végrendeleti öröklés - köteles rész


véneceb # 2016.12.08. 09:24

Tehát az ingatlan 25-25% a gondolom. Legjobb esetben. Koszonom a segítséget mindenkinek!

groszfater@gmail.com # 2016.12.08. 08:42

Ezt a posztodat tedd át a büntetőjog rovatba. Ott öreg tölgy
a téma nagy szakértője, Ő majd ad tanácsot.

A hagyatéki megy a maga útján azt nem-igen tudod befolyásolni.
Mik a kilátások egy ilyen ugyben?
Hát, ez jóslás kategória.

Mit lehet nyerni ezzel Max?
Max: megszerezheted azt amit Apád még életében valamiért elmulasztott. Nem gondoskodott arról, hogy aggálytalanul a tiétek legyen az ami törvényesen megillet.

véneceb # 2016.12.08. 07:55

Más jellegű kerdes:
A múltkori találkozás és tárgyalási kísérlet alkalmával olyanokat mondott amik maximálisan kimerítik a becsületsértés fogalmat.
Erről hangfelvételt készítettem telefonnal.
Tisztában vagyok azzal,hogy ezzel személyiségi jogot sertek.
Viszont úgy tudom hogy ezt a bíróság bizonyos esetekben elfogadja. Pl akkor,ha csak ez a módja van a bizonyitasnak.
Egyébként 3an vagyunk rá tanúk o pedig egyedül volt.
Mert akkor beperlem becsületsértésért is.

véneceb # 2016.12.08. 07:44

Mi lenne ennek a menete?
Megvárni a hagyatékit a kozjegyzőnel és utána perelni?
Mik a kilátások egy ilyen ugyben?
Mit lehet nyerni ezzel Max?

Burn Out # 2016.12.08. 07:18

az életbiztosításnál ha Te voltál a kedvezményezett, akkor majd tudni fogsz róla, hogy volt-e vagy sem

groszfater@gmail.com # 2016.12.08. 05:42

Ilyen esetben nincs mit tenni, eredményt csak úgy lehet elérni ha ugyan-azt a módszert alkalmazod amit az özvegy.
Ehhez egy "dörzsölt" ügyvéd tud jó tanácsokat adni.

véneceb # 2016.12.08. 05:35

Groszfater
Tanúkat találok éppen
Az élettárs nem tárgyal velünk a lakásba sem enged be semmiféle papírt (adásvételi,túl.lap stb nem mutat meg)
Az esetleges személyes tárgyakat laptop stb ami az apánk után maradt sem engedi elvinni.
Mire a hagyatéki leltár rá kerül sor mindent el fog tüntetni. A kozos bankszámlajukat már valszleg kivette.
Apanknak úgy tudjuk volt életbiztosítása,persze ezt is tagadja. A hagyatéki leltárba a nyilván nem fogják felvenni az ingatlan!ant mert nem apánk nevén volt.
Addigra lehet hogy azt is pénze teszi vagy valakinek a nevére iratja eltartási fejében.

vidéki54 # 2016.12.08. 04:58

Köszönöm szépen a segítséget.

zs1234 # 2016.12.08. 03:15

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Akkor ha jól értelmezem, amennyiben én lemondok az esetleges örökségemről és utódom sincs akkor, az örökhagyó által nekem szánt rész is a szüleim másik fiáé lesz?
Mit jelent az pontosan, hogy "a visszautasítás nem megy"?
Esetlegesen a következő két szituációt hogyan tudnám megvalósítani?

  1. Legelső mindenképp az, hogy ha egyáltalán valamit is örökölnék, semmire nem tartok igényt, lemondok mindenről a másik gyerek javára - elkerülve ezzel mindenféle bírósági hercehurcát - pereskedést és mindenféle anyagi kiadást.
  2. A másik eshetőség pedig az lenne, hogy amennyiben mégsem utasítom vissza az örökséget, viszont az örökség tárgya nagy eséllyel az a ház lenne amiben laknak (én már régen elöltöztem onnan), így ha valóban örökölnék is kézzel fogható anyagi vonzata nem lenne. Ez esetben lehetne rám eső öröklött rész kifizetését kérni a másik örököstől, cserébe lemondok a javára a rám eső részről.

A végeredmény mindkét esetben ugyanaz lenne annyi különbséggel, hogy a második esetben valamennyi hasznom nekem is lenne az örökségből.

ObudaFan # 2016.12.07. 21:49

Kérd a gyámügyet vegye gondnokság alá, korlátozottan cselekvőképes.Ez elég hosszadalmas,

Ha valószínűsíteni lehet ennek az indokoltságát, akkor az eljárás végéig ideiglenes gondnokot is lehet rendelni. Az gyorsan megvan.

ObudaFan # 2016.12.07. 21:44

véneceb

Nem azt kell bizonyítani, hogy az ingatlanba mennyit tett bele, hanem hogy általában a szerzésben milyen mértékben vett részt az együttélés során.

groszfater@gmail.com # 2016.12.07. 20:47

Sajnos szellemileg sincs a legjobban.
Kérd a gyámügyet vegye gondnokság alá, korlátozottan cselekvőképes.Ez elég hosszadalmas, addig légy résen és tartsd távol a rokonodat

vidéki54 # 2016.12.07. 20:27

Tisztelt Jogi Fórum! Tanácsot szeretnék kérni. Anyám 5. hónapja fekszik egy Gondozóházban mozgásképtelen 81 éves. Sajnos szellemileg sincs a legjobban. A férje (nem az apám) akivel 44 évig élt együtt szintén ott feküdt. Meghalt 1 hónapja.Van egy közös lakásuk. A férje az unokahúgára hagyta a saját részét a fele lakást. Anyám szerint nincs is végrendelet csak szóbeli. De ezt nem tudom még. Nem volt még hagyatéki tárgyalás ahová anyám által aláírt megbízásából én mennék el. Közben sajnos az unokahúg telebeszélte anyám fejét és meg akarja most "venni" az anyám fele lakás részét tőle és az általa megszabott vétel árat arra a számlára utalni amit ő kezel és nem enged hozzáférni sem.Az ügyvédet odacipelte anyám ágyához az utolsó pillanatban sikerült megakadályoznom az adásvételi szerződés aláírását. Nem áll le, nyomul ezerrel.Mit tehetek én, hogyan akadályozhatnám meg, milyen jogi eszköz van erre, mert így a jogos örökségemből semmit nem fogok megkapni.
Köszönöm a segítséget.

groszfater@gmail.com # 2016.12.07. 20:22

nem mér, hanem már

groszfater@gmail.com # 2016.12.07. 20:03

.„ Édesapánk majdnem 20 éven keresztül élt együtt élettársával. (közös háztartásban, életvitelszerűen. Sajnos az ingatlan amiben éltek az élettárs nevén van,viszont közös pénzből vasarolták az együtttélésuk alatt. Ebbe az esesapank pénze is benne van igen jelentős mertekben.. Édesapánk 20 évig oda keresett , tulajdonképpen az o pénzéből éltek mivel élettársának csak egy minimális nyugdíja van.

Ebből az állításodból nem tudsz bizonyítani semmit? Csak találsz tanukat akik beleláttak az eseményekbe ?
Kellene az ingatlan vásárlás-kori érték és mennyit tett bele apátok.
A jelenkori értéke és mér is megvan az értéknövekedés.

véneceb # 2016.12.07. 19:37

Ezt most nem igazán értem hol vonatkozik ram?
A lakás nem az övé volt papiron.
Nem tudom bizonyítani hogy apám mennyi pénzt tett bele.
Amennyiben házastársak lettek volna orokoltunk volna 25-25% öt az apánk része utan.
Ebben az esetben mivel csak élettársak voltak gondolom nem kapnánk semmit csak egy csomó perköltség és ügyvédi díj lenne amit bebuknank.

ObudaFan # 2016.12.07. 17:10

véneceb

Érdemes perelni. Az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

ObudaFan # 2016.12.07. 16:59

zs1234

Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl. Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.
Az örökös az öröklés megnyílása után az örökséget visszautasíthatja. Ebben az esetben a sorban következő örököl. Jelen esetben ha a visszautasítónak nincs leszármazója, azzal valószínűleg a kívánt eredmény jön létre. Ha van leszármazó, és ő is visszautasít. Kiskorú nevében ez mondjuk nem biztos, hogy összejön, mert ahhoz gyámhatósági hozzájárulás szükséges.
A leszármazó öröklése illetékmentes.
HA a visszautasítás nem megy, akkor az örökös ajándékozhat is az örököstársának, de ott már felmerül illeték.

véneceb # 2016.12.07. 14:21

Édesapánk halála után a testvéremmel közosen vagyunk örökösök. Édesapánk majdnem 20 éven keresztül élt együtt élettársával. (közös háztartásban, életvitelszerűen. Sajnos az ingatlan amiben éltek az élettárs nevén van,viszont közös pénzből vasarolták az együtttélésuk alatt. Ebbe az esesapank pénze is benne van igen jelentős mertekben.. Édesapánk 20 évig oda keresett , tulajdonképpen az o pénzéből éltek mivel élettársának csak egy minimális nyugdíja van. Az élettárs nem hajlandó egyezkedni semmiben,közölte hogy ő a tulajdonos minket nem illet az ingatlanból semmi. Érdemes perelnûnk az élettársat vagy ez eleve veszett ügy mivel nem voltak össze hazasodva,ezért az apánk után nem jár nekünk semmi. És az ingatlan is csak az ő nevén van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.07. 09:11

Pardon?

zs1234 # 2016.12.07. 07:43

Tisztelt Jogi Fórum, Tisztelt Fórumozók!
Pontosan hogy zajlik az öröklés egyenes ágbeli rokonok (szülők - két utód) között.
Változtat valamit az öröklés arányában ha a szóban forgó vagyontárgyak, ingatlan a hozzá tartozó telekkel közös vagy egy tulajdonossal bírnak, valamint egy szemelygépjármű ami apám nevén van.
Alapesetben mit mondd ki a törvény?
Öröklés után kell fizetni valamennyi illetéket? Ennek az összege mitől függ?
Le lehet valamilyen formában mondani az öröklött részről a másik utód javára?

Aliz38 # 2016.12.02. 21:00

Köszönöm szépen a gyors választ.

drbjozsef # 2016.12.02. 17:12

Aliz38,

Ha csak ketten vagytok testvérek, édesanyádnak nincsen házastársa, és a vérendelet érvényes - aminek pontos alaki követelményei vannak, hogy az legyen -, akkor igen, úgy lesz ahogy írtad.
Az ingatlant 50-50%-ban öröklitek, a pénz pedig a Tied lesz. Testvéredenek jár köteles rész mindenképpen, de ha a fél ingatlan értéke több mint a köteles rész, akkor a pénzből már nem jár neki.

Ha a pénz kevesebb, mint az ingatlan ertekenek duplaja, akkor nem fog kapni mar a penzbol, mert az ingatlan fele fedezi a kotelesreszet.

Aliz38 # 2016.12.02. 13:01

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék hogy édesanyám a végrendeletben kizárólag engem jelölt meg örökösnek némi pénz összegben. Van egy nővérem aki külföldön él, de megromlott a viszonyuk. Édesanyámnak én viselem a gondját, leukémiás 11 éve, velünk lakik.Azt szeretném kérdezni hogy ebből a pénzből nővérem is örökölhet vagy csak én egyedül?
A másik kérdésem az lenne hogy van édesanyámnak egy kis nyaralója, de arról nincs semmilyen papír, nem tér ki rá a végrendeletben, az fele-fele arányban öröklődik?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.01. 06:07

Aki cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, az nem végrendelkezhet, aki korlátozó gondnokság alatt áll, csak közvégrendeletet tehet.
Az unoka törvényes örökösként jogosult a köteles részre, ha érvényesen kizárták az öröklésből.