Öröklés


richard0220 # 2018.10.24. 07:13

Tisztelt Fórumozók.
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy édesanyám szeretné rám hagyni az ingatlant, aminek ő a tulajdonosa és abban élek jelenleg vele. Van 2 testvérem, de amikor édesapánk elhunyt, ők megkapták a részüket az örökségből, csak ez a ház úgy lett megfogalmazva Apánktól, hogy édesanyámra maradjon, és hogy édesanyám halála után az enyém legyen, amire most anyámnak azt mondták,hogy így nem érvényesíthető. Hogy tudja anyám rám hagyni ezt az ingatlant, hogy amíg él ő ide legyen bebiztosítva, aztán az enyém legyen és a 2 testvéremnek ne legyen részük benne?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Richárd

Editkee # 2018.10.21. 09:25

Köszönöm a gyors segítséget mindkettőjüktől !!!!!!
drbjosef és Obudafan köszönöm !!!
Szép hétvégét kívánok önöknek !!!

drbjozsef # 2018.10.21. 09:23

Ez igazából édesanyád dolga lett volna, hogy előre elrendezze, mi hogy legyen. Nem tette. Hiba volt sajnos, de ezzel már nincs mit tenni.

Az igazság meg a jog nemigen jár mindig egy kézben...

Én a magam részéről a helyedben hagynám, hagy pereskedjen ha akar. Nem biztos, hogy a végén nem ítélnek meg neki többet mint 5 millió, de magamtól nem fizetnék többet.

Editkee # 2018.10.21. 09:18

Őszintén arra gondoltunk, hogy mivel 76 éves keresnénk neki egy fizetős idősek otthonát, 5 millió elég lenne a beugróra és ott ápolnák gondoznák, főznének rá.Az előzmények után mi (sem én sem a bátyám) nem ápolnánk.
A családi verekedések, veszekedések , baltás, folytogatós, ajtóberugós történetek után.
Nem érzem igazságosnak, hogy mi öröklünk 5 milliót fejenként a bátyámmal és ő is egy ilyen életvitel után, úgy, hogy egy neylon táskával sétált be hozzánk.

drbjozsef # 2018.10.21. 08:33

Editkee,

36 évig éltek együtt, valamit csak hozzátett az ember a sajátjából is ahhoz az élethez, bár ha akarod, elhiszem, hogy minden sajátját elitta. De ez se számít, mert ha édesanyád hagyta ezt, akkor a közös pénzükből "hagyta" hogy alkoholizáljon, úgymond. Szóval azért nem lesz egyszerű.

Szerintem 5 millió forint akkor lesz esetleg neki elfogadható, ha annyiból azon a környéken tud venni valami házat/lakást. Vidéken még elő is fordulhat. Ha nem, biztos nem fogja elfogadni, hogy az utcára kerüljön.

ObudaFan # 2018.10.21. 06:30

Editkee

Indíthat pert az ingatlan fekvése szerinti bíróságon is. Ettől függetlenül persze lehet próbálkozni ezzel, de a fentiek miatt nem biztos, hogy hatásos lesz.

Az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

Editkee # 2018.10.20. 20:53

Bocsánat még egy kérdés :

Egy kedves ismerős ajánlotta, hogy a tesóm jelentsem be hozzánk Budapestre , mert a ház és az élettárs vidéken él, így megnehezítem a dolgát. Ön szerint van értelme ennek ???
Mármint a, mivel minden egyes alkalommal fel kel jönnie Bp-re, akkor hátha nem vág olyan könnyen bele a perbe és elfogadja a felajánlott pénzt.
Ugye jól tudom, hogy ha mi Bp lakcímen élünk és beperel akkor neki kell feljönnie hozzánk.
Nem szeretnénk pert csak félek kevesli az 5 milliót a SEMMIÉRT !!!!!!!

Editkee # 2018.10.20. 20:40

Tisztelt drbjózsef !

Nagyon nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget !
Két opciót állított elénk:

  • vagy 16 millió forint a 20 milliós házból és 5 milliós kincstárjegyből.
  • vagy élete végéig benne lakhat a melléképületbe amit édesapám épített 43 évvel ezelőtt és egy a főház mellett áll.

Sajnos a testvérei okosítják, mert félnek, hogy az ő nyakukon marad.

Igen ennek a melléképület albérleti díjából van édesanyám kincstártakarékjegye.Sajna nem volt apeh-nél bejelentve, de lakók tudják igazolni.

Arra gondoltam a fél ház+ 5 millió =15 milliót örököltünk azt leharmadolom és 5 milliót felajánlunk neki csak tünjön el.
Szeretnénk pontot tenni az ügy végére mielőbb.
Ön szerint ??

drbjozsef # 2018.10.20. 18:42

Editkee,

Ha jól értem, az illető édesanyád élettársa volt.

Az öröklési jog szerint az élettárs nem örököl.

Ugyanakkor, az élettársi közös vagyonból megilleti a hozzájárulásával arányos rész (más úgy fogalmazna, hogy élettársi közös vagyon nincs is, mindketten hozzájárultak a saját jövedelmükkel az életükhöz, ilyen arányban jogosultak a vagyon megosztására).

Perelni neki kell, bizonyítani neki kell.

Az együttélésük alatt amit befektetett a saját jövedelméből a házba, az járhat neki. Ha közösen raktak takarékbetétbe, abból is járhat. Itt a közösen azt jelenti, hogy az albérlet lehet a különvagyona édesanyádnak, de annak haszna már számíthat közösnek, ha a eközben mondjuk az illető jövedelméből éltek.

Én nem ismerném el a követelését, felajánlanék neki egy bizonyos összeget, amit találjatok ki Ti a bátyáddal, mennyi lehet jogos, és ezt fejeljétek meg egy kicsivel, hogy akkor kapja meg az egészet, ha kiköltözik az ingatlanból - és persze ezen túl lemond minden követelésről. Lehet, hogy ez több millió forint is lehet, de hidd el, egy sok éves pereskedés se nem lesz olcsó, se nem megnyugtató.

Mivel ő perel és ő bizonyít, jó ügyvéddel meg tudja keseríteni a dolgotokat, úgyhogy ha perel, akkor nektek is keresnetek kell egy jó ügyvédet, azt ajánlom.

Ha nem perel, akkor amint jogerős a hagyatéki végzés, felmondjátok az eddigi lakáshasználati jogát és felszólítjátok az ingatlanból való kiköltözésre mondjuk 30 nappal, utána elindíthatjátok Ti a lakáskiürítési pert.

Ha valós amit írtál, szerintem nem nagyon lesz könnyű dolga egy perrel sem, de biztos meg fognak neki ítélni valamennyi pénzt 36 évi együttélés után. Ha az ingatlan már megvolt előtte, tehát édesanyád különvagyona, akkor a 3/4 rész teljességgel elszállt nonszensz. De kitalálhat ezer más dolgot, ami ő csinált a ház körül, a kerti munkáktól kezdve édesanyád estleges ápolásán át a ház karbantartásának költségéig. Jó sok mindent. De bizonyítania is kellene mindent, szóval nem lesz könnyű dolga.

Editkee # 2018.10.20. 16:50

Segítséget szeretnék kérni !

Édesanyám elhunyt áprilisban, 36 évet élt egy alkoholistával aki őt korábban gyakran bántalmazta,(rendőrségig nem fajult) bátyám leállította.Családi cirkuszok. Minden édesanyámé volt, a jó ember a készbe költözött bele.Bátyám is kőműves, mint ő együtt felhúztak egy nyári konyhát egy garázst és bekőporozták a házat 36 év alatt. A fél ház a bátyám és az én nevemen van 36 éve.Tehát egy fél házat örököltünk ketten.
Most fél, hogy kirakjuk, joggal.
Pénzét elitta, az építkezést édesanyám fizette ő javarészt a kocsmában ivott, néha.
Értéknövelő beruházások és élettársi közös vagyon jogcímen a teljes ház értékének 3/4 ét kéri úgy, hogy többre értékeltette másfélszer, mint amit ér.
Anyukámnak volt kincstár takarékjegye, amit albérlet kiadásból tett félre, abból is jogos kérni ?
Mi jár neki jog szerint?????????
Kétségbe esés szélén mielőbbi segítséget szeretnék kérni !!!!

Vadsuhanc # 2018.10.12. 13:19

Jogásznyelven:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.12. 12:18

Úgy érted, utasítsa vissza a hagyatékot.

Vadsuhanc # 2018.10.12. 12:12

pezoh

A szüleid halála esetén a közjegyző előtt mondj le majd az örökségről.

pezoh # 2018.10.12. 12:04

Köszönöm a választ, világos, hogy a szüleimmel lehetne/kellene kötni olyan megállapodást, amiben lemondok, a problémám éppen az, hogy ezt nélkülük kellene megtennem.

ObudaFan # 2018.10.11. 17:55

A szüleiddel kötött írásos megállapodásban lemondhatsz az öröklésről.

pezoh # 2018.10.11. 16:41

Tisztelt fórumtagok!
Az a kérdésem, hogy mit kell tennem, milyen okiratot kell előállítani ahhoz, hogy még élő szüleim tekintetében véglegesen kizárjam saját magam az örökösödésből? Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 06:31

Illeték. 18% minden után, ami nem ingatlan.

cicamokus02 # 2018.10.07. 05:52

Tisztelt fórumozók!

Nem egyeneságon (hagyatéki tárgyalás még nem volt de van ügyvéddel irt végrendelet) öröklünk.
Lakás után 9%, számlán lévő készpénz után 18% az adó, ez tiszta.
Magyar állampapír és kamatozó kincstárjegy után is 18% az adó?
Köszönöm válaszukat.

Witch87 # 2018.10.05. 16:14

Igen... Ha vége a hagyatéki eljárásnak, akkor majd azt is rendezzük...
Köszönöm a hasznos válaszokat!

drbjozsef # 2018.10.05. 15:30

A mérőórákat célszerűen annak kell a nevére venni (=szerződni a szolgáltatókkal), aki a birtokos lesz, ott lakik, vagy aki kiadja.
Sajnos igen, az osztatlan közös tulajdon sok probléma és félreértés forrása lehet, jobb lenne valahogy megegyezni a dologtól, ha ki tudja fizetni valamelyikőtök a másikat.

Witch87 # 2018.10.05. 15:03

Pereskedni nem akarok. Azért is írtam azt, hogy majd lesz valahogy,mert még egyezséget ugye köthetünk,ha sikerül....
A házát elméletileg külön vagyonból vette az özvegy,de apuval hitelt vettek fel, hogy rendbe tudják hozni,vettek nyílászárókat,anyagot... Ezért lehet minimális közöm hozzá,de ahhoz mélyebben bele kellene ásnom magam,csak az özvegy se hülye, hogy maga ellen szolgáltasson nekem erről infót... Ebben a házban éltek életvitel szerűen.
Tehát az özvegy ingatlanát használták életvitel szerűen.
A gondom ezzel még az, hogy apa ingatlanának közüzemi dolgait is intézni kell,amit csak akkor tudok,ha a nevemre veszem. De így nem merem, hogy a fele az özvegyének lehet....

ObudaFan # 2018.10.05. 13:19

Hogy mit örököl az özvegy, az attól függ, hogy ez volt-e a közös lakásnak használt ingatlanuk. Erről valamit írtál, de az számomra nem teljesen világos.

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

drbjozsef # 2018.10.05. 12:04

Witch,

Te tudod, de egy kört megérne az özvegynél, mert ha nem a külön vagyonából vette a lakását, akkor az közös vagyona édesapáddal (az ingatlannyilvántartástól függetlenül), aminek a fele most jár neked (Édesapád fele, az utolsó közös lakásból nem örököl az özvegy tulajdonrészt, csak haszonélvezetet kap, meg megmarad neki a saját fele). De ehhez vagy megegyezés (amit most pont időszerű, és meg lehetne úszni szinte költség nélkül a hagyatéki eljárásban egy osztályos egyezséggel), vagy per kell.
Annyira nem ér sokat az özvegy lakása, vagy csak nem akarsz belemenni pereskedésbe?

Witch87 # 2018.10.05. 11:25

Nem vagyok jó viszonyban az özveggyel.... Így ha övé lesz a ház felé,akkor nem erőlködöm annyit miatta,csak amit feltétlenül muszáj.
Persze ez a jogot nem érdekli,teljesen lényegtelen. Akkor majd lesz valahogy...
Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.05. 11:15

Tényleg kap 1/2 részt az özvegy? (Eddig azt hittem külön vagyon
Tényleg.
Jól hitted, mert különvagyon. Éppen ezért teljes egészében a hagyatékba tartozik, azért örököl belőle az özvegy egy gyerekrészt, jelen esetben 1/2 hányadot. (Ha közös vagyon lenne, akkor a fele eleve az övé lenne, és csak 1/4-et örökölnek. Ahogy te is.)

ahogy nekem sincs az ő nevén lévő házához
Van egy jelentős különbség: te nem vagy örököse a mostohaanyádnak, ő viszont örököse az apádnak.
(Ha úgy gondolod, a nevén levő ingatlan házassági közös vagyon volt, pereld be, hiszen úgy az apád részét te öröklöd. Igaz, ő meg haszonélvezetet kap azon, amit te örökölsz - de kérheti a megváltását is, ami megint csak egy gyerekrész.)