Öröklés


drbjozsef # 2019.07.21. 14:32

A köteles rész nem a közös vagyon fele.

A köteles rész nem jár automatikusan, azt kifejezetten kérni kell.

Naaaapsugárka # 2019.07.21. 14:01

Akkor a kocsim felét is öröklik, mivel a házasságunk alatt vettük?

Ők lemondhatnak erről a jogukról?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.19. 15:11

Hogyan és mit kell és kivel íratni, hogy [...] csak én örököljem a köteles rész kihagyásával.
Ahhoz törvényt kellene módosíttatni.

Naaaapsugárka # 2019.07.19. 14:40

Kedves Ügyvédek,

A férjemmel a 2. házasságunkban élünk, az első házasságából van 2 nagy fia. Amikor összekerültünk több mint 20 éve, akkor mindent otthagyott nekik és a volt feleségének, hozzám gyakorlatilag a ruháival költözött.

Tehát a fiaira íratta a pesti lakását, balatoni nyaralóját, sajnos pár éve anyukája meghalt, annak a lakását is rájuk íratta, taníttatta őket( külföldön ) és a volt felesége kapott egy szentendrei házat.

Most eladjuk a vállalkozásunkat, és lakást szeretnénk venni, valamint nemrég vettünk egy kocsit a nevemre.

Hogyan és mit kell és kivel íratni, hogyha a férjemmel megtörténne a legrosszabb, akkor ezeket a megszerzendő és már meglévő anyagi javakat csak én örököljem a köteles rész kihagyásával.

A férjem is azt mondja, hogy ő már elég sok mindent adott a gyerekeinek, most már majd az én idős életemre szeretne gondolni, tehát maximálisan egyetért ezzel, viszont olyan papírt biztosan nem írna alá, amiben az van, hogy " kitagad " mert szereti a gyerekeit, és ez morálisan és érzelmileg is zavarja, csak mivel már felnőtt családos emberek, jó keresettel az örökséget csak nekem szánja, főleg hogy együtt dolgoztunk meg érte.

Köszönöm a válaszokat előre is.

SRKati # 2019.07.15. 04:43

drbjozsef!

Köszönöm a választ!

dr.Varga # 2019.07.14. 14:57

Kedves anonim,

Ha nem volt végrendelet, a törvényes öröklés szabályai szerint örökölnek. Az örökölt hányad függ attól is, hogy mi az öröklés tárgya: ha a házban, amiről ír, az édesapjával együtt lakott az édesanyja, akkor a testvérek 1/2-1/2-et örökölnek. Ha a hagyaték tárgya a ház 1/2-e, értelemszerűen a teljes tulajdoni hányadból 1/4-1/4-ed részt örökölnek, és az édesanyjának holtig tartó haszonélvezeti joga lesz a házon. De ezt tudnia kell, mert ha már személyre szóló levelet kaptak a banktól, akkor minden bizonnyal volt már hagyatékátadó végzés - enélkül a bank sem a kilétükről nem tud, sem információt nem adhat ki, tehát a levelet önök nyilvánvalóan mint örökösök kapták. Az örökösök megöröklik a hagyaték terheit is, tehát az édesapjuk fennálló tartozásáért helyt kell állniuk a bankkal szemben a hagyatéki vagyon erejéig. Sok örökös úgy dönt, hogy fizeti tovább a tartozást, hogy ne kelljen értékesítenie a vagyont, ez a tipikus lakáshitelek esetében. Ha lakáshitelről van szó, nyilvánvalóan ez édesanyja érdeke is, talán édesanyja lesz az, aki folytatja a törlesztést, vagy esetleg közösen állapodnak meg a törlesztésről. Az is lehetőség, hogy kifizetik a teljes tartozást, amennyiben az nem haladja meg az örökölt vagyon értékét. A banknak lényegében mindegy, hogy melyik adós törleszti tovább a hitelt, ez tehát a belső megállapodásuk is lehet. Nyilván nem tudom, hogy mi a hitel tárgya, összege, esetleg felmondták-e már és hogy édesanyja is adós-e a hitelben, ezen információk nélkül mindezek csak ötletek. De a bank levelében is benne kellett lennie a szükséges információknak és a további teendőknek az önök részéről.

drbjozsef # 2019.07.14. 14:33

anonimtelen,

Ha ez az ingatlan volt édesapád és édesanyád utolsó közös lakhelye, akkor édesapád részéből nem örökölt édesanyád, annak TULAJDONÁT ti ketten 1/4-1/4 arányban örököltétek a testvéreddel (ha édesapádé volt 50%) - viszont ez esetben édesanyád a ti részetekre holtig tartó haszonélvezetet örökölt.

Vagyis olyan értelemben neki van igaza, hogy a ház használatáról rendelkezni neki van jogosultsága, ha akar ki is rakhat titeket belőle, ha akar kiadhatja albérletbe, a HASZNÁLATÁT ő határozza meg.

Ugyanakkor a Te (és testvéred is) 1/4-ed TULAJDON részedet bármikor, bárkinek eladhatod, nem kell hozzá édesanyád engedélye. Természetesen, az ő haszonélvetetével terhelhelten, ráadásul ezért nem beköltözhetően, ezért csak jóval a piaci ára alatt tudnád most így eladni (amire a testvérednek és édesanyádnak is elővásárlási joga is van).

Ezeket meg tudod nézni az ingatlan tulajdoni lapján is, úgyfélkapuval online neten keresztül ingyen is.

Ha végrendelet nem is, 2016 óta egy hagyatéki végzésnek kellett volna születnie, sőt, a hagyatéki tárgyaláson ott is kellett volna lennetek. Ilyen nem rémlik?

Ebben kellene szerelelnie, mit örököltetek, a vagyonon kívül a tartozásokat is. Vagyis a bankhitelnek most, mint a ház tulajdonosai, édesapátok jogutódjaként ti is az adósai vagytok, megörököltétek a tartozásait is.

Normális esetben a hiteltörlesztés felét édesanyádnak, negyed-negyedét meg nektek testvéreknek kellene fizetnetek. De FONTOS, hogy a bank szempontjából egyetemleges adósok vagytok mindhárman, vagyis a bank követelheti a teljes összeget (nem fizetés esetén a teljes hátralévő tartozást egy összegben) BÁRMELYIKŐTÖKTŐL. Nem érdekli a bankot ki fizet, csak fizessen, aztán egymás között majd ti rendezhetitek a dolgokat, ez nem érdekli.

Jó lenne megkeresni azt a hagyatéki végzést, és leülni átbeszélni a dolgokat anyáddal. Már ha van kérdés, vagy probléma, mert azt nem írtad.

anonimtelen # 2019.07.14. 14:00

Üdv.
2016-ban meghalt édesapám és testvéremmel és édesanyámmal lakom abban a házban aminek apám részét megörököltük(elvileg) a testvéremmel. A kérdésem arra irányul hogy az öröklés szerint megillet-e engem a ház 1/4 része vagy sem?

Tudtommal nem volt végrendelet.

Anyám azt mondta hogy csak akkor lesz a miénk a ház azon része amit megörököltük ha ő is meghal. Igaz ez?

A házon van hitel és a testvéremmel is kapunk személyre szóló leveleket a banktól. Ez jelent valamit?

Soha egy papírt sem láttam erről az egészről.

20/f

drbjozsef # 2019.07.14. 07:09

SRKati,

Igen, kell, csak egyenes ági rokonok között illetékmentesek az ügyletek.

Lakóingatlan esetén 9%, minden más ingatlan esetében 18%.

SRKati # 2019.07.14. 06:16

Azt szeretném megtudni, hogy vér szerinti testvér után örökölt ingatlan után kell-e fizetni illetéket, és az hány százalék?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 10:15

Az örökség különvagyon.

csapojaneska # 2019.07.11. 06:44

Kedves Fórumozók! Sajnos eljött az én életemben is sajnos ez az idő... Segítséget szeretnék kérni, mert a jogi útvesztőben elakadtam.
A szüleim beléptek egy szektába, és mint tudjuk ezek a szekták a vagyonokra nagyon ráutaznak. Ellenőrzöm folyamatosan a tulajdoni lapot a neten, még egyenlőre nincs a nevükön a ház.
Édesanyám januárban elhunyt, még nem volt hagyatéki tárgyalás. A ház az édesapám szülői háza. Már 3 éves házasok voltak anno amikor a nagyszüleim meghaltak és így került apukám nevére a ház, de anyukám nevén sajnos semmi se volt. Most hogy elhunyt édesanyám, az öröklési sorrendiség mi lenne? Mert olyat is találtam az interneten hogy a házasság után szerzett vagyon közös és az elhunyt szülő után első körben a gyermek az örökös (ez lennék én?) .
A ház az övé(k) házasság után lett úgy hogy apukám örökölte az elhunyt szülei után.
Szeretnék felkészülten menni a hagyatékira, nem szeretném ha ez a szekta rá tenné a kezét a házra, úgy hogy 1 szöget se vertek bele, mert akkor legalább az anyai részt megmenthetem. Bizton tudom hogy nem volt végrendelete anyukámnak, nem akart meghalni még :( Köszönöm szépen a válaszukat előre is.

B.Maria # 2019.06.24. 18:35

Köszönöm a tartalmas választ!
Akkor lehet félreértettem, mert én nem voltam ott amikor ő bement a bankba, de mondta, hogy gondoskodott rólam. Lehet akkor kötvény vagy értékpapír amin megjelölt kedvezményezettnek halál esetén? Sajnos nem mertem nagyon kérdezősködni akkoriban és aztán nem is beszéltünk róla többet. Esetleg, ha kedvezményezettként szerepelek elég a hagyatéki nyilatkozat? A folyószámláján lévő pénz szerepelt a hagyatékiban több számláról pedig nem tudok.
Mindenképp bemegyek a bankba csak szeretnék kicsit felkészültebben menni, hogy képben legyek a dolgokkal.
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.06.24. 16:17

Nem szerepelt a hagyatékiban, mert névre szólóan én öröklöm

Ha a nevedre rakta be, akkor nem öröklöd.
Ez legfeljebb ajándékozás.

Ha tudod melyik bank, akkor nem kell hozzá semmi, ha tényleg a TE NEVEDEN van a számla (akár folyószámla, akár értékpapír számla, akármi más). Elég hozzá a személyi igazolványod.

De tartok tőle, hogy még mindig tévedsz - ugyanis NÉLKÜLED nem tud a "nevedre" pénzt betenni a bankba. Ha ő ment be, nem tudott a te nevedre számlát nyitni.

Ha nem a te neveden van, akkor az menni fog megintcsak a hagyatékba, ha kiderül, mi is ez pontosan.

Esetleg egy kivételt tudok elképzelni : ha nyitott egy számlát (a saját nevére), betette a pénzt, és haláleseti rendelkezéssel megnevezett téged kedvezményezettnek. Ez esetben ezt a pénzt tényleg felveheted, és nem kerül be a hagyatékba (ez csak folyószámla lehet, másra nem lehet ilyet tenni).

Tanácsolni csak egyet tudok : menj be az adott bankba, és kérdezd meg, van-e számla ott a neveden, illetve, van-e az elhunytén. Előbbit, ha igazolod magad, nyilván megmondják, utóbbit, ha nem vagy hozzátartozó vagy örökös, akkor nem biztos. Ha tudnál vinni egy halotti anyakönyvi kivonatot, akkor talán, de úgyis csak akkor, ha informálisan és szépen kéred, legalább annyit mondjanak meg, létezik-e a nevén számla, azt talán megteszik, de ha nincs rajta haláleseti rendelkezés a nevedre, akkor mást biztos nem fognak megmondani neked.

Aztán ha ez megvolt, lehet továbbgondolni, attól függően, mit tudsz meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.24. 14:36

Nem kerek ez. De az öröklés rovathoz nem igen van köze. (Ha mégis, akkor buktad a pénzt.)

B.Maria # 2019.06.24. 12:50

drbjozsef,

Nem volt végrendelet. Nem szerepelt a hagyatékiban, mert névre szólóan én öröklöm. A papír az, amit a bankban kapott, amikor a nevemre tett be pénzt. Az én nevemen van a pénz (kötvény, értékpapír ezt már nem tudom), szóval hozzá juthatnék a pénzhez, de nem tudom mit vigyek magammal és nincsenek meg azok a papírok amiket akkor kapott amikor a nevemre tett be pénzt (kétszer is betörtek hozzá lehet akkor tűnt el, amikor kórházba került akkor is más rokonok vigyáztak a házára). Nem tudom ezek kellenek e hozzá, hogy hogy hozzá tudjak jutni a pénzhez.

drbjozsef # 2019.06.24. 12:05

B.Maria,

Hogyan hagyta önre a pénzt, és miféle "papírt" keresnek.

Ha nem törvényes örökös, hanem végrendelet juttatta Önnek a pénzt, akkor ennek szerepelnie kell a hagyatéki végzésben, ahogy az adott bankszámlának is.

Ha nem szerepel a végzésben a számla, akkor az nem is része a hagyatéknak. Ha tudja melyik bank, akkor a közjegyzőnek szólni kell (ha a végzés már jogerőre emelkedett, akkor póthagyatéki eljárást kell indítani), és ő lekéri a bankból.

De ha az a "papír" amit keresnek, az, hogy Ön örökli azt (végrendelet), akkor anélkül biztosan nem jut hozzá a pénzhez, sőt, azzal sem biztos, mert a végrendeletnek elég szigorú formai és alaki követelményei vannak, ha annak nem felel meg az a "papír", a közjegyző vissza fogja utasítani az Ön öröklését.

Ezek hiányában legfeljebb úgy juthat hozzá, ha a törvényes örökös felveszi - merthogy a törvény szerint neki jár -, és Önnek ajándékozza.

drbjozsef # 2019.06.24. 11:59

Massat,

Nem, persze, ez esetben nincs gyámhivatal.
Ha a cél ez, akkor a visszautasítás megfelelő, ez esetben egyenlő részben öröklik a részedet.
Ez a visszautasítás később a jövőben nem csinálható vissza.

Massat # 2019.06.24. 11:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a gyors válaszát!
Az ok amiért a három gyermekemnek szeretném juttatni, hogy nagykorúak, családalapítás előtt állnak. Nekik nagyobb szükségük van az örökségre.
Gondolom mivel nagykorú mind a három, nincs jelentősége a gyámhivatalnak.

B.Maria # 2019.06.24. 11:13

Tisztelt ügyvédek/fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni. Egy rokonom elhunyt és a nevemre hagyott pénzt a bankban, de nincs róla papírom (kerestük a házában, de nem találtuk). Tudom, hogy melyik bankban hagyta rám, mert beszéltünk róla, de a papírt azt ő őrizte. A papír nélkül is ideadják nekem a pénzt? Mit vigyek magammal a bankba, hogy hozzájussak a pénzhez?

Köszönettel:
Mária

drbjozsef # 2019.06.24. 10:29

Massat,

A hagyatéki tárgyláson utasítsd vissza a hagyatékot (nem lemondani kell róla, az jogilag más eset, az örökhagyó életében lehetett volna azt).

Ha visszautasítod, akkor kiesel az örökségből, és a törvényes rend szerint következő örököl. Ha van gyermeke(i)d, akkor ő.

Azért azt vedd számításba, hogy ez után a gyerek örökölt vagyonával kapcsolatos döntésekbe beleszólhat a gyámhivatal. Az ingatlan későbbi értékesítésébe feltétlenül.

Ha szeretnél esetleg pl. az ingatlanra haszonélvezetet magadnak, akkor célszerűbb elfogadni a hagyatékot, és utána (egyenes ági rokonként illetékmentesen) ajándékozhatod a gyermeke(i)d nek amit akarsz, ez esetben természetesen tetszőleges feltételekkel, például a haszonélvezet fenntartásával.

Van konkrét oka, hogy nekik akarod juttatni?

Massat # 2019.06.24. 09:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám elhunyt. Szeretném megkérdezni, hogy a hagyatéki tárgyaláson milyen lehetőségeim vannak, hogy az általam örökölt ingó és ingatlan vagyon a gyermekeimé legyen!
Lemondással vagy visszautasítással van erre lehetőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.20. 05:59

Ott jelzed, ahol akarod, elmesélheted bárkinek; pont ugyanannyit ér, ha nem tudsz tételesen bizonyítani.

i6701 # 2019.06.20. 05:31

jo napot
egy kérdésem lenne
édesanyám meg halt 4 vagyunk testvérek őrőkősők
testvérekel meg beszélve hogy pl-15-én 2 orakor mind ott leszunk bemegyunk a házba
erre 2 testvér az nap engedélyűnk nélkűl korai orákba be met és kézpénzt s minden arany ékszert el vittek a lakásbol
ugye tudjuk hogy mi volt és menyi nem hajlandoak el mondani mitt csináltak vele
ez a kérdés hogy ilyenkor hol kell ezt jelezni rendőrség ?vagy hol nem soká lesz a hagyatéki
koszonom a válaszokat

Arykadar # 2019.06.19. 07:36

Köszönöm a választ! Igen, vannak gyerekek, de a gyámhatóság elvileg már engedélyezte az ő visszautasításukat a hagyatékot terhelő tartozások miatt.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)