Többlethasználat


Nyuszicica # 2014.11.06. 22:26

Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.11.06. 18:55

Ptk. 4:85. § [A lakáshasználat újrarendezése]

(1) Ha a bíróság a lakás osztott használatát rendelte el, vagy a tulajdonos vagy haszonélvező házastársat kötelezte a lakás elhagyására, bármelyik házastárs kérheti a lakáshasználat újrarendezését arra hivatkozással, hogy a rendezés alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változás folytán a használat módjának változatlan fenntartása lényeges jogi érdekét vagy a közös kiskorú gyermek érdekét sérti.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem érintik a volt házastársnak azt a jogát, hogy a használat megosztását követően a volt házastársa bérlőtársi jogviszonyának megszüntetését e törvénynek a bérlőtársakra vonatkozó rendelkezései alapján kérje.

Nyuszicica # 2014.11.06. 11:24

Válásunkkor megegyeztünk, hogy elvált házastársam nem kér többlethasználati díjat a ház közös értékesítéséig. (Nem zártam ki, önszántából ment el a visszatérés szándéka nélkül.) Annak ellenére, hogy ez a megállapodás részér képezte a válópernek, később megváltoztatta körülményeire való hivatkozással, és meg is nyerte a pert. A többlethasználati díj miatt végrehajtást foganatosított. Azonban később kiköltöztem az ingatlanból, és próbáltam vele megbeszélni és peren kívül rendezni a lakáshasználatot, azonban erre nem volt hajlandó. Ezért keresetet akarok beadni a lakáshasználat megváltoztatásával kapcsolatban. A kérdésem: A Ptk. melyik paragrafusára, vagy paragrafusaira kell hivatkozni ebben az ügyben? Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.10.03. 13:54

Valószínűleg igen. Illetve esetleg közös költség, lakásbiztosítás felét is.

iklos.iss # 2014.10.02. 18:44

Tényleg márcsak egy kérdés: Én követelhetek-e rajta olyat (mivel én fizetek minden lakással kapcsolatos kiadást), hogy legalább a közüzemi számlákban lévő alapdíj felét fizesse. Mivel az nem az én fogyasztásom, azt akkor is meg kellene közösen fizetnünk ha üresen állna a lakás.
Köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.02. 13:25

Valószínűleg nem lehetséges.

iklos.iss # 2014.10.01. 16:46

Ennek nagyon örülnék, ha ez így van....mert azzal fenyegetőzik, hogy évekre visszamenőleg fogja a bíróságon behajtani rajtam....akkor ez nem lehetséges, ugye? Nyugtass meg újra.
Sose mondtam neki, hoyg nem költözhet be....igaz ő sose akart ide beköltözni.
Köszönöm

ObudaFan # 2014.10.01. 14:53

Csak akkor kérheti, ha szeretne beköltözni, és ebben te kifejezetten megakadályozod. Ha beköltözési szándéka nincs, nem kérheti.

iklos.iss # 2014.09.30. 18:14

Üdvözlöm. Öcsémmel ketten vagyunk örökösei egy lakásnak. Ebben a lakásban én laktam édesanyámmal az utolsó 10 évében, majd halála után is maradtam a lakásban. Ennek 4 éve.
Öcsémnek már nagyon kellene a lakás árának fele. Értékesítésre olyan áron amit ő akar nem nagyon van kilátás. Most többlethasználati díjat akar kérni tőlem visszamenőleg! Az a kérdésem, hogy ezt mennyire visszamenőleg kérheti, ha eddig nem is kérte. Egyáltalán milyen módon kell ezt hivatalosan lerendezni, hogy ő kéri én meg fizetek. Szóban, vagy írásban? Ha visszamenőleg, akkor ő hogyan bizonyítja, hogy ezt kérte tőlem valaha is?
És ha én csak azért vagyok a lakásban , mert nem tudjuk eladni, tehát egy kényszerállapot....akkor is kérheti ezt a díjat?
Köszönöm!