Végrendelet feltétele a méltó temetés


Dr.Attika # 2014.10.03. 13:51

A biztosítási összeg nem az örökhagyó vagyona, ezért nem lehet róla érvényesen végrendelkezni. A kedvezményezettet illeti meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.03. 12:11

Arról nem lehet a végrendeletben érvényesen rendelkezni.

Barci76 # 2014.10.03. 11:28

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ! A végrendelet többi részében a csak a vagyontárgyakat sorolja fel és, hogy mindezt az özvegyre hagyja. Köteles részt tudomásul veszi, más nincs benne.

Érdekes még, hogy van egy életbiztosítás, aminek a kötvény szerint a kedvezményezettjei a gyermekei, de a végrendeletben ezt is az özvegyre hagyja. Ilyen esetben mi az érvényes?

Üdv!

Barci

ObudaFan # 2014.10.02. 21:22

Ha feltehető, hogy az örökhagyó a részesítést a meghagyás teljesítéséhez kívánja kötni, a meghagyással terhelt a részesítést elveszti, ha a meghagyást nem teljesíti, vagy annak teljesítése neki felróható okból válik lehetetlenné.
Kérdés, hogy a végrendelet egészének ismeretében ez feltehető-e.

Barci76 # 2014.10.02. 14:33

Sziasztok!

Adott egy végrendelet, ami minden formai és alaki követelménynek megfelel. A végrendelet szerint az elhunyt új felesége örököl minden vagyont, a végrendelet nem említi előző házasságából született 2 felnőtt gyermekét. Tartalmaz viszont egy kikötést:

"A végrendeleti juttatás ellenében kikötöm, hogy a megnevezett végrendeleti örökösöm halálom esetén köteles illő módon eltemettetni."

A végrendeletet csak az új feleség ismerte, a gyerekek nem.
Az elhunytat gyermekei szállíttatták és hamvasztatták el (erről számla is van), az új feleség viszont elhozta a hamvakat temetkezési vállalkozózótól. A gyerekek búcsúztató szerveztek a temetőben, ezen az özvegy nem jelent meg, de még a hamvakat sem adta oda, hogy az elhunyt gyermekei, rokonai és barátai (kb. 120 fő) méltóképpen elbúcsúztassák.
A hamvakat az özvegy néhány nappal később rokonai társaságában külterületen elszórta.
Érvényteleníti ez a viselkedése a végrendeletet a kikötés alapján?

Üdv!

Barci