közmű tartozás "öröklése"


Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.04. 07:08

Amiről én beszélek, az nem kezesség. (Bár a szerződés szövegének pontos ismerete nélkül annak tűnhet.)

wlaci # 2014.05.04. 05:21

de a kezességet nem kell egyébiránt pont a kezesnek is írásban vállalnia? édesanyám biztosan nem írt alá semmilyen dokumentumot, ami akár távolról köthető lenne a szolgáltatói szerződéshez, és ugye nem ő volt a szerződő fél, hanem az elhunyt.

ObudaFan # 2014.04.30. 19:25

A kezességet írásban lehet vállalni, ahhoz szerintem nem elég egy ászf-re utalás.

wlaci # 2014.04.30. 18:26

oké köszi, de az önmagában elég lesz?
nem értek hozzá, de sztem az fog hivatkozni az ÁSZF klauzuláira. azt nem kellene "mellé raknom"?

ObudaFan # 2014.04.30. 18:04

A szerződést kellene beszerezni.

wlaci # 2014.04.30. 17:53

oké, akkor most mi lenne logikusan a következő lépés?
be kellene szereznem az öccs halálakor érvényes ÁSZF-jét a GDFSUEZ-nek, és abból kideríteni, hogy a gázszolgáltatásukra alkalmaztak-e mögöttes felelősséget?

pazs # 2014.04.23. 11:23

Oké, tehát ez a testvér tartozása. Akkor édesanyád csak akkor felel, ha van a tulajdonosnak mögöttes felelőssége (függetlenül attól, ki a használó). Úgy tudom, ez csak a távfűtésnél van így, a többi közműnél nem. Meg kell nekik írni, hogy nem örökös, úgyhogy nem fizet.
Az ilyen mögöttes felelősségű közműveknél meg sajnos fizetnie kell, de a felét behajthatja a magyar államon (végül a felét kell állnia, de a szolgáltatóval szemben a két tulajdonostárs egyetemlegesen felel - azon hajtják be, akin tudják, utána elszámol a két tulajdonos egymással).

Ha végrehajtható lesz a követelés, akkor bankszámla inkasszó, jövedelemből vagy nyugdíjból letiltás és még később ingó- vagy ingatlanárverés várható.

wlaci # 2014.04.23. 11:15

igen, én is visszautasítottam az örökséget.
a szerződés a közművel a testvér nevén futott, a fogyasztási hely viszont 50-50%-os tulajdoni megosztottságú volt akkor és most is.

köszi!

Laci

pazs # 2014.04.23. 11:03

Te már éltél a testvér halálát megelőzően? Te is visszautasítottad az örökséget? Mert lehet, hogy te vagy a tulajdonos, nem a magyar állam, bár elég biztosnak tűnsz a dolgodban.

Ki volt a szerződő fél a közműszolgáltatókkal? A testvér? (Nem az a kérdés, hogy ki volt a tényleges használó vagy hogy kinek kellett volna fizetnie, hanem hogy ki kötötte a szerződést.) Ettől függ a válasz a kérdésedre.

wlaci # 2014.04.23. 10:49

Tisztelt Szakértők!

Alábbi tényálláshoz szeretnék segítséget.

Édesanyám és testvére egy ingatlant 50-50%-ban birtokoltak a testvér halálát megelőzően.
Az ingatlanra a testvér vette igénybe a közmű szolgáltatásokat, melyekből halála előtt sikerült közel 300.000Ft-os tartozást felhalmoznia.
Az örökösödési eljárás lefolytatásakor édesanyám egyedüli lehetséges örökösként visszautasította az ingatlan másik 50%-át, így gondolom ez az 50% a Magyar Vagyonkezelő Zrt-re szállt. Tehát jelen pillanatban az MVK és édesanyám 50-50%-ban tulajdonosok.
Nemrégiben jelentkezett a Díjbeszedő Faktoring, hogy akkor édesanyám legyen kedves az EGÉSZ tartozást kifizetni. És itt jönnek a kérdéseim.

  1. Jól feltételezem-e, hogy édesanyám a fogyasztási hely tulajdoni hányadáig terheli csupán vagyoni felelősség, tehát a Díjbeszedő max. 50%-ot követelhetne jogosan.
  2. Mivel elég rosszak az anyagi lehetőségeink, nem fizetés esetén várhatóan milyen eszközökkel próbál majd élni a Díjbeszedő? Próbálhat-e jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanra (ami alapvetően a legszerencsésebb volna, mivel az ingatlan értéke több, mint a felhalmozott tartozás, és édesanyám igazából amúgy is szeretne megszabadulni az ingatlantól, csak az MVK nem mozdul 4 éve, pedig egyszer már elfogadták az ingatlan 50%-nak a visszteher nélküli felajánlását. ha kell, vigyék)? A vagyoni felelősség tovább terjed-e egyáltalán, mint a fogyasztási hely értéke.

Köszönettel!

Laci