Hagyatéki eljárás menete, ideje


sopika # 2018.03.08. 06:16

Nagyon köszönöm!Volt hivatásos gondnok,és a gondnok akinél lakott.Nekünk végig azt mondták,hogy a hivatásos gondnok a gyámja.Ezért kevertem,akkor most már hogy eddig el jutottunk,a többi kérdésemben is tudna segíteni?Köszönöm!

Burn Out # 2018.03.08. 05:35

gyám = kiskorú esetében van
gondnok = nagykorú személy esetén van (gyámhatóság rendeli ki, hozzátartozó)
hivatásos gondnok = gyámhatóság rendeli ki, nem hozzátartozó

Tartási szerződés alapján tartásra kötelezett. - Te erre használod a "gondnok" kifejezést?

sopika # 2018.03.08. 04:57

Wers,igen!Volt a hivatali gyám,és a gondnok,akinél lakott.

wers # 2018.03.07. 17:44

opsz, gondnok, agy gondozta? Na nem ugyanaz.

sopika # 2018.03.07. 16:16

Nem volt kiskorú,az elhunyt édesanyja testvére volt a nagybácsi.Az önkormányzat nem adta még át a közjegyzőnek,és ők nem mondanak semmit,mert nem ő gondozta.Tavaly december közepén hunyt el.Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2018.03.07. 12:54

Értem. Tehát a férjed nagybátyja még kiskorú volt.
Nem hangzik életszerűen, de nem lehetetlen.

Szerintem Te inkább nem érted, hogy a "gyám" és a "gondnok" azok jogi fogalmak, megfelelő definícióval.
A gondnok nem az, aki a lépcsőházban felmos.

No mindegy is, a legegyszerűbb amit most tehetsz : megkérdezed az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot (vagy megkeresed a neten, ha tudod hol, és mikor halt meg pontosan), hogy ki az eljáró közjegyző a hagyatéki eljárásban. Őt felhívod, és megkérdezed mi van bejelentve hagyatéknak, a számla is benne van-e, zárolva van-e.
Ha nem, bejelented, ha igen, akkor vársz a tárgyalásra, addig mást nem tehetsz.

sopika # 2018.03.07. 12:24

Nem gondnokot akartam írni.A gyámnak xy volt a neve,aki képviselte az érdekeit,és a gondnoka meg LN nevű volt,akinek a háztartásában élt.

wers # 2018.03.07. 11:52

gyanítom gondnokot akart ide is írni

drbjozsef # 2018.03.07. 11:45

A gyámügy rendelt ki mellé hivatalból gyámot.

Ez akkor lehetséges, ha kiskorú volt. Feltételezem, férjed nagybátyja nem volt az, tehát nem lehetett gyámja.

sopika # 2018.03.07. 11:11

A gyámügy rendelt ki mellé hivatalból gyámot.A gondnoka a párom apja volt.Másképp nem tudom le írni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.07. 10:05

A gyám hivatalból kirendelt volt,a gondnoka,meg a párom apja.

Tessék?!

sopika # 2018.03.07. 09:00

Ingatlan nem volt a nevén,mert aki a gondnoka (apa)nála lakott.Két évvel ezelőtt az elhalálozott ingatlan eladásból örökölt 7 mill. kéz pénzt,erre gondoltam hogy zárolták akkor.

drbjozsef # 2018.03.07. 08:21

Nem értem. Most ingatlan vagy pénz?

Ingatlant nem zárolnak, legfeljebb csak a gondnok rendelkezhetett vele, a gondnokolt nem, amíg élt. Ha elhunytakor a nevén volt, akkor a hagyatéki lezárásáig senki sem rendelkezhet vele (illetve, az örökös elvileg már igen, mert a halálakor örökölte a hagyatékot, de bejegyzésre nem lenne alkalmas a szerződés).

sopika # 2018.03.07. 07:51

Köszönöm!Nem a saját pénzén tartotta el,mert volt nyugdíja.Az elhunyt,és a párom örököltek egy ingatlant felesben 2 évvel ezelőtt.Az ő részét gondolom zárolták,mert gyámság alatt volt.Az apa ezt a pénzt szeretné ki játszani.

drbjozsef # 2018.03.07. 05:10

Milyen kiskapura gondolsz?
Erre nem lehet jogi tanácsot adni, a takarékszámlát, ha az elhunyté volt, már zárolták, ahhoz hozzá nem fér, a hagyatéki tárgyaláson ki fog derülni mit akar.

Mire hivatkozhat? Hogy a saját pénzét tartotta rajta? Lehet, de ezt (majd, bírósgon) neki kell bizonyítania. Esetleg, hogy a tartás miatt hagyatéki hitelezői igénye lehet, de ezt is neki kell majd bizonyítania.

A hagyatékin, a hagyatékot az örökösnek fogja átadni a közjegyző. Ha előjön valamivel az apa, akkor vagy ott megegyeztek vele (vagy előre, esetleg a rossz viszony ellenére is érdemes lehetne, akár harmadik fél, mint mediátor bevonásával leülni beszélni, a bírósági eljárás hosszadalmas és költséges lesz), vagy, ha nincs megegyezés, ideiglenes jelleggel adja majd át a közjegyző az örökösnek a hagyatékot azzal, hogy aki követel belőle indítson pert bíróságon. Ha ezt nem teszi, jogerőssé és végleges hatályúvá válik a végzés, ha megteszi, akkor majd a bíróság dönt - de bizonyítania neki kell a követelését.

sopika # 2018.03.07. 04:23

Meg próbálom röviden le írni a mostani esetünkre,és erre kérnék tanácsot.A férjem nagybátyja tavaly decemberben elhunyt,aki gyámság alá volt helyezve.A gyám hivatalból kirendelt volt,a gondnoka,meg a párom apja.A férjemnek az édesanyja gyerekkorában elhunyt,akinek testvére volt a most elhunyt nagybáty.Az apa újra nősült,új családja lett.Az most hosszú lenne le írni,hogy miért volt rossz az apa,és a férjem közötti viszony.Azért lett az elhalálozott gondnoka,mert a férjemnek ezzel fizette ki az anyai részt.Most lesz majd a hagyatéki,de meg próbál kiskapukat szerezni az elhunyt takarékszámlájához hogy őt illesse.Erre tud meg oldást találni?A férjem az egyedüli örökös anyai ágon.

livibaba # 2018.03.03. 03:56

Zoltanuss, mivel most vagyok túl egy hagyatéki tárgyaláson, ezt tudom továbbadni: a hagyatéki tárgyalás az elhunyt utolsó állandó lakcime szerinti illetékes közjegyző irodájában lesz. A hagyatéki nyilatkozat leadása után kimegy egy illetékes, aki felméri az ingatlan értékét. Ezt és minden más iratot megkap a közjegyző, aki a hagyatéki tárgyalást fogja tartani, 6-8 hónap múlva. Nekünk a halálesettől 8 hónap után volt az első tárgyalás. Nem muszáj elmenni, a hagyatékátadó végzést elküldik tértivevénnyel postán, na meg a közjegyzői díjról szóló csekket is, gondolom, mert mi azt a helyszínen fizettük kp-ban, nem volt vészes, az örökség értékéhez képest. A levél átvételétől számított 15 naptári napod van a fellebbezésre, ha valami nem tetszik. Ennek módja benne lesz a végzésben. Ha nincs fellebbezés beadás, jogerőre emelkedik a végzés. Erről is küldenek egy levelet, amin rajta lesz a dátumpecsét, hogy pontosan mikortól jogerős.

nonolet # 2018.03.02. 11:40

"a közjegyző mennyire hatósági (szent) személy ??"

Nagyon .... mivel az állam egyik vasökle!
(a döntései adott esetben erővel végrehajthatók, helyből)

- -

Az illetékes közjegyzői irodában lesz a tárgyalás.
Nem kötelező megjelenned.
Ha nem jelnesz meg akkor az érdekeid nem tudod védeni (ha netán szükséges lenne).

Zoltanuss # 2018.03.02. 11:35

Üdv mindenkinek !
Kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki eljárás ezen belül a tárgyalás hol szokott történni ?
Tehát a hagyaték vonzáskörzetében... mondjam, hogy a közjegyző szuverén területén a hagyatéknál, vagy az örökösök lakóhelyének illetékességi területén ?
Magyarul . Egy jelentéktelen hagyaték miatt nem szeretnénk utazgatni.
ja hogy az eljárásról beszéltem. igen. megkezdődött azzal, hogy az önkormányzati illetékestisztviselő küldött egy un. nylatkozó ívet.. ezen sokmindent kitöltöttünk, majd vissza és a kisasszony mondta .. tovább küldi a z ingatlan szerinti önkormányzat adó csoportjához.
Tehát most ott pattog a labda. a kisasszony a díjról, amire rákérdeztem megkerülte... elkente.
Értem én hogy közjegyzői privilégium, de a díját csak szabályozza valami. ,
Egyáltalán a közjegyző mennyire hatósági (szent) személy ?? Mint az derék (?) bírók !

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.02. 09:43

Az viszont igaz. :)

(De egyébként a tulajdonjogi igények nem évülnek el.)

drbjozsef # 2018.03.02. 08:17

Akkor valami ilyesmi.
Amúgy valóban, az 5 év nem jó, esetleg úgy közelítünk a valósághoz, ha azt mondom, hogy ingóság 10 év alatt elbirtokolható?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.02. 06:35

Ingóság megszerzése 5 év után elévül
Ennek így semmi értelme nincs. (Ha mégis, akkor téves.)

drbjozsef # 2018.03.02. 05:58

Ingóság megszerzése 5 év után elévül, ingatlan 15 év alatt elbirtokolható - de csak akkor, ha jóhiszeműen jut hozzá a szerzője. Ha bizonyíthatóan tudta a szerző, hogy van más örökös is, akkor utána is visszakövetelhető perben.

antijogász # 2018.03.01. 13:50

Kedves drbjozsef!
Úgy tudom, hogy örökös létének eltitkolása bűncselekmény. Tudni, hogy volt(ak) gyereke(i), csak azt nem tudni, hogy élnek-halnak-e, hol, milyen néven.
Valamint későbbi esetleges (öt éven belüli) felbukkanásuk milyen galibát okozhat?
Az egyik gyerek Magyarországon született, tehát feltehetően volt anyakönyvezve, de évtizedek óta valahol közel-keleten él.

drbjozsef # 2018.03.01. 11:25

A közjegyzőnek kell az öröklésben érdekelteket idéznie. Ha Magyarországon anyakönyvezett leszármazója van az örökhagyónak, akkor arról tudomást fog szerezni hivatalból. Ha más adatot nem ismer, akkor :

2010. évi XXXVIII. törvény
a hagyatéki eljárásról
...
63. § (1) Ha az öröklésben érdekeltet természetes személyazonosító adatainak - részben vagy egészben való - ismeretlensége miatt nem lehet azonosítani, hirdetményi úton kell megidézni a tárgyalásra azzal a felhívással, hogy igényét a hirdetményi kézbesítéstől számított 30 napon belül a közjegyzőnél jelentse be.
(2) Ha az ismeretlen öröklésben érdekelt igényét a hirdetményben megadott határidőn belül nem jelenti be, és a tárgyaláson sem jelenik meg, az eljárás további szakaszában őt mint öröklésben érdekeltet és igényét figyelmen kívül kell hagyni.

Ha a többi öröklésben érdekelt tud arról, hogy lehet még más örökös is, jelezheti a közjegyzőnek, hogy tegye meg a fentieket. De ha nem jelzi, nem lesz belőle baja, nem kötelező.

De én nem vagyok jogász, csak laikus olvasó.