Probléma gyerek külföldre vitelével


mancsa # 2014.09.28. 13:12

Köszönöm szépen, Ügyvéd Úr, mindenben sokat segített.

ObudaFan # 2014.09.28. 11:08

Ott már a nagykorú gyermek tartásának a szabályait kell alkalmazni.

mancsa # 2014.09.27. 15:25

Köszönöm szépen. És 20. évét már betöltött középiskolásnál?
Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy jövőre visszairatkozik.

ObudaFan # 2014.09.27. 07:51

mancsa

Ha a 20 év alatti gyerek még középiskolás, akkor rá a gyermektartásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

mancsa # 2014.09.27. 06:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Meg szeretném még kérdezni, hogy úgy tudom, a gyermektartás a gyermek középiskolai tanulmánya végéig jár, utána lehet kérvényezni a Bíróságnál, hogy rokontartássá nyilvánítsák át esetleges főiskolai továbbtanulás esetén, és lehet kérni a csökkentését. Ha a gyerek kimarad egy évre a gimnáziumból, amint már nem tanköteles, ezért egy évvel később végzi el, (ha egyáltalán elvégzi), akkor is csak a gimnázium végén lehet kérni?
Ugyanis elég furcsának érzem, ha nem, hogy az anya és a gyerek döntését az apának ily módon meg kell fizetnie, holott az ő akarata ellenére és megkérdezése nélkül maradt ki az iskolából. Úgy érzem, e döntés anyagi következményeit az anyának kellene viselnie amiatt, hogy a gyerek egy évvel később érettségizik, mint kellene (20 éves korában fog jó esetben).

mancsa # 2014.09.19. 12:38

Tisztelt Ugyved Ur!

Nagyon koszonom a segitseget, tanacsot.

Kedves Zsuzsanna!

Halasan koszonom a biztato szavait, mert en magam is titokban ebben remenykedem!

Zsuzsanna69 # 2014.09.18. 18:08

Kedves Mancsa!
Nem jogi oldalról reagálok a levelére.
Lányom a válás után éveken át az apjához szeretett volna költözni. Apuka kiköltözött Angliába, és a lányom miután elvégezte a nyolc általánost, elengedtem, folytassa tovább ott a tanulmányait.
Öröme nem sokáig tartott, mert a kinti (angliai) iskola nem hozta meg a várt reményt. Az angol fiatalok teljesen másképp gondolkodnak, nem fogadják el a külföldieket, nem úgy szórakoznak mint a magyar fiatalok, és olyan hihetetlenül gyenge az oktatás (bár meglehetősen gyakorlatias), hogy a lányom be sem fejezte a tanévet egy akadémián, szó szerint hazamenekült.
Hallani nem akart többé Angliáról.
Kint megismert olyan fiatalokat, akik szintén Magyarországról költöztek ki családostól, és irigyelték a lányomat, hogy ő hazajöhetett. Egytől egyik utálja a kinti iskolát, mind hazajönne.
Remélem az Ön esetében hasonló megoldás lesz.

ObudaFan # 2014.09.14. 11:15

Szerintem azt is a gyermekelhelyezési perben lenne élszerű vizsgáltatni.

mancsa # 2014.09.13. 12:56

Köszönöm szépen, a válaszát Ügyvéd Úr.
Az a baj a gyermekelhelyezési perrel, hogy a fiú teljesen be van bolondítva azzal régóta, hogy milyen jó lesz neki külföldön. Az nem merül fel benne, sem az anyjában, hogy abbahagyta a félig elvégzett gimnáziumot. Ezért ha megkérdezik, azt fogja mondani, nem akar visszajönni.
A gyámhatóságnál adott be beadványt az apa, kérte a körülmények megvizsgálását (hol laknak, van-e jövedelme az anyának, jár-e iskolába, stb.)
Nem tudjuk, hogy visszahozzák-e, ha ezek nem megfelelőek?

ObudaFan # 2014.09.12. 17:36

Vagy be is töltötte a 16-ot? Mert akkor erre nincs lehetőség. Akkor esetleg a gyermekelhelyezési per marad.

ObudaFan # 2014.09.12. 17:33

mancsa

A Hágai Egyezmény alapján lehet kérni a gyermek visszahozását. Fordulj az IM-hez.

B. Szilvia # 2014.09.12. 16:52

Kedves ObudaFan,
Köszönöm a választ.
Szilvia

mancsa # 2014.09.12. 14:29

Tisztelt Forumozok!

Erdeklodni szeretnek, hogy ha egy anya a 16 eves fiat az apa tudta nelkul kulfoldre (UK-ba) vitt hosszu tavra, minimum egy evre, akkor az apa mit tud tenni. Az anya semmit nem kozolt, hogy hova, milyen cellal vitte el a gyereket, csak kivette az iskolabol es elmentek. Az apa tudni szeretne, hogy jo helyen van-e a gyerek es ha lehet, szeretne, hogy visszakeruljon a gyerek Magyarorszagra, es folytassa a gimnaziumot.

Koszonom a segitseget elore is!

Tündérbogár # 2014.09.12. 11:39

Köszönöm! És ha apuka így sem törődik bele? Én úgy hallottam, ez esetben apuka gyerekelhelyezés megváltoztatását szokta kérni. Elég alapot ad a megváltoztatásra, hogy az anyuka láthatás biztosítása mellett külföldön vállalna munkát a kiskorú gyerekével?
Felül erre a bíróság? Illetve ezzel apuka megakadályozhatja a külföldre költözést?
Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan # 2014.09.12. 05:01

Más lehetőség nincs, a gyámhatóság hozzájárulását kell kérni. Ehhez igazolni kell a gyermek kinti leendő életkörülményeit, egészségügyi ellátásának, oktatásának megoldottságát. Ha a gyámhivatal nem megfelelően jár el, akkor mindent le kell velük iratni és a kormányhivatalnál lehet kifogást tenni.

Tündérbogár # 2014.09.11. 20:25

Válaszolna kérem egy hozzáértő? Engem is érdekelne a válasz. Köszönöm előre is.

B. Szilvia # 2014.09.05. 20:14

Két éve megromlott a kapcsolatom a most hat éves kislányom apukájával, akivel nem voltunk összeházasodva. Apuka 2 éve el is költözött tölünk és most párkapcsolatban él valakivel.
Az elmúlt két évben nem sikerült megállapodnunk a vagyon megosztásról. 8 éve közösen hitelre vásároltunk 1 telket és házat építettünk rá. Miután elköltözött tölünk az apuka én fizettem egyedül tovább a törlesztö részleteket, mivel a hitel az én nevemen volt. Idén májusban lejárt a hitel.

Közben nekem is lett egy kapcsolatom egy Angliában élö magyar férfival. Szeretnénk a kislányommal kiköltözni hozzá, de a kislányom apukája nem hajlandó aláírni a beleegyezési nyilatkozatot. Az apuka nem a kislányát félti sajnos, hanem nem akarja, hogy boldog életem legyen. Az elmúlt két évben nem sokat törödött a lányával, sokszor szólni kellett neki, hogy a lánya már hiányolja egy hónap után és vigye el magához legalább egy napra.
Feljánlottam neki, hogy megkapja a házat, ha aláírja a nyilatkozatot, de erre azt a választ adta, hogy ha a házat a nevére iratom és lemondok a gyerektartási díjról, akkor aláírja plusz biztositanom kell a gyerek láthatását. Ráadásul kérte a házhoz az összes ingóságot is, amit már azóta vettem meg mióta külön élünk. Ebbe én nem mentem bele. Ráadásul ha nem viszem haza láthatóságra a kislányunkat akkor még zsarolna is, hogy feljelent és pénzt akarna, hogy ne jelentsen fel.

Magyarországon alig tudunk megélni a kislányommal. Három müszakban dolgozom egy gyárban. Reggeles héten fel 5-kor kelunk és elviszem öt egy ismerösömhöz, ahol ott meg alszik 2 órát és az ö gyerekevel közösen elviszi a kislányomat iskolába. Délutános héten egy másik ismerösöm elmegy érte az iskolába és hazaviszi hozzájuk, majd este 10 óra után megyek érte és megyünk haza. Éjjeles müszakos héten egy harmadik ismerösöm 16 éves lánya jön hozzánk és amíg én dolgozom éjjel, ö alszik a házban a lányommal. Mindezekért fizetek havi 20 ezer forintot. Amennyiben elvesziteném a hárommüszakos állásomat az egyenlö lenne a katasztrófával. Angliában az elsö naptól lenne egy müszakos munkám, fedél a fejünk felett és kiegyensúlyozott, nyugodt életünk. A gyámhivatal hozzáállásáról inkább nem beszélek. Az elsö kérdésük az volt, hogy ugye az angliai barátom nem színesbörü? Erröl ennyit.

12 év múlva lesz a lányom 18 éves, addig boldogtalanul kell élnünk, úgy, hogy néha enni sem tudunk?

Kérem, hogy adjanak tanácsot, mit lehet tenni ebben a helyzetben.
Esetleg ha tudnak ajánlani egy ügyvédet Tatabánya környékén, az is nagy segítség lenne.
Elöre is köszönöm a segitségüket.

Egy elkeseredett édesanya.
Szilvia