család úgy tudja, hogy ha anyósom is lemond, akkor a 3 lányáé lessz a ház és a tartozások, ha ők is lemondanak, akkor az unokáké, és ha nem akarjuk hogy a gyerekünk szenvedje a terheket akkor nekem mint a törvényes képviselőnek is le kell mondanom( illetve a többi édesapának is) és ekkor az államra száll a ház tulajdonjoga és a tartozások is.
Ha mindenki lemond akkor a tartozások alól is mentesülünk?
Milyen papírokat kell megírnunk?

Köszönöm a válaszokat

Tisztelettel: Bánfalvi Viktor

ObudaFan # 2018.01.12. 14:47

Annyiból igen, hogy kotelesresz úgy tűnik, hogy lesz.

klauka14 # 2018.01.12. 13:59

Köszönöm a válaszokat!
Utána néztünk és már a harmadik eltartó van bejegyezve a tulajdoni lapon... Az utolsó másfél éve történt.
Ez számít valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.09. 16:12

Bocs, igaz.

ObudaFan # 2018.01.09. 16:05

Hogy van-e kötelesrész, az mondjuk attól is függ, hogy mennyivel a halála előtt kötött szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.09. 15:52

Keresztet vethettek a követelésetekre. De ha az vigasztal, akkor a köteles rész alapjába sem számít be az eltartási szerződéssel elidegenített ingatlan.

klauka14 # 2018.01.09. 14:56

Tisztelt fórumozók!
Édesanyámnak volt élettársa nagyobb összeggel tartozik (10millióft kb) amiről bírósági végzés is van.Sajnos ő eltartási szerződést kötött még akkor nehogy megkapjuk a vagyonából járó összeget így csak a nyugdíjából vonnak azóta is amit havonta utalnak...A napokban tudtuk meg hogy beteg,intenzíven van és nem sok van neki hátra valószínűleg...Olyan kérdésem lenne hogy az esetleges halála után vajon nekünk így jár e valami mondjuk a köteles részből ami a gyerekeinek jár majd?Az eltartási szerződést nem rokonnal kötötte hanem egy jó ismerősével,pont ezért hogy ne kapjunk semmit :( Minden tanácsot megköszönök!

nonolet # 2017.12.18. 15:26

Eladhatod részed ...
Annak aki van olyan bolond, hogy megveszi.
Persze csak kis pénzért, hisz

  • résztulajdon

ÉS RÁADÁSUL!!!

  • haszonélvezet terheli

- -

A haszonélvező nagyúr!

Gyakorlatilag hiába van "tulajdonjog"-od, az kb. semmit nem ér.

A haszonélvezőtől megszabadulhatsz

  • ha meghal
  • ha lemond a jogáról (ingyen vagy pénzért)
  • ha esetleg pert nyersz

Amikor már nincs haszonélvező, akkor már csak a másik szívás marad: az osztatlan közös tulajdon!!!

Amitől szabadulhatsz, ha

  • megveszed a társ tulajdonos(ok) részét
  • eladod a részed a társtulajdonos(ok)nak
  • eladod a részed idegennek

HA így nem megy, pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetésére.

Ami
vagy kijelöli, hogy ki vegye meg kinek részét és mennyiért.
vagy árverés lesz és maradék pénzt elsoztjátok

- -

Szóval, ne reménykedj abban, hogy pénzt látsz, pláne érdemi pénzt ebből az ingatlanból, ha nem akarnak kifizetni a többiek.
...és miért akarnának?! nem bolondok ők sem.

Nekik pont jó ez a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 13:59

Haszonélvezettel terhelten? Nem egy jó üzlet. (Ráadásul haszonélvezettel terhelt illetőségre szerintem a magához váltás nem is kérhető.)

Lehi0802 # 2017.12.18. 13:39

Köszönöm a válaszokat!Félreérthetően tettem fel a kérdést,amit szeretnék elérni az a tulajdonrészem kifizetése!Első körben nem ez lett v.na a célom de lehet,hogy nem lesz más választásom mivel öcsém már az egész ingatlant sajátjaként kezeli a haszonélvezeti jog pedig anyámé!Igazából az érdekelne mihez van jogom és mihez nincs a jelenlegi helyzetben?

ObudaFan # 2017.12.18. 12:59

Lehi0802

A haszonélvezet törlése iránt a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül kérheted a hagyatéki eljárás megismétlését. Ezt követően - vagy ha valamiért nem a megismétlést szeretnéd, vagy azt a közjegyző valamiért elutasítja - polgári perben rendezhető a kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.18. 12:34

megkaphatom e az apai részem
Hiszen megkaptad.

Lehi0802 # 2017.12.18. 12:04

Tisztelt fórumozók!
Az én problémám a következő,édesapám 2017 februárban meghalt és egy nagy értékű kétszintes családi ház 3/4 részét örököltük öcsémmel közösen a maradék 1/4 anyám nevén van!A szülők nem éltek már 6 éve egy háztartásban,apám az alsó szinten anyám az öcsémmel felül!Ebből adódott az a helyzet,hogy én találtam rá édesapámra de akkor már kb 16 órája nem élt!Anyám is otthon volt de nem nézett rá pedig már évek óta szívbeteg volt!Mivel a hagyatékin nem jeleztem,hogy nem éltek egy háztartásban rákerült a haszonélvezet az ingatlanra!Sajnos utólag ez hiba volt bár akkor még azt gondoltam,hogy az alsó részt megcsinálom a családomnak de anyám kijelentette,hogy amíg ő él az van amit mond,persze a párom egyből elállt az összeköltözéstől!Úgyhogy most az a helyzet,hogy öcsémmel használnak egy 170 négyzetméteres ingatlant ketten!Ha jók az infóim,mivel nem éltek apámmal együtt nem is járt volna a haszonélvezet és a nyugdíjkiegészítés sem!A kérdésem az lenne,hogy megkaphatom e az apai részem és milyen módon?
Elnézést,hogy hosszú voltam de nem egyszerű a helyzetem!
Tisztelettel:Koterle Krisztián