Öröklés


Dávid5 # 2018.07.16. 18:13

Sziasztok!
olyan segítséget szeretnék kérni hogy: ma kaptam meg a jogerős hagyatéki végzést ami 6.-án lett jogerős...tehát eltelt 10 nap.

Én vagyok az örökös, az ingó vagyonból(autó) szeretném kifizetni Édesanyám felé a temetési költséget és akkor le is tudnám.

A kérdésem: ha 6.-án lett jogerős akkor azzal a nappal átírathatom Édesanyámra az autót, hogy így egyáltalán nem lenne a nevemen?mert igy elkerülhetem a hagyatéki illetéket is?Testvérem hunyt el, tehát oldalági vagyok, illetéket kellene fizetnem...ha egyből Édesanyám nevére menne akkor nem kellene illetéket fizetnem?-meg neki sem mert Ő meg felmenője ugye a Testvéremnek meg Nekem is.

És milyen dokumentum alapján adom el az autót, simán elég a hagyatéki végzés ennek elrendezéséhez?

fe.do # 2018.07.13. 20:35

Kovács_Béla_Sándor
Ezek szerint valóban nem, hisz ezért próbáltam leírni és segítséget kérni a megoldásra.

ides # 2018.07.13. 17:51

Köszönöm szépen.

oligaliga # 2018.07.13. 17:47

A vételárból le kell vonni a megszerzésre fordított összeget (a hagyatékátadó végzés szerinti értéket) és a járulékos kiadásokat (esetedben a közjegyző költségét), és a maradék 100%a után kell adóznod. Az adó mértéke 15%. Ha más tényező nincs.

ides # 2018.07.13. 17:34

2017. októberben halt meg az édesanyám.

oligaliga # 2018.07.13. 17:24

ides

Mikor halt meg édesanyád?

ides # 2018.07.13. 17:18

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Örököltem az édesanyámtól szántóföldet, amely a hagyaték átadó végzésben 5 millió forintban van felértékelve, most komoly vevő lenne rá 8 millió forintért. Azt szeretném megkérdezni, hogy a 3 millió külömbözet után kell-e adót fizetnem és mennyit, mivel egyenesági leszármazott vagyok édesanyám után?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.13. 17:13

Te nem tudod, mi az az ideiglenes hagyatékátadó végzés.

fe.do # 2018.07.13. 14:46

drbjozsef
Ez lett volna az alap kérdésem. Tehát fellebbezek 15 napon belül és ez idő alatt a bíróságnál polgári pert indítok. Így gondolom nem emelkedhet jogerőre az ideiglenes birtokba adás. Akkor maradhatok birtokon belül a per végéig.

drbjozsef # 2018.07.13. 14:08

De nem laksz ott. Akkor nehezebb lesz. Ha a hagyatéki végzéssel tesznek valamit, birtokvédelmet kérhetsz, de a perig sok mindent nem tehetsz. Pláne, hogy egy hagyatéki per elhúzódhat hónapokra, évekre.

Illetéktelen személy esetén hívhatsz rendőrt. De az ideiglenes hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől a végrendeleti örökösök már nem lesznek illetéktelen személyek.

fe.do # 2018.07.13. 11:05

drbjozsef
Igen birtokon belül vagyok és ezt nem szeretném feladni.Naponta járok kutyát- macskát etetni, kertet gondozni, télen fűtést ellenőrizni. Az elhunyt közjegyző előtt írt végrendeletet a javamra, a hamisítvány dátuma persze későbbi.Váratlanul hunyt el.Halála előtti 1 1/2 hónapra dátumozták egy formanyomtatvány amit írógéppel töltöttek ki.

fe.do # 2018.07.13. 10:52

Kovács_Béla_Sándor
Igen két tanú aláírta, az egyik nem sokkal utána meg is halt '75-ben született a szig.száma hiányzik,de ez elhanyagolható a jogi képviselő szerint.A lakcíme sem valós, mert már 3/4 éve más megyébe volt bejelentve. Az elhunyt egyik tanút sem ismerte,idegent csak a jelenlétembe engedettbe,ilyenkor mindig megkért hogy menjek át hozzá. Nekem kulcsom van az ingatlanhoz kb. 20 éve.

drbjozsef # 2018.07.12. 17:14

fe.do,

most birtokon belül vagy?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.12. 15:51

Két tanú meg azt igazolta, hogy tőle. Vagy nem?

fe.do # 2018.07.12. 15:49

drbjozsef
Fellebbezés esetén az ügy nem a bíróságra kerül? Megegyezésről szó sem lehet, az elhunyt perben haragban állt azzal akinek a nevére hamisították (azt ugye nem tudom bizonyítani hogy ő tette) a végrendeletet.Ideiglenesen sem szeretném átadni egy okirat hamisítónak.Az elhunyt kifejezett kérése volt, hogy halála után nem adhatom el neki.A szomszédról beszélek.Tehát ismerte és nem véletlenül volt ez a kérése. Ezért szeretnék arra megoldást, hogy a perek végéig én maradjak birtokon belül.Írásszakértő is dokumentálta az aláírás nem az elhunyttól származik.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.12. 12:51

Nocsak. Némelyik közjegyző jobb belátásra tért? Remélem ugyanolyan gyorsan fog terjedni, mint a rossz gyakorlat.

drbjozsef # 2018.07.12. 09:52

fe.do,

a határozatban benne lesz, elvileg 15 nap, de felesleges, ha a közjegyző kijelentette, hogy feljelentést sem tesz, akkor a végrendelet tekintetében sem igen valószínű, hogy megváltoztatja az álláspontját, és ugyanúgy át fogja adni ideiglenes hatállyal a hagyatékot a (ha jól értelek) végrendeleti örökösnek jogerősen.

Ha nincs megegyezés, akkor el nem idegenítheti az ingatlant, de jóhiszeműen használhatja, hasznosíthatja, bérbe is adhatja. Talán a bíróságtól kérhetsz előzetesen korlátozást, nem tudom, de igazából nem hinném.

fe.do # 2018.07.12. 06:41

Tisztelt Fórumozók!
Egy hamisított magánvégrendelet alapján ideiglenesen ki fogják adni a hagyatékot. Kérdésem, hogy van-e fellebbezési idő? Hogyan lehet kivédeni, hogy a polgári per beadásáig se juthasson be illetéktelen személy.Rendőrségi feljelentést megtettem,az innen az ügyészségre került,ahonnan visszaküldték, hogy ebben a szakaszban a közjegyzőnek kell feljelentést tenni (telefonban elmondta, hogy nem teszi meg) ehelyett tárgyalást tűzött ki. Írás szakértői véleményt becsatoltam.

nonolet # 2018.07.10. 14:44

Aggódás

"ha korrekt módon lenne rendezve az öröklés."

HA!! a tesó nem korrekt,
akkor sajnos
CSAK a szülők tudják korrektté tenni a helyzetet.

Előre és a garantáltan

- -

UTÓLAG meg te tudod MAJD helyére rakni a tesót.

Addig viszont teljesen fölösleges már előre aggódnod!!!

Ha eljön az idő majd akkor lépsz és kész...
Addig úgy sem tudsz SEMMIT tenni egyedül.
(csak a szülőkkel együtt)

- -

A döntés a tiéd...

Aggódás # 2018.07.10. 14:16

Köszönöm mindenki válaszát!

ObudaFan # 2018.07.10. 13:28

Ez miatt jelent? "ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik”"

A Kúria szerint:
"Megalapozhatják az „alkalmatlan idő” megállapítását egyfelől a felektől független körülmények, így például az instabil piaci viszonyok (jelentős áringadozás vagy időleges piaci helyzetek), kialakulatlan használati viszonyok, de akár az is, hogy a bíróság nem talált az adott helyzetben észszerűen alkalmazható megszüntetési módot (pl. mert nincs kilátás eredményes árverésre). Másfelől az „alkalmatlan idő” értelmezési tartományába vonhatók a felek személyéhez kapcsolódó okok is, mint például a szociális körülményeik vagy a családvédelmi szempontok. Eszerint – a Ptk. 1:3. §-ában foglaltakat is figyelembe véve – az a tulajdonostárs, akinek a magatartása súlyosan összeférhetetlen, alaptalanul ellenzi a közös tulajdon megszüntetését arra hivatkozással, hogy az „alkalmatlan idő”-re esik.
Olyan körülmény azonban, amely tartós vagy állandó jellegű, nem lehet a közös tulajdon megszüntetése iránti kereset elutasításának az alapja. "

Ezt ki mondja ki, hogy fennáll?: "Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani.”"

A bíróság.

Aggódás # 2018.07.10. 12:44

Nonolet: köszönöm, de a szüleimet ezzel véletlen sem sokkolnám, hogy még életükben ilyen a családban egyáltalán felmerült.

Obudafan: Jelenleg csak a szüleim élnek a lakásban, senki más, tehát nem kell kiköltöznie senkinek sem haláluk esetén. Nem azt szeretném, ha a teljes lakás az enyém lenne, hanem ha korrekt módon lenne rendezve az öröklés.
Ez miatt jelent? "ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik"
Ezt ki mondja ki, hogy fennáll?: "Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani."

köszönöm

nonolet # 2018.07.10. 11:27

Aggódás

A megoldások ... a szülök kezében vannak.

VÉGRENDELET!

eltartási szerződés
öröklési szerződés

AJÁNDÉKOZÁS

ObudaFan # 2018.07.10. 11:14

Pert lehet indítani.
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon megszüntetését a bíróság nem rendelheti el, ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a benne lakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

drbjozsef # 2018.07.10. 11:13

Aggódás,

egy jó megoldás van : költöztess be Te valakit előbb. Akkor már az unokaöcséd nem fog tudni jogszerűen beköltözni, legfeljebb a testvéred teheti azt, amit fordított esetben (ha a fia beköltözik) Te tehetnél : követelhet lakáshasználati díjat a fele tulajdona után. De amíg egyikőtök engedélyével, tehát jogcímmel valaki birtokon belül van, addig nehéz onnan kirakni. Hosszú pereskedéssel, ha egyáltalán.

Vagy normálisan megbeszéled ezt a testvéreddel, vagy háborúzol, vagy tűrsz. Királyi út nincs. Az első a winwin megoldás, a másik kettővel valaki szopni fog.