szocpol válás esetén


ObudaFan # 2017.01.24. 06:25

Ha hitel átvállalása fejében tortent az átruházás, az nem ajandekozas. Az pedig kifejezetten veszélyes, ha a szerződésbe nem a felek valós ügyleti szándéka kerül.

Mazsola113 # 2017.01.23. 22:48

Nagyon szépen köszönöm. Ezt az ajándékozási szerződést is ügyvéd javasolta, elvileg arról volt szó, hogy a hitel átvállalása fejében az enyém a lakás, most, hogy egy másik ügyvéd ezt megnézte ilyenről nincs benne szó... Akkor keresek egy családjogi ügyvédet hátha... Jól benne vagyok úgy érzem.... Amúgy az ajándékozásiba a bankkal megállapodott összeg lett bele írva ami 12.4 millió ft, ezt 1.5 éve 50.000.-/hó fizetem, és akkor még jönne a szocpol is ugyebár :(

ObudaFan # 2017.01.23. 05:35

Még nem vagyunk elválva így ajándékozta nekem. Emiatt rosszabb helyzetben vagyok?

Akkor rosszabb a helyzet, ha az életközösség megszűnése alatt ajándékozta, mert akkor feltehető, hogy a házasságotok fennmaradásában bízva ajándékozott és felmerül az ajándék visszakövetelésének a lehetősége a válás miatt.

drbjozsef # 2017.01.22. 19:48

Eléggé egy szerencsétlen megoldás volt ez, hogy így neked ajándékozta a részét, ezt nem így kellett volna rendezni.

A hitelt és a szocpolt is közösen vettétek fel. Mind a kettőt vissza kell fizetni (elvileg persze kettőtöknek), ha meg akarod tartani a lakást ezt nem fogod megúszni, legfeljebb, ha a bankkal meg tudsz egyezni, esetleg átütemezik, és hosszabb futamidőre de kisebb részletet kell fizteni (a szocpolnál ez nem is biztosan megy, ott elég sok törvényi megkötés van, nem ismerem azokat, de lehet, hogy meg van szabva a visszafizetés pontos módja)

Válásnál mindketten követelhetitek a közös vagyon - és a közös tartozások - megosztásánál, hogy a kialakult állapotot és a már teljesített törlesztéseket számítsák be. Ha csak az általad már az életközösség megszűnése után visszfizetett törlesztések és a maradék rádeső még fizetendő rész összege kevesebb, mint a neked ajándékozott rész értéke, akkor lehet, hogy a férjed válásnál kérheti még hogy térítsd meg neki a különbözetet. Ha több a már visszafizetendő plusz amit még törlesztened kell, mint az, amit neked ajándékozott, akkor minden bizonnyal nem kérhet tőled semmit, sőt, még Te követelhetsz tőle, ha olyan sok a tartozás. De ezt csak az összes irat és körülmény együttes ismeretében lehetne megpróbálni kiszámolni. Egy kifejezetten családjogi ügyvéd megkeresését javasolnám.

Mazsola113 # 2017.01.22. 14:40

Még nem vagyunk elválva így ajándékozta nekem. Emiatt rosszabb helyzetben vagyok?

ObudaFan # 2017.01.21. 08:33

A szocpol az közös tartozás. Ha a férjed a válásotok után ajándékozta a lakást, akkor a visszakövetelhetősége kérdéses, ismerni kellene az ajándékozás pontos körülményeit.

Mazsola113 # 2017.01.20. 20:29

Szerintem leírtam a kérdéseim...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.20. 16:10

Próbáld kicsit összeszedettebben: mi a probléma? Gyereket ígértetek, és nem jött össze?

Mazsola113 # 2017.01.20. 16:02

Sziasztok! Én is kérnék egy kis segítséget :( 2006-ban vettünk a férjemmel egy lakást+2 gyerekes szocpollal. A férjemet 8 éve elhagytam, itt hagytam a lakást neki, csak Ő semmit sem fizetett. 3 évvel ezelőtt lakatos segítségével bejutottam a lakásba azóta itt lakom. A CIB banknál vezetett lakáshitel szerződés közben fel lett bontva, 2 év könyörgés után megállapodtam velük, hogy én mint az adóstárs fizetem. Azóta 1,5 éve kb ez így is van. Időközben a férjem elajándékozta nekem a lakást, így most 1/1-ben én vagyok a tulaj. Mivel a szocpolra vállalt 8 -év letelt, a CIB bank kifizette helyettünk az Államkincstárt és 4.3 hitelt csinált+ban... Ma voltam egy ügyvédnél, hogy segítsen elválni és a szocpolt is valahogy minimum lefelezni hiszen nem szeretnék mindent én egyedül kifizetni. Ő arról tájékoztatott, hogy erre nem igazán van mód.. Szerinte próbáljak megegyezni ebben az ügyben is én a bankkal mert úgy járok a legjobban ha ezt is benyelem. Azt is mondta, hogy az ajándékozást akár még a válás után is bármikor vissza mondhatja a férjem és, hogy ezzel nem lehet semmit sem tenni. Na most ez nekem nagyon nem stimmel.. tegyük fel 20 év alatt kifizetem a lakást és Ő akkor is jelentkezhet a lakásért?! Meg tudtommal a szocpol közös dolog tényleg nekem kell egyedül kifizetnem?! Segítsetek légyszíves :(

lewho # 2013.12.13. 11:53

Ha valóban megszakítjátok a házastársi életközösséget, az más:)

Az egyes ellátásokra, kedvezményekre vonatkozó szabályokat kell megnézni, mikor számítasz egyedülállónak. Nem biztos, hogy pl. a házastárstól való különélés minden esetben egyedülállóságot jelent. (de pl. családi pótléknál igen)

Kriszta_Zsolt # 2013.12.13. 11:35

Lehet félreérthető voltam... Valóban különválunk a férjemtől, csak azt nem tudom, hogy amíg papíron el nem válunk, addig igényelhetem-e az egyedülálló szülőnek járó kedvezményeket? Pusztán azért, mert fel kell rá készülnöm, hogy mennyi az annyi, amiből a két gyereket majd el kell látnom, amíg a bíróság ki nem mondja a válást (ami mint tudjuk, még hónapok kérdése).

Köszi azért. Nyilván vannak olyanok is, akik csak bizonyos dolgok kedvéért válnak, vagy épp házasodnak össze, úgyhogy megértem a feltételezést.

lewho # 2013.12.09. 15:50

Rózsa Sándorról van egy anekdota, ami kb így hangzik.

Kérdezik, hogy miért "csak" a magánembert rabolja ki, miért nem próbálkozik meg a vonatrablással.
Mire a híres betyár: Hát mert a vonat az államé, és az állam nagy úr ám!

Ha állambácsi rájön, hogy a különböző ellátások miatt hazudtál a családi állapotot illetően, könnyen belefuthatsz egy okirathamisításba, csalásba, közig.bírságba, és a jogtalanul felvett ellátást is vissza kell fizetned....

Olyat is láttunk már, hogy a felek vagyonmentés miatt papíron elváltak, a közös vagyont az egyik fél kapta, aztán amikor tényleg szétmentek, lobogtatta az okiratot, hogy minden az övé. A másik meg nem tudta bizonyítani, h színlelt ügyletről volt szó....

Kriszta_Zsolt # 2013.12.09. 12:01

Üdvözlöm Önöket!
Ahhoz, hogy megkapjam az egyedülálló anyasággal járó kedvezményeket (emelt családi, stb) szükséges-e a papíron elválni, vagy elegendő, ha nyilatkozunk róla, hogy külön élünk?
Illetve, ha már hivatalosan is elválunk, akkor a lakásra felvett szocpolt vissza kell-e fizetni?

Köszönettel várom mielőbbi válaszukat.