Ügyvédet keresek


ObudaFan # 2014.09.19. 05:22

Akkor kinti ügyvédet keress szerintem.

Zsuzsanna69 # 2014.09.18. 17:43

Ez nem tartásdíj követelés.

ObudaFan # 2014.09.18. 17:35

Célszerű lenne az IM-mel közölni, hogy tartásdíj-követelésről van szó, mert arra külön szabályok vonatkoznak.

Zsuzsanna69 # 2014.09.18. 15:12

Az Igazságügyi Minisztériumhoz írtam egy levelet, melyben a következő állt:
'Volt férjem 3 millió forintos tartozása már végrehajtás alatt van, azonban ő Angliába költözött, ott él és ott van egy saját családi vállalkozása. Itt Magyarországon nem rendelkezik semmilyen tulajdonnal, mely terhelhető lenne.
Szeretném megkérdzeni, hogy hogyan tudnám Angliában az ottani szervek segítségét kérni, hogy tiltsák le a fizetéséből vagy terheljék rá a kinti cégére ezt az adósságot."
A következő választ kaptam:
Magyar bíróság polgári jogi ügyben hozott jogerős és végrehajtható határozatának másik EU-tagállamban (így az Egyesült Királyságban is) történő végrehajtására a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK rendelet alapján van lehetőség. E rendelet értelmében az EU valamely tagállamában hozott ítélet a másik tagállamban külön eljárás nélkül elismerhető, feltéve, ha az elismerést nem vitatott, és az elismerés megtagadásának a rendeletben nevesített valamely oka fenn nem áll (34-35. cikkek). A határozat másik tagállamban való végrehajtására akkor kerülhet sor, ha a végrehajtás iránt megkeresett tagállam illetékes bírósága azt ezirányú kérelemre az adott tagállamban végrehajthatónak nyilvánította, illetve azt az Egyesült Királyságban bejegyezték („nyilvántartásba vették”). A többi érintett fél (kötelezett) a határozat végrehajthatóvá nyilvánítása ellen jogorvoslatot nyújthat be (38-43. cikkek).

A rendelet értelmében a végrehajtásra irányuló eljárást a végrehajtást kérő, illetve általa meghatalmazott jogi képviselő a határozat által kötelezett fél másik tagállambeli lakóhelye, azaz a végrehajtás helye szerinti tagállam illetékes bíróságánál (hatóságánál) kezdeményezheti. Az elismerés és végrehajtás iránti kérelemhez a kérelmezőnek csatolnia szükséges a jogerős és végrehajtható határozat hiteles példányát, valamint a rendelet V. melléklete szerinti tanúsítványt, amelyet a határozatot hozó magyar bíróság állít ki az érdekelt fél kérelmére, és a külföldi bíróság kérheti a csatolt okiratoknak az erre szakképesítéssel rendelkező személy által hitelesített angol nyelvű fordítását is ((rendelet 39., illetve 53.-55. cikkei). A rendelet értelmében a magyar bíróságnak vagy az Igazságügyi Minisztériumnak a végrehajtás iránti igény másik tagállamban való érvényesítésében szerepe nincs.

Tájékoztatom, hogy az egyes tagállamok illetékes bíróságai elektronikus úton a Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszán kereshetőek ki a kötelezett külföldi lakcíme alapján; ez a honlap az alábbi linken magyar nyelven is elérhető:

http://ec.europa.eu/…ation_hu.htm

A megjelölt honlapon a „Bírósági határozatok elismerése és végrehajtása” címszó, majd azon belül a 44/2001/EK rendelet kiválasztását követően megjelenő oldalon a „Bíróság keresése kérelem benyújtásához” alcímre kattintva állapítható meg, hogy a kötelezett Egyesült Királyságbeli lakcíme alapján mely brit bírósághoz kell benyújtani a magyar bírósági határozat elismerése és végrehajtása iránti kérelmet, valamint az azt alátámasztó iratokat."
Ehhez keresek valakit, aki kézbe venné az intézkedést.

Dr.Attika # 2014.09.18. 14:55

Bővebben miről van szó?

Zsuzsanna69 # 2014.09.18. 13:37

Keresnék egy ügyvédet, aki segít egy angliai végrehajtás lebonyolításában.