Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás csökkentése bírósági úton

Vyktor #   2017.10.15. 17:31

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # e-mail 2017.10.13. 13:38

Vyktor

Érdemes kérni a végrehajtás korlátozását a jogerős ítéletig.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

drbjozsef # e-mail 2017.10.13. 11:17

Főleg a sár. Dobálva.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.13. 10:55

Inkább a másodikon, mint az elsőn. De az ilyesmit nemigen lehet általános jelleggel előre megmondani. Ti.: eshet eső, lehet sár...

www.kbs-ugyved.hu

Vyktor #   2017.10.13. 08:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tartásdíj csökkentés per esetén, a gyakorlat szerint hány tárgyalás után hoz döntést a bíró, ha az első tárgyaláson minden szükséges dokumentum be lett adva a csökkentést kérő apa részéről?

Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2014.01.13. 10:54

A nevelt gyerekekre véleményem szerint nemigen tud hivatkozni, mert a saját gyermek eltartása megelőzi őket. A mérséklést 12e Ft-ról végképp nem tartom reálisnak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Bibita73 # e-mail 2014.01.11. 19:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni gyerektartásdíj csökkentésére vonatkozóan. Férjem előző házasságából származó 2 gyerek után 12-12eFt tartásdíjat fizetünk. Most az ex beperelte, 20-20 eFt-ot követel, arra hivatkozva, hogy növekedtek a ktg-ei a gyerekekkel kapcsolatban, és a kisebbik gyerek tartósan beteg, ami neki sok kiadással jár. Keresetlevelében viszont le is írja, hogy a közgyógy ellátást 50%-ra csökkentették, ami szerintem épp az állapotában való javulást eredményezi. Nekem előző kapcsolatomból van 2 gyermekem, akiknek az apjuk 33 havi gyerektartással volt elmaradva, de miután 1 hónapja balesetben meghalt, ezt az összeget már nem kaphatom meg.Férjem segédmunkásként dolgozik, 98eFt-os br. bérért.
Az én munkahelyem fizetésképtelenné vált, még be vagyok jelentve, de 5 hónapja nem kaptam bért, bár hozzáteszem, hogy a cégnél semmilyen munkavégzés nem folyik már 1 hónapja. A bérünk behajtása is kétséges a cég anyagi helyzete miatt. Munkahelyet keresek már 3 hónapja, de eddig kevés sikerrel jártam, mivel várostól 40 km-re lakunk.
Kérdésem az lenne, hogy visszkeresettel élhetünk-e a tartásdíj csökkentésre? Miután férjem jövedelme is csökkent, én jelenleg nem dolgozom, az összes jövedelmünk a családi pótlék és a férjem 64 eFt-os bére. 53eFt deviza hitelt kellene fizetnünk, ami már 4 hónappal el van maradva, az áramdíjat részletekre kértem meg fizetni. Rendszeresen családi kölcsönökre kényszerülünk, hogy a minimális létfenntartást biztosítsuk a gyerekeknek és magunknak. Gondolom arra nincs esély, hogy emeljék az ex keresetlevele alapján a tartásdíj összegét, miután két nevelt gyermek is van akinek a tartásáról gondoskodik, főleg, hogy az apjuk is elhunyt.
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2013.06.05. 21:38

Még nincs a kezedben az ítélet, mi az, ami elszomorító?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nekem77 # e-mail 2013.06.05. 16:00

Köszönöm. Ezt eddig is tudtam, csak nem hiszem, hogy arányon a természetben a pénzzel :(

Elszomorító :( Itt nem arról van szó, hogy nem akarok adni, de szerintem egy 6 éves gyerek gondozása nem tesz ki gyerektartással együtt havi 53 ezer forintot.
Másnak ennyi a keresete :( És még besegítek a ruháztatásban is.

ObudaFan # e-mail 2013.06.05. 15:37

Csjt. 69/A. § (2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj).

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nekem77 # e-mail 2013.06.05. 15:37

És egy gyerektartás csökkentése meghallgatáson azt megjegyezhetem, hogy nem igazán nevezném nevelésnek, ha este ér haza vele az iskolából, megfürdeti, nézhet egy kis tv-t és lefekteti... Ezt bárki meg tudja csinálni.
Szóval megkérdőjelezhetem az anya nevelését?
És ebben nincs túlzás, ezek a tények.

paradigma # e-mail 2013.06.05. 15:29

Elvileg az optimálisan szükséges dolgok biztosítását veszik figyelembe. Az extra pénzszórást lehet kifogásolni. A két szülőnek nem arányosan kellene biztosítania a szükséges anyagiakat ? Illetve a gyerek életkorától is függ.

ObudaFan # e-mail 2013.06.05. 15:19

Ő neveli. Azért az is hozzájárulás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nekem77 # e-mail 2013.06.05. 14:51

Sajnos ez a vicc :(
Természetben? Én fizetem a rezsit, ételt, iskoláztatást, stb. Ő meg csak azért mert nála van elhelyezve semmit. Mondhatjuk, hogy azért, mert ő neveli?

Neki semmivel nem kell hozzájárulnia?

surmi # e-mail 2013.06.05. 14:27

Újabb csaló az apródon, iphone telefont árul. Víg Gábor és Dalmati Ákos néven telefonszám ugyan az. A szám: 06303367278 vigyázat és a város Sopron.

ObudaFan # e-mail 2013.06.05. 14:07

Az anya megélhetéséhez nem, de a gondozó szülő természetben köteles elsősorban a gyermeket tartani, így a gyermeknek akár a teljes pénzbeni tartása is terhelhet téged.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nekem77 # e-mail 2013.06.05. 09:21

Az anya megélhetéséhez is hozzá kell járuljak?
Van hitel a lakáson. Amiből közben már visszafizetett és kevesebb is a hitel mint volt.
Megjegyezhetem, hogy költözhetne kisebb-be, ha ezt hozza fel?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.05. 09:12

Érdekli a bíróságot, hogy én nem tudok megélni, új életet kezdeni?
Nem nagyon. A tartást a szülő saját megélhetése rovására is köteles biztosítani.

www.kbs-ugyved.hu

nekem77 # e-mail 2013.06.05. 08:58

A kérdésem, hogy ilyenkor a gyerek tényleges szükségleteit nézik? Mi számít annak? Vagy fel lehet hozni, hogy kell a gyereket moziba, cirkuszba, stb, stb...-be vinni?

Környezettanulmányt kérhetek magamra és a gyermekem is, hogy megnézzék milyen "luxus" körülmények között él?

Van rá esély, hogy egy megállapodást ami anno 40e volt és a fizetésem azóta már csak a fele, csökkentsék?
Ha semmim nincs, miket mutassak fel? Érdekli a bíróságot, hogy én nem tudok megélni, új életet kezdeni? Úgy vélem a csökkentés nem érintené a gyermekem létszügségletét, csak a + kiadásokat.

Köszönöm

paradigma # e-mail 2013.06.04. 20:21

Saját tapasztalat, hogy a bíróság elfogultan ragaszkodik a már megítélt összeghez. Ez konkrétan azt jelentette, hogy a költségmentességet sem akarták elhinni vizsgálódás nélkül. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás esetén pedig nem kell vizsgálni az anyagi hátteret. A támogatás összegéből (havi 22.800) pedig max 33% lenne vonható, de tele vagyok be nem fizetett perköltséggel meg gáz villany plusz egyéb rezsi tartozással. Ezt mind igazoltam dokumentumokkal. Az anya meg bemodásra havi több mint százezres gyermekkel kapcsolatos kiadásról nyilatkozott. Bizonyítani semmit sem bizonyított. Olyan összegeket állított be havi kiadásként (úszófelszerelés, balettruha, hangszervásárlás stb.) amit lehet még éves szinten is túlzás egynél többször megvenni. Az iskola utáni elfoglaltságok felsorolása alapján meg annyira leterheli a gyereket, hogy az már felér egy veszélyeztetéssel is. Olyan foglalkozásokat is beárazott (nevelési tanácsadó, gyermekjóléti, iskolai dráma csoport) melyeknek együttélésünk alatt minimális költségei voltak.
A bÍrónő pedig a meghallgatáskor rutinosan felfelé srófolta vona az összeget, mert nevesítve fogszabályzóról meg szemüvegről érdeklődött. Szerintem ezt sem tehette volna, hogy ötleteket ad.
Amennyiben meg pl tanulási rendellenessége van a gyereknek akkor a havi Strattera (pl.) adagja csak egymagában súlyos tízezrekre rúghat (60-80 ezer). Hogy csak az orvos írja fel vagy be is szedi a gyerek, azt ki tudja naponta ellenőrizgetni??? A kapszulából ki is szedhető a hatóanyag s helyette szőlőcukor vagy porcukor tölthető be.
Simán lehet kamu a gyógyszerezés. Az orvos véleménye meg szent és sérthetetlen. A pszichés bántalmak meg adóthatnak a degén szülőktől és az elfojtott apahiány miatt is. Lényeg hogy az apa fizessen mindent, mert úgy illik.

Esetemben az előtárt nehéz anyagi körülmények ellenére maradt a bontóper során megítélt tartásdíj. Az indok az volt hogy az apának osztatlan tulajdonú öröksége is van.
Amit szerintem megint csak nem lehet ide keverni mert a havi jövedelemből kell kiindulni nem pedig abból hogy az apának öröksség alapján van holdja a földön vagy földje a holdon. Mellesleg a föld megművelése több pénz és nagyobb kockázat mint amilyen összegek felmerültek a per folyamán.
Valamint azt sem szabad elfelejteni hogy elfogult bírói kérdésként elhangzott hogy t. bírónő nem is érti miért nincs az apának élettársa, rokona ismerőse aki helyette fizet mint a kötelező.
Ez Maagyarország... Egy betűköz vagy vessző lehet ki is maradt...
Pedig szerintem nincs rendjén hogy az apák kifosztásához az igazságszolgáltatás is tehetetlenül asszisztál. A női cicomák, kencék, táskák meg nem csoda ha egy vagyonba kerülnek. Van miből megvenni, hisz emancipáció van. Nofene.

paradigma # e-mail 2013.06.04. 20:07

Saját tapasztalat, hogy a bíróság elfogultan ragaszkodik a már megítélt összeghez. Ez konkrétan azt jelentette, hogy a költségmentességet sem akarták elhinni vizsgálódás nélkül. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás esetén pedig nem kell vizsgálni az anyagi hátteret. A támogatás összegéből (havi 22.800) pedig max 33% lenne vonható, de tele vagyok be nem fizetett perköltséggel meg gáz villany plusz egyéb rezsi tartozással. Ezt mind igazoltam dokumentumokkal. Az anya meg bemodásra havi több mint százezres gyermekkel kapcsolatos kiadásról nyilatkozott. Bizonyítani semmit sem bizonyított. Olyan összegeket állított be havi kiadásként (úszófelszerelés, balettruha, hangszervásárlás stb.) amit lehet még éves szinten is túlzás egynél többször megvenni. Az iskola utáni elfoglaltságok felsorolása alapján meg annyira leterheli a gyereket, hogy az már felér egy veszélyeztetéssel is. Olyan foglalkozásokat is beárazott (nevelési tanácsadó, gyermekjóléti, iskolai dráma csoport) melyeknek együttélésünk alatt minimális költségei voltak.
A bÍrónő pedig a meghallgatáskor rutinosan felfelé srófolta vona az összeget, mert nevesítve fogszabályzóról meg szemüvegről érdeklődött. Szerintem ezt sem tehette volna, hogy ötleteket ad.
Amennyiben meg pl tanulási rendellenessége van a gyereknek akkor a havi Strattera (pl.) adagja csak egymagában súlyos tízezrekre rúghat (60-80 ezer). Hogy csak az orvos írja fel vagy be is szedi a gyerek, azt ki tudja naponta ellenőrizgetni??? A kapszulából ki is szedhető a hatóanyag s helyette szőlőcukor vagy porcukor tölthető be.
Simán lehet kamu a gyógyszerezés. Az orvos véleménye meg szent és sérthetetlen. A pszichés bántalmak meg adóthatnak a degén szülőktől és az elfojtott apahiány miatt is. Lényeg hogy az apa fizessen mindent, mert úgy illik.

Esetemben az előtárt nehéz anyagi körülmények ellenére maradt a bontóper során megítélt tartásdíj. Az indok az volt hogy az apának osztatlan tulajdonú öröksége is van.
Amit szerintem megint csak nem lehet ide keverni mert a havi jövedelemből kell kiindulni nem pedig abból hogy az apának öröksség alapján van holdja a földön vagy földje a holdon. Mellesleg a föld megművelése több pénz és nagyobb kockázat mint amilyen összegek felmerültek a per folyamán.
Valamint azt sem szabad elfelejteni hogy elfogult bírói kérdésként elhangzott hogy t. bírónő nem is érti miért nincs az apának élettársa, rokona ismerőse aki helyette fizet mint a kötelező.
Ez Maagyarország... Egy betűköz vagy vessző lehet ki is maradt...
Pedig szerintem nincs rendjén hogy az apák kifosztásához az igazságszolgáltatás is tehetetlenül asszisztál. A női cicomák, kencék, táskák meg nem csoda ha egy vagyonba kerülnek. Van miből megvenni, hisz emancipáció van. Nofene.

ObudaFan # e-mail 2013.06.04. 12:05

Ezekben a perekben mindkét fél személyesen is előadja, hogy milyen jövedelme van, milyen kiadásai vannak, a gondozó szülő külön is a gyerekkel kapcsolatos kiadásokat.
Először a felperes mondja ezt el, aztán az alperes, aztán lehet bizonyítani, ha valamelyik fél szeretne.

Írd össze, milyen jövedelmed van, milyen havi kiadásaid vannak, gyűjts össze egy havi rezsi számlát, és azt három példányos másolatban nyújtsd is be.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nekem77 # e-mail 2013.05.31. 21:28

Kedves Fórumozók!

Kérdésem, hogy hogy zajlik egy ilyen ügy? Hogy kell rá készülni? Ügyvédre nincs pénzem. Csak kérdeznek én meg válaszolok? Vagy "litániát" kell mondani és majd utána kérdeznek?
Megköszönném a segítséget, ha valakinek volt már ebben része.