hagyaték lezárása után előkerült "adóslevelek"


funklub # 2014.09.03. 13:30

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.09.02. 16:44

Ha még nem telt el egy év az örökhagyó halála óta, akkor vissza lehet utasítani. De egyébként visszautasítás hiányában is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért az örökös.

funklub # 2014.09.02. 11:30

Tisztelt Szakértők!

Nagybátyám márciusban elhunyt. Van egy fia aki külföldön él. Vagyon nem maradt utánna ezért nagyanyám,akivel egy háztartásban lakott, nem kérte a hagyatéki tárgyalást. Augusztus végén megjelent valaki egy behajtócégtől, hogy az egyik bank irányába fennálló közel 1 millió forintos hitelét több mint 3 hónapja nem fizeti. Ha jól tudakozódtam akkor az örökös lemondhat a kellemetlen "örökségéről" hagyatéki eljárás keretében. Lehet e ilyen esetben mégiscsak kérni a hagyatéki eljárást? Ha lemond az örökségéről akkor nagyanyám halála után, mivel a fia halott, az unokatestvérem örökölné a részét, akkor arról is lemond? Remélem nem fogalmaztam túl érthetetlenül! Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Sz-né Bencze Ildikó

Dr.Attika # 2014.08.27. 17:12

Szívesen. Nem múlt el nyomtalanul a felvetése, mert a mai napon 3 megkeresést kaptam hasonló ügyben az Ön bejegyzésére hivatkozva.
Erre a jogi helyzetre egy mondás vonatkozik:
AKI MER AZ NYER.

bzbarna # 2014.08.26. 13:39

köszönöm, de a helyzet az, hogy biztosan tudjuk, saját, jogosan szerzett pénze volt - pár kölcsönkérőt ismerünk is, volt, akit be is fogadott a házába kedvességből, nekik is adott kölcsön, persze az sem lett meg - gondolom ha tudja annak idején, hogy a párocska a temetés után nem akar majd kiköltözni a házból és fél évet szenvedünk velük, mire rezsitartozást maguk mögött hagyva, elhagyták a házat, biztos nem teszi :) Jellemezően olyan embereknek adott kölcsön, akik nagyon hamar belebuktak grandiózus vállalkozásaikba, de kihasználták őt biztosításkötők, rokonok, ismerősök stb. Mire észbekapott, vagyonának legalább kétharmadát bukta; megvallom őszintén, nem is a pénz miatt tettem fel a kérdést ezen a fórumon, (ismerve a kölcsönkérők egy részét, a legtöbb rokkantnyugdíjakból és minimálbérből él ma is); nem is ezen a pénzen múlik boldogulásunk; inkább az bosszant nagyon, hogy emberek így visszaéltek egy naiv, minimális pénzügyi tapasztalattal sem rendelkező segítőkész asszony kedvességével. De hát ez van, max annyit tehetünk, hogy a mi gyerekeinket jobban felkészítjük a való életre.
Ettől függetlenül nem adom fel, megpróbálom meggyőzni a feleségemet, hogy ha lehet, ne hagyjuk szó nélkül, ami történt.


Zoli

Dr.Attika # 2014.08.26. 11:36

Tisztelt "bzbarna"!
Nem szeretném Önt kiábrándítani anyósát illetően, de nem biztos, hogy saját pénzét kölcsönözte ki és nem biztos, hogy emberbaráti szeretetből. Létezett a 90-es évektől egy az átlag ember részére nem igénybe vehető kölcsönadási rendszer. Ennek lényege, hogy a kereskedelmi bankok ügyintézői bizonyos pénzügyi manőverekkel kp-t tudtak kivenni a bankból. A pénzt pedig ismert politikusoknak, művészeknek, egyebekben "köznyilvános" embereknek kölcsönözték ki. Ezen kölcsönök biztosítéka a kölcsönbevevő hírneve volt.
A kölcsönbeadó egy az ismert ember által ismert pénztáros, könyvelő, főkönyvelő volt. A befolyt kamatokon (nagyon sok százalék volt). A banki alkalmazott és a hitelközvetítő osztozott. Elképzelhető az is, hogy ezek a kölcsönadási papírok ilyen ügyleteket takarnak.
A banki tisztviselő a bankja felé "elsikálta" ezeket a pénzeket, tehát, ha ezen elismervények alapján pénzt tudnak kifizettetni az adósokkal, akkor jól jártak.

bzbarna # 2014.08.26. 11:23

Köszönöm, akkor félreértettem! Én is azon a véleményen vagyok, ezt nem kellett volna annyiba hagyni már az anyósomnak sem, megpróbálom megbeszélni a feleségemmel, legalább tegyünk egy próbát.


Zoli

Dr.Attika # 2014.08.26. 11:06

Minden polgári per kockázatot rejt magában.

Dr.Attika # 2014.08.26. 10:33

Nem jól értelmezi. A határozatlan idejű kölcsönöknél nem következett be az elévülés.Ha 200 ezer forint munkadíjat "megkockáztat", akkor átnézem az iratokat. Lent látja az elérhetőségemet.

bzbarna # 2014.08.26. 07:00

de de, nagyon is érdekel :) nagyon szépen köszönöm mindhármuknak! Dr.Attika válasza alapján már kikéstünk a dologból, ezek 10 évnél is régebbi kölcsönök voltak, van, amelyikre írtak visszafizetési határidőt (2005), van amelyikre nem, de mivel anyósom három éve hunyt el, úgy értelmezem a válaszukat, hogy az esetleges követelésünk amúgy is elévült, a határozatlan idejű kölcsönöknél is. Sajnálom a dolgot, óvatos becslés szerint is anyósom 20-30 milliót kiszórt ilyen módon az ablakon, soha nem nyereségvágyból, mindig segíteni akart, más kérdés, hogy ezek közül az emberek közül nem nagyon jött el senki a temetésére.
Köszönöm szépen még egyszer, hogy vették a fáradságot ás válaszoltak!


Zoli

Dr.Attika # 2014.08.26. 06:29

Legyen. Egyébként is mindegy, mert úgy néz ki, hogy a kérdezőt nem igen érdekli a válasz.

ObudaFan # 2014.08.26. 05:48

Csak az anyuka vonatkozásában, akinek a nyilatkozata nem sok mindent bizonyít.

Dr.Attika # 2014.08.26. 05:18

Olvasd el a második mondatot. Egyébként annak számít.

ObudaFan # 2014.08.25. 19:58

De te nem azt írtad, én meg arra válaszoltam. Egyébként ha az adós aláírta, de egyébként végig anyuka írta a szöveget, az úgy az adós nyilatkozatát nem teljes bizonyító erejű magánokiratként tartalmazza.

Dr.Attika # 2014.08.25. 14:10

Azt írja a kérdező, hogy az adósok is aláírták.

ObudaFan # 2014.08.25. 14:03

Ha az édesanyja saját kezűleg írta és aláírta, akkor teljes bizonyító erejű magánokirat.

Ha csak anyuka, mint jogosult írta alá, a kötelezett meg nem, akkor az mondjuk semmit nem igazol.

Dr.Attika # 2014.08.25. 13:13

Ha az édesanyja saját kezűleg írta és aláírta, akkor teljes bizonyító erejű magánokirat. A leírás alapján minden kellék benne van, ami alapján a kölcsönt felvevőket perelni lehet. Érdemes a követelést érvényesíteni, ha még nem telt le az elévülési (5 éves ) határidő. Az a követelés, amelyik még nem évült el anyósa halálkor, az még két évig érvényesíthető az örökös által.
Ha nincs visszafizetési határidő, az sem gond, mert határozatlan idejű a szerződés, így 15 napra felmondható és esedékessé válik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.25. 13:12

Az örökös a követeléseket is megörökölte, de valószínűleg elévültek már azok a követelések.

bzbarna # 2014.08.25. 12:30

Tisztelt Szakértők,
Feleségem édesanyja három éve meghalt. Egyedüli örökösként a hagyatéki procedúra viszonylag gyorsan lezárult. Feleségem eladta édesanyja lakását, pár régi dobozt elhoztunk, de nem nagyon néztük át, csupa régi emlékek, fotók voltak benne. Nemrég kezdtük rendszerezni a dobozokat, és találtunk pár kézzel írott papírt, amin az édesanya különböző összegeket (meglepően sokat, több millióról van szó) adott kölcsön különböző embereknek. Ezek a papírok nagyon kezdetlegesek, az összeg szerepel rajta, a kölcsönkérő neve, címe, adatai és aláírása, de pl. tanuk nincsenek feltüntetve, nincs rajta semmi hivatalos ellenjegyzés, stb. Illetve a kölcsönkérő által vállalt visszafizetési idő (pl. 2005) is szerepel. Nem fűzök hozzá sok reményt, de mivel ennyi pénzről van szó, szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni, lehet-e bármi követelése feleségemnek a kölcsönkérők felé ennyi év (és egy lezárt hagyatéki procedúra) után? Az idő faktor mellett, van ezeknek a laikus kézzel írott "adósleveleknek" bármi bizonyító ereje? Ha semmi jogunk nincs ezekre a tartozásokra, akkor nem is érdemes felkeresni az adósokat, ellenőriztetni a papírok valódiságát, stb.
Köszönettel


Zoli