Hagyatéki eljárás menete, ideje


Lederer_Gy # 2020.09.10. 23:53

drbjozsef,

Köszönöm a választ.
Jól hangzik...
Reménykedjünk, hogy legalább nem áll le újra minden megint mint márciusban.

drbjozsef # 2020.09.10. 05:35

Lederer_Gy,

Én csak annyit tudok mondani, hogy májusi haláleset után most hívott az önkormányzat ügyintézője, hogy ugyan legyek már kedves megmondani, hogy szerintem mennyit ér a hagyatékba tartozó ingatlan értéke.

Ennyit az adó- és értékbizonyítvány értelméről.

Vagyis még a hagyatéki leltárral szöszölnek, ami kevéssé érthető annak fényében, hogy a világon semmi más nincs a hagyatékban, kizárólag a fenti ingatlan 1/2 része.

Mire ez eljut a közjegyzőhöz, és ebből bármi lesz is, tartok tőle, nem idén lesz...

Egyszóval : igen, így mennek ezek a dolgok mostanság.

Lederer_Gy # 2020.09.09. 23:13

Tisztelt Hölgyek és Urak!

Ahogy olvasom itt a sorstársat kicsit lejjebb, januárban halt meg az édesapja és most kapott a hagyatékiról értesítőt.

Annyi lenne a kérdésem, hogy Budapesten ez most nagyjából reális eljárási idő?

Árverésen vettem egy házat pár éve és Januárban hunyt el a tulajdonostárs. Ennyit közölt velem az egyenesági egyetlen örökös az ügyvédjén keresztül, aki még annyit tett hozzá, hogy értesítenek ha lement a hagyatéki. A Covid miatt nyilván semmi sem történt a nyáron, tegnap kértem le egy tulajdoni lapot, még ott sincsen változás.

A tulajdonostársat nem érem el, az ügyvéd se mond többet és nem tudom melyik közjegyzőnél van az ügy.

Csak jó lenne tudni, hogy nagyjából mire számíthatok, mikor lesz ebből hagyatéki tárgyalás.

Köszönöm előre is.

drbjozsef # 2020.09.03. 05:53

via77,

Ha tudod, vidd magaddal. Legfeljebb hazahozod.
Ha nem tudod, akkor sincs semmi, majd felszólít a fizetésre.

Ha nem leszel örökös, akkor úgysem kell fizetned.

Valamiért még nyitott kérdésnek tekinti, ki lesz az örökös, vagy legalábbis felszólította a törvény szerinti örökösöket, biztos ami biztos alapon. Elképzelhető, hogy azt az öröklési szerződést még nem mutatták be neki, vagy legalábbis valamiért nem fogadta el esetleg.

Majd kiderül.

Előre ne fizess semmiképpen. Ha végül meg örökölsz, akkor lesz miből fizetni.

via77 # 2020.09.02. 18:00

drbjozsef,

Köszönöm !
Számomra nem derült ki. Felsorolja nyilván személyes iratok bemutatása, esetleges forgalmi, földdel kapcsolatos iratok, családi gazdaság szám stb...és a 177 ezer forintot vigyem magammal. Sablonszöveg és mint ahogy írtam, készült öröklési szerződés, és gyanítom jelentkeztek volna már a temetési ktg megosztásáért is ha nem egyedüli örökös lenne.

drbjozsef # 2020.09.02. 17:47

via77,

Ki kellene derülnie abból a levélből, hogy miért kérik. Gondolom nem csak egy sárga csekket küldtek magában.

Ha nem leszel örökös, akkor nem kell fizetned.

Az én tanácsom elég kézenfekvő : hívd fel a közjegyzőt, és kérdezd meg, csak úgy klasszikusan : "És ezt így most hogy?"

via77 # 2020.09.02. 17:44

Kedves Szakértők,

Szeretném a véleményeteket kérni. Januárban meghalt édesapám és a napokban érkezett a hagyatéki tárgyalás kitűzéséről az értesítés. Kérnek 177 ezer ft-ot, közjegyzői díjra. Első körben nem tudom miért kaptam, mivel úgy tudom mindent a féltestvérem örököl ( apám második házasságából ) öröklési szerződéssel. És mire fizessek ha a testvérem az örökös.
Köszönöm !

Timot # 2020.08.27. 08:52

@Grave7
Nem, az anyósom egy végtelenül türelmes asszony... A fia kevésbé, de ő is azt hiszi, maguktól kellene haladjanak a dolgok (mondjuk egyébként ebben részben igazuk van). Épp az ilyen lehetőségekre kérdeztem rá, köszönöm a választ, és elnézést, hogy nem válaszoltam hamarabb, kisebb technikai problémáim voltak (de olvastam a választ napokkal ezelőtt).

Grave7 # 2020.08.19. 13:48

@Timot: Érdeklődtetek a közjegyzőnél, sürgettétek már? Több tértivevényes levelet is írtatok neki erről? Voltatok az irodájában, betekintetteket az iratokba, hogy mi történt az ügyben? Területi Közjegyzői Kamarának is írtatok?

Timot # 2020.08.19. 13:22

Kedves Szakértők,

érdeklődöm, hogy lehet-e az égvilágon bármit tenni a hagyatéki eljárás nem megindulása miatt keletkezett károk ügyében. Konkrétan apósom tavaly halt meg, azóta nem történt semmi azon kívül, hogy a közjegyző bekérte az iratokat.
Azóta az utcán áll egy autó, amely a nemhasználtság miatt rohad szét, eladni nem lehet, az adóit és biztosításait viszont fizetni kell, szóval szorgalmasan termeli a veszteséget. Tudunk ezügyben bármit lépni vagy reménytelen, és csak a rossz államba születtünk kategória?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.10. 17:02

Felejtsd el.

Atip10h # 2019.06.10. 12:53

Kedves Mindenki!

Tehetek-e valamit, kisemmiztek-e, ez a kérdés.

1988-ban anyám és édesapám összeházasodott. Anyám tulajdonában lévő telekre együtt építkeztek, én 90-ben születtem. 90-ben is költöztek be az ingatlanba, melyhez azt konkrétan tudom, hogy a téglát édesapám vette. Az ingatlan 1/1 anyámé lett. Édesapám 1996. dec. 4-én hirtelen elhúnyt. 6 éves voltam. Anyám intézte a hagyatékot, mindent, hiszen gyerek voltam. Ezután hitelt vett fel az ingatlanra, ami bedőlt, majd eladásra kerüt.

Semmit nem kaptam az édesapám után. Keresem Google-on, hogy van-e bármi jogom, de a 96-ban élő rendelkezéseket nem találom.

Válaszokat köszönöm!

drbjozsef # 2019.04.07. 14:03

MFefe,

Ha te vagy az egyik testvér a 3-ból, akik elhunyt apjuk helyén örököltél a nagymamádtól, akkor :

Bevétel : 3.180.000.- Ft

Kiadás : az az összeg, ami a 2017-es hagyatéki végzésben az ingatlan értékeként a Te 1/6 részedre esik.

Jövedelem : a fenti kettő különbsége, ha a kiadás több mint a bevétel, akkor nulla.

Adója : a jövedelem 15%-a.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.07. 12:22

Milyen ingatlant?

MFefe # 2019.04.07. 10:07

Tisztelt Fórumozok!

Röviden:
Nagymamám 2017-ban meghalt, egyik fia örökölte az 50 %-át, a másik fia régebben meghalt, így 3 gyerek örökölte a maradék 50 %-át. 2018-ban eladtuk az ingatlant, melynek rám eső része 1/6-része 3 180 000 Ft.

Kérdésem:
Mekkora adót kell fizetnem. Az e-szja 161-es sorába mekkora összeget kell írjak?

Válaszukat előre is köszönöm.

Mátéffy Ferenc

tasziloo # 2019.01.25. 19:22

Hagyatéki ügyben alperesként a lakhelyem szerinti bíróság jár el. Idő közben a Budaörsi Járásbíróság mellett a tényleges lakhelyemen Érden új bíróság alakul. Az ügyem Budaörsön marad, de a kijelölt bíró, aki eddig vitte a polgári pert, átkerül az újonnal alakult érdi bíróságra. Az a kérdésem, hogy lehet e kérni az ügy áthelyezését Érdre, hogy a már képben lévő bíró vigye tovább az ugyemet, aki egyébként is már illetékes is lenne, ha most indulna a per?

Pamo # 2019.01.15. 18:22

Igen igaza van, bocsánat lehet nem jól fogalmaztam. Az ügy intézésének az irat beérkezését követően annak megkezdésére vonatkozó határidő. Természetesen nyitott a határidő a kiküldés után, mivel a közjegyző nem lehet felelős azért, hogy ki mikor veszi át és ezek függvényében mikor érkezik vissza.
Itt csak az, hogy tegyen legalább valami intézkedést, értem ezalatt hogy küldje ki aztán nem rajta múlik utána. Nem bántásként szeretném megjegyezni, elhiszem mindenki túlterhelt stb... de nekem is elkell végezni a munkámat időben. Bármely hatóságnál határidőben kell akár beadványt, akár előterjesztést, akár adóbevallást, beadni, és még sorolhatnám és sokkal szűkebb határidők vannak. Nincs mismásolás, vagy ha igen jön a bűntetés vagy a jogvesztő határidő. Sajnos nekem magas az igazságérzetem, és én mindenkivel szemben korrekten járok el, cserébe én is ezt várom. Túl nagy ezek szerint az elvárásom. Már belenyugodtam és várok, nem tudok mást tenni nincs választási lehetőségem.

drbjozsef # 2019.01.15. 12:40

Az biztos, hogy a 30 nap nem úgy 30 nap, ahogy Te gondolod (szerintem amúgy sincs ilyen, de a kamaránál biztos jobban tudják), nem onnan indul, hogy Te bemutattad az ítéletet.

Megszerkesztik a végleges hagyatékit, aztán kiküldik az érintetteknek. Ha nem veszi át, nem is keresi a postán, az önmagában ott csücsül két-három hetet (kétszeri kivitel, utána tíz nap várakozás az átvételre). Utána megy vissza a tértivevény a közjegyzőhöz.

De igazad van, amúgy ez nem atomfizika, hogy fél évig tartson.

Pamo # 2019.01.15. 12:27

Köszönöm, várok természetesen. A közjegyzői kamarát felhívtam 30 napot mondtak elméletileg, de túlterheltek a közjegyzők stb... Panaszt nem tettem csak érdeklődtem. Nem szeretnék feleslegesen zaklatni senkit, mindössze csak azt szeretném, hogy a törvényben előírt határidőt tartsák, mint ahogyan én is köteles vagyok betartani bármely hatósággal szemben. A 30 nap már letelt, és semmit nem küldött ki, tehát itt még olyanról nem is lehet beszélni, hogy xy a tértivevényt nem vette át. A postára itt nem lehet fogni semmit. A postát sokan bántják nekem sosem volt gondom velük. Nem szeretem ha mindig másra mutogatnak, ha valaki hibázik nem gond de akkor ismeje be kérjen elnézét és gyorsan javítsa ki...

drbjozsef # 2019.01.15. 10:43

Pamo,

simán elképzelhető, hogy ennyit várni kell.
Nekem anno olyan 6-7 hét volt, mire jogerős pecsétes példányt kaptam.

Valami olyanra hivatkoztak, hogy a posta nagyon sokat ül a tértivevényeken, és sokáig nem érkezett vissza (valami csomagban kapják vissza őket, nem értettem, de mind1).

Biztos kotlottak rajta pár hetet mire kiküldték, ha volt érdekelt, aki nem vette át másodjára sem, akkor meg kell várni a kézbesítési fikció beálltát, és erről a postától az igazolást, aztán megint kotlanak rajta.
(Szerintem az én esetemben is toltak el valamit, de be nem vallják, eléggé összevissza beszéltek néha indokokat, miért késik a dolog)

Igen, szerintem meg kell várni, hogy a végleges hagyatéki is jogerőssé váljon. Megtámadhatják elvileg most más okból, ami nem része az ítéletnek, szerintem azért.

Érdeklődj néha a közjegyzőnél, hogy érezzék a törődést, hivatkozz valamire, miért sürgős, de mindig nagyon udvariasan, nem szeretik a követelőző ügyfeleket...

Pamo # 2019.01.15. 09:49

Tisztelt Fórumozok!

Az ügy röviden: 2015-ben elhunyt édesapám rám kedvezményező végrendeletét a családtagok megtámadták, így 2016-ba ideiglenes hagyatékátadó végzést kaptam. A perben nyertes lettem az ítélet 2018.decemberben 01-én jogerőre emelkedett. Amit közjegyzőnek eredeti példányban bemutattam (lefénymásolta magának)
Azóta várom a végleges hagyatékátadó végzést hiába.
Ma hívtam telefonon érdeklődtem, mire azt a választ kaptam érdeklődjek majd 2 hét múlva.

Kérdésem a következő: Ebben az esetben a dokumentum beadásától számított hány napja van rendelkezni a közjegyzőnek? Így hogy bírósági végzés jogerős, kell-e a közjegyzőnek a hagyatékáadó végzésre határidőt nyitva hagynia hogy a végleges hagyatékátadó jogerős legyen?

Tisztelettel köszönöm válaszukat!

ancsa06 # 2018.10.29. 10:01

Nagyon szépen köszönöm.

ObudaFan # 2018.10.29. 08:55

Megfelel.

ancsa06 # 2018.10.29. 07:23

Tisztelt Hozzáértők!
Lehetséges, hogy nem volt egyértelmű a kérdésem, ezért nem kaptam rá szakértői választ.Azt szeretném megtudni, hogy jövő hónapban esedékes hagyatéki tárgyalásra megfelel egy nyáron keltezett meghatalmazás? A külföldön élő hozzátartozó akkor volt itthon.
Köszönöm szépen: Ancsa

nonolet # 2018.10.28. 21:15

Életében még mindenki szabadon rendelkezik a vagyonával...
A családjára is bízhatta éppen.

Az ellenkezőjét neked kéne bizonyítani, ha BŰNCSELEKMÉNY történt szerinted.
Ami eléggé reménytelen ügy utólag.

- -

Az örökös alapban a halál pillanatában meglévő vagyonra+tartozásra jogosult csak.

Pár kivétel akad.
A köteles rész témakörben lehet velük találkozni főként.

- -

A temetési kötelezettség is egy külön műsor és vele a temetési költség kérdése.

A temetési költséget a HAGYATÉKKAL/ÖRÖKSÉGGEL szemben lehet érvényesíteni, ha kifutja.