Gyermekláthatás kérdése és tartásdíj


Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.18. 15:25

+1

alfateam # 2018.10.18. 15:23

Sajnos azt a valaszt kaptuk, hogy semmi ertelme, mert itt ezen a birosagon meg nem fordult elo, hogy ezt megiteltek volna
Nembaj, majd most lesz, cseréljetek ügyvédet!

A ROKONTARTÁS
XX. Fejezet
A rokontartás közös szabályai
4:194. § [A rokontartásra való jogosultság]

(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.

(2) Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől – figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is – nem várható el.

beri1965 # 2018.10.18. 14:52

Koszonom a valaszokat! Igazabol mar megkerdeztuk az ugyvedunktol, hogy lehet-e inditani pert a gyerektartas megszuntetesere, pontosan azzal az indokkal, hogy erdemtelen ra. Sajnos azt a valaszt kaptuk, hogy semmi ertelme, mert itt ezen a birosagon meg nem fordult elo, hogy ezt megiteltek volna. Barmilyen modon probaltuk a gyerekkel felvenni a kapcsolatot, nem sikerul, nem all szoba velunk. Az apuka soha nem bantotta, meg szoval sem, mindent eloteremtett neki, hogy a legszinvonalasabb korulmenyek kozott eljen. Nagy valoszinuseggel az anyuka befolyasolja, raadasul miutan o maradt a vagyonban, o tovabbra is magas szinten tud biztositani mindent a gyereknek, egyertelmuen tele van beszelve a gyerek feje, az apuka ellen. Miutan az apuka ki van semmizve, jelenleg nem is tudna mindent megadni a gyereknek, sot az anyuka levelben kerte, hogy apuka mondjon le rola hivatalosan. De persze a gyerektartast azt keri. Nem eleg , hogy az apuka lelkileg bele van betegedve, hogy a szeme fenye le sem bagozza, teljesen nyilvanvalo, hogy itt csak a penzrol szol minden. 5 even keresztul huzodott a vagyonmegosztasi per, ahol ugye az apuka volt a felperes, mert kicsuktak egy szal ruhaban. Anyagilag az apuka teljesen tonkrement, mert nemhogy megkapta volna a felet annak amiert egesz eleteben dolgozott, meg neki kellett minden szakertot, ugyvedet, perkoltseget stb. kifizetni. Tehat az az ember aki 20 even keresztul eltartja a csaladjat, az igy vegzi a magyar igazsagszoltaltatas miatt. Ez utan a hsszu tortura utan, kerdeses, hogy bele merjen-e vagni a gyerektartassal kapcsolatos perbe, hiszen itt egy ferfinak eselye sincs arra, hogy igazsagos dontes szulessen. Feltetelezem, ha apuka marad a vagyonban, akkor neki mar regen ki kellett volna fizetni a volt feleseget.

lewho # 2018.10.18. 11:30

namég1x magyarul:

Ha a gyerek kellő indok nélkül nem tartja veled a kapcsolatot, akkor érdemtelen lesz a tartásra, így nem vagy köteles eltartani. De ezt a bíróság"mondja ki", tehát pert köll indítani.

lewho # 2018.10.18. 11:29

A kapcsolattartása indokolatlan hiánya érdemtelenségi ok.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.18. 09:49

hogy meddig kell a gyerektartast fizetni? ” Amíg a bíróság azt nem mondja, hogy már nem kell.

beri1965 # 2018.10.18. 09:03

Sziasztok!
A kerdesem az lenne, hogy meddig kell a gyerektartast fizetni? 21 eves gyerekrol van szo, aki egyetemre jar, de semmifele kapcsolatot nem tart az apukaval, sot az anyuka azt keri, hogy mondjon le az apuka a gyerekrol. Termeszetesen ezt soha nem tenne meg, de azert az nonszensz, hogy egy apa csak fizet anelkul, hogy barmifele kapcsolata lenne a gyerekevel. Nembeszelve arrol, hogy teljesen kisemmiztek az apukat, semmit nem kapott 20 ev hazassag utan, mindamellett, hogy mindent o teremtett meg.

Nagy Olgi # 2018.10.15. 13:52

Jó napot!

Érdeklődni szeretnék. 5 éve külön költöztünk a kisfiam édesapjával. Az első fél évben eléggé nehézkes volt a kapcsolattartás. Utána javult, értelmesen meg tudtunk beszélni mindent. Idén tavasszal gondok sorozata kezdődött. Nem vitte el a gyermeket a megbeszélt alkalmakkor, amik amúgy is ritkák, évente 4-5 alkalom maximum. Nem mert én nem adom, neki vannak kifogásai.
Bíróságon sosem voltunk, hivatalosan semmi sincs leírva. Gyermektartás emelésről is 4 év után került szó az iskolakezdés magasabb költségei miatt.
Jelenleg ott tartunk, hogy velem szeretnék kifizettetni az útiköltségük felét vagy szeretnék, ha a gyermeket Pécs mellől Budapestre feljuttatnám vagy hazahoznám. Sajnos engem ez anyagilag megterhelne.
Jogos az ő általa felvetett kérés? Főként, ha a gyermektartás összege is eléggé minimális ahhoz képest amit az ismerőseim körében hallottam?

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ és a segítséget!
További szép napot kívánok!

ObudaFan # 2016.05.12. 09:30

A kapcsolattartás módosítását akkor lehet bíróságtól kérni, ha két éven belül döntött a kapcsolattartásról a bíróság, máskülönben a gyámhatóságra tartozik. Ha a bíróságra tartozik, akkor szerintem nincs akadálya, hogy a tartásdíj mérséklésével egy perben bírálják el.

Viszont ha a kapcsolattartás módosításában meg tudtok egyezni, akkor ebben a kérdésben, ha a fentiek szerint bíróságra tartozik, lehet, hogy egyszerűbb kérni egy egyezségi kísérletre idézést.

A vh. megszüntetés mindenképpen külön per, ha valóban vh. megszüntetésről beszélünk. De egyelőre azt nem írtad le, hogy ezt mire alapoznád.

Vyktor # 2016.05.12. 06:34

Jó napot kívánok!

Milyen pert lehet indítani, ha ezeket szeretném elérni:

  • Láthatás módosítása (az eredetihez képest több)
  • Tartásdíj csökkentése a jövedelem csökkenése (igazolni tudom) miatt és a többlet láthatás miatt
  • Gyerektartás végrehajtás megszüntetése (feltételezzük, hogy ezt megítélik, mert nem volt jogos és már csak 50 ezer forintról elmaradásról van szó)

Tudom, hogy ez utóbbi elvileg egy külön pert igényel, de ha a bíróság megítéli a csökkentett tartásdíj összeget, akkor az érinti a végrehajtást is?

Ezek közül csak a többlet láthatással értene egyet az alperes.

sagit # 2013.09.19. 05:09

Kedves Kendibendi

Fórumokon tegeződni szokás.
"akit teljesen kimerít a fizetés és érdemben nem foglalkozik a gyerekkel" - Hát szomorú ha nem foglalkozik a saját gyermekével, bármennyire is kimeríti a gyt fizetése :-(
Mivel Te gyeden vagy a volt férjed nem fizet, kizárásos alapon a mostani férjed tart el benneteket is...
De hogy a kérdésedre is megpróbáljak válaszolni.
A saját gyermekeid nem jellemzően határozzák meg a gyt mértékét. A közös gyermek már igen. A férj fizetésének max 50%-t lehet tartásdíjként levonni de általában gyermekenként 20-25% (egy minimum összeget is meg szoktak határozni) Mivel neki 2 gyereke van így jut 1-1 gyerekre kb 20-25%.
A válásnál vagy gyermekelhelyezésnél a bíróság milyen határozatot hozott a gyt-ról?

Kendibendi # 2013.09.18. 11:39

Kedves Sagit!

Ha már így ismeretlenül összetegeződtünk, elmondanám neked, hogy volt férjem sokkal többet tesz így a gyerekei érdekében, mint a jelenlegi, akit teljesen kimerít a fizetés és érdemben nem foglalkozik a gyerekkel.
Mondanom sem kell, a kérdésem nem ez volt! Az a megjegyzésed pedig, hogy a mostani párommal tartatom el a gyerekeimet, így, félinformációk alapján kifejezetten rosszindulatú megszólalás a részedről, aminek semmi értelme, nem ismered a helyzetet. Visszautasítom!
De azért örülök, hogy így összejöttünk!

sagit # 2013.09.18. 10:22

Kendibendi

"Én a volt férjemtől gyerektartást nem kapok, de természetben gondoskodik a gyerekekről, ez jelenleg jó így."
Ha neked az jó hogy a férjeddel tartatod el a saját gyermekeidet és az édesapjuktól nem követelsz gyerektartást akkor azt is nyeld le hogy a volt feleség követeli amiben megeggyeztek!
Érdekes hogy a semmi amit kapsz az sok de amiben megegyeztek és fizetni kell az is sok?
Ha elvárod hogy "csak" 30-40e Ft-t fizessen a gyermekére a férjed, talán a tieid is megérdemelnek annyit, nem? És akkor nem a másik gyereken kellene "spórolni".

Kendibendi # 2013.09.18. 08:35

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a jelenlegi párommal kapcsolatos, akivel van 1 közös gyermekünk. Nekem az előző házasságomból van 3, ebből 2-en fixen velünk élnek, tehát van 3 eltartottunk.

Párom a volt feleségével 1 gyermek után 60 ezer tartásdíjban egyezett meg annak idején, ezt csökkentette pár hónapja 40 ezerre, de még így is nagyon megterhelő ez számunkra. Havi 20-30 ezer lenne reális, tekintettel a gyermek szükségleteire, és hogy az anyuka nem a gyermekre költi a tartásdíjat. A saját, itthon lévő, eltartott gyerekekre nem költünk ennyit havonta!

Én a volt férjemtől gyerektartást nem kapok, de természetben gondoskodik a gyerekekről, ez jelenleg jó így.
Kérdésem: Ha a volt feleség jogi útra tereli az ügyet, mert nem elég neki a pénz, akkor számít-e az, hogy párom a sajátja mellett még 2 kiskorút (9 és 11 évesek) tart el? A saját gyermek 6 hónapos, tehát én nem dolgozom, gyeden vagyok.
Vagy csak az számít, mennyit keres? Milyen szempontokat vesznek figyelembe, érvelhetünk-e azzal, hogy a gyermek valós szükséglete (étel, ital, meleg otthon, ruha) közel sem 40 ezer?
Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2013.09.02. 08:12

Lehetséges.

JayJay # 2013.09.01. 17:55

Üdv!

Meg szeretnem kerdezni,hogy mi a teendö ,vagy letezik-e ritkabb lathatas,vagy felügyelet melett valo lathatas,ha az anya vagy az apa ,rossz hatassal van a gyerekre .
Egy 5eves kis gyerekröl van szo,es az ovonök is latjak,hogy depresszios a kis gyerek amikor a szülö vissza hozza ket hetente.Ha ezt pszichologus is alatamasztja ,akkor lehetseges a felügyelet mellett valo lathatas?

Köszönööm a segitseget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.16. 10:39

A 14 évest már megkérdezik. A testvéreket pedig nem szívesen választják szét.

ObudaFan # 2013.08.16. 10:22

Erre ennyi információ alapján senki nem fog érdemi választ adni.

Újvidék # 2013.08.15. 14:45

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni válásom ügyében. 15 éve vagyunk házasok, de 25 éve élünk együtt. A lakás fele-fele. Van két gyermekünk, 10 és 14 éves fiú. Gondolkozom a váláson, mert már nem bírom a lelki és fizikai terrort itthon. Az lenne a kérdésem, mennyi esélyem van arra, hogy a gyermekek nálam maradjanak. (Mivelhogy férjem is nagyon ragaszkodik ehhez.)Merthogy nem tudjuk megbeszélni... Van állandó munkám, jövedelmem, a férjemnek is.
Nem szeretnék "alkalmi" anyuka lenni. Nem tudnék élni a fiaim nélkül.
Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.08.15. 12:53

Ujra olvastam amít írtál, szóval mivel t.díj dolgában még nincs bírósági rendelkezés (...), muszáj lesz ezzel kapcsolatban eljárni...
Amit a t.díj elmaradás ill. tartozás behajtás dolgában írtam, tekintsd okafogyottnak.

monalisa1 # 2013.08.15. 12:44

Ahogy a gyerekek növekednek- vagy a láthatás/kapcsolattartás dolgában a körülmények időközben változnak, az előzőekben között egyezséget indokolt ujra leszabályozni.

Az óvoda bizonyára engedélyezi, hogy a gyermekek minden második hónapban egy hétre (= 5 napra) hiányozzanak, meg kell kérdezni, írásban engedélyeztetni.

(Muszáj hogy az anya a láthatás/kapcsolattartás dolgában kellően rugalmas legyen: se a gyermekek se az édesapjuk érdeke ne csorbuljon.)

Ami a t.díj rendszeres fizetésének dolgát illeti a bírósági itélet/végzés alapján az apa munkahelyéhez lehet fordulni és kérni, hogy a továbbiakban automatice vonják le a a havi fizetéséből, és azt utalják az anya számlájára. (Az apa nem sértődhet meg..., ő okozta a problémát.)

Az elmaradt t.díjat bírósági végrehajtón keresztül be lehet vasaltatni rajta.

Amúgy valószínűleg oka van annak miért is nem fizette a t.díjat az utóbbi hónapokban - de ez már nem tartozik ide.

---
  • laikus hozzászóló
Orsolya1 # 2013.08.15. 10:07

Tisztelt Szakértők!

A gyermekláthatással kapcsolatban lenne kérdésem.
A láthatás szokásos módja - ha jól tudom- 2 hetente a hétvége. Amennyiben az édesapa messze lakik és 2 havonta tud jönni, összevonható-e a láthatás időtartama 6 napra? Mivel a gyerekek a 3 évet betöltötték és kötelező az óvoda, hiányozhatnak-e ilyen esetben az óvodából 2 havonta (mert az apa elvinné őket magához ilyenkor 6 napra)?
A másik kérdésem az lenne, hogy 6 hónapja gyerektartást nem fizet az apa, de még bírósági végzés nincs a gyerektartás összegéről. Lehet-e ilyen esetben valamit tenni vagy meg kell várni a hivatalos végzést?
Előre is köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.07.20. 10:00

Nem vagy köteles naprakész tájékoztatni a gyerekek aktuális állapotáról, az esetleges napi kisebb problémáknál mit is tudna segíteni abból a távolságból...

Heti két alkalommal rövid pár perces beszélgetés, lehetőleg mindig azonos időpontban. Ha ezt az időt leginkább fenyegetőzésre, sértegetésre használja közöld vele: ha nem hagyja abba leteszed a telefont. (És ne is vedd fel csak amikor legközlebb eljön az ideje.)

Azt főleg ne engedd, hogy a gyerekeknek akármit is mondhasson rólad.

Muszáj lesz alkalmazkodnia.

Ami a gyerekek bármikori elvitelét illeti, bár egy 3 éves gyermek már gond nélkül mehet láthatásra, azért az alkalmankénti 2x400 km egy ilyen kicsinek még nemigazán örömutazás.

A bármikori elvitellel kapcsolatban még annyit: ebben is legyen valami rendszeresség mert nem vagy köteles bármikor rendelkezésre állni., váltok, neked is jár a magánélet.

----
  • laikus hozzászóló
----
  • laikus hozzászóló
Orsolya1 # 2013.07.20. 08:53

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban szeretnénk segítséget kérni: a férjemmel folyamatban van a válásunk, ő elköltözött 400 km-rel távolabb. 3 éves gyermekeink velem maradtak. Ha eljött értük eddig bármikor elvihette őket, ha telefonált beszélhetett velük. Az elmúlt hónapokban interneten minden nap tájékoztattam a gyerekekről, telefonon is felhívtam. Sajnos ezeket az alkalmakat arra használta fel, hogy sértegessen, ezért az elmúlt hét során nem hívtam. Azzal fenyegetőzik, hogy emiatt beperel és a gyermekvédelemhez fordul. Az lenne a kérdésem, hogy kötelességem-e őt telefonon felhívnom ill. minden nap tájékoztatnom a gyermekekről?
Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2013.01.23. 10:47

Azért érdemes konkrét időpontokat beleírni, mert vita esetén ezt végre lehet hajtani. A "bármikor"-t sajnos nem.
Elég a bankszámlaszám, ha nem utal, végre lehet hajtani (és akkor is elég hivatalosan levonatni a munkáltatóval).