Hagyatéki eljárás menete, ideje


Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.18. 10:37

ezért egyeztünk meg a kifizetesben
Én úgy látom, nem egyeztetek meg.

Gane # 2018.09.18. 10:19

Ez egy ket hazas kozos telkes egy helyrajzi számú ingatlan, ahol a tulajdonos egy harmad reszben anyam, ket hatmad reszben tesom es felesege. Vagyis az egyharmad rész felet orokolnem en, másik felét tesom. Eladni nem akarjak mivel ott laknak. En oda költözni nem akarok,nem is tudok, tesom sem akarja hogy oda menjek,ezért egyeztünk meg a kifizetesben.Próbál,probalunk jól kijönni a dologból es ezért kerdeztem, hogy lehet e beleszólásunk,a haz értékének meg allapitasaba vagy tőlünk ez független, de köszönöm meg kaptam a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.18. 09:33

A hagyatéki leltár készítője adja meg a hagyatéki vagyontárgyak leltári értékét. De ennek sok köze nincs ahhoz, hogy az örökösök milyen tartalmú egyezséggel szüntetik meg a létrejövő közös tulajdont.

nyilvan mivel neki kell kifizetnie engem
Miért kellene? Pláne "nyilvan"?

Gane # 2018.09.18. 08:56

Üdv

Hagyatéki leltárral kapcsolatban érdeklődnék.
Én és a testvérem öröklünk anyukám után. Az erdekkelne hogy az ingatlan értékét ki allapitja meg a leltar során értékbecslő avagy be mondás alapján történik. Én meg ő fogjuk meg mondani kb mennyit ér a ház a testverem szerint es nyilvan mivel neki kell kifizetnie engem gyanítom le akar húzni ezzel kapcsolatban. A kérdésem tehat hogy mi ennek a menete ki es hogyan mondhatja meg az oroklendo haz értékét.
Köszönöm

drbjozsef # 2018.07.16. 09:39

Andi,

írj egy tértivevényes levelet a közjegyzőnek, hogy az ügy elhúzódására tekintettel kéred ügygondnok kijelölését az eddig el nem ért örökösök részére, és a hegyetéki tárgyalás haladéktalan megtartását. Hivatkozva a 2010. évi XXXVIII. törvény 32§ (4) szakaszára. Érdemes nyilatkozni, hogy ugyanezen paragrafus (5) szerinti költségeket megelőlegezed.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Hátha történik valami.

De ezzel sokkal előbb nem leszel. Az 5 unoka ügygondnok mellett örököl, az ingatlant eladni nélkülük nem tudjátok.

Sokkal hasznosabb lenne, ha rávennéd őket, hogy egy szabadnapjukat kifizeted (ha lemondanak az örökségről, akár többet is), csak ballagjanak már be a követségre, és írják meg a lemondó nyilatkozatot vagy a meghatalmazást. Náluk kellene inkább kopogtatnod, mint a közjegyzőt hívogatni.

nonolet # 2018.07.16. 08:40

Kérd ügygondnok kijelölését... hátha lehet.

Akkor ő fog eljárni a nem elérhetők nevében.

Andi1975 # 2018.07.16. 07:59

Kedves drbjozsef és Iceburner14 !

Köszönöm a választ! Sajnos a külföldi unokatestvérekről azóta sem tudunk semmit. Május végén kérték, hogy levélben nyilatkozzunk a testvéremmel, hogy igényt tartunk-e az örökségünkre. Akkor azt mondták hamarosan lezárul az ügy. Minden héten hívom a közjegyző irodáját és minden alkalommal leráznak azzal, hogy folyamatban van majd értesítenek a továbbiakról. 2017 szeptember elején volt az első hagyatéki tárgyalás a nagymamám pedig 2016 októberében halt meg. Úgy látom ez az ügy soha nem lesz lezárva!

Iceburner14 # 2018.05.14. 13:59

Én is hasonló helyzetben vagyok,mint Andi1975.
Tavaly áprilisban elhunyt a nagymamám,özvegy volt,egyetlen gyermeke (az édesapám) egy évvel korábban hunyt el.Végrendeletről nem tudunk,a nővéremmel ketten lennénk az örökösök.Tavaly májusban felhívtak minket az ottani önkormányzattól,hogy felbecsülték a házat,június elején volt a lakhelyünk szerinti önkormányzatnál a hagyatéki leltár.Maga a hagyatéki tárgyalás pedig egy harmadik (a megyei) önkormányzat hatáskörébe tartozik.Nincs "nagy" hagyaték -egy ház és néhány értékpapír.Lassan 1 éve azonban semmi hírünk az üggyel kapcsolatban..Felhívtuk a megyei önkormányzatot,elég bunkó stílusban leráztak,mondván:"adategyeztetés alatt van".Ennyi.Nem vagyunk hiénák,nem a vagyonra éhezünk,csak épp komoly változások jönnek az életünkben és szeretnénk valami biztosat tudni.A ház állapota romlik,nem tudjuk saját költségen fenntartani és eladni sem.Az értékpapírok itt állnak,szintén nem tudunk velük mit kezdeni.A kérdésem az lenne,hogy valóban nem lehet ilyenkor semmit sem tenni?Esetleg átkérni egy másik önkormányzathoz az ügyintézést?Vagy legalább annyit intézni,hogy kapjunk egy átfogóbb információt,hogy egyáltalán mire számítsunk?Azóta -sajnos- 2 haláleset is volt a családban,több örökös,több vagyon,ingatlan és a leghosszabb is 4 hónap alatt lefolyt.Már az ingatlanok bejegyzése is megtörtént,pedig 3 önkormányzaton keresztülment a dolog.Ebben a témában kérném az ebben jártasak segítségét.Ui.:a nagymamám szomszédja 2 évvel korábban halt meg,neki akkor 6 hónap alatt lefolytatták a hagyatéki ügyintézést ugyanannál az önkormányzatnál...

drbjozsef # 2018.04.27. 06:35

Nincs határidő.

A hagyatéki törvény 44. § szerint kell kitűzni a tárgyalás időpontját, a leltár beérkezése utáni két hónapon belül, de pont a külföldi kézbesítésű idézések esetén meghosszabbítható ez. Időkorlát nincs írva.

Hívd fel a közjegyzőt, és kérdezd meg mi a késlekedés oka.

Egyébként, ha külföldi örökösök is vannak, és nem mondanak le a hagyatékról, és el se jönnek a tárgyalásra, akkor örökölni fognak, és nélkülük igen macerás lesz hozzájutni az örökséghez. Bankszámla felvételéhez általában az összes örökösnek kell megjelennie a bankban, külföldön élőknek pedig legalább konzulátusi felülhitelesítéssel ellátott meghatalmazást kell küldenie, ha nem jönnek.

Ha nem együttműködők, nem lesz egyszerű.

Andi1975 # 2018.04.26. 16:48

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi ideig lehet elhúzni egy hagyatéki tárgyalást? Nem nagy összegről van szó, de nekem ez is nagy segítség lenne. A nagymamám örökségéről van szó. 3 gyermeke volt 2 fia és 1 lánya. A lánya az egyik örökös, a két fia meghalt így 5 unoka örököl helyettük. Ebből 3 örökös külföldön tartózkodik. Nekik nem kell a hagyaték, le kellene mondaniuk a Magyar Nagykövetségen, de azt mondják nincs idejük elmenni oda. Tavaly szeptemberben volt egy hagyatéki tárgyalásunk, ott mondtam el hol él ez a 3 unokatestvérem, mert előtte nem tudták hol kutassák Őket. Azóta húzódik az ügy. Ha nem foglalkoznak vele továbbra sem az unokatestvéreim, akkor nem jutok hozzá, az engem illető örökséghez? Van ennek egy bizonyos ideje, amikor az Ő nyilatkozatuk nélkül is le lehet ezt zárni? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.29. 18:09

Szomszédnak nem kell? Másra nemigen jó, mint hozzácsapni egy nagyobb telekhez.

nonolet # 2018.03.29. 17:22

Nem lapul véletlenül a tanya szó a tulajdoni lapon...
Mert akkor MÉGIS termőföld.

Lyonee # 2018.03.29. 15:27

Köszönöm. Sajnos sejtettem, mivel nem termőföld. Ezt már régen örököltem, és szívesen megszabadulnék tőle, akár ingyen is. De még fizetni is azért nem fogok.

drbjozsef # 2018.03.29. 10:06

Lyonee,

akkor add el. Minden sarkon áll egy stróman ebben az országban. Add el egy hajléktalannak. Igaz, ügyvédi költség + valami ajándékba belekerül.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.29. 10:00

Lyonee, azt csak az egész örökséggel együtt utasíthatod vissza. Ha még visszautasíthatod.

Virágom59 # 2018.03.29. 08:57

Kedves ObudaFan!

Nagyon köszönöm a segítséget. További szép napot kívánok.

Lyonee # 2018.03.27. 11:14

Obudafan
Kivett, AK nélküli beépítetlen területet sem lehet visszautasítani más örökséget átvéve?
Hogyan lehetne megszabadulni az össz. 99 nm, 1/2 tulajdonú hányadától? A másik tulajdonos elérhetetlen, meg nem is érdekli a dolog. Nem kell érte egy fillér sem, csak ne legyen a nevemen. Nem szeretném, hogy az utódaim majd örököljék.

ObudaFan # 2018.03.26. 21:33

Virágom59

Valószínűleg nem zálogjog, hanem végrehajtási jog az a bejegyzés.
Ha az örökösök visszautasítják az öröklést, a sorban következő örökös örököl, végső soron a Magyar Állam.
Az örökösök főszabály szerint csak egységesen utasíthatják vissza az öröklést (kivéve, ha termőföldről van szó, vagy ha örökölnének törvény alapján is valamit és végrendelet alapján is valamit.)

ObudaFan # 2018.03.26. 21:31

dozsaeniko

De, előbb-utóbb át lesz adva a hagyaték. A kifizetetlen munkabér mértéke a kérdés amire nem válaszolnak.

Virágom59 # 2018.03.26. 17:23

Nagyon megköszönném, ha tudna nekem valaki segíteni.
1/3, 2/3 arányban közös tulajdonú ingatlan egyik tulajdonosa váratlanul elhunyt. Az ingatlant banki jelzálog terheli. Most jutott tudomásomra, hogy az elhunyt adótartozását is bejegyezték jelzálogként. Kérdésem, hogy/ nincs köztünk semmi rokoni/házastársi kapcsolat/az ingatlan értékéből esetleges eladás esetén csak az elhunyt tulajdoni hányadából kell-e ezt befizetni, vagy engem mint idegen embert is érint a dolog. Még azt is szeretném tudni,hogy ha az örökösök lemondanak az örökségről az említett tulajdoni hányad kié lesz. Továbbá ha az elhunytnak több kizárólagos tulajdona is volt, s valamilyen szinten mindegyiken több tartozás van bejegyezve, akkor lehetséges-e, hogy az örökösök az egyik ingatlanról lemondanak, de a másikról nem.
Nagyon szépen köszönöm a szakértői válaszokat. Üdvözlettel: Virágom59

dozsaeniko # 2018.03.20. 15:54

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Édesapám tavaly júniusban elhunyt.Halálakor alkalmazásban állt és maradt fent munkabére,így a hagyatéki leltárba a munkahelye is be lett adva.A cég nemsokkal ezután minden tevékenységét megszüntette.Papíron még léteznek,de semmilyen megkeresésre sem reagálnak.A hagyatéki leltárt tavaly júliusban adtuk be,azóta a közjegyző a 3. megkeresését küldte már ki a cégnek,de semmi nem történt.Emiatt a hagyatéki tárgyalás sem került még kitűzésre már 8 hónapja. Kérdésem az lenne,hogy ha továbbra sem reagál a cég akkor nem lesz hagyatéki tárgyalás?A leltárban nem csak ez szerepel,ingatlan,gépjármű,betéti számla is.Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.03.20. 05:35

Szerződésen alapuló jognál az örökös a jogutódja lesz az örökhagyónak. Nyilván kell hozzá a szerződés. Mit jelent nálad az hogy "elévült szerződés" ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.19. 21:42

?

Mi a konkrét kérdésed?

mikuka # 2018.03.19. 20:35

Tisztelt Ügyvéd Úr, érdeklődöm, hogy a hagyatéki eljárás során hogy kell eljárni szerzői jogok öröklésében (könyvek írása) akkor, ha az örökhagyó sehol nem védette le vagy regisztrálta a szerzői jogait, hanem csak a kiadókkal kötött szerződéseket a kiadási jogról. Létezik olyan tv, ami általánosan rendelkezik a szerzői jog örökléséről, anélkül, hogy a könyveket és a kiadói - már elévült - szerződéseket kelljen összeszedni? mikuka

Zoltanuss # 2018.03.08. 08:55

livibaba no.. no

Köszönöm. Ezek szerint nem kapkodják el !!