Kapcsolattartás végrehajtása


Burn Out # 2018.04.01. 01:22

A nagyszülői kapcsolattartás tárgyában a gyámhivatal biztos, hogy tárgyalást tartott. Azon elmondhattad volna az álláspontod. Gondolom itt a fórumon jelentős tényeket elhallgatsz.

Mivel a nagyszülők és a gyermek között korábban nem alakulhatott ki kapcsolatot, ezért kell a kapcsolatügyeletre vinni a gyermeket. Ha anyukád, amúgy is otthon lenne, akkor nem lenne akadálya, hogy mondjuk ő vigye oda a gyermeket.

Jó tanács: a gyermek 18 éves koráig szabályozhatja a kapcsolattartást a gyámhivatal. Te döntöd el, hogy mennyire cseszed el a gyereked és a saját idődet azzal, hogy szarakodsz a másik nagyszülővel.

gerbera317 # 2018.03.31. 22:15

A kérdésed nem jogi kérdés, így jogi tanácsot sem kaphatsz. Gyakorlati tanácsot viszont igen: Kérdezd meg a gyámhivatalt, mert ők biztosan tudják, mit miért várnak el tőled.
Egyébként, az ellenem való kirohanásodat az alapkonfliktusba visszavetítve, szerintem nem a hivatali bennfentesség lesz itt a fő probléma.

marieta # 2018.03.31. 21:50

Kedves gerbera!
Mivel a nagyszülő közölte velem, hogy ismerose van a hivatalba labdába sem rughattam. Nem kioktatásra hanem jogi segítségre van szükségem.

gerbera317 # 2018.03.31. 21:17

Kértem a nagyszuloket , hogy jöjjenek és nézzék meg a kicsit a gondozási helyen de hallani sem akarnak erről
Ha csak erről lenne szó, a gyámhivatal nem ártotta volna bele magát a dologba. Volt ennek előzménye is, úgy-e?

kérdésfeltevő1 # 2018.03.31. 21:00

Akkor gondolom az apai nagyszülőkről van szó...a gyh nem tudja hogy egy 1 éves gyerek alszik délutánonként? szomorú :(

marieta # 2018.03.31. 20:51

A kicsi itthon lenne velem, mivel külon órákról van szó. Illetve édesanyám is lenne vele.

marieta # 2018.03.31. 20:49

Kértem a nagyszuloket , hogy jöjjenek és nézzék meg a kicsit a gondozási helyen de hallani sem akarnak erről.

kérdésfeltevő1 # 2018.03.31. 20:48

Marieta!
Kivel lenne a kicsi amig dolgotol?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 20:43

Szerintem, ha megkéred a nagyszülőt, hogy menjen oda hozzád a gyerekért, mire indulsz a munkába, örömmel megteszi. A szolgálatot meg kihagyhatjátok.

marieta # 2018.03.31. 20:36

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni. A Gyamhivatal nagyszülői kapcsolatartas ügyében hozott egy végzést mely szerint szombat délutánonkent a pici lányomat ( 1éves )vigyem a gyermekjóléti szolgálat kapcsolatartó szobájába. Viszont szombaton reszidos munkat vállaltam és így nem tudom megoldani a kicsi bevitelet mivel egyedül nevelem. MIT TEHETEK ILYENKOR? ELFOGAD A HIVATAL BÁRMILYEN IGAZOLAST EZZEL KAPCSOLATBAN? ÉS HA IGEN AKKOR MILYET?

ObudaFan # 2018.02.08. 21:34

Fellebbezni nem tudsz, bírósághoz fordulhatsz és a bíróságtól kérheted a végrehajtás felfüggesztését, aztán akkor majd a bíróság eldönti, hogy addig hatályos lesz-e.

marieta # 2018.02.08. 19:52

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. A gyamhivatal nagyszülői kapcsolatartas ügyében hozott masodfokon egy jogerős döntést amit nem fogadok el. Fellebezzek majd. A kérdésem az lenne. Mindaddig érvényben van ( teljesitenem kell a tartalmat) ez a jogerős döntés míg a fellebbezés eredményerol még nincs hatarozat? Köszönöm a választ.

Nikolett34 # 2018.02.08. 11:34

Az lenne a kérdésem, hogy ha két éven belüli ítéletben meghatározott kapcsolattartási jogomat korlátozta a gyámhivatal és majd egy évig tartó eljárásban, mindenféle semmis indokokra hivatkozással hatályon kívül helyezték a határozatot, hova fordulhatok?

Hónapokig kórházban voltam, egy évig alig tudtam járni, mert daganat volt a lábamban és ezt egy évig nem is vette észre egy orvos sem... így hónapokig hiába jeleztem az apa felé, hogy nem tudok effektíve menni a gyermekért, a gyámhivatal gyakorlatilag ellenem fordult...

Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan # 2016.11.22. 13:41

Neked nincs kapcsolattartási jogod. Viszont ha a párod a megállapodás szerint elhozhatja a gyereket, és ezt anyuka nem engedi, akkor a párod a gyámhatóságtól kérhet végrehajtást.

lulu5533 # 2016.11.22. 10:59

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen jogaim vannak,amennyiben a párom elvált júliusban,s a válás során megegyeztek az exfeleséggel,hogy a gyerekláthatás az új párkapcsolatra és nagyszülőkre is vonatkozik.
2 gyerek,egyik december közepén 1,a másik december végén 3 éves lesz.
Sajnos az exnej,a megbeszéltek ellenére nem engedi,hogy találkozzak a gyerekekkel,s ezt úgy oldja meg,hogy apuka csak a házában láthatja a piciket. A bölcsiből eddig elhozhatta a nagyobbikat,de mivel 5percre làttam őket a parkban a párom szüleivel, most màr a bölcsibe sem mehet érte.

Érdekelne,hogy eltilthat-e a gyerekektől és korlátozhatja-e ennyire az apjukat?
(Az ő új párja találkozik a gyerekekkel,csak nekem tilos)

Köszönöm a segítséget!
Szép napot Mindenkinek!

Burn Out # 2016.10.05. 13:27

drbjozsef: ok, igazad van, reggel máshogy értelmeztem. köszönöm az észrevételt.

drbjozsef # 2016.10.05. 12:34

Burn Out,

ha én jól értem, "utólag" fizette be, pont hogy nem szervezett semmit, de elvileg el kellett volna vinni a gyereket a másik félnek, míg neki akár munka, akármi más miatt nem tud felügyeletet biztosítani, tehát utólag be kellett fizetnie valahova táborba. Az pedig jogos költség.

Fletcher # 2016.10.05. 12:04

Avarka ne haragudj, de ne itt töltsd ki a haragod hónapok múlva. Arról nem beszélve, hogy felnőtt ember csak úgy általánosan is tájékozott annyira, hogy tudja mi a gyámügy feladata, legalább annyira, hogy tudja ott (is) kérdezősködjön ez ügyben. Elhiszem, hogy egyszerűbb a géphez leülni, mint megkeresni egy ügyvéded és fizetni neki vagy besétálni a Gyámügyhöz. DE, azért már ne az itteni jogászok legyenek a felelősök, (akik ingyen adnak tanácsot) . Abban szerintem nagyon ne reménykedj, hogy megvonják a az anyuka kapcsolattartási jogát.....

Burn Out # 2016.10.05. 05:02

Ha az anyuka nem gyakorolja a kapcsolattartást, akkor Te miért izgulsz miatta. Miért gondolod úgy, hogy ha megindítasz újabb eljárásokat, akkor attól jobb lesz?

A kártérítési okfejtésed meg eleve megbukott azon, hogy amikor tudod, hogy az anyukának lenne kapcsolattartásos hétvégéje, akkor azokra a hétvégékre nem kell nyaralást, meg egyebeket szervezni és akkor nem ér "kár".

ObudaFan # 2016.10.05. 04:52

Senki sem tudta itt megmondani, hogy nem kell bíróságra menni, ha szeretnénk a nem létező kapcsolattartást hivatalosan is szüneteltetni vagy korlátozni. A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása a gyámhatóság hatásköre, mert a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.

Ez így ebben a formában például nem igaz, mert a korlátozás, megvonás nem végrehajtási kérdés. Általában valóban gyámhatósági hatáskör, de ha a kapcsolattartást bíróság rendezte, akkor ehhez képest két éven belül bírósági hatáskör.

Avarka # 2016.10.04. 20:54

Kedves Kovács Béla Sándor!
Nyár elején feltett kérdésemre senki sem adott értelmes választ, holott egyértelműen le van írva, hogy a kapcsolattartással kapcsolatos problémákkal a Gyámügyet kell keresni. A mi esetünkben egyértelmű volt, de még sem segített senki, hogy a gyermek érdekében kérelemmel kell a gyámügyhöz fordulni a kapcsolattartás korlátozása vagy megvonása érdekében. Továbbá kártérítési igényünk is lehetett volna, mert a kapcsolattartásra kötelezett szülő megszegte a szabályokat,így pl: mivel nem jött a gyermekért és nem is tájékoztatott róla, a gyermeket utólag kellett befizetnünk a nyaralásra. A kötelezett szülő egyszer sem vitte el a gyermeket idén.
Senki sem tudta itt megmondani, hogy nem kell bíróságra menni, ha szeretnénk a nem létező kapcsolattartást hivatalosan is szüneteltetni vagy korlátozni. A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása a gyámhatóság hatásköre, mert a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.

Kérem javítson ki, amennyiben tévedek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.24. 20:53

Ez nem válasz semmire, és két jogszabályszám aligha segít bárkinek is.

Avarka # 2016.09.24. 18:49

Kedves Fórumozók!

A nyár eleji kérdésemre meg van a válasz és talán másoknak is segíthetek.
149/1997. Korm. rend. 31.§ és a Ptk. 4:184. § [A kapcsolattartási jog korlátozása és megvonása]

Üdv: Avarka

bergoe # 2016.06.29. 21:06

Kedves Mindenki!

Az erdekelne mi a helyzet ha a vegzes a telefonos kapcsolattartast nem szabalyozza, de az edesanya megakadalyozza a kapcsolattartast. Az elozmeny az, hogy a telefonos kapcsolattartas zavartalan volt majd a kapcsolattartas szigoritasaval valo fenyegetes utan nem tudok a fiammal beszelni. Meg nem telt el a ket ev a vegzes jogerore emelkedese ota. Mit tudok tenni ilyenkor?

Udv
Egy apuka

Avarka # 2016.06.11. 14:51

Látom, nem egyszerű... A hivatalokat csak a leírtak érdeklik. A gyakorlati oldalát senki sem nézi. A saját nehézségeinkkel nem is igen hozakodhatunk elő, mert a gyermek érdekét veszik figyelembe. Egy esetleges újra szabályozásnál is csak arra lehet hivatkozni. Senkit sem érdekel, hogy ez mennyire kényelmetlen és nem gyakorlatias. Édesanya elvétve telefonál (6 hónap talán 4 hívás) 2-3 alkalommal jött, de a gyermek visszautasította, hogy vele menjen. Anyuka nem erősködött, megállapította, hogy ezért kár volt ideutazni...elment. Lassan be kell érnem azzal, hogy nincs válasz erre a kérdésre.. sajnos. Azért köszönöm a válaszolóknak.