tanácsot várok válás ügyében


ObudaFan # 2014.04.17. 10:56

Akkor fogja tudni a bíróság a második tárgyaláson felbontani a házasságot, ha addigra megegyeztek a gyermekelhelyezés, gyermektartás, kapcsolattartás és az utolsó közös lakás használata kérdéseiről. Ha március 15. előtt adtad be a keresetet, akkor emellett még az ingó vagyon megosztásáról is meg kell ehhez állapodni.

kvinna # 2014.04.16. 16:08

Üdv mindenkinek!
Még tavaly írtam valamelyik topic-ba. Most ott tartunk, hogy: több mint 1 év várakozás után beadtam a bíróságra a válóper iránti kérelmemet, mert akkor már 6 havi gytartással volt a férjem elmaradva. Másodjára megkaptam a költségmentességet, így május 29.én lesz az első tárgyalásunk. Pont aznap lesz 1,5 éves a fiúnk.
A gytartás mértékéről és a láthatásról nem állapodtunk meg, de minden másról igen. Nincs közös hitel, "minimális" közös vagyon van csak. A gyereket én nevelem. Bele mentem abba hogy amit az esküvőnkre kaptunk hűtő-mosógép, az az enyém lesz, de még mindig ő használja, jogtalanul. Eldöntöttem, hogy ha a tárgyalás napjáig nem juttatja el hozzám ezeket, akkor a bírónőnél fogom kérni ezeknek az érték megállapítását és megfizettetését a férjemmel (mert lelkileg zsarolt. Tavaly azt mondta a noszogatásomra, hogy állapodjunk meg: "Neked lesz rossz,téged fog megviselni, ha sokáig elhúzódik a tárgyalás."
A bírósági ügyintézőm telefonban azt a tájékoztatást adta, hogy ha ezt kérem a birónőtől, attól még augusztus végén a 2.tárgyaláson már megtörténik(het) a szétválasztás!
Ez tényleg így van?? Nagyon jó lenne! Vagy ha nem, akkor azért még ebben az évben szétválasztanának??
Mert most már tényleg azt szeretném ha minél hamarabb elvált lehetnék..
Másik kérdésem. Férjem stílusa, fenyegetőzése miatt úgy érzem, hogy szükségem van ügyvédre, de nem tehetem meg... Főleg hogy a mai napig nem hajlandó fizetni a gyerektartást.
Faxolásra vár a pártfogó ügyvéd iránti kérelmem. A 8.pontban szerepel egy kérdés, amire nem tudom, hogy pontosan mit is írjak: Az eljárás mely szakaszában kéri a segítséget? Milyen szavak írhatóak ide?

Köszönöm a segítséget!
Eszter

ObudaFan # 2013.11.02. 09:08

A gyerektartás iránt célszerű lenne elindítani a végrehajtást minél hamarabb, mert 6 hónapnál régebbi részletekre főszabály szerint nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.01. 21:37

Kérni lehet. Csak nem jár. Bár ha a közös tulajdon megszüntetését kéri, az azért nem esélytelen. Sőt.

Betty3 # 2013.11.01. 20:18

Tisztelt Fórum!
Olyan kérdésem lenne, hogy férjemmel közös életünk már 3 éve megszakadt. Elköltözött, én lakom a közös házban / tele adóssággal/ a 6 éves gyerekkel. Válást most szeretném elindítani, gyerektartást 1 éve nem fizet, nem is keresi a kapcsolatot a gyerekkel. Tőlem kérhet e valami összeget válás után hogy én lakom a közös házban? Közös hitel is van még. Válás után a közös tartozás az megmarad ugye?
Köszönöm

Traviata # 2013.10.29. 05:12

Köszönöm szépen, én is így gondolom. Még ha nagyobb is lesz a költségem, valahogy megoldom, de legalább nem csapok be senkit. Még egyszer köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.10.28. 17:07

Vélhetően felesleges lenne.

Traviata # 2013.10.27. 15:34

Köszi a választ. Csak azt nem tudom, hogy írjam-e alá " a három éve külön élünk" papírt vagy sem?Mert ez nem igaz és akkor hazudok...

ObudaFan # 2013.10.24. 19:56

Ha a gyermek elhelyezésében, tartásában, a kapcsolattartásban, az ingó vagyon megosztásában, az utolsó közös lakás használatában és a házastársi tartásban megegyeztek, akkor a bíróság ugyanúgy közös megegyezéssel fogja felbontani a házasságot, mintha három éve külön élnétek.

Traviata # 2013.10.23. 14:33

Üdvözlök mindenkit!
Előre bocsátom, még soha nem volt semmilyen bírósági ügyem, nem ismerek ügyvédet sem, ezért nagyon tanácstalan vagyok a kialakult helyzetem miatt. Röviden: Férjemmel tavaly Németországba költöztünk. Nagyon hamar kiderült, hogy 23 évig főleg a gondok tartották össze a házasságunkat,itt nem volt már közös cél, pénzünk is volt még a ház eladásából, és az amúgy is kihűlt házassági kapcsolat megromlott. Nem titkolom, én lettem először szerelmes, nagyon sokáig tépelődtem,mit tegyek, de mindketten beláttuk, hogy ha sokáig tart ez az állapot, mindkettőnk egészsége rámegy. A férjem elköltözött , megosztottuk a vagyont, kiskorú gyermekünket is akkor látja, amikor akarja. Mivel itt Németországban az adózás szempontjából jobb , ha házas az ember, úgy egyeztünk meg, hogy papíron minden marad tovább. Ez azért is volt nagyon fontos, mert a férjem után automatikusan kapom az egészségügyi ellátást. Mivel itt semmilyen munkalehetőség nincs egyenlőre számomra, elkezdtem egy nyelvkurzust, ami havi 150 euro még 6 hónapig. Heti egy délelőtt dolgozom egy hentesüzletben, még a tanulmányomat sem fedezi a bérem, a munkaügyi központban ragaszkodnak a kurzus elvégzéséhez, addig nincs munka. Az élettársam anyukája finanszírozza a tanulásomat, élettársam fizeti a rezsit, gyakorlatilag semmilyen bevételem nincs egyenlőre. A férjem havi 100 eurot ad a gyerekre és kapom még a 184 euro-s családi pótlékot. Viszont a férjem szeretne sürgősen elválni, mert az új barátnője csak így hajlandó vele összeköltözni egy jóval messzebbi városban. Én húznám az időt, mert akkor megszűnik a biztosításom. Ők találtak Magyarországon egy ügyvédet, aki felajánlotta, hogy közös megegyezéssel vállalja az ügyünket a határhoz közel, de ehhez a férjemnek be kell hozzá addig jelentkeznie . Így nem kell az ország másik felére hazautazni a váláshoz.Nekem pedig alá kell írnom, hogy 3 éve külön élünk. Mondtam, hogy én ebbe nem megyek bele, egyrészt nem igaz, másrészt nagyon gyanúsnak találom az egészet. Melyik ügyvéd hajlandó egy idegent még ha pár hónapra is, de magához beírni állandó lakcímre? Erre a férjem úgy reagált, hogy akkor bírósági tárgyalás lesz, ami már csak az én költségem, ha nem jelenek meg, hátráltatom az ügyet , még jól meg is büntetnek. Fogalmam sincs, mit csináljak, hisz még 6 hónapig minden nap iskolába járok, még részmunkára sem vesznek így fel. Viszont a biztosítást sem tudom fizetni. A német élettársam arany ember, nagyon szeret, de nem akar nősülni, náluk nem szokás vagy az édesanyja ellenzi, nem tudom. Épp eleget fizet havonta az életünkre, nem tudja még a biztosításomat is vállalni.Hogyan tudnám még kicsit húzni az időt, hogy legalább az iskolát fejezzem be? Mindenben megállapodtunk, anyagi követelése egyikünknek sincs a másik felé, kislányunk nálam marad, én nem szabom meg, mikor láthatja, hisz a gyerek szereti az apját is. Ha esetleg lenne valakinek használható ötlete, tanácsa, nagyon megköszönném. Tisztelettel: Traviata.