Elmaradt tartásdíj behajtása?


gerbera317 # 2017.11.18. 12:21

Ha 40-ből elvont előbb 30-at, majd 10-et, akkor az nulla, amit nem lehet késedelmesen megfizetetned. Szerintem fuss neki a kérdésnek újból. Magyarul.

Ubul7474 # 2017.11.18. 11:52

Jó napot kívánok!
Nekem illetve a páromnak,akinek két gyermeke van a volt férjétől,hogy a bírósági határozat ellenére(40ezer Ft havonta)levont a gyermektartás díjból,elöször 30ezer Ft,majd 10ezer Ft mert nála volt az egyik gyerek.
Többször mondtuk neki,hogy ezt nem teheti meg,és adja ide az összeget,erre ő nem hajlandó.
Ráadásul rendszeresen későn adja a gyerektartást.
Ezt nem teheti meg,ha jól tudom.
Nincs bejelentett munkahelye.
Végrehajtást kérhetünk ellene?
Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:Mészáros Ernő

gerbera317 # 2017.11.06. 19:36

Végrehajtás az, csak nem a végrehajtó foganatosítja. Költségkímélőbb mint a végrehajtó eljárása, viszont csak addig működik, amíg az adósnak van munkahelye.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.06. 18:56

Igen.

hortobagy # 2017.11.06. 18:39

Köszönöm a gyors választ. Ugye közvetlen bírósági letiltást kell kérjek, ami nem végrehajtás. Csak sima letiltás. Köszönöm KBS ügyvéd!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.06. 18:02

Az attól is függ, mikor van fizetésnapja az adósnak. Jó esetben a következő, rosszabb esetben az az utáni kifizetésből már vonnak.

hortobagy # 2017.11.06. 17:11

Tehát,ha bírósági közvetlen letiltást kezdeményezek, mikor lesz abból valami, kb.hány napig ügyintézik? Melyik a legeslegjobb a bírósági közvetlen felhívás vagy bírósági letiltó végzés? Mikor érem el a célom, hogy a végzésben leírt összeget fizesse az apuka? Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.06. 11:07

Semennyit. Még illetéket se kell előlegezni.

hortobagy # 2017.11.06. 08:02

kÖzvetlen bírósági letiltásnál a bíróság mennyi összeget von le ügyintézési díjként/behajtási díjként? Nem vagyok a fogalomban biztos, de itt nem ez a lényeg, hanem mennyit vonnak le,mikor elkezdődik az ügy? Ha beadom a bírósághoz mennyi idő alatt történik ebből valami? Az egyezségben foglaltaknak nem megfelelően fizet az apuka gyerektartást.Levitte az összeget kevesebbre saját feje szerint.Hiába a szép szó, nem érti. Ezért kezdeményeznék letiltást. Köszönöm a megtisztelő választ és segítséget!

folyamatos végrehajtás # 2017.10.30. 22:11

Január: édesanya beadja a végrehajtási lapot, mely a 'lejárt' tartásdíjakra vonatkozik, tehát nem folyamatos végrehajtást kért a jövőbeli pénzre. Április: bírósági végzés, mely azt mondja, részben volt megalapozott a kérelem. Az édesanya követelései közül egyet sem hagyott jóvá, és annyit mond, áprilistól fizessem meg folyamatosan a gyerektartást (tehát gyakorlatilag arra utasít, amit amúgy is tennem kell). Akkor mitől lett volna részben megalapozott a kérelem? Egyébként ezek szerint akkor bármelyik együtt élő szülő végrehajtást kérhet csak úgy, bármilyen következmény nélkül? Június: a végrehajtó kopogtatott nálam, majd miután bemutattam a befizetési igazolásokat, elment. Július 13.: édesanya értesíti a végrehajtót, miszerint nem fizettem 10-ig. Végrehajtó ismét megkeres, befizetési igazolást megmutattam, tudomásul vette. Majd én indítottam pert, hogy szüntessék meg a végrehajtást, amiben közölte a bíró, hogy nem tudja kideríteni az igazat (magyarul nem tud összeadni pár összeget), így nem szünteti meg, és fizessem ki én a végrehajtót, meg az édesanya ügyvédi költségeit. Tehát az édesanya teljesen alaptalanul végrehajtást kezdeményez, gyakorlatilag hazudik, melyet megalapozottnak talál a bíróság, majd nem is hajlandó megszüntetni a végrehajtást, és még én fizessem a költségeket is. Ez így jogszerű és normális? Egyébként igazán elnézést, ha túl hosszadalmasan írok, de szerintem mindennek relevanciája van/lehet.

gerbera317 # 2017.10.30. 16:43

Lehet. Nem írja a kérdező, milyen módon rendelték el, ugyanakkor a kötelező(en felesleges) karakterszámot simán hozta. Végrehajtás esetén én alapból vh-lapos végrehajtásra gondolok, de amit te írsz KBS, az is lehetséges. Ebben az esetben nincs vh-költség, úgyhogy akár ennyiben is maradhat a dolog - nyugodjon bele a kérdező.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.30. 16:19

Pont a gyerektartás közvetlen letiltását akkor is kérheti a jogosult, ha nincs hátralék. Fogadjunk, hogy ennyi történt, erre állította ki a bíróság a végrehajtható okiratot.

gerbera317 # 2017.10.30. 15:44

A Vht. 17. § (1) szeirnt, tartásdíj behajtása érdekében a végrehajtási lapot a jövőben lejáró tartásdíjrészletekre nézve is ki lehet állítani. Ilyenkor csak a végrehajtási eljárás befejezéséig lejárt tartásdíjrészleteknek megfelelő összeget lehet behajtani és a végrehajtást kérőnek kifizetni.
Ha valóban alaptalan volt a végrehajtás elrendeltetése, mert nem volt elmaradásod, a Vht. 41. § szerint kérhetsz orvoslást. Ehelyett én inkább azt javasolnám, fizess meg annyit a végrehajtónál (vh-költségekkel együtt), hogy ő meg tudja állapítani a jövőben lejáró tartásdíj megfizetését is, és befejezhesse a végrehajtást. Ha esetleg így nem volt érthető, akkor másként: Fizesd meg most a novembert (de ne az asszonynak, hanem a végrehajtónak!) + a végrehajtási költségeket, és kérd a végrehajtót, hogy fejezze be a végrehajtást, és a továbbiakban közvetlenül az asszonynak teljesítesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.30. 15:42

És hogy mit tudnék tenni, hogy megszüntessem a végrehajtást?
Úgy érted, a letiltást? (Mert más végrehajtási cselekmény nem lesz, amíg a fizetésed elegendő.)
Semmit.

folyamatos végrehajtás # 2017.10.30. 15:01

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő: minden hónap 10. napjáig kell megfizetnem a gyermektartásdíjat. Több év alatt kialakult az a rendszer, hogy egy alkalommal két havi tartásdíjat fizetek be, a tárgyhót megelőző hó végén (egyszer előbb fizettem neki a karácsony miatt, és meghagytam ezt a rendszert), tehát, hogy érthető legyen, pl. november végén befizettem a december-januárt. A gyermekem édesanyja január közepén végrehajtást kérelmezett a bíróságtól a január havi és még 3 havi, több éve lejárt állítólagos gyerektartásdíjra (ez egyébként teljesen alaptalan volt, visszamenőleg megvannak a fizetési igazolások, maradéktalanul, sőt, eleinte még plusz pénzeket is kapott szülinapra, karácsonyra). A bíróság részben alaptalannak ítélte a kérvényt, a 6 hónál régebbi állítólagos tartozásokra vonatkozó igényt elutasította, a januári fizetést is tisztáztam a végrehajtó előtt, ám folyamatos végrehajtást rendelt el a jövőre nézve. A kérdés az, hogy megtehette-e ezt a bíróság, hiszen nem volt tartozásom, akkor milyen alapon? A másik kérdés az, hogy az édesanya a végrehajtási lapon január 10-t jelölt meg a tartozás lejártának, és a bíróság húzta át, és javította ki folyamatosra. Mennyiben jogszerű ez? Tehát az édesanya teljesen alaptalanul kérvényezte a végrehajtást, amit mégis elrendeltek folyamatosra, úgy, hogy az édesanya nem is folyamatosat kért. Próbáltam megszüntetni a végrehajtást, de mivel úgy szoktam befizetni, hogy a közlemény rovatban csak a gyerektartás szó szerepel, a tárgyhó nem, így a bíróság szerint nem beazonosíthatóak a fizetések (persze, ha összeadnánk az összegeket, ami kb. 1 percet vesz igénybe, akkor teljesen egyértelmű, hogy nincs tartozás), ezért nem szünteti meg, az egyébként teljesen alaptalanul elrendelt végrehajtást, és mindennek a tetejébe velem kívánja megfizettetni a költségeket.Szóval abban kérek segítséget, hogy egyáltalán a végrehajtás elrendelése jogszerű volt-e? És hogy mit tudnék tenni, hogy megszüntessem a végrehajtást? Előre is köszönöm a válaszokat.

végrehajtó1 # 2017.10.30. 07:30

Ezzel megyek valamire?

Szerintem csak ez a járható út.

A volt férj munkahelye mennyire fogja ezt tolerálni?

Téged érdekel?
A munkáltató kötelessége a letiltás foganatosítása.Ha nem teszi akkor készfizető kezesként felel a le nem tiltott összegekért.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.29. 16:12

Ugye, csak viccelsz?

hortobagy # 2017.10.29. 16:00

Üdvözlöm!Gyerektartásdíjat szeretnék konkrétan időben, a leírt összeget megkapni. Bírósághoz fordulok, bírósági letiltást kezdeményeznék.Ezzel megyek valamire? A volt férj munkahelye mennyire fogja ezt tolerálni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.31. 10:10

A megítélt tartásdíjra végrehajtást kell kérni.
Úgy, úgy.

alfateam # 2017.07.31. 07:38

Mint írtam kérvényeztük a családit de amíg nem írja alá a lemondást így nem tudunk az ügyintéző szerint mit tenni.
Ez így nem igaz. Felszólítja nyilatkozat tételre, ha a megadott határidőn belül nem érkezik meg a nyilatkozat megszünteti a folyósítást,...

Vmonika # 2017.07.31. 07:08

Alfateam
Mivel nem tudjuk a jelenlegi címet így hova irányítanám ? Mint írtam kérvényeztük a családit de amíg nem írja alá a lemondást így nem tudunk az ügyintéző szerint mit tenni. Reméltem hogy valaki tud normális tanácsot adni mert mi eddig mindent megpróbáltunk amit tudtunk.

alfateam # 2017.07.31. 06:27

Vmonika!
Ezek nem jogi problémák hanem megoldandó feladatok.

A posta megoldható egyszerűen, levél-átirányítással.
A családi-pótlékot pedig igényelni kell az annak jár akinek a háztartásában van a gyermek.
A megítélt tartásdíjra végrehajtást kell kérni.

Ennyi!

Dr.Attika # 2017.07.31. 06:00

Tisztelt Viringer Mónika!
Csak van a közelben egy praktizáló ügyvéd.Minden irattal fel kell őt keresni. Ő tud hatékonyan lépni. A problémájuk megoldására ez a fórum nem alkalmas.

Vmonika # 2017.07.30. 20:36

Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz hogy a páromnak van egy kislánya előző élettársától így kérte a bíróságon a gyermekelhelyezést a mi részünkre. Az anya egyátalán nem tartja fél éve a kapcsolatot a gyermekkel nem is fizet semmit, a családi neki ment eddig de kértük hogy a páromnak utalják viszont az anyának le kéne mondani róla viszont sehogy sem tudjuk elérni ráadásul párom anyukájához szól a lakcíme így oda mennek a hivatalos levelek viszont ő már jó ideje nem ott lakik. Nem tudunk így előre mozdulni sem. A bíróság májusban gyerektartast állapított meg havi 20 ezer forintot viszont azt sem fizeti az első két tárgyalásra sem ment el. A következő viszont csak októberben lesz. A kérdésem az lenne hogy mit tehetnénk a családi es a gyerektartas ügyében. Válaszukat előre is köszönöm.

Viringer Mónika

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.07. 05:37

Tessék?!