Hagyatéki eljárás menete, ideje


Fetep32 # 2018.10.28. 20:19

Kedves Forumozók!
Teljesen ismeretlen számomra a kérdés, szerencsére nem volt eddig örökösödési tapasztalatom, azonban sajnos most én sem tudom milyen úton induljak el. Volt férjem nemrég hunyt el. Egyetlen örököse van, kiskorú kislányunk, hiszen ő az egyetlen gyermeke, végrendelet nem készült, azonban családja halála előtt pár héttel minden vagyonát készpénzé tették, hivatkozva keresőképtelenségére és a tartozásai kiegyenlítésére. Igaz számomra az is kérdéses miként lehetséges, mert hónapok óta korházban feküdt és komoly kommunikációs és mozgási gondokkal is küzdött. Sejtéseim és félelmem szerint sem az ingatlanból, sem a ingóságokból (értem itt elsősorban az értékesebb elektronikus készülékeket: hifit, mobilt, számítógépet) semmi nem marad behajthatóan az örökségből. Én a gyermekünk gyámjaként, az ő érdekében mit tudok ilyenkor tenni és milyen úton induljak el? A hagyatéki eljárásról sem tudok semmit. Azt nekem kell elindítani, vagy automatikusan elindul?
Köszönöm.

partizan01 # 2018.10.22. 14:42

Köszönöm szépen a választ.

Andrea

ObudaFan # 2018.10.22. 13:08

Ha igazolható, hogy ezek a vagyontárgyak megvoltak, édesapád tulajdonában voltak és elvitték őket, akkor akár feljelentést is lehet tenni, illetve párhuzamosan az ingók kiadása iránt polgári pert lehet indítani.

partizan01 # 2018.10.22. 12:23

Kedves Fórumozók,
Gyakorlatlan vagyok hagyatéki ügyintézésben és a következők végett kérem segítségeteket:
édesapám elhunyt, a testvére felajánlotta segítségét a temetkezés szervezésében, mivel őt kérte meg anno erre apa és ehhez egy megtakarítási biztosítás fedezetet nyújtott részére amiben kedvezményezett is volt.
A napokban ébredtünk fel jóhiszeműségünkből, mivel mi több mint 100 km-re tartózkodtunk a helyszíntől, és bíztunk a rokonban.. hagyatéki értékbecslővel egyszerre járhattunk az ingatlanba és akkor tapasztaltuk és tudtuk meg a következőket: arany ékszereit, óráját ,antik kristályokat, készpénzt stb. a nagy néni és a többi család tag elvitt az ingatlanból. (Mi addig ki voltunk zárva a házból!)
Mit tehetek kérek szépen (ezt nem biztos, hogy meg tudom tenni , mert nagyon dühít a kedves rokonok viselkedése), vagy rendőrségi feljelentéssel élek, fotókkal, tanúkkal igazolva hogy ott járt és vitte a fenti dolgokat... vagy a hagyatékot intéző közjegyzőhöz kell fordulnom.
Eredeti halotti anyakönyvi kivonatot sem adja át a rokon, amit nem értek.
A lopást megkoronázva, apám végakaratát meghazudtolva a kedves rokon zsebre tette a megtakarítási biztosítást, és benyújtotta a hagyatékba a temetési számlákat...
Bocsánat a terjedelemért, segítségeteket előre is köszönöm.
Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.16. 04:49

Egy pillanat.

ancsa06 # 2018.10.15. 19:39

Tisztelt Hozzáértők!
Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban lenne kérdésem. Amennyiben az egyik örökös meghatalmazza örököstársát még a hagyatéki tárgyalás előtt, hogy nevében eljárjon, mennyivel korábbi keltezéssel készülhet a meghatalmazás, amelyet elfogad a közjegyző?
Köszönöm szépen a választ.
Ancsa

Kata20000 # 2018.09.29. 11:49

Nem tudja, csak feltetelezte.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.28. 11:31

Na, valaki megint jobban tudja. De akkor miért kérdez?

Kata20000 # 2018.09.28. 10:31

Azert ez nem ilyen egyszeru. ha alkepviselokent jart el, es az elo csaladtagokat felelossegre vonjak a ki nem jelentett tag miatt, az buncselekmeny gyanujat veti fel. es azon a ponton azert nagy valoszinuseggel utananez a hatosag, miket kovettek el a tagok.

drbjozsef # 2018.09.26. 05:08

Ha xy nem jogosult cégjegyzésre, akkor a cégből Ő biztosan nem tudott kimenteni egy fillért se. Legfeljebb az édesanyja.
Ha a károsultaknak a céggel volt jogviszonya, nem xy-nal, akkor a cégen kell keresniük a kárukat, és mit se számít, hogy xy hol bujkál.

Kata20000 # 2018.09.25. 18:17

Kedves Vadsuhanc,

xy nem jogosult cegjegyzesre, csak az edesanyja. jelen pillanatban, mivel ugyfeleknek ajanlottuk, igyekszunk segiteni a karosultaknak, termeszetesen annak semmi akadalya, hogy jogi utra tereljek az ugyet, igaz, jelenleg xy mindent penzze tett, bujkal es elerhetetlen.
Ha tartana is a hagyateki eljaras, ettol fuggetlenul nem kellene feltuntetni a cegkivonatban, ha elhunyt a tag? kiindulva xy jelen viselkedesebol, elkepzelhetoek tovabbi rosszasagok is a multban.. igy merult fel a vagyonkimentes gyanuja.

Vadsuhanc # 2018.09.25. 16:29

Kedves Kata20000!

Sokkal érthetőbb a történet. Viszont engedd meg, hogy megjegyezzem az alábbiakat:

Azt írod XY volt az aki több embert megkárosított és idézem a bejegyzésedből a következőt„..."xy mar rendelkezett egy regebbi családi céggel".” Mivel xy rendelkezett a céggel és jelenleg még él ezért nem értem mi akadálya, hogy jogi uton számonkérjék rajta a károsultak az igényüket.

Azt írod, hogy...."xy apja meg mindig tagkent szerepel abban a cegben, melynek a neveben xy szamlazott..". Mivel XY apja még csak egy éve hunyt el nem kizárt, hogy a hagyatéki eljárásnak nem lett vége.

Azt kell megtudni, hogy XY a cég képviseletére jogosult-e vagy sem és ha igen milyen formában.

Kata20000 # 2018.09.25. 15:57

Kedves Vadsuhanc,

ok, akkor irom konkretabban. xy-al megismerkedtunk, mint egy lehetseges uzlettarssal, akivel egy indulo vallalkozast terveztunk a jovoben, de addig is kuldtunk hozza ugyfeleket, szerelesi munkajahoz. xy mar rendelkezett egy regebbi csaladi ceggel es el is kezdett tevekenykedni, ugyfeleknek javitasi munkalatokat vegzett es szamlazott. meselt apukajarol, es az elozo tevekenysegeirol, kiderult, hogy nagy vagyonnal rendelkezett a csalad, de valami miatt elvesztettek a vagyont allitolag, es edesapja elhunyt 1 eve. az uj ugyfeleket akik hozza kerultek, mint utolag kiderult, xy atverte es megkarositotta. es kiderult az is, hogy xy apja meg mindig tagkent szerepel abban a cegben, melynek a neveben xy szamlazott. nem tunik tul jogszerunek.

Vadsuhanc # 2018.09.25. 11:59

Kedves Kata20000!

Minden bántás és cinizmus nélkül mondom sokat segítene, ha leírnád mi a konkrét problémádat mert amit itt összehordasz abból jogi értelemben nehéz bármire is következtetni azon kívül, hogy téged becsaptak.

Az a személy aki becsapott az él még vagy sem ? Ha igen tegyél ellene büntetőfeljelentést!

Ha nem él akkor meg tudomásul kell venned, hogy a bűncselekmény miatt már nem tehetsz ellene feljelentés, de esetleges polgárjogi igényedet érvényesítheted a jogutódja ( hagyatéki örököse ) ellen.

Ha pedig az elhalt cégével kapcsolatos a gondod talán értesíteni kellene a jelenlegi vezetést tértivevényes levélben ( felszólítás ), hogy mi a gondod.

Ezért írtam azt, hogy a kérdésed alapján csak találgatni lehet, hogy miről van szó mert az istenkéért sem árulnád el mi a konkrét bajod.

Ha csak az első beírásodban lévő kérdés a problémád akkor a válasz NEM. Semmi nem utal az általad leírtak alapján, hogy vagyonkimentésről van szó.

Kata20000 # 2018.09.25. 10:46

Igen, tudom. csak kivancsi voltam a velemenyekre. elegge hihetetlen ugyanis ez a korulmeny, hogy megtortenhet az, hogy fontos vagyonreszek kimaradhattak a hagyateki listabol.

Kata20000 # 2018.09.25. 10:35

Tisztelt Forumozok,

nem csamcsogas miatt kerdeztem, hanem mert ez az ember, az ismeros, aki szinten a cegben tulajdonos valoszinusithetoen buncselekmenyt kovetett el, es miutan tobb embert karositott meg, kezdtunk utananezni, ki is ez. igy bukkantunk ra kozeli hozzatartozojara (az apjara), akirol ugy tudni, valojaban elhunyt, megis elo tag a mai napig.
Erdemi jogi hozzaszolast vartam, nem fikazast. aki baromsagot bir csak valaszolni, az ne faradozzon.

Vadsuhanc # 2018.09.25. 08:49

:-)

gerbera317 # 2018.09.25. 08:46

Ez bennem is felmerült, de addig nem akartam feszegetni, amíg nem tiszta, hogy ki halt meg valójában.
Ha az van, amire gondolok, akkor elég beteg lehet, a kérdező, hogy időnként lekérdezi az ismerőse(i) cégeinek cégkivonatát, hogy azon csámcsogjon...

Vadsuhanc # 2018.09.25. 08:38

Vagy mi köze hozzá..:-)

Számomra értelmezhetetlen így a kérdés. Vagy csak nagyon kíváncsi a kérdező bár elég jól tájékozott lehet ha tudja, hogy az elhalt Kft ügyében nem történt hagyatéki intézkedés:-)

gerbera317 # 2018.09.25. 08:28

Vadsuhanc... Azért nem kérdezi meg egyik a másikat, mert egyikük meghalt. A kérdező mondata („hogy egy ismerosom csaladtagja, aki 1 eve elhunyt”) elemzésének alapján a családtag halt meg, és a kérdező ismerőse él tovább, de sosem lehet tudni, mit akart a kérdező valójában közölni...

Vadsuhanc # 2018.09.25. 08:12

És az ismerősöd miért nem kérdezi meg a családtagját és miért itt kellene találgatni, hogy éppen mi alapján tevékenykedik.

Üljön le vele és beszélje meg. Mellesleg az ismerősöd miért nem jelezte a közjegyzőnek?

Kata20000 # 2018.09.25. 07:33

Tisztelt Jogi Forum,

megdobbenessel tapasztaltam, hogy egy ismerosom csaladtagja, aki 1 eve elhunyt, tovabbra is vigan aktivan tevekenykedik a cegkivonatok alapjan tobb csaladi vallalkozasban. ez bogyan lehetseges? a kozjegyzo hogyan nem szerezhetett tudomast a cegekben valo reszesedesrol mint vagyonrol a hagyateki leltar osszeallitasa soran? ez lehet vagyonmentes gyanuja az elo csaladtagok reszerol?

koszonettel,

Kiss Adel

nonolet # 2018.09.18. 18:05

Gane

HA nem juttok dűlőre egymással akkor pedig marad a per.

Ami persze marhaság...
A végére vélhetően semmid nem marad a házrészed árából.

nonolet # 2018.09.18. 18:03

Gane

ALAPESETBEN ... RÁTOK van bízva minden és úgy egyeztek meg ahogy akartok!

Ez a: közös megegyezés.

- -

HA bizalmatlanság van az ÉRTÉK ügyében,
akkor
közösen meg kel bízni egy értékbecslőt (30-50 eFt)
Aztán kiindulhattok az érték becsült árból.

Azonban egy ilyen

  • résztulajdon

és

  • LAKOTT

és
CSAK 1/6 résznyi
ingatlanrész ára JÓVAL KISEBB a PIACI árnál!!!!

Gyakorlatilag NULLA!!!!! hisz eladhatatlan idegennek.
Nincs az marha aki megveszi...

Tehát: alapvetően talált pénz amit ad érte tesó.
Nem te diktálod feltételeket, hanem ő....

Mert te ebből nem tudsz gazdaságosan pénzt csinálni.

- -

Mi reális ára?

Szedhetnél tőle az 1/6 részre bérleti díjat.
Ezt lehet tőkésíteni.

Megsaccolod a REÁLIS bérleti díját a teljes háznak.
Elosztod 6-al (az 1/6 részed miatt).
Beszorzod 200-al (6%-os éves hozam/kamat ennyi a szokásos )

Nos ennyit ér kb. az ingatlan részed.

Nagyjából így saccol az értékbecslő is (az egyik módszerével).

Vagyis ha kiadható az egész pl. 90 eFt-ért havonta.
Akkor a te részed ebből 15 eFt/hó lenne.

A 200 hónapra 200x15=3000 >> 3 milló Ft

Azaz ~ 3 millió Ft a te részed piaci értéke.
HA!! kiadható a zegész reélisan 90 eFt/hó alapon

Az egész ház értéke pedig: 200x90=18000 >> 18 millió Ft körüli.

ObudaFan # 2018.09.18. 10:58

Ha nem tudtok megállapodni a ház értékében, akkor a legjobban tennétek, ha privát úton kérnétek szakértőt, akinek a véleményét előzetesen elfogadjátok. Ha ez nem járható, akkor a második legpénzkímélőbb megoldás az, ha közjegyzőtől kéri valamelyikőtök szakértő kirendelését. A legdrágább meg a közös tulajdon megszüntetése per, de igazából végrehajtható határozatot csak ez utóbbival lehet elérni.