Örökölt ingatlan eladása


nonolet # 2017.06.15. 07:15

Most a mai áron kell megvenni-kifizetni, természetesen.
Illetve amennyiért megegyeztek egymással...

Persze az eddig felmerült költségek is elszámolhatók egymás között, egyúttal.

-

Ha nem jön létre közös megegyezés az árról,
akkor a "közös tulajdon megszüntetése"
perrel is lehetséges és a bíróság dönt.

nina1006 # 2017.06.15. 07:09

Férjem és két testvére... Az előbb sajnos kimaradt az "és".

nina1006 # 2017.06.15. 07:08

Tisztelt Fórumozók!

Férjem két testvérével megörökölte 2014. februárban szüleik lakását.
A bátyja - bár külföldön él, kb. 20-25 éve - még a mai napig oda van bejelentkezve.
Az eltelt 3 év alatt a két testvér közül hol az egyik, hol a másik jelentette be, hogy igényt tart az ingatlanra (be akar majd költözni és a másik két testvért kifizetni), ezért nem lehet eladni. Azonban valami mindig közbe jött, és egyiknél sem került sor erre. Viszont a lakásnak van rezsije, bár amit lehetett, minden közüzemet kikapcsoltatott a férjem húga (hogy kevesebbe kerüljön a fenntartás). Az anyjuk halálakor megegyeztek, hogy fejenként mennyibe kerül a havi rezsi. A bátyjuk külföldről ritkán küld pénzt, a húg befizetéseit nem láttuk. Csak azt tudjuk, mi mennyit adtunk havi szinten a húgnak. Csak az a baj, hogy kézben fizettük, hiába kértem a férjemet, hogy kérjen bankszámlaszámot, hogy igazolhassuk a fizetéseinket. Most úgy alakult az életünk, hogy mi megvennénk a lakást. A kérdésem az, hogy mennyivel kell a két testvért kifizetni? Mi a lakás értéke? Amikor 2004-ben az apjuk meghalt, akkor lett felértékeltetve az ingatlan. Annak a 2004-es értéknek kell az 1/3-1/3-át fizetnünk, vagy most kell felértékeltetnünk, és a mai áron kell kifizetnünk a testvéreket?

ObudaFan # 2017.06.08. 14:01

Bárddig húzódhat, hiszen nem tudjuk, mi lesz a hagyatéki eljárásban. HA jön egy hagyatéki per, akkor beláthatatlan ideig.

Dorina0215 # 2017.06.08. 10:03

A végrehajtó nem kérte az árverési vevő tulajdonjoga bejegyzését, mert amikor a tulajdonosnak akarták megküldeni az árverési jegyzőkönyvet, akkor a levél "elhunyt" jelzéssel ment vissza a végrehajtóhoz, így el kellett indítani a hagyatékit.

Dorina0215 # 2017.06.08. 10:01

Olyan szinten érint minket, hogy ameddig nem történik meg a jogutódlás, addig nem kerül az ingatlan a nevünkre.
A végrehajtó azt mondta, hogy a bíróság fogja a jogutódot megállapítani, és a végén a miénk lesz az ingatlan mert a bíróságnak is látnia kell, hogy ez egy lezárt árverés.
Csak az a nem mindegy, hogy ez most még meddig fog húzódni? Mi történik akkor, ha az örökösök nem jelennek meg a közjegyzőnél, vagy a bíróságon?
Mert nem szeretném, hogy évekig húzódjon a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.08. 06:15

A végrehajtó nem kérte az árverési vevő tulajdonjoga bejegyzését? (Egyébként nem sok közötök van hozzá, hogy az adósnak ki lesz az örököse. Úgy értem, nem érint benneteket.)

Dorina0215 # 2017.06.08. 05:50

Tisztelt Fórumozók!

Lehet, hogy a kérdésem nem pont ide illik, de nem igazán tudom besorolni egyetlen témakörhöz sem.
Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy árverés során vásároltunk egy ingatlant, ezt február 28-án zárták le, a jegyzőkönyvet aláírtuk, a vételárat kifizettük. Azonban a tulajdonos számára nem tudták átadni a jegyzőkönyvet, mert ő elhunyt, külföldön. Magyar nyelvű halotti anyakönyvi kivonat még mindig nincs. A hagyatékot megkezdték, 2 gyermeke van az elhunytnak. Az élettársa a közjegyzőnél lemondott a 2 gyermek örökségéről a gyermekek nevében. A következő örökösök az édesapa, és két testvér. Azt szeretném kérdezni, hogy mi történik akkor, ha ők nem mondanak le az örökségről? Illetve mi történik akkor hogyha a hagyatéki tárgyaláson egyik személy sem jelenik meg?

Remélem, hogy érthető, hogy mit kérdezek.
Válaszukat előre is köszönöm!

márti.vp # 2017.05.26. 16:23

Nonolet!!

Köszönöm szépen, ez valóban így van!
Üdvözlettel: Márti

nonolet # 2017.05.26. 09:38

Vagy a tesó még többet szeretne kihúzni belőle...

Annyival többet, ami már méltánytalan, szerintem.
Akkor már képbe jön a per is inkább.

nonolet # 2017.05.26. 09:34

Apai rész után fele-fele az örökrész, viszont Édesanyám írt végrendeletet, amiben engem jelölt meg örökösnek.A nővéremnek jár a köteles rész.

Azaz az anyai 50%-nak az 1/6-a ?

Így végül

1.
A nővérnek van

  • az 1/2 rész 1/2 része apai ágon >> 25,00%

ÉS

  • az 1/2 rész 1/6-a anyai ágon >> 8,33 %

Összesen: 33,33 %

2.
Neki pedig van

  • az 1/2 rész 1/2 része apai ágon >> 25,00%

ÉS

  • az 1/2 rész 5/6-a anyai ágon >> 41,67 %

Összesen: 66,67 %

Jól számoltam?

  • * -

Ez esetben az osztozkodás jócskán változik.

A 30 millióból a tesónak jutna 10 millió és neki 20 millió

A 25 millióból HA a tesónak adja a 10 milliót továbbra is. Akkor neki marad 15 millió...

Ez lenne a felkínált a 40/60 elosztás ?

  • * -

Ha erre nem hajlandó a tesó, akkor
személyes gond van köztük, alighanem.

ObudaFan # 2017.05.26. 04:40

A kötelesrész annak az 1/3-a, amit örökölne a nővéred, ha nem lenne végrendelet. Ha ketten vagytok testvérek, akkor ez azt jelenti, hogy édesanyád hagyatékának az 1/6-a.

ObudaFan # 2017.05.26. 04:38

Ha nem hajlandóak eladni, indíthatsz pert a közös tulajdon megszüntetése iránt, de 1-2 évig az is eltart.

nonolet # 2017.05.25. 19:01

A tulajdoni ARÁNY (a kötelessel együtt) kiszámolható!!!

A közjegyző vagy egy jogász megmondja a papírok ismertében.
Ha még nincs hagyatéki döntés akkor is...

HA már van hagyatéki döntés, akkor meg tudnod kell már!

nonolet # 2017.05.25. 18:56

"30 m-ért adná el.
25 millióért meg is vennék"

Azaz az 5 millió feléről van szó, ami 2,5 millió.

HA 30-ért vinnék akkor 15 járna a tesónak.

Ha 25-ért valóban elviszik,
akkor
szerintem érdemes felkínálni, hogy

OKÉ! vigyék a 15 milliójukat
és
te beéred a maradék 10 millióval

Rosszabbul ezzel sem igazán jársz,
mintha évekig vársz még a pénzedre!
vagy perre-ügyvédre költöd.

Megjegyzés: a számokat igazítsd a valóságos tulajdoni arányokhoz! az elv a lényeg.

  • * -

De azért előbb puhatolózz, hogy mennyi felárral érnék be a részedről, ha MOST 25-ért eladnátok a BIZTOS vevőnek!

Még előtte pedig a szomszéddal is tárgyalj EGYEDÜL te, hogy mennyit adna maximum érte, ha 30 alá tudnád alkudni neki a tesónál és így gyorsan megvehetné...

Szóval taktikázz és számolj!

Az idő pénz :-)

Pláne, ha most kéne a pénz...
Akkor egy kisebb "veszteség" is
simán belefér a lehetségeshez képest,
szerintem.

Főleg, hogy örökség azaz kb. "talált pénz", amiről szó van és ki tudja, mikor menyiért menne el
a ház egyébként a jövőben majd.

A biztos az biztos vevő!!!
Fogd meg pénzt, amit ki bírsz hozni belőle.
Akkor is ha buksz a tesó javára.
Szerintem... én biztosan ezt tenném.

Mert biztos, az ami már biztos :-)

márti.vp # 2017.05.25. 18:00

Köszönöm szépen a segítséget.
Már többször próbáltam árat egyeztetni. A ház értékét 20 millió Ft-ban állapították meg.Én 25-26 millióért szeretném eladni.Nővéremék ill. sógorom! 30 m-ért adná el.25 millióért meg is vennék a hátsó szomszédék.Nincs más vagyontárgy.Viszont én már felajánlottam legyen 60-40%, nem a köteles rész.Ebbe sem mentek bele!/Nem tudom, hogy 25 m Ft-nál mennyi járna nekem a köteles résszel ill.a 60-40%?/ Sajnos még azt is mondták, akár 3-5 évet is tudnak várni az eladással.Amitől én félek, hogy a ház veszít az értékéből.60 éves a ház.

ObudaFan # 2017.05.25. 16:09

Ha csak az árban nem tudtok megegyezni, akkor a per elkerülése érdekében közösen megbízhatók egy ingatlanforgalmi szakertot, vagy egy kozjegyzotol barmelyikotok kérheti a kirendelését. Az sem olcsó, de a per meg drágább.

drbjozsef # 2017.05.25. 06:22

(Azt azért hozzátenném, hogy ha jól tudom, a köteles rész a teljes hagyaték alapján jár, és ha egyéb vagyontárgyból (autó, ingóságok, pénz, értékpapír, etc) már kielégítésre kerül a kötelesrész iránti igénye, akkor lehet, hogy a házból már nem kell kapjon részt)

drbjozsef # 2017.05.25. 06:06

márti,

Nincsen jogszabály. Mindketten örököltök bizonyos (a leírásod alapján nem 50-50%, hanem a végrendelet miatt neked több) tulajdoni hányadot. Osztatlan közös tulajdonosai lesztek (vagy már vagytok) a háznak.

A nagyobb tulajdonrésszel rendelkezőnek nincs semmiféle többletjoga. Elvileg közösen birtokolhatjátok, közösen használhatjátok vagy hasznosíthatjátok, vagy szerződéssel ezt megváltoztathatjátok egymás között.

Köteles résznek nincs jelentősége, nem tudom, lezajlott-e már a hagyatéki eljárás. Vagy pénzben ki kell fizetned, vagy tulajdoni hányadot is kaphat (tehát nem 75%-25% lesz végül, hanem mondjuk 66-34% lesz a tulajdoni hanyad kozottetek)

Egyébként a hagyatéki végzésben kell szerepelnie az ingatlan értékének. Ezt az értékbizonyítványt az önkormányzat állítja ki, gyakran nem sok köze van a valós piaci értékhez, de kiindulási alapnak jó lehet.

A saját tulajdoni hányadát bármelyik tulajdonos tetszőlegesen eladhatja, nem kell a másik tulajdonos beleegyezése ehhez, csak elővásárlási joga van, tehát ugyanazon feltételekkel megveheti egy esetleges külső vevő helyett (fontos, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, amit az eladó kialkudott).

A probléma az, hogy egy tulajdoni hányad nem sokat ér annak, aki az egész házat akarja, tehát csak erősen piaci ár alatt lehet eladni.
Arra jó lehet, hogy nyomást gyakorolj vele a nővéredre, hogy ha nem tudtok megegyezni, akkor eladod áron alul valakinek, esetleg olyannak, aki utána talán nem feltétlenül csak jogszerű eszközökkel próbál majd nyomást gyakorolni majd rá, hogy megszerezze az egész házat, ha érted mire célzok. ÉS akkor neki kell vesződnie egy beköltöző családdal...

Egyszóval a legjobb a megegyezés. A másik lehetséges út az, hogy pert indítasz közös tulajdon megszüntetése iránt. Ez költésges és hosszadalmas, ha vannak felesleges százezreitek, akkor kidobálhatjátok egy perre, de azzal sokkal jobban nem fogtok járni. Ha egyikőtök sem tudja megvenni a másik részét, akkor a bíróság a kényszerértékesítést is elrendelheti.
Vagy ugye van még a fenti lehetőség, ha elkótyavetyéled a részedet, cserébe szívhat az új tulajdonossal a nővéred, ha nem volt hajlandó megegyezni.

Próbálj meg határozott lenni, de hidd el, hogy a megegyezésnél minden más megoldás sok időt és sok pénzt fog felemészteni, tőled is, a nővéredtől is. Ezt próbáld meg megértetni vele. Egészen biztos, hogy minden ki rosszabbul fog járni.

márti.vp # 2017.05.24. 22:07

Elnézést, kétszer küldte el a gép a kérdést.

márti.vp # 2017.05.24. 22:05

Tisztelt Szakértők!
Szeretném a segítségüket kérni.
Nővéremmel megörököltük a szülői házat, amit szeretnénk eladni.Viszont az eladási árban nem tudunk megegyezni, amibe a sógorom beleszól.Van-e ilyen esetben valamilyen jogszabály?
Apai rész után fele-fele az örökrész, viszont Édesanyám írt végrendeletet, amiben engem jelölt meg örökösnek.A nővéremnek jár a köteles rész.
Van-e ennek ilyen esetben jelentősége?
Válaszukat előre is köszönöm!

márti.vp # 2017.05.24. 22:05

Tisztelt Szakértők!
Szeretném a segítségüket kérni.
Nővéremmel megörököltük a szülői házat, amit szeretnénk eladni.Viszont az eladási árban nem tudunk megegyezni, amibe a sógorom beleszól.Van-e ilyen esetben valamilyen jogszabály?
Apai rész után fele-fele az örökrész, viszont Édesanyám írt végrendeletet, amiben engem jelölt meg örökösnek.A nővéremnek jár a köteles rész.
Van-e ennek ilyen esetben jelentősége?
Válaszukat előre is köszönöm!

Csaza # 2017.05.24. 14:04

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2017.05.24. 09:37

Érdekes. Kellene szerepelnie, ha örököltetek ingatlan(rész)t.
Lehet, hogy édesapád a tulajdoni lapon nem volt tulajdonos?

Most, hogy jobban megnézem, mit írtál, ha a mostani közjegyző írta, hogy 2/4 a részed, akkor ez lehet a helyzet.
Most örököltél 2/4-ed részt? Nézd meg a teljes tulajdoni lapot, azon rajta vannak a tulajdonos változások is.

Ha mindketten csak most, 2015-ben örököltétek a fele-fele lakást, akkor a 4.125M és a 3.5M különbözete után kell 15% adót fizetni, fejenként. Esetleg az ügyvédi költségek levonhatók a különbözetből még, ha van számla. Más kedvezmény nincs.

Csaza # 2017.05.24. 08:21

Köszönöm a segítséget!
Csak a hagyatéki eljárás költsége szerepel a 2012-es hagyatéki végzésen, ami 36.000 Ft.
2016-os végzésen szerepel csak a lakás értéke, amit írtam. A hagyatéki költség itt 42.512 Ft.