Ideiglenes gyermekelhelyezés


Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.12. 19:58

Közös a szülői felügyelet, nem?

tothkatka # 2020.04.12. 19:30

Tisztelt Cím!
Március 10-én adtam be a keresetet, amelyben kértem az ideiglenes intézkedést elsősorban a gyermekekkel való kapcsolattartás miatt. Férjem teljesen önkényesen hozza-viszi a 3 kiskorú gyereket, ellentmondást nem tűrő hangnemben közli, hogy éppen mihez van kedve, vagy a barátnője mit enged meg neki. Ez különösen aggasztó a jelenlegi járványhelyzet és a kijárási korlátozás miatt.
Segítséget kérek abban, hogy a gyerekek érdekében hogyan tudnám meggyorsítani az ideiglenes végzést kiadását?
A jelenlegi veszélyhelyzetben mi a menete az ideiglenes intézkedésnek? (Férjemnek ugyanis nincs olyan lakhelye, ahol át tudná venni a keresetlevelet, ez nagyban bonyolítja az ügymenetet.)
Mit tegyek hogy a leges leghamarabb megkapjam az ideiglenes végzést?
Hogyan tudom megakadályozni, hogy a férjem önkényesen hozza-vigye a gyerekeket számomra ismeretlen helyre, ismeretlen emberekkel találkozva?
Nagyon köszönöm a válaszokat!

tothkatka # 2020.04.12. 19:30

Tisztelt Cím!
Március 10-én adtam be a keresetet, amelyben kértem az ideiglenes intézkedést elsősorban a gyermekekkel való kapcsolattartás miatt. Férjem teljesen önkényesen hozza-viszi a 3 kiskorú gyereket, ellentmondást nem tűrő hangnemben közli, hogy éppen mihez van kedve, vagy a barátnője mit enged meg neki. Ez különösen aggasztó a jelenlegi járványhelyzet és a kijárási korlátozás miatt.
Segítséget kérek abban, hogy a gyerekek érdekében hogyan tudnám meggyorsítani az ideiglenes végzést kiadását?
A jelenlegi veszélyhelyzetben mi a menete az ideiglenes intézkedésnek? (Férjemnek ugyanis nincs olyan lakhelye, ahol át tudná venni a keresetlevelet, ez nagyban bonyolítja az ügymenetet.)
Mit tegyek hogy a leges leghamarabb megkapjam az ideiglenes végzést?
Hogyan tudom megakadályozni, hogy a férjem önkényesen hozza-vigye a gyerekeket számomra ismeretlen helyre, ismeretlen emberekkel találkozva?
Nagyon köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.25. 13:47

Tessék?

Vyktor # 2018.05.25. 13:42

Tisztelt Szakértők!

Abban az esetben ideiglenesen elhelyezhetik-e a másik szülőnél a gyerekeket, ha az anyuka egy sms-ben lenyilatkozta, hogy az apa nevelje továbbiakban a gyerekeket, mert nála jobb nekik és azóta az apánál laknak életvitelszerűen?
Vagy ez kevés egy ilyen döntéshez?

Hétfőn esetkonferencia lesz tartva, mert felmerült a védelembe vétel lehetősége is.

Ott akár az ideiglenes elhelyezésről is dönthetnek a védelembe vétel helyett?

ObudaFan # 2018.04.03. 09:26

Etus555

Vagy ügyvéd segítségével, vagy te formanyomtatványon adhatod be.
Az az igazság, hogy nem lesz könnyű dolgod, mivel ez a szülői felügyelet megváltoztatásának minősül, aminek szigorú feltételei vannak, hiszen a gyermek vélhetően megszokhatta a jelenlegi állapotot és súlyos indok kell ennek a megváltoztatásához.
A szülői felügyelet gyakorlásának és a gyermek harmadik személynél történő elhelyezésének megváltoztatása a bíróságtól akkor kérhető, ha azok a körülmények, amelyeken a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapult, utóbb lényegesen módosultak, és ennek következtében a megváltoztatás a gyermek érdekében áll.
Jelen esetben nyilván változhattak a körülmények, de hangsúlyos kérdés lesz a perben, hogy a megváltoztatás a gyermek érdekében áll-e.

alfateam # 2018.04.03. 09:05

szeretnèm kis fiam vissza kapni !
Tán elvették tőled mint egy kisbiciklit?!
Vagy azt gondolod te szülted ezért a te tulajdonod?

Etus555 # 2018.04.03. 08:37

Szia
Én érdeklődni szeretnék szeretnèm kis fiam vissza kapni ! Szeretném be adni a gyermek elhelyezést ! Volt páromnál van a kis fiu idelgenes felügyeleti joggal . ( Akkori lakhatás probléma véget került oda( fő bèrlő eladta a fejünk alól az Alberletett))
De mindez a lakhatási porblèma meg oldódott
De volt párom nem hajlandó együttműködni .
Gyámhivatal tanácsolta adjam be a gyermek elhelyezési pert . Ezután szeretnèk érdeklődni hogy ennek mi a menete és Menyi idő is ez . És hogy mi kènt kell be adni a keresetet a bíróságra ? Mikènt? Ügyvéden keresztül? Nekem azt mondták hogy a bíróságrol kell ki kérni egy papírt és azt kell kitölteni és vissza vini ?

ObudaFan # 2017.08.27. 10:10

A részletek ismerete nélkül erre lehetetlen válaszolni.

Vyktor # 2017.08.27. 08:45
  • A keresetlevélhez csatolok 2 tanú vallomást is.
  • Hivatkoztam arra is, hogy a családi pótlékot nem költi a gyerekekre
  • A lakcímkártyán is a nem létező albérlet van.
  • Nem tudok intézni semmit a lányokkal kapcsolatban mivel nincs szülői felügyeleti jogom
  • Az ebédjüket is befizettem, számlát csatolok róla

Ez is kevés lehet az ideiglenes intézkedéshez?

ObudaFan # 2017.08.21. 22:01

A meghallgatása nélkül ha nem is lehetetlen ideiglenes intézkedést hozni, de nehezebb elerni.

Vyktor # 2017.08.21. 18:55

Köszönöm válaszát!
Ha nincs az alperesnek bejelentett tartózkodási helye vagy nem veszi át a bírósági idézést, az miként befolyásolja az ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.21. 15:42

Az ideiglenes intézkedést tárgyaláson kívül is el lehet rendelni. De nem jellemző.

Vyktor # 2017.08.21. 13:07

Olyan lehetőség nincs, hogy ideiglenes intézkedést kérek az ügyben és akkor tárgyalás nélkül születik egy végzés?
Köszönöm.

ObudaFan # 2017.08.17. 13:22

21000 Ft az illeték, de ha a folytatást kéred, akkor ez az egész (szunetelo+ folytatott) perre. Ha tartasdijat is kérsz, annak külön illeteke van.
Nem biztos, hogy azonnal dönt.

Vyktor # 2017.08.16. 19:23

Köszönöm válaszát!
Júniusban volt egy tárgyalás, mert közös szülői felügyeletet szerettem volna. Akkor szüneteltetve lett a per, mert nem jött el az anya.
Most beadom a kérelmet a folytatásra azzal, hogy kérem az ideiglenes gyermekelhelyezést nálam, a korábban írt okok miatt.
Az első tárgyaláson hoz döntést a bíró, vagy az ilyen ügyek is el szoktak húzódni?
Hogyan tudja húzni az időt az alperes?
Mekkora a per illetéke ez esetben?

ObudaFan # 2017.08.10. 12:47

A bíróságra tartozik.

Vyktor # 2017.08.10. 11:31

Jó napot kívánok!
Az édesanya kizárólagos szülői felügyelet joggal rendelkezik. 3 éve váltunk. 3 hete kitették az albérletből mert nem fizette. Most az állása is megszűnt. És ez már a sokadik albérlet és munkahely az évek alatt. Most nálam vannak a lányaink, mert nem tudta megoldani a lakhatásuk.
Szeretném ha nálam lennének elhelyezve a lányok.
Gyámhivatalba érdemes menni vagy a bíróságon ideiglenes gyerekelhelyezést kérni? (Jelenleg szüneteltetve van egy szülői felügyelet megváltoztatási iránti per)
Melyik a gyorsabb és egyszerűbb?

Gitta4804 # 2015.02.12. 16:48

Kedves Szandra1227!
Amíg a gyermekek nincsenek elhelyezve akár megegyezés, akár bírósági jogerős végzés útján, addig Neked ugyanolyan jogaid vannak, mint az apukának.
Bocsánat, ha nagyon zavaros leszek, de amit írtál, abban egy kicsit elvesztem, illetve értelmezésileg kicsit gondban voltam, pl. nem teljesen tiszta, hogy válóper volt-e már, gyermekelhelyezés volt-e már vagy sem, mire gondolsz az alatt, hogy "elhelyezési tervezet" (ez egy külön megállapodás a gyermekelhelyezési végzés mellett?)
Nem tudom, hogy a "2 hónapja váltunk szét" pontosan mit takar? Azt, hogy 2 hónapja jöttél el arról a címről, ahol együtt éltetek, vagypedig azt, hogy 2 hónappal ezelőtt kimondták a válást és a gyermekelhelyezést? Én úgy veszem ki az Általad írtakból, hogy nem volt válóper és gyermekelhelyezés sem, de gondoltam megkérdezem, mert nem mindegy. Ha volt gyermekelhelyezés és végzés által szabályozva van a láthatás és kapcsolattartás, akkor azt be kell tartania a volt párodnak. Kötelessége. Ha nem tartja be, Te fordulhatsz a gyámhatósághoz kezedben a jogerős végzéssel és elmondhatod, hogy láthatási időben nem kaptad meg a gyermeket / gyermekeket. Eljárás indul az apa ellen ez esetben. Az is megoldás, hogy ha mész láthatási időben a lányokért és ha nem adja át, akkor hívsz 2 tanút, írtok egy pár soros "jegyzőkönyvet", amiben leírod, hogy láthatási időben nem kaptad meg gyermekeket, a 2 tanú aláírja, személyes adatok is kellenek bele. Ezzel úgy tudom lehet menni a rendőrségre is, de szerintem a gyámügyhöz érdemesebb fordulni, a jogerős végzés által szabályozott kapcsolattartás betartatása az ő feladatuk. Amit az ügyvéd és az apa írt az elhelyezésről, azt már láttad? Át tudtad olvasni? Mindenképpen vidd ügyvédhez és nézesd át!
Ha ügyvédet nem tudsz megfizetni, akkor bíróságon panasznapon is tudsz tájékozódni. Illetve vannak jogi segélyszolgálatok is. Nem tudom melyik városban laksz? A bírósági panasznap talán a legjobb támpont lenne. Ott mindent meg tudsz kérdezni, és ha ügyet kívánsz indítani, ott meg is tudod tenni, kérheted a jegyzőkönyvbe vételt. Legalábbis ahol én élek, ott a bírósági panasznapon van ilyen lehetőség.

Szandra1227 # 2015.01.22. 09:33

Szép napot mindenkinek!Az én problémám elég nehéz..23éves vagyok.18 évesen ismertem meg a páromat aki akkor 42 éves volt.Neki van egy jelenleg 13 éves fia.Kapcsolatunk alatt 2 kislány szuletett.5év után megromlott a kapcsolatunk,és el kellett jönnöm,de a lányokat nem hozhattam magammal,mivel az anyagiak nem engedik.2honapja váltunk szét,ezalatt az idö alatt alig mehettem a lányokhoz,mindent elkövet h megnehezitse a láthatást.most ott tart a dolog hogy elment ügyvédhez,megiratott egy gyermekelhelyezési tervezetet és ezt alá akarja iratni velem.sajnos nem tudom hogy milyen lehetősegeim vannak,ez a levél modosithato e a késöbbiekben..az apuka minden téren biztositva van..leginkább anyagiak...

Timcsyke88 # 2014.01.09. 11:13

Jó napod.Én azt szeretném kérdezni,hogy mit tehetek el szeretném hagyni az élettársam a két gyermekemmel..Az Apjuk nem engedi őket azt mondja én mehetek de a gyerekek maradnak.Nem szeretném és nem is akarom itt hagyni őket..De mindenképpen szeretnék elmenni innen..Szinte soha sincs itthon délelőtt dolgozik délután pedig kocsmázik 4-8kor szokott haza jönni de olyan is volt hogy este 11kor jött haza..Először szerettem volna úgy elmenni amikor nincs itthon,mert félek valamit csinálna ha látná,hogy viszem el a gyerekeket..Mit tehetnék bíróságra kell mennem?Köszönöm szépen a választ...

Fabyen82 # 2013.12.16. 08:41

Köszönöm a választ!
Akkor megpróbálkozunk első nekifutásra azzal,hogy ideiglenes intézkedéssel legalább a minimum láthatást megkapja, sajnos, a karácsonyról már lemaradunk.

ObudaFan # 2013.12.06. 22:19

Kérni lehet, de igen súlyos és jól alátámasztható indoknak kell lenni ahhoz, hogy ideiglenes intézkedéssel elhelyezzék a gyereket nála annak ellenére, hogy fél évig nem ott volt a gyerek.

Fabyen82 # 2013.12.05. 17:31

A körülmények, amivel kapcsolatban kérdezni szeretnék, a következő: Jelenlegi páromnak van egy 6 éves fia volt élettársától, aki megtagadja tőle a láthatást (nem hozhatja el) A gyerek és az apuka is lelkileg már összetört, mivel több,mint fél éve húzódik ez. Bírósághoz nem fordultunk eddig, mert feljelentéssel fenyegetett. Szeretnénk,ha végre itt lehetne a kisfiú,mivel az anyukája lelkileg terrorizálja (nevelési tanácsadóba is jártak emiatt, de ő mindent az apukára fog). Akár lehetne itt végleg is a kisfiú,apuka szeretné, de fél,hogy nincs esély rá. Ha beadjuk a gyerek láthatásért az indítványt, akkor kérhetünk e ideiglenes elhelyezést az apánál, van e rá esély, milyen indokkal lehet ezt kérni?

ObudaFan # 2013.03.24. 10:17

Kerülhet, de csak ha a férjed vállalja.