Gyerektartás csökkentése bírósági úton


anonim99 # 2021.08.10. 09:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom ügyvéd előtt megegyezett 100 e Ft gyermektartási díjban, amit havonta rendben kifizet a gyermeke édesanyjának. Akkor amikor megegyeztek ebben, az ügyvéd is kiemelte, hogy ez az összeg elég magas( 40 e Ft-ról indultak, de az édesanya még ennél a 100e Ft-nál is többet akart). A gyermek édesanyja viszont ezen összegen felül még terheli/terhelné az édesapát (pl.iskoláztatásra, új biciklire, stb-re hivatkozva). Szerintem ezt az a 100 e Ft bőven fedezné, tekintve, hogy általánosságban 40 e Ft-ot szoktak kiszabni. Laikusan gondolom a teljes összeget nem a gyermekre költi. (Egyébként nem beteg, nem költöznek, semmilyen plusz kiadás nincs rá).
A kérdésem az lenne, hogy e tekintetben lehetne-e csökkenteni a gyermektartás mértékét? Mennyire biztosan engedik ezt? Már most úgy van vele, inkább külön megveszi a szükséges dolgokat, így biztosan tudja mire megy el a pénz.
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.11.23. 12:26

Zsuzsanna880814,

Mindent figyelembe vesz a bíróság, hitelt is, távolabbi költözést, akármit is - de a legfontosabb mindenképpen a gyerek szükségletei. Ha eddig a 20.000 elég volt, és a _gyerek_ szükségleteiben nem történt jelentős változás (például : drága gyógyszer mondjuk), akkor kicsi az esélye, hogy _jelentősen_ módosítsanak. A 20-ról 50-re az elég jelentős. De nem is kizárt. Minden körülményt figyelembe vesznek, mindent egyben mérlegelnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.23. 08:04

Érvényes e még a 2 évig nem veszik elő újra szabály?
Nincs ilyen szabály.

Zsuzsanna880814 # 2019.11.23. 06:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 2017.12.05-én a bíróság megállapított egy gyermektartásdíjat, annak növelését mikortól kérheti a férjem volt élettársa? Érvényes e még a 2 évig nem veszik elő újra szabály?

Havi 20.000 Ft-ot fizet jelenleg a férjem, melyet a nő havi 50.000 Ft-ra szeretne emelni mivel ismét elköltözött. 2017-ben Nyíregyházára vitte a gyereket 85 km-rel messzebbre, majd 2019-ben Mosonmagyaróvárig ment. Érdeklődni szeretnék, hogy ha a szülői felügyeletet ő kapta meg (a nő), a tartásdíj követelése mellett a gyermekláthatást nem biztosítja, ezt a bíróság nem tudná szabályozni? Iletve őt emiatt nem büntetik meg? Csak akkor jöhet a gyerek haza, ha mi előre elküldjük a gyerektartás mellett a gyermek vonatjegyének árát is. És még így is hülyít minket, hogy mikor érkezik, mindig az utolsó percben szól.

Amit szeretnék még megkérdezni, hogy napi bejelentett a férjem, ezt figyelembe veszi e a bíróság a tartásdíj megállaíptásnál, illetve azt hogy van egy hitele is a férjemnek?

Előre is köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.26. 06:59

A végrehajtást az adós kérelmére, nemperes eljárásban csak nagyon szűk körben, kivételesen szüntetik meg. A főszabály a per.

Saman1967 # 2019.10.25. 18:43

Okè,t
kbs
,Igaza van,bár,ugye azzal kalkulaltam,hogy - más dolgokat is figyelembe vesz.Pl.anno,hogy " osztalyt ismetelt"..szóval,mikènt lehet ezt "jól beadni"..,hogy legutolsó fizetèsi dátumot kapjak
...majd várjam meg a kèsedelmes birósági gyakorlatot ès èvek mulva legyek fizezès- mentes??

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.25. 17:50

Miért tartottak volna tárgyalást egy végrehajtás megszüntetési iránti kérelemről. Az is borítékolható volt, hogy elutasítják. Ne haragudj a szóért, de azt se tudod, mit csinálsz.

Saman1967 # 2019.10.25. 11:55

Drága Jogtudós Urak,eddig is sokat segitettek,köszi,egy kis "súgás" kellene most ismèt! Tartásdij MEGSZÜNTETÈSÈRE adtam be a biróságon,- de tárgyalás nélkül "elmeszeltek birói vègzèssel,mondván,"mesterképzès esetèn még kell tovább fizetni"....Ezt fellenbezni NEM VOLNA TANACSOS,mégis szeretnèk HATÁROZATOT,AMELY KIMONDJA A TARTÁSDIJ FIZETÈS VÈGÈT"
Mèg kèt bökkenő: egyetem èv alatt volt egy èvismètlèse(!)gyermekemnek,ezèrt az eltartandó 25èves korára NEM tudja majd befejezni a Mesterkèpzèst(felróható!!!)Onnantól már èrdemtelen a tartásdijra?( Legfelsőbb bírósági határozat van èrvènyben a "mèltatlanság eseteiről ès a max.25 èvről"...Másik: kiskorú ,8 èves ,saját háztartásbeli gyermekem van,ez indok a jelenlegi 20 %os tartásdij csökkentèsère,havi fixre tenni esetleg??Katona vagyok,nèha- nèha extra,kiugró keresettel,tulzasnak tartok 60- 80 -200.000e ft tartásdijat

Milyen jogcimen adjam be ismèt??Nem akarok palimadár lenni,látni ès kimondatni akarom a mutatvány vègèt !Bármennyit fizetek azt mind felèlik,semmit nem tartalèkolnak.Gyerekem nem kötelezhető kieg.munkavègzèsre 24 èvesen?

veze # 2019.09.07. 11:14

Köszönöm. És ezt ki ítéli meg hogy megy ez a gyakorlatban. És ki fizeti a szakértőt? Azt lehet sejteni, hogy 5000 Ft-os vasútköltség megterhelő ebben az anyagi helyzetben. Gondolom többször kell lemenni ha szakkérdés, hisz akkor egy valamilyen szakértőnek meg kell fogalmazni a véleményét. Úgy tudom bíróság fizeti. a utazás költségét indokolt esetben s talán ez az anyagi helyzet indokolt lehet. Vagy nem? Az elalvással már meg tudok birkózni, mióta kaptam étkezési tanácsokat, már nincsenek 4 órás komaszerű alvások, mint amíg fogalmam sem volt, mit kell ennem. Mivel fél órás alvások így is előfordulnak, az a megoldásom, hogy ha valami fontos ügyem van, aznap nem eszem. De ez viszont orvosilag nem helyes, az orvos azt mondta, ha csak néha alszom el egy órát az orvosilag nem gond. Ugyanakkor azt is mondta, hogy azzal legyek tisztában, hogy ez nem elalvás, hanem ájulás, csak lassan következik be, azért ezért tűnik alvásnak. valamint azért, mert ilyenkor magam ledőltem 4 székre. Szóval nem túl sokszor kéne inkább szigorúan oda kell figyelni az előírt étrendre. Elnézést a hosszú taglalásért, csak azt akarom érzékeltetni, hogy már el tudnék menni egy tárgyalásra, mára megtanultam, hogyan kell élnem az elalvások elkerülésére ugyanakkor korlátozott életet élhetek csak, pl. nem hordhatom magamnál a fizetésemet, mert bármikor elaludhatok s vonaton megeshet úgy ébredek, hogy nincs fizetés a zsebemben. Úgy oldom meg hogy egyszerre kis összeget hordok magamnál. Még nem volt rá példa, de az orvos azt mondta ez súlyosbodhat. ha szerencsém van akkor az orvosi étrend miatt ezen a ponton stagnál. Még akár javulhat is. A lényeg, amiatt mindezt leírtam, egyrészt hogy megoldott h elmenjek a tárgyalásra, 4 órákat melyből rossz állapotban ébredek fel, már nem alszom, de azért érdekelne, ebből hány tárgyalás várható. A másik "érdekesség" a megnehezedett életvitelt a NAV is elismerte, erre a betegsége jár évi kb. 80 000 Ft adóvisszatérítés. Ja még egy kérdés, ez hogy zajlik a gyakorlatban a részemről? Levelet irok a biroságnak arrol, hogy mit szeretnék, s csatolom hozzá ezt amit itt leirtam, még alaposabban, orvosi dokumentumokkal kiegészitve? (Indoklás) vagy szeméélyesen kell leutaznom a biroságra?

drbjozsef # 2019.09.07. 10:54

veze,

A gyermektartás összegének meghatározása elsősorban a gyermek szükségletei alapján történik, és csak másodsorban a tartásra kötelezett körülményeitől. A Ptk. alapján a szülő a gyermekét a saját tartásának rovására is köteles teljesíteni.

Ha csökkentés iránt kérelmet akarsz beadni, akkor azt annál a bíróságnál teheted meg, amelyik az eredeti határozatot hozta.

Lehet esélyed, hogy csökkentsék, de nem sok. Ha a gyermek körülményei nem változtak, és a jogosult nem járul hozzá, akkor tényleg csak különleges esetben van erre esély. Amit leírtál, akár ilyen is lehet, de ez szakkérdés, nyilván nem tudjuk megítélni.

veze # 2019.09.06. 23:09

nekem kell megmondanom, mennyire csökkentsék, vagy ezt a bíróság állapítja meg? ha előbbi, mi a reális amit kérhetek?

veze # 2019.09.06. 22:52

Tartásdijcsökkentésnek lehet fő indoka betegség, ha mellette aránylag magas a tartásdíj?A betegség a tartásdíj megállapításkor is fennállt, enyhén zavart tudatállapot és álmatagság az egyik tünet, de akkor még nem sikerült diagnosztizálni, így igazolni se lehetett. Kb. 1 évvel a TD megállapítása után diagnosztizálták, s utána eltelt még egy év, tehát több mint 2 éve vonják a tartásdíjat. Számtalan egyéb életvitelt nehezitő tnet van s hivatalosan is fel vannak ezek sorolva. Akkor 100 000 Ft-bol 40 000 Ft-ot 1 gyerek utáni tartásdíj lett megállapítva, elaludtam mikor a tárgyalásra kellett volna mennem. Igazolni meg se próbáltam, akkor még nem tudtam mi a bajom s fura lett volna nekem erre igazolást kérni. Azóta 130 000 Ft lett a fizetés, ugyanúgy 40 000 Ft-ot vonnak, de gyógyszerköltségek és időszakos munkakiesések léptek fel, s többe kerülő speciális étrenden vagyok, továbbá lett rengeteg orvosi zárójelentés, vérkép, egyéb vizsgálat melyen szerepel, hogy a betegségem szétszórtsággal, alvázzavarral, álmatagsággal és másokkal jár. Akkor 20 000 Ft eljárási illetéket akartak még pluszba rámróni, azt javasolták, fogadjam el a távollétemben megítélt 40 000 Ft-ot, melyre állítólag (az anya birosági elmondása szerint) az anyának telefonon igent mondtam (lehetséges) és csak az illetéket próbáljam méltányosságból eltöröltetni, anyagi helyzetre hivatkozva. Ez akkor sikerült is. Ha van esély emiatt most csökkentést kérni, akkor a Veszprém megyei lakhelyemen kell kérvényeznem, vagy a másik szülő zalai lakhelyén? Mivel falun lakom és városközpontba kellene mennem bíróságra, mi a feltétele az utazás megtérítésének, ha van ilyen lehetőség? A lakhatásom is veszélybe kerül, mert megeshet, hogy a végrehajtó a tartásdíj miatti alacsony levonás miatt elárverezteti a házamat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 11:36

ugy tudom hogy 23e forintot szoktak gyerekenkent megitélni bíróságon.
Vagy nem.

Angel16 # 2019.08.29. 11:25

Tisztelt Ügyvéd!
A párom 3011ben vált ell akkoriban jól menő vállalkozó vlt 3 gyerekre maga ajánlotta fel hogy fizet 150e forintot. Jelenleg van par honap elmaradása es most nincs munkaviszonya és vállalkozása se. Több helyre kuldott önéletrajzot semmi visszajelzés. Ráadásul 2 honapos terhes vagyok, az Én fizetesem is eleg most hármonknak,de élnénk a csökkentés lehetőségével. Viszont most muszály csokkentetni a gyerektartást, amit eddig nem lehetett,legalábbis ezt a tanácsot kaptuk....mit lehet ebből kihozni?ugy tudom hogy 23e forintot szoktak gyerekenkent megitélni bíróságon. Mindenképp kell a bíróság vagy ügyvéd is elég?milyen lépéseket kene tenni?nekunk kell bizonyitani azt is, hogy a gyerekekre adott összeget nem rajuk költi?köszönöm válaszát.

lajcsó # 2017.11.21. 14:21

"Szerintem egy szót nem fog érteni abból a bíró, hogy miért csökkent a bevételem az elmúlt 5 év alatt.
Kivéve, ha ismeri a keresőoptimalizálást és a google robot algoritmusáról is hallott már."
Akkor ha szükséges, kirendel szakértőt, ami nem lesz olcsó.

Vyktor # 2017.11.21. 13:36

Értem és köszönöm.

Egyszemélyes internetes vállalkozásom van.
Szerintem egy szót nem fog érteni abból a bíró, hogy miért csökkent a bevételem az elmúlt 5 év alatt.
Kivéve, ha ismeri a keresőoptimalizálást és a google robot algoritmusáról is hallott már.
Nem keresek sokat, de ha a jelenlegi bevételemhez igazodna a gyerektartás, ami max. 2x20 ezer lenne, akkor ennyiből meg tudok élni.

Nem szeretném feladni ezt a jövedelmem, hogy elmehessek alkalmazottként ugyanennyit keresni. Nem gondolnám, hogy szegedi viszonylatban kevés lenne a 2x20 ezer. Az már csak hab a tortán, hogy az anya nem tud a pénzel bánni és legkevésbé a gyerekekre költi. Tudnék mesélni, de nem ide tartozik.

Tehát akkor nem lesz egyszerű menet.

ObudaFan # 2017.11.21. 10:40

Legalább egy-két tanú jó lenne, aki elmondja, hogy csökkent a jövedelmed, és azt is, miért.

facsiga77 # 2017.11.21. 09:10

Ezeket le kell nyilatkozni, és ki leszel kérdezve hogy miért csökkent a jövedelmed.

Az alap vélelem az hogy a jogerős gyerektartás helyesen került megállapításra, ezért ezzel szemben neked kell bizonyítanod hogy megváltoztak a körülményeid.

Vállalkozóknál alapvető vélelem, hogy minimálbérre vannak bejelentve és a többit feketén szedik hozzá.
(jogszabály erre nincs, de a bíró is ebben az országban él és így fog hozzáállni)

Ha ennyire nincs valóban bevételed a vállalkozásból akkor miért tartod fent?

Ezek az alap feltételezések amiket leírtam, ezekkel szemben nehéz egy férfinak egy általában női bíróval szemben bizonyítani.

Vyktor # 2017.11.21. 08:39

Nincs lakás és autó a nevemen.
Szüleim által hitelre vásárolt ingatlanban lakom.

5 éve lett megállapítva a tartásdíj (2x30ezer) és azóta majdnem fele annyi lett a jövedelmem.

Rész munkaidőben dolgozom (heti 10 óra) + vállalkozás.

Mi róható fel nekem?
Passz

Azért remélem a bíróság nem feltételezés alapján dönt!!!

lajcsó # 2017.11.21. 08:39

A NAV igazolás valószínűleg nem elegendő. A bíróság hivatalból meg fogja keresni a munkáltatódat.

facsiga77 # 2017.11.21. 08:24

Biztos hogy nem.

Ingatlanod, kocsid van?

Kapásból feltételezik hogy nem annyi a jövedelmed mint amit a navnak bevallasz.

Mi az a körülmény ami miatt megváltozott a jövedelmed a gyerektartás megállapításakor aktuálishoz képest?
Ebből mi róható fel neked? :)

Vyktor # 2017.11.21. 07:47

Jó napot kívánok!

Gyerektartás csökkentés perhez elegendőek az alábbi dokumentumok vállalkozó esetén?
2016 évi jövedelemigazolás (NAV által elektronikusan kiállított)
Rezsit igazoló közüzemi számlák (35 ezer összesen)

Köszönöm

Vyktor # 2017.10.15. 15:31

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2017.10.13. 11:38

Vyktor

Érdemes kérni a végrehajtás korlátozását a jogerős ítéletig.

drbjozsef # 2017.10.13. 09:17

Főleg a sár. Dobálva.