Gyermekelhelyezés


ObudaFan # 2016.03.25. 13:16

Esély az van. Biztosítani kell a kapcsolattartást.

mart007 # 2016.03.25. 11:59

Jó napot!
Ha az egyik szülő külföldön van már hónapok óta és ott is akar maradni, és mielőtt kiment az édesanyjára bízta a gyermeket (aki családba fogadta), volt évekkel ezelőtt rendes gyermekelhelyezés, közös megegyezés alapján, tehát a másik szülő felügyeleti joga szünetel, így most az övé is, akkor a különélő szülőnek nincsen úgymond több joga a gyermekhez, mint a gyámnak. Ha az a szülő kintmarad továbbra is akinek annó itélte a bíróság, a másik szülő ha pert indít a szülő felügyeleti jogok iránt, akkor van esélye? Vagy a nagymamának aki családba fogadta több joga vagy esélye van a gyermekhez? Remélem érthető mert egy kicsit bonyolult. Illetve a kapcsolattartást a gyámnak ugyanúgy kell biztosítani, mint a bírósági végzésben a szülőnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 09:51

A legjobb az lenne, ha bíróság végzéssel hagyná jóvá az egyezséget. Ha nincs egyezség, akkor nyilván ítélettel dönt a bíróság.

szipuscar # 2016.03.22. 07:51

Köszönöm a választ!

Lenne még kérdésem.

Ha meg tudunk állapodni abban, hogy a gyermeket külön élve, de közösen neveljük, hogyan tudjuk hivatalossá tenni? Kell a gyámügy vagy elég ügyvéd előtt megegyezni ebben.

Valamint, ha nem hajlandó belemenni a közös szülői felügyeletbe, akkor mi a folyamata a gyermekelhelyezésnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 19:17
  • Elvileg nem.
  • Elvileg nem.
  • Van.
szipuscar # 2016.03.17. 18:36

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a problémám:
Párommal 4 éve élek együtt. A kapcsolatunkból született a kisfiunk aki most 3 és fél éves. A viszonyom az édesanyjával egy évvel ezelőtt megromlott mivel, megcsal és folyamatosan bulizni jár. A gyermekkel elég keveset foglalkozik. Állandóan a telefonját nyomkodja vagy tv-t néz, esetleg egy átbulizott éjszaka után egész nap alszik. Nem ül le vele rajzolni, gyurmázni. Nem megy vele a játszótérre, vagy esetleg sétálni mondván ezekhez neki nincs türelme. A háztartásban a mosáson és a vasaláson kívül sem nagyon csinál semmit. Általában én főzök és takarítok.
A napokban többször "fenyegetett", hogy elköltözik a gyermekkel.

A kérdéseim a következők lennének:

  • Elviheti a gyermeket a beleegyezésem nélkül?
  • Korlátozhat engem vagy a nagyszülőket a láthatásban?
  • Mivel a közös szülői felügyeletbe nem akar belemenni, van esélyem arra, hogy a bíróság nálam helyezze el a gyermeket?
elfmage999 # 2016.03.12. 20:35

Osi23:

Miért gond a személyi csináltatás?

Bemész igényelsz és megkapod.
Ha kérdezik mi van a gyerek apjával akkor elmondod hogy nincs neki olyan és már rendben is van.

Persze csak akkor ha te vagy az ANYA.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.12. 17:28

Mihez?

Anci00 # 2016.03.12. 17:27

Üdvözlöm!

Gyermekünket az apával hivatalosan közös felügyeleti joggal neveljük. Ez az állapot kb 1 évig tartott . Az elmúlt 5 évben havonta 2-3 alkalommal találkoztak mert az apa nem ért rá, mindig a munkára hivatkozott. 2015 június óta viszont nem kíváncsi a lányára,nem keresi és anyagilag sem támogatja a nevelését. Azóta mi fizetjük az apa lakáshitelét is amin én adóstársként szerepelek, mert ő nem hajlandó. Ez egy közösen vásárolt lakás volt amíg együtt éltünk. A lakás, a kocsi az apánál maradt. Szeretném a kizárólagos gyerekfelügyeletet kérni, és gyerektartást is.
A gyermek 13 éves. Pályaválasztás előtt áll. Jó tanuló,élsportoló.
Kérem tanácsát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.29. 13:48

Igen.

mart007 # 2016.02.29. 09:42

Tisztelt fórumozók!

Több kérdésem is lenne, de kezdem az elsővel. Gyermekemet, aki nem nálam van elhelyezve, hanem az édesapjánál, a nagymama családba fogadta vagyis ő lett a gyámja. A gyerektartás fizetésről bírói végzés van, de akkor még az apánál volt. Gyámhivatali határozatot küldtek a gyámságról. A kérdésem az, hogy ezek után a gyermektartást a gyámnak kell küldenem és nem az édesapának?

ObudaFan # 2016.02.03. 16:51

Majusig legfeljebb akkor, ha egyezseget kottok.

Osi23 # 2016.02.03. 15:58

Jó napot.

A mai napon elküldtem a bíróságnak a gyermekelhelyezési kérelmemet, mert szerettem volna a fiamnak személyi igazolványt csináltatni, de mivel 8 éve nem kaptam ilyet így nem tudtam. A fiam apukája meg elzavart, hogy ő nem irja alá az igénylő lapot. Nem voltunk házasok, mikor megtudta, hogy várandos vagyok lelépett, a gyereket nem látogatja, nem érdeklődik utána, nem is érdekli, gyerektartást sem fizet utána már 53 hónapja. Azt szeretném megkérdezni meddig tarthat ez a per? Mert májusig jó lenne ha meg lenne a fiam személyi igazolványa. Van rá esély? A segítségüket előre ia köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.03. 07:37

Egyáltalán nem biztos, hogy hoznak ideiglenes intézkedést. Sőt, a főszabály az, hogy nem.

klamee # 2016.02.03. 07:29

Mivel még nem vagyunk elválva, így bármikor elviheti és akár vissza sem hozza a férjem. Ha beadom a válókeresetet akkor milyen hamar döntenek a gyerek ideiglenes elhelyezéséről?

klamee # 2016.02.03. 07:12

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy még nincs elindítva semmilyen folyamat, de nálam van a két év alatti kiskorú gyermekünk, és külön élünk. Ha elindítanánk a válási folyamatot akár én, akár a férjem, akkor számít az, hogy ki adja be és ki kéri hamarabb a gyerek ideiglenes elhelyezését? Van a tulajdonomban 1/1 tehermentes ingatlan amiből igazából van része, (anyagilag hozzájárult, de az én külön vagyonomnak számító rész feletti részt azt együtt fizettük ki a vételárhoz) most még a válás előtt el szeretné adatni velem és követeli a részét, viszont én nem szeretném eladni. Még nem lakunk ott, mert eddig albérletben laktunk más településen az ő munkahelye miatt, de ha beköltözünk akkor a bíróságtól mire számíthatok? Eladathatja, vagy ki kell fizetnem?

ObudaFan # 2015.11.14. 11:57

A reális gyermektartásdíj 3 gyermekre általában a nettó jövedelem 50%-a. Ha nem fizet, vagy nem megfelelő mértékben fizet, pert indíthatsz. Ezzel nem érdemes sokat várni, mert 6 hónapnál régebbi részletek általában nem érvényesíthetők. A vagyonmegosztási igényeket nem lehet beszámítani a fizetendő gyermektartásba. Neked viszont a kapcsolattartást biztosítani kell a gyermektartás fizetésétől, vagy nem fizetésétől függetlenül. Hacsaknem veszélyeztetik a párod új kapcsolatai közvetlenül a gyermeket, akkor ebbe aligha szólhatsz bele, hogy a gyerekeknek be vannak mutatva.

csibe31 # 2015.11.14. 10:56

Szeretnék segítséget kérni. Két gyermekes 37-éves anyuka vagyok. a kicsi 7, a nagy 15 éves. 19 évig volt egy élettársam, aki a gyermekek apja. Egy faluban élünk.
Az egykori élettársammal megromlott a kapcsolatom már lassan 3 éve. Ezalatt az időszak alatt ő a 4. nőjénél tart. A kislányt már akkor a nőihez vitte. négy évesen volt h a nő vitte oviba mikor én dolgoztam reggel. Most már a negyedik nője van. két hónapja találtak egymásra. Egykori párom azóta haza sem jár. Annyi h hazahozza suliból a kicsit, ha melózom. Nagyon jól keres, de gyerektartást nem fizet. hivatalosan 80 járna de ügyvéd mondta h annyit nem kérhetek mert ellehetetlenítem. 60-at a bíróság is megítélne. Az exem 50-et mondott. De egy fillért sem láttam még ebből. Most kaptam fizetést, de már 13-án minuszban van a bankszámlám. 50-et fizetek hitelre. De ő veszi fel még az egyik gyerekre járó adókedvezményt is. látni akarja a gyerekeit, de pénzt nem ad. se joghurtra sem gyümölcsre nem futja már. Bezzeg az új nővel strandolni wellnesezni jár.Munkatársai azt mondják, h ha én nem tudom kifizetni az egykori páromat az én általám vásárolt házból, akk ne fizessen gyerektartást így akkor ő a pénzénél marad. De mi köze a gyerektartásnak a kettőnket érintő vagyonmegosztáshoz? Mit tehetek ez esetben? mik a jogaim? mit tudok lépni? mennyire tesz jót egy hét éves gyereknek, h az apja mindig más nőhöz hordja? megtilthatom e h érintkezzen a kicsi ezekkel a nőcskékkel? ill megtilthatom e a láthatást ha nem fizeti a gyerektartást?

ObudaFan # 2015.11.13. 16:51

Amennyire lehet, csaladon belul kellene ezt megoldani. Lehet persze gyamhatosaghoz fordulni, de amig egyutt eltek gyakorlatilag, addig nem sok ertelmet latom.

Janesz37 # 2015.11.10. 22:22

Segítség kérés

37 éves apuka vagyok ,és lenne egy olyan problémám,hogy a párommal 7 éve élünk együtt 2,5 éve született egy közös gyermekünk,az anyukának volt már a megismerkedéskor 2 fiu gyermeke.
Elfogadtak Szerettek Várták a picit hogy megszülessen mondhatni jobban mint mi szülök :)
Csak jöttek a problémák én semmit nemszolhattam bele a nevelésbe mert a párom avval jött mindig hogy ö már felnevelt 2 gyereket.
Jöttek a veszekedlsek viták ,együtt nem értések.
Én kint dolgozom németországban már 8 éva .aza mikor megismerkedtünk is kint dolgoztam már,szerettünk volna közös gyereket és a tervezéskor megbeszéltük hogy mivel neki is meg nekem is van lakáshitelünk ezt bevállaljuk,hogy én kijárok dolgozni ö meg ugymond neveli a gyereket vayis otthon van vele.
Eleinte ment is a Dolog,csak jött a következö probléma,hogy a 2 nagyobbik gyerek nem segit semmit az édesanyának,ezért is én vagyok a hibás,és már a kisebbik gyereket buzditja hogy ha odaüt neki a gyerek igenis üssön vissza,ami nekem hozzáteszem nagyon nem tetszik,mert ne hogy már egy 11 éves gyerek neveljen egy 2,5 éves gyereket.
Az anya azt mondja azért üssön vissza mert 5 év mulva megveri a báttyát?
Ez szerintem hülyeség,hozzáteszem nemnormális hogy üti a bátyát a pici,mert nem hejeslem én sem.
Csak a mai nap telt be a pohár miszerint én felszereltem egy kamerát a szobába hogy a kisfiamat lássam napjába többször vay este ,mert már nem ül meg az anya ölében hogy laptopon lássam,
És ez a camera vesz is fel hangot is meg mindent,és az történt hogy teljessen véletlenül akartam letölteni egy vagy 2 videot a gépemre és 1 orával elötti idöpontot vagy 2 mindegy utöttem be ,visszanéztem és a 11 éves gyerek rángatja a picit és üti a kezét!
Az anya sehol másik szobában volt de elötte elhangzik a szájábol hogy ne csak szolj neki hanem igenis üss oda neki!!!
én ezt megirtam az anyának hogy ezt még egyszer nem szeretném meglátni,mert énsem bántottam egyik gyerekét sem se szoval se tetlegességgel sosem,akkor ök se bántsák a kisfiamat ott vagy te szoljanak neked.
Én ás az Anya is ütöttük már a pici kezére vagy fenekére,persze néha muszály,na de nem igy ahogy a 11 éves gyerek tette
Mit lehet csinálni tenni hogy az anyát rátudjam venni arra hogy ez nem helyes,nem szeretnék szaítani vele,bár ha arra kerül a sor akkor a piciért harcolni fogok hogy hozzám kerüljön,van egy kettő ilyen videóm ami szerintem elég is lenne,na meg hogy a páromnak 12 éve nincsen munkahelye és 3 gyereket nem tud felnevelni egyedül +lakás törlesztő részlet
Tudnának nekem adni tanácsot hova lehet fordulni vagy kihez ?ez ügyben? vagy itt valami segitséget nyujtani?
Köszönöm Elöre is
Sz.János

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.02. 17:55

És a heti lottószámokat sem tudjuk...

UjraSari # 2015.11.02. 17:44

Kedves Szakertok,
milyen gyamsagi dontesre lehet szamitani a kovetkezo esetben: valas van folyamatban. apa evente tobbszor elutazik uj csaladjahoz hetekre, iskolas koru gyermeket teljesen anyjara bizva. anya viszi iskolaba, edzesre, latja el, stb. apa nem dolgozik egy eve, nincs bevetele. ennek ellenere maganak akarja a gyereket meg hozza ugy, h gyermeket akar szokott kornyezetebol is attelepitene mashova (tobb oranyira mostani lakohelyetol). anya persze ezt nem tamogatja, es gyermek felett teljes gyamsagot szeretne.
milyen kapcsolattartast itelnenek meg, ha apa tobb oranyira telepedik le a gyermek es anya lakohelyetol?
Koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.23. 12:18

Abba kellene hagyni a harcot... És akkor ez nem lesz kérdés.

pirosbögre # 2015.10.23. 09:08

Tisztelt Szakértők!

Jogerős bírósági ítélet a gyermek kapcsolattartásra vonatkozó részében csak egy konkrét irat átadására kötelezett a gyermek átadásakor. Az ítélet 2011. évben született.2014 márciusában az új Ptk. lehetővé tette a gyermek külföldre vitelét is a kapcsolattartás ideje alatt.
Kérdésem? hogy kérnem kell-e a bíróságtól előbb az iratok kiadására vonatkozó rész módosítását, vagy foglalhatok-e utakat a gondozó szülő tudta nélkül is és követelhetem-e az ítéletben nem szereplő iratok átadását is, amivel elutazhatunk? Ha nem kapom meg az iratokat, kifizettethetem-e a káromat a gondozó szülővel? Mi vonatkozik jelen esetben ránk? Az ítélet vagy az idő közben módosított törvények?
Kérem azok válaszát, akik nem csak ötletelnek.

groszfater@gmail.com # 2015.10.19. 14:20

A többféléből egy másik megoldás lehet, a gyerek hozzád kerül az ex elmegy, úgy másfél év múlva kéred a bíróságtól a gyermeket nálad helyezze el.
Ekkor hivatkozhatsz arra, hogy a testvérei között él már másfél éve.
Így talán nyersz még 2 évet...