Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.15. 11:48

Talán keresni kellene egy ügyvédet.

Phoebe85 # 2019.03.15. 11:13

Kovács_Béla_Sándor,

Világos. "A" rokon lelkiismeretének hiányában nyilván a bejelentés is elmaradt a bank felé, mi pedig elkéstünk vele.

Mit tudunk kezdeni, hogy ezek a milliós tételek nyomon követhetőek legyenek? Van jogunk hagyatékba vetetni ennek ellenére is ezt az összeget?
Szeretnénk elkerülni a kisemmizést.

Üdv.,
Phoebe

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.15. 11:04

Szerinted a bank minden ügyfele haláláról azonnal értesül? V Vajon honnan?

Phoebe85 # 2019.03.15. 10:06

drbjozsef, egy kis UPDATE kérdés a lentiekkel kapcsolatban:

Ha a meghatalmazott a halál napja előtt elindít egy készpénzfelvételi kérelmet (nem tudom, hogy milliós tételeknél van-e ilyenről szó), de időközben bekövetkezik a haláleset, az hogy lehet, hogy mégis kifizetésre kerül a teljes összeg a meghatalmazott részére? A haláleset nem sztornózza a kérelmet és nem kerül automatikusan a hagyatékba? Azt értem, hogy a halál napján szereplő összeg automatikusan bekerül, de ebben az esetben is kvázi lelkiismereti kérdés, hogy bejelentik-e vagy sem a közjegyző felé?
Hétfőn történt a haláleset és szerdán mégis kifizethető a teljes összeg? Ez valahogy nem fér össze számomra a bank részéről.
Ha "A" rokon előrukkol a kis fehér borítékával, milyen opciónk van, hogy a pénzosztás ne az ő kénye-kedve szerint történjen, hanem hivatalossá tudjuk tenni?
Ha a másik testvér nem meghatalmazott, a banktól tud kikérni - mint örökös- bármilyen bizonylatot, átvételi elismervényt, számlakivonatot, amin nyomon követhető a pénzmozgás? És ha ezen látszódik, hogy milliós tétel került kifizetésre a halál után, felhívható a közjegyző, hogy hagyatékba szeretnénk vetetni ezt az összeget?
Vagy ügyvédhez kellene fordulnunk?
Persze "A" rokon addig is azt csinálhat a pénzzel, amit akar, gondolom...

Válaszát megköszönve,
Phoebe

Phoebe85 # 2019.03.09. 19:39

drbjozsef,

Nagyon szépen köszönöm az információkat!

Üdv.: Phoebe

drbjozsef # 2019.03.09. 18:26

Phoebe85,

Igen, aki kivehet a számláról pénzt, annak rendelkezési joga van a számlára bankos "nyelven".
Ha a számlán a gondozott pénze van, és ha felvette nem költi el rá, akkor azt is be kellene jelentenie a hagyatékba. De bizonyíthatatlan, mire költötte. Mintha nem is lenne.

Végrendeleteknek van közjegyzői nyilvántartása : ha oda bekerült, akkor biztosan előkerül (mert azt a közjegyző is lekérdezi). Szerintem neked nem adnak ki adatot, de ha örökös vagy, a közjegyzőt megkérdezheted, volt-e eredménye a lekérdezésének.

Ha nem volt nyilvántartásba véve a végrendelet, akkor sehonnan nem derül ki. Ez is olyan, mint a pénz : ha olyan birtokában van, akinek nem érdeke hogy előkerüljön, akkor az nemigen fog előkerülni. Ha érdeke, majd ő bejelenti a közjegyzőnek.

Hívd fel a közjegyzőt. Nem valószínű, hogy telefonban ki fog adni adatokat, de kérdezd meg mi a módja, hogy megtudd. Írásban, vagy személyesen valszeg hozzájuthatsz.

Phoebe85 # 2019.03.09. 15:39

Kedves drbjozsef!

Köszönöm gyors és részletes tájékoztatását.
A bankos dologgal kapcsolatban...Ha meghatalmazottként hozzáférhet a pénzhez, az egyúttal jelenti az afeletti rendelkezési jogot? Tehát ha már kivehet a bankból összeget eleve rendelkezési jogról beszélünk? És onnantól kezdve, mint ahogy Ön is fogalmaz, mintha nem is lenne a pénz?

Illetve egy másik kérdés. Annak utána lehet-e járni hozzátartozóként még a hagyatéki eljárás megkezdése előtt, hogy az örökhagyó végrendelkezett-e? Gondolok itt arra, ha esetleg csak egy állítólagos iromány áll rendelkezésre, mint az az örökhagyó "végrendelete", az számításba vehető ilyenkor? Feltételezem, az ami nem közjegyző által és előtt hitelesített, nem. Ha telefonos úton az elhunyt lakóhelye szerint illetékes közjegyzővel felveszik a kapcsolatot, ezeket az információkat ki fogják adni? Vagy csak a hagyatéki eljárás keretében, személyesen kerülhet erre sor?

Elnézést ha túl laikus kérdésekről van szó.

Válaszát megköszönve:
Phoebe

drbjozsef # 2019.03.09. 13:58

Phoebe85,

A nem elismert, nem bizonyítható ingóság, így a készpénz is gyakorlatilag nem létezik. Természetesen elvileg be kellene jelenteni a hagyatékba, de ez az esetek többségében így megy : aki megtalálja, azé tulajdonképpen.

A bankszámla szerencsére ennél egy fokkal jobb: a számlatulajdonos elhunytának napján érvényes egyenleg kerül be a hagyatékba. Amit előtte vett ki valaki, akinek rendelkezési joga van a számla felett, az megintcsak olyan, mintha nem is lenne. (Persze, életszerű, néhány tízezer forintos összegig, ha milliókat vesznek le egy nappal a halál előtt, azt azért számon lehet kérni). Viszont a halál napja után, ha nincs a banknak bejelentve a haláleset (amúgy a hozzátartozóknak kötelessége), és levesz valaki a számláról mert az nincs zárolva, az visszakövetelhető. Amint a bank tudomására jut a haláleset, zárolják a számlát.

Az ápolás, gondozás az öröklés körében nem számolható, nem, vagy csak nagyon speciális esetben vonható be hagyatéki tehernek. Nem jellemző.

Ezt célszerű előre megbeszélni a gondozottnak (eltartási szerződés pl), vagy magától rendelkeznie róla pl. végrendelettel.

Ha ilyen nincs, akkor ez nagyon nehezen érvényesíthető, legfeljebb bíróságon. A szülő gondozása kötelesség is, az, hogy csak az egyik fél csinálja önként, és ezért a halál előtt nem kér semmit, akkor elég csekélyke a jogalapja arra, hogy ezt utólag követelje.

Az ilyeneket előre érdemes rendezni, utána mindig csak a vita van...

Phoebe85 # 2019.03.09. 11:52

Tisztelt Szakértők!

Véleményüket szeretném kikérni az alábbi esettel kapcsolatban:

Adott egy testvérpár, nem túl jó viszonyban egymással. Édesanyjuk elhunyt, egyelőre nem tudni, hogy végrendelkezést hagyott-e hátra maga után. Édesapjuk már évekkel ezelőtt elhunyt. Azt tudjuk, hogy az édesanya bankban és saját otthonában is tartott készpénzt. Utóbbihoz az egyik testvér, akár hozzá is férhetett, mivel az utolsó hetekben ő ápolta és gondozta szülőjét. Sőt, a bankban tartott készpénzt illetően is rendelkezett meghatalmazással a pénzhez való hozzáférés tekintetében. (Feltételezem ez ettől függetlenül nem válhatott az ő tulajdonává, a pénzmozgásnak van nyoma és a hagyaték tárgyát kell, hogy képezze, melynek fele a másik testvért kell, hogy megillesse. )
A készpénz felhasználását illetően vannak kétségek, hazugságok, így a kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: Ha semmilyen írásbeli "bizonyíték" nem áll rendelkezésre, hogy x Ft-nyi készpénz volt otthon, annak "eltűnése" a már demenciával szenvedő szülőre van fogva, az ápolást végző testvér kisajátíthatja ezt az összeget? Ha telefonbeszélgetés keretében elhangzott a másik testvér és az édesanya között, hogy x Ft átadásra került a gondozást végző testvérnek és a fennmaradó - fele arányú - összeg megilleti a másik testvért, ez szolgálhat bizonyítékként?
Létezik olyan kivételszabály az öröklésjogban, hogy az ápolást és gondozást végző személy nagyobb hányadban részesülhet a hagyatékból?

Köszönöm, hogy végigolvastak és előre is köszönöm válaszukat.

Üdv.: Phoebe

stroncium # 2019.02.27. 16:46

Tisztelt József!
Köszönöm szépen!
Tisztelettel: B.Z.

drbjozsef # 2019.02.27. 16:11

Természetesen megtámadhatjátok az ajándékozást.
Ez egy szabad ország, ami nem tilos, azt lehet.

Értelme van?
Tudok bizonyítani valamit, ami semmissé tennné?
Videófelvétel, hogy kínzással kényszerítik az aláírására?
Esetleg orvosi szakvélemény, hogy nem volt cselekvőképes akkoriban?

Ha nincs okotok rá, nem érdemes megtámadni. Saját vagyonával, életében, azt csinált amit csak akart. Hogy miért döntött így, az már sajnos nem fog kiderülni.

Viszont a köteles rész jár az ajándékozásból is : amennyi egyébként járt volna örökrészként, annak a harmada.

stroncium # 2019.02.27. 16:08

Tisztelt Szakértő!
Véleményét szeretném kérni, lehet-e ebben az ügyben bármit is tenni.
Hárman vagyunk testvérek, a középső testvérünkkel nem túl jó viszonyban. Édesapánk egy baleset során 2016-ban elhunyt. Halála után jutott a tudomásunkra, hogy ingatlanát, pár hónappal a balesete előtt a középső testvérünk gyermekére, unokájára íratta. Hogyan vették rá, nem tudjuk. Ezáltal kizártak az örökségből. Megtámadhatjuk-e az ajándékozást?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: B.Z.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.27. 12:44
Csetepaté # 2019.02.27. 12:34

Üdvözlöm,

Nem találom a MOKK oldalán a lekérdezést,tudna nekem egy linket küldeni?

Köszönöm

Csetepaté # 2019.02.27. 12:19

Üdvözlöm,

Valóban menyasszony!:)
Köszönöm a segítséget a párom intézkedik!
Nem tudjuk,hogy a hagyatéki már lezajlott-e de mi értesítést azt nem kaptunk-ez biztos!
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 17:24

A kérdező az örökös menyasszonya...

drbjozsef # 2019.02.21. 17:09

Ezt közjegyzője válogatja, szerintem szóbaállnak, legfeljebb a konkrét ügyről nem mondanak neki semmit, de hogy általában mi a tennedője ilyenkor, azt talán elmondják neki, ha kellően udvariasan kéri.
Nekem csak jó tapasztalatom volt a közjegyzővel (igaz, szerintem az adott ügy elhúzódásában sárosak voltak ők is, ezért elég jó fej volt)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 15:30

Vele nem fognak szóba állni.

drbjozsef # 2019.02.21. 13:21

Csetepaté,

Ha nincs konkrét kitagadás, akkor igen, törvényes örökösnek számít a párod.

Jogerőre futott már a hagyatéki végzés?

Ha igen, feltehetőleg csak bíróságon tudod megtámadni.

Ha nem, akkor megnézed a MOKK.hu oldalon, melyik közjegyző az illetékes (ehhez az elhunyt utolsó lakóhelyét és a halál dátumát kell megadni). Felhívod telefonon, és megbeszéled vele mi a teendő.

Csetepaté # 2019.02.21. 12:23

Üdvözlöm,

A segítségét szeretném kérni!
Vőlegényem édesapja meghalt!A kapcsolatot ugyan 10 éve nem tartották de úgy gondolom ez lényegtelen az öröklés folyamatára nézve!
Hagyatéki tárgyalásra őt nem hívták be,gondolom az özvegy elfelejtette megemlíteni,hogy a férjének az előző házasságából is született gyereke!
Kérdésem az lenne,hogy hogyan ,mi módon és kihez tudunk fordulni ezzel a problémával?
Köszönöm

Heki65 # 2019.02.07. 13:33

Kedves József, nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2019.02.07. 12:58

Öröklésre nincs. Nem törvényes örökös, ha te közelebbi rokon vagy.
Attól még igénye lehet bíróságon. De az valamilyen költség térítése legfeljebb, magára a hagyatékra nem lesz joga.

Feltéve, hogy nem húz elő egy végrendeletet vagy egy öröklési szerződést. De azt megtehette volna az alap hagyatéki eljárásban is.

Heki65 # 2019.02.07. 12:09

Kedves József, még egy kérdés: ha netán bíróságra viszi a dolgot, akkor ott sincs esélye az öröklésre?
Köszönöm hogy válaszaival a segítségemre van ;)

drbjozsef # 2019.02.07. 12:00

Örökölni nem fog. Az biztos.
Ha valami olyan költsége volt az elhunyttal kapcsolatban, amit bizonyítani tud, és jár neki, akkor hagyatéki teherként érvényesítheti. Illetve tehette volna eddig is.

Heki65 # 2019.02.07. 10:52

Nem a rokonságra hivatkozik, hanem arra, hogy 6 éven át ő törődött vele.
Ez mindössze annyit jelent, hogy egyszer 1 évben meglátogatta a szociális otthonban illetve évente pár alkalommal csomagot küldött neki.
Mellesleg teszem hozzá, hogy egy gyámhatósági könyves betét az örökség, melyet legalább 20 évvel ezelőtt nyitottak meg.