élettársi vagyonközösség megszüntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.28. 13:49

z ügyvédemet egyelőre nem sikerült elérnem pár napja, ezért fordulok hozzátok.
Ne tedd! Keresd őt tovább!

krisszi11 # 2019.10.28. 10:42

Kedves Szakértők!

Kérném segítségeteket: 15 évig éltünk élettársi kapcsolatban, három közös gyerekünk született. A viszonyunk megromlott, ezév februárjában írt az ügyvédem egy megállapodás tervezetet a vagyonmegosztásra, gyermekelhelyezésre.
Előzmény: 2013-ban a két nagyobb gyermek elhelyezésére (kizárólagos felügyeleti jogom van) és a vagyonmegosztásra bírósági végzéssel jóváhagyott egyezséget kötöttünk, utána megpróbáltuk helyreállítani a kapcsolatunkat, született még egy gyermekünk, a viszonyunk nagyjából másfél éve ismét megromlott.
A ház, ahol élünk a kizárólagos tulajdonom, az exemnek szintén van egy öröklakása, de kb 3 éve hozzám van bejelentve.

Sajnos az elköltözéstől elzárkózik, mit tudok tenni ebben az esetben? Az egyezségben megállapításra került a ház tekintetében a kizárólagos tulajdonjogom, akkor el is költözött, most nem akar. Az az indoka, hogy a gyerekekkel kapcsolatos ügyekben segíteni szeretne, hiába mondom, hogy ehhez nem kell egy fedél alatt laknunk. Az anyagiak tekintetében kapott egy méltányos ajánlatot, melyet el sem olvasott.

Mi a tapasztalat, mit tudok tenni ebben az esetben? Az ügyvédemet egyelőre nem sikerült elérnem pár napja, ezért fordulok hozzátok.

Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2016.10.21. 17:10

csalamádé,

emeld fel a telefont, és kérdezz meg közjegyzőt és ügyvédet is, akár többet is, hogy mennyiért csinálják meg amit akarsz, milyen megállapodásotok van, mi lenne a feladat. Alapesetben ha Ti megcsináljátok, akkor csak ellenjegyzik, de jó lenne, ha át is vizsgálnák abból a szempontból, hogy későbbi vita esetén nincs-e benne valamilyen hiba vagy anomália, ami a normális rendezést megnehezítené.

Ebből a szempontból valószínűleg szerencsésebb lenne egy ügyvéd, még akkor is, ha drágább esetleg.

Hidd el, egy bármilyen szempontbol hibás vagy hiányos szerződés pont annyit ér, mintha nem is lenne az a szerződés...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.21. 12:44

Ha közokiratba foglaltatjátok az egyezséget, az pótolja az ügyvédi ellenjegyzést, akkor is, ha egyébként kellene.
De miért gondoljátok, hogy a közokirat jobb vagy olcsóbb lesz?

csalamádé # 2016.10.21. 12:37

Tisztelt Ügyvédek!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a férjemmel (még nem váltunk el, de el fogunk) teljes mértékben megegyegyeztünk a közös lakás és vagyon tárgyában, akkor elég-e, ha egy sablont megírunk "házastársi vagyonközösség megszüntetéséről" és azt közjegyző előtt aláírjuk? Vagy kihagyhatatlan az ügyvéd? Milyen díja van egy ilyen "egyszerű" esetnek? Köszönöm.

drbjozsef # 2016.10.18. 10:42

diana,

az életközösség fennálta alatt szerzett vagyontárgyak alapesetben közösnek számítanak. De vannak kivételek, például a különvagyon helyébe lépő vagyontárgy. Szóval ezt így ennyiből biztosra megmondani nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.18. 07:31

Magad írod, hogy közös.

diana12 # 2016.10.18. 06:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az együttélésünk alatt vásárolt, közös autó,ami a párom nevén van,az kié ilyen esetben?
Köszönöm!

ObudaFan # 2016.10.17. 13:31

Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.
Mindez nem függ attól, hogy ki hova van bejelentkezve.
Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül. Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.
Ugyanakkor kifejezett végrendeleti rendelkezés nélkül az élettársak nem örökösei egymásnak.
Az életközösség tényét, időtartamát vita esetén jellemzően tanúkkal lehet igazolni, de a közjegyzői nyilvántartásba vétel a későbbi vitákat ebben a körben kiküszöbölheti, az ügyvéd által ellenjegyzett élettársi vagyonjogi szerződés pedig egyéb körben is.

diana12 # 2016.10.17. 08:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársammal mindketten saját tulajdonú ingatlannal rendelkezünk,és oda is vagyunk bejelentkezve,de négy éve az én házamban élünk együtt két kiskorú gyermekemmel.Az ő ingatlanába az édesanyja él.Ez élettársi vagyonközösségnek számít?Ha öröklésre kerül sor, az ő gyermeke örököl minden ingó és ingatlan vagyonát?Vagy az élettársi vagyonközösség fennállása óta gyarapodott ingóságokat /autó,fegyver,bankszámla/ fele-fele arányban?
Ilyen esetben hogy bizonyítható az élettársi vk.kezdete?
Segítségét előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 11:59

A külön tulajdonú ingatlan megszerzéséhez felhasznált kölcsönnek a közös tulajdon terhére történt törlesztése megtérítési igényt keletkeztet.

monalisa1 # 2014.01.28. 10:18

Ha a pénzt közösen feléltétek akkor annak annyi. Ha a közös gyermek elhelyezéséről nem tudtok megállapodni akkor a kérdésben a bíróság dönt. A már előzőekben is meglévő lakását cserélj kisebbre, valamint kérje a havi törlesztő mérséklését.

viya # 2014.01.28. 07:54

Üdvözlet.
A kérdésem a kövétkező. 6 év (NEM BEJELENTETT) élettársi kapcsolat után úgy néz ki, hogy utjaink szét válnak! van egy közös 5 éves kislányunk, akit mindenképp magammal viszek, a már előző kapcsolatomból 16 éves fiammal együtt.
A páromnak is van egy 11 éves gyereke, vagyis 3 gyereket neveltünk 6 évig, akik közül a legkissebb a közös. A lakás a páromé, viszont a fizetése 70%-át elviszi a Bank(lakáskölcsön), így 6 éve az én fizetésemből élünk 5-en, és plúsz amikor a nagy fiammal oda költöztünk vittem 1,5 milliót.

Van-e bármire is követelési jogom? A párom szerint semmi, sőt még a kislányt is elakarja perelni.

ObudaFan # 2013.10.03. 21:48

Ptk. 147. § A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

148. § (1) A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

(2) A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

(3) Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

(4) A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.03. 21:11

Közös tulajdon megszüntetése.

marcimárk # 2013.10.03. 20:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A barátom 16 évig élt élettársi kapcsolatban, amelyet már 6 éve megszakított. Az a gond,hogy közösen vettek egy házat 16 millió Ft értékben 50-50 %-ban, melynek értéke most cca.20 millió Ft, a hozzáadott felújítási értéket közösen tették hozzá. Barátom nem lakik ott, volt élettársa használja az ingatlant térítés nélkül, a felújításokat közösen fizetik. Nem tudja, hogy lehet lerendezni, hogy tudná kivenni belőle a saját befektetett pénzét megegyezés hiányában.Kérem a tanácsát, köszönettel: Marcimárk