Örökösödés


syncopa # 2015.05.29. 12:04

Tisztelt ObudaFan!

Értem, köszönöm válaszát ismét.
Csupán arra akartam kitérni, hogy a közjegyző milyen forrásból tudja kikutatni a kilétemet, címemet, családi felállást köztem és az elhunyt viszonylatában. Mert ha az adott napon nem ott vagyok, ahol kezembe került a napilap, amelyből értesültem, akkor talán soha nem tudom meg, hogy a vér szerinti apám elhunyt, miután ezen a családi vonalon senkivel nem volt kapcsolatom soha. Bár ugyanabban a városban éltünk, és mint kiderült egymástól kb. 1km-re

ObudaFan # 2015.05.29. 11:39

Ha az anyakönyvi iratok nem megfelelők, vagy nem lelhetőek fel -ami ritka, de nem példátlan - akkor apasági perre lehet szükség. De önmagában abból, hogy a kivonaton csak ezek az adatok szerepelnek, még nem kell arra következtetni, hogy itt is ez a helyzet.

syncopa # 2015.05.28. 22:20

A bizonyíthatóságot illetően sem világos a kép. Ugyanis előkerestem az 58 évvel ezelőtt kiadott születési anyagkönyvi kivonatot, és csak a két szülő neve szerepel, de más azonosítási adat már nem. Gondolok itt a két szülő anyja neve, születési hely, idő stb.

ObudaFan # 2015.05.28. 17:16

Az elhalálozáskori lakóhely szerinti helyi önkormányzaton megmondják.

newvalley # 2015.05.28. 14:07

Kedves Immaculata,

köszönöm a választ.

syncopa # 2015.05.27. 21:39

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.

Azért nem egészen értem, hogy nekem kell nyilatkoznom. Merő véletlenül került a kezembe az a napilap, ugyanis nekem nem jár már régen, egy orvosi rendelőben várakoztam jogsi megújítás miatt, és valaki ott hagyta.
Ha én nem értesülök erről, akkor engem nem kutat fel a közjegyző? A google-ban 28 közjegyzőt találtam a városban, honnan tudható hogy melyik foglalkozik ezzel a hagyatéki üggyel?
Elnézést, de tényleg vakon vagyok a témában.

ObudaFan # 2015.05.27. 20:20

syncopa

A kötelesrész minden valószínűség szerint jár. Megkeres a közjegyző, ha megtalál, de célszerű neked felhívni a figyelmet arra, hogy az örökhagyó gyermeke vagy.

syncopa # 2015.05.27. 14:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi témában kérném a véleményüket:

Vér szerinti apám születésem után néhány hónappal elhagyott bennünket. Gyerektartást soha nem fizetett, 58 évig soha nem keresett, soha egy szem cukrot sem kaptam tőle. Második házasságából is van két gyereke, akikkel végig egy családot alkottak.

Két hónapja egy helyi napilap gyászrovatából értesültem arról, hogy elhunyt.

Mi ilyenkor a helyzet?
Jár alapból a köteles rész?
Közjegyző automatikusan megkeres, kiértesít hagyatéki ügyben, vagy hogy van ez ilyenkor?

Minden választ köszönök előre is.

Immaculata # 2015.05.27. 14:02

Kötelesrészre szoríthat az özvegyi haszonélvezeti jog terén is.

newvalley # 2015.05.27. 13:41

Tisztelt fórumozók! Tisztelt szakértők!

Egy problémáról szeretném a véleményüket kérni.
12 éve együtt élő élettársak házasságot készülnek kötni.
Egyikük végrendeletileg 100%-osan kizárni kívánja az egyébként a Ptk. 7:61 paragrafusában leírt helyzetben levő leendő házastársát az örökségből.
Teljes ingatlan vagyonát oldalági rokonaira (testvér és annak három gyermeke) kívánja hagyni.
Kölönösnek tűnik. De jogszerű ez így?
Az özvegyi haszonélvezeti jog a közösen lakott teljes lakásra ugye nem tagadható meg?
Előre is köszönöm.

Két Lotti # 2002.05.27. 12:05

Ha jól értem az első lakás színtiszta különvagyon, az ennek értékén vett kis ház is ennek számít.  Tehát a felére a feleség nem tarthat igényt, hacsak nem tudja bizonyítani, hogy a házassági életközösség alatt ő olyan mértékben járult hozzá ezen különvagyon értékéhez (munka, ráépítés, bővítés), hogy közöttük közös tulajdon keletkezett volna.

Ha azonban nem ez a helyzet, akkor az após után kizárólag a gyerekek örökölnek, az már más kérdés, hogy erre a házra is fenn fog állni a feleség holtig tartó haszonélvezete.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

HoBea # 2002.05.27. 09:14

Apósom meghalt 1 hónapja, 2 gyereke(az egyik a férjem) maradt utána és a második felesége. Az lenne a kérdésem:
Apósom kb.5-8 éve az édesapjától magkapta (örökségét) az egy szobás Budapesti lakását (csak az apósom nevére lett írva), ami olyan 3 éve eladott és vidéken vett egy kertes kis családi házat, szintén csak a saját nevére. A második feleségétől nincs gyerekük, de 17 éve vannak együtt. A feleségét így is megilleti a ház fele?