Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Köteles rész

jogbannulla # e-mail 2018.12.08. 18:47

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.08. 18:36

Lehet megállapodást kötni várt örökségről, és le lehet mondani az öröklésről, belelértve a köteles részt is. (A leszármazókra kiható hatállyal is.) Vagy le lehet mondani csak a köteles részről.

www.kbs-ugyved.hu

jogbannulla # e-mail 2018.12.08. 18:01

Tisztelt Tanácsadók!

A helyzetem a következő:

Édesapán nekem ajándékozta nyaralóját idén, földhivatal már be is jegyezte a tulajdont.
Öcsémmel ketten vagyunk gyermekei, felesége (édesanyánk) is él még.

Öcsémmel megegyezünk, hogy megváltom ezt az örökségét.

Viszont később nem szeretnék köteles részt fizetni, hiszen most fizetnék.

Van erre megoldás, hogy most ezt lezárjuk úgy, hogy később ne követelhessen rajtam semmit?

Ha édesapám most külön pénzt ajándékoz neki, akkor a köteles részről öcsém le tud mondani véglegesen?

A választ előre is köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2018.12.06. 14:09

Teljesen légbőlkapott.

A haszonélvezetet meg lehet váltani, de annak nincs előírt ára, megegyezés kérdése, de ez egy másik történet. Pláne nem kötelezhet megváltásra.

Haszonélvezettel terhelt tulajdonrészedet eladod, pont. Az a Te pénzed. Neki meg megmarad a haszonélvezete.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.06. 13:42

Egy, remélhetőleg immár utolsó felvetés: a lentiek alapján tehát légbőlkapott vélemény az, hogy ha eladom a tulajdonrészemet, akkor a vételár felét (mivel az én részemen 1/2 arányú a másik tulajdonos haszonélvezete) neki oda kell adnom; ilyesmivel próbál ugyanis az illető eltéríteni az eladási szándékomtól. Magam úgy gondolom, hogy ez nem logikus, hiszen a haszonélvezete megmarad a tulajdonosváltástól függetlenül, az nem kerül értékesítésre.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.06. 11:39

Köszönöm drbjozsef lenti válaszát!

drbjozsef # e-mail 2018.12.06. 10:41

Fentieket? Nincs feljebb semmi, csak lejjebb (még).

Semennyire. A haszonélvezőnek nincs elővételi joga (már legalábbis ezen a jogcímen, ha ő a másik 1/2 tulajdonosa, akkor persze igen), engedélye, beleegyezése neki sem kell, sőt, neki ezért tudnia sem kell az adásvételről.

Természetesen a haszonélvezet marad az ingatlanon, az új tulajdonos azzal terhelten szerzi meg a tulajdonrészt - a vételárat ezért nyilván befolyásolja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.06. 09:44

Köszönöm drbjozsef válaszát. Egy kérdésem maradt még: hogyan befolyásolja a fentieket az, ha az általam értékesíteni kívánt tulajdonrészen a másik tulajdonosnak haszonélvezeti joga van bejegyezve?

drbjozsef # e-mail 2018.12.05. 14:19

Bármennyit kiköthetsz, két évet is, csak a vevőd nem örülne neki.

Mondjuk ha 15 napot kötsz ki, akkor érdemes a postára adástól úgy 20-25 napot várni. Ha elsőbbségivel adod postára 3-5 nap múlva megkapja, 15 nap az ideje, 3-5 nap múlva megkapod a levelét. Ha 25 nap után nem ékezik vissza a levele, tekintheted úgy, hogy nem élt a jogával.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.05. 13:46

Illetve még annyit kérdeznék, hogy legfeljebb mennyi ideje van dönteni a másik tulajdonosnak. A legalább 8 nap érthető, de mi a maximum időtartam ilyen esetben, meddig kell várni a döntésére?

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.05. 13:44

Köszönöm válaszát!

drbjozsef # e-mail 2018.12.05. 11:29

aranypénzes leopárd,

a másik tulajdonosnak mennyi idő áll rendelkezésére, hogy az elővételi jogáról nyilatkozzon

Postázni kell neki a vételi ajánlatot/szerződést, és a levélben kikötni határidőt. Legalább 8 napos határidőt kell kikötni, kézhezvételtől számítva.

Továbbá eladható-e úgy a saját tulajdonrészem, hogy a másik tulajdonos benne lakik? Kissé optimista álláspont, hogy ebben az esetben is található vásárló, de soha nem lehet tudni...
Természetesen. Engedélye, beleegyezése nem kell.
Nyilván nem piaci áron van ilyenkor vevő.

Ha mégis megveszi valaki a tulajdonrészemet, akkor a másik tulajdonossal kell megegyeznie, hogy hogyan tovább?
Így van. Semmi közöd hozzá a továbbiakban.
Érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy az ingatlant a másik tulajdonos használja, hogy ne legyen félreértés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.12.05. 11:00

Tisztelt Tanácsadók!

Abban szeretnék útmutatást kapni, hogy a közös tulajdonú (50-50 %) lakás saját tulajdonrészének eladási szándéka esetén a másik tulajdonosnak mennyi idő áll rendelkezésére, hogy az elővételi jogáról nyilatkozzon (él-e vele, vagy sem).
Továbbá eladható-e úgy a saját tulajdonrészem, hogy a másik tulajdonos benne lakik? Kissé optimista álláspont, hogy ebben az esetben is található vásárló, de soha nem lehet tudni... Ha mégis megveszi valaki a tulajdonrészemet, akkor a másik tulajdonossal kell megegyeznie, hogy hogyan tovább?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Sherlock # e-mail 2018.12.04. 21:15

Igen, lemondhat.
De az is jó ha elválnak, vagy legalább megszakad köztük az életközösség olyan módon, hogy ne legyen mód annak helyreállására. De édesanyád is tud úgy végrendelkezni, hogy az édesapádról rá szállt örökséget kizárólag te örököld és csak az édesanyád utánit kelljen felezni.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.

bhat # e-mail 2018.12.04. 15:26

Tisztelt Fórumozók, édesapám 5 évvel ezelőtt (2013 tavaszán) közjegyző által végrendeletet készítetett a javamra, mint egyetlen fiára. A problémám az, hogy van a köteles rész, amely most már megilleti az özvegyet, aki az édesanyám. Azonban nem akarjuk, hogy az özvegy kapjon apám örökségéből, azért nem, mert anyámnak van egy másik gyermeke egy más házasságból. Ha anyám is meghal, akkor az a gyermek anyám által apám örökségéből is kapna, ami igazságtalan, hisz vérszerint nincs kapcsolat apám és a féltestvérem között. Ráadásul nem rendelkezem akkora vagyonnal, hogy köteles részeket tudnék kifizetni.

Igazságtalannak és teljesen értelmetlennek tartom a köteles rész intézményét. Mit tudok tenni ebben a helyzetben? Hogyan tudom megakadályozni, hogy anyám (mint özvegy) örököljön apám halála után? Lemondhat anyám a köteles részről? Valójában jó a kapcsolat a szüleimmel csak öregek már, és nem értik, hogy miről van szó.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.23. 12:44

Köszönöm dr. B. József válaszait is.

drbjozsef # e-mail 2018.11.23. 12:03

állítólag már megírt végrendeletében anyám vitathatja-e az apai örökségrész iránti jogosultságomat

Nem tudom, miért egy végrendeletben vitatná, annak sok értelme nincs, most kellene vitatnia. Mert szerintem megteheti, a tulajdoni igények nem évülnek el. Ha az igénye az ingatlan tulajdonára irányul (mert pl. a vagyonközösség ellenére, de az ingatlannyilvántartás miatt többet örököltél, mint ami szerinte megilletett volna), ott lehet keresnivalója.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.11.23. 11:57

Gondolom, a beleegyezésem nélkül nem adhatja el; esetleg akkor, ha kifizeti pénzben a lakás forgalmi értékének rám eső részét.

Ezt rosszul gondolod. A végrendeleti örökös, mint tulajdonos a SAJÁT RÉSZÉT tetszőlegesen eladhatja bárkinek, a beleegyezésed nélkül is, de elővásárlási jogod van. Ugyanígy tehetsz te is a SAJÁT résztulajdonoddal.

Ha a teljes lakás esetleges eladásában nem tudtok megegyezni, akkor a közös tulajdon megszüntetését bíróságtól kérheti bármelyik fél.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.23. 11:31

Tisztelt oligaliga!

Köszönöm az egyszerű, ámde annál egyértelműbb válaszát! A kérdéssort kitöltöttem.

oligaliga # e-mail 2018.11.23. 09:37

aranypénzes leopárd

Inkább az alábbi feleletválasztós kérdéssort töltsd ki, utána lehet a kérdésedre választ adni, mert amit írsz, az nem értelmes.

Édesapád halála után az örökségedet megkaptad? Igen - Nem
Bejegyezték a tulajdonodat az ingatlan-nyilvántartásba? Igen - Nem

Ha mindkét kérdésre igen a válasz, akkor a te tulajdonoddal az édesanyád nem rendelkezhet, az a TIÉD. A saját tulajdonával azt tesz, amit akar. Halála után a TE tulajdonodat (tulajdoni hányadodat) terhelő haszonélvezet megszűnik.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.23. 09:01

Köszönöm, József! A lényegi kérdés számomra az, hogy az állítólag már megírt végrendeletében anyám vitathatja-e az apai örökségrész iránti jogosultságomat. Amennyiben másra hagyja a vagyonát, és az illető el akarja adni a lakást, akkor nekem, mint a lakás egyik örökösének (apai örökség jogán) milyen lehetőségem van? Gondolom, a beleegyezésem nélkül nem adhatja el; esetleg akkor, ha kifizeti pénzben a lakás forgalmi értékének rám eső részét.
Elnézést, ha bonyolult a kérdésfeltevésem!

drbjozsef # e-mail 2018.11.23. 08:41

Ha = Hat

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.11.23. 08:41

Ez hasonló érthetetlenre (értelmetlenre?) sikerült.

Fáradjunk vissz a kályhához.

Ha éve elhunyt édesapád. Örököltél te gyerekként, illetve egy gyerekrészt anyád, a közös lakás kivételével, azt elvileg Te örökölted, mármint apád részét teljesen, és haszonélvezet van rajta édesanyádnak. Így volt?

Ha igen, és egyáltalán jól sejtem a kérdésedet, az a rész amit édesanyád örökölt apádtól, az már az ő vagyona, semmi közöd hozzá, se kötelesrészileg, se sehogy.

Az "apai örökségrészed" az a Tied. Mit rögzített erről a közjegyző?

Szóval ez még mindig elég zavaros, hogy mit szeretnél.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.23. 08:25

Köszönöm. Ez világos. Lépjünk tovább! Az apai örökségrészemből, amit a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző rögzített a végzésben, kizárhat-e az anyám utólag végrendeleti úton, ha apám maga nem rendelkezett ilyesmiről, vagy csak az anyai örökségrész sorsára van befolyása?

Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.11.22. 22:03

aranypénzes leopárd

Ha a kérdést legalább megközelítőleg helyesen tetted fel, akkor az édesapád utáni kötelesrésszel az lesz a legnagyobb probléma, hogy jó eséllyel elévült, hiszen Édesapád már 6 éve halott, te pedig ezek szerint nem érvényesítetted az igényedet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/