Kiskorú örökös


Mazsola22 # 2015.01.31. 14:53

A múlt év végén.
A fizetési haladék az kizárólag az átutalásos számla határidejét jelentette.
Ha a kiskorúnak szól, sztem neki kellett volna címeznie és idaírni, hogy törvényes képviselő. Így nekem úgy tűnt, engem szólított fel és engem fenyegetett végrehajtással.


azsuzsa

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.30. 22:07

Mikor lett jogerős a végzés?

Másrészről a fizetési felszólítás szerintem csak Neked lett címezve, de az nem Neked szól, hanem az örökösnek, a gyermekednek. Mivel ő kiskorú így a törvényes képviselőjének lett kiküldve a fizetési felszólítást. Te magad írod, hogy az örökösnek fizetési haladékot engedélyezett a közjegyző.

Mazsola22 # 2015.01.30. 21:38

Megkerestem a végzést. Elnézést, tényleg nem akartam ezzel foglalkozni, de most újra elolvastam, van hagyatéki hitelezői igény (egy bank és egy faktorcég). A munkadíjról nem ír semmit a végzésben, egy kísérőlevélben pusztán annyit, hogy "az örökösöket egyetemlegesen terheli". Már a többesszám sem jó. A véletlen, hogy a kiskorúra "szállt" az örökség, hiszen akkor még nem tudtuk, hogy így lesz, amikor a nevében lemondtunk.
A jkv. ír arról, hogy a csekket a munkadíjról a törvényes képviselőknek megküldi, ill. az "örökös részére 2014.dec.5. napjáig határidőt engedélyez".
Fellebbezési határidő rég lejárt, mert álmomban sem gondoltam, hogy a közjegyző engem fog felszólítani a munkadíj megfizetésére, engem, mint törvényes képviselőt, mint "érdekeltet" - hát, nem vagyok az.


azsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.30. 15:46

A közjegyzőnek azt a határozatát fellebbezd meg, amelyben téged kötelez a hagyatéki eljárás költségeinek a megfizetésére.

Mazsola22 # 2015.01.30. 13:15

Hagyatéki hitelezői igényről nem tudok, nem voltam ott a tárgyaláson. Nem akartunk semmit örökölni, legszívesebben hagynám az egészet, mert nem érdekel, csak nem szeretném, ha vmilyen kötelezettségem volna és nem tennék eleget annak.


azsuzsa

Mazsola22 # 2015.01.30. 13:13

Mi ellen és hol kell fellebbeznem?


azsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.30. 04:37

Én nem örököltem, egyedüli örökös a kiskorú gyerekem.
Akkor fellebbezhetsz.

lajcsó # 2015.01.29. 21:46

"Nincs pontosan összegszerűsítve az összes negatívum."
Hagyatéki hitelező érvénysített igényt az eljárás során?
"Nem gondolom, hogy ez valóban fennáll, de talán nem nekem kellene kiderítenem."
De pontosan neked kelle eljárnod az ügyben! Fáradj be a jelezálogjog jogosultjához és amennyiben a tartozás rendezett, akkor kérned kell egy törlési engedélyt tőlük! A törlési engedély alapján az illetékes földhivatal a törli az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogot.

Mazsola22 # 2015.01.29. 20:45

Én nem örököltem, egyedüli örökös a kiskorú gyerekem.
Ráadásul a hagyatékátadó végzés is pontatlan. Nincs pontosan összegszerűsítve az összes negatívum. (Pl. 50.000,- Ft jelzáloghitel bejegyzés: 1975. Nem gondolom, hogy ez valóban fennáll, de talán nem nekem kellene kiderítenem. Ha fennálló hitel, akkor a közjegyzőnek véleményem szerint pontosan be kellett volna írni az összeget, mondjuk apám halálakor kamatokkal, akármikkel a teljes összeg 687.495,- Ft. Mert ezzel lehet kalkulálni, egy 40 éves hitellel nem.)
Hm?


azsuzsa

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.29. 17:04

Nővéremmel együtt lemondtuk az örökségről, mivel az a nagymama elmondta, hogy nagyon sok tartozása volt apámnak, illetve ami volt, azt az élettársa elvitte. (Elvileg volt egy ingatlan is, amiről a kórházban apám aláírt vagy végrendeletet vagy adásvételit. Sajnos nem tudjuk.) Mivel kiskorú gyermekem van, az Ő nevében is lemondtam. A napokban beidéztek a gyámhivatalba, mivel a közjegyző tájékoztatása alapján a mérleg pozitív és nem mondhatok le a kiskorú gyermekem nevében az örökségről.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.29. 16:42

Ott valami nem stimmel. Nem örököltél te is valamit?

Mazsola22 # 2015.01.29. 11:26

Tisztelt Ügyvéd úr! Kedves Kovács Béla Sándor!
Ma megkaptam a fizetési felszólítást, én. Nekem címezve. A tartalma a 45.400,- Ft kifizetésére való felszólítás, valamint az, ha nem fizetem be, behajtják. Rajtam. Végülis gyorsabb, mint az ingatlanra terhelni és esetleg nem megkapni vagy megvárni, míg a kiskorú felnő.
Ugye, Ügyvéd úr valami nem stimmel itt? A megérzésemet kivéve.
Mai magyar jogrendszer.
Gondolom most sem kell semmit sem csinálnom.
Üdvözlettel és köszönettel,
Mazsola22


azsuzsa

Mazsola22 # 2014.11.02. 11:09

Szerintem elsősorban nem velem volt a probléma. Segítséget szerettem volna kérni, elmondtam (leírtam) mi a jelenlegi helyzet és vártam a tanácsot. Erre jött a kérdés, hogy tulajdonképpen mi a problémám? Szerencsére még nem voltam ilyen helyzetben, gyakorlatom nincs, ezért lett volna nagyon jó, ha valaki leírja az egész ügymenetet vagy kötelességem, esetleg kötelezettségem.


azsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 09:28

Látom, amit nem akarsz megérteni, azt nem is érted meg az Istennek sem. Ez is egy képesség.

Mazsola22 # 2014.10.22. 09:15

Akkor majd megmondom a kiskorú gyerekemnek, hogy fizessen, intézze és legközelebb vegye át a postástól a levelet, mert én ebben az ügyben egy lépést sem teszek.
Azt hiszem így lesz a legjobb.
Azért köszönöm a tanácsokat.


azsuzsa

zso53 # 2014.10.22. 07:50

Tisztelt Hozzáértő!

Szeretném kérdezni,hogy egy tartósan fogyatékos gyermek kaphat-e árvaellátást? Édesapja meghalt az anyukája pedig születése óta ápolásin van vele. A gyermek mivel már felnőtt korú de szellemileg és fizikailag is nem- cselekvőképes jár-e neki? vagy mit igényelhet a nehéz anyagi körülmények közt élő anyuka?

Köszönettel:Zsó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 04:47

nem is tudom mit kap meg, nem?
Megtudod. Elküldi a végzést postán.

Ezeket sem kell fizetni?
Ezeket is ki kell. De nem neked.

Mazsola22 # 2014.10.21. 20:34

A közjegyző levele: IDÉZÉS
Ebből az idézet: "A hagyatéki eljárás lefolytatásának várható költsége - a hagyaték értéke alapján - 46.000,- Ft, melyet az örökösöknek egyetemlegesen kell megfizetni a hagyatéki tárgyaláson." (A forint és a kell megfizetni jól kivastagítva, hogy jól lássam.)
Sztem az ügyet csak elhúznám, ha nem mennék el. Az átadás után majd jön az illetékhivatal, a földhivatal, meg a többi. Ezeket sem kell fizetni?


azsuzsa

Mazsola22 # 2014.10.21. 20:27

Egyenlőre nem tudok semmit az ügyről. Ha nem megyek el, akkor úgy kapja meg az örökös a részt, hogy nem is tudom mit kap meg, nem?
Nyilván nem fogom kifizetni. A kiskorú fagyipénzét meg nem veszem el :-)
Viccet félretéve, sajnos nem tudom milyen jogaim és kötelességeim (vagy éppen kötelezettségem) van a gyerekem törvényes képviselője által?
Köszönöm a segítséget!


azsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.21. 20:20

Ki mondta, hogy kötelező részt venned a hagyatéki tárgyaláson? A hagyatéki eljárás költségét sem vagy köteles megfizetni a kiskorú helyett. Legfeljebb a közjegyző zálog alá veszi a hagyatékot.

Mazsola22 # 2014.10.21. 20:06

Folytatás:
ma megkaptam a közjegyző levelét a hagyatékátadásról. Enged idéz, hiszen az örökös kiskorú. Ja és vigyek magammal mindjárt 46e Ft-ot, mivel a kiskorúnak pont nincs ennyi pénze. Odautazhatok a kitűzött időpontban kb. 20ezres benzinköltséggel és a kiskorúmmal együtt, hiszen aznap nem tudom oviba vinni....kirándulás a közjegyzőhöz nap lesz!
Azt hiszem elkezdődött....
Majd jön lassan a szolgáltatók követelése, a banki tartozásokért a felelősségvállalás és a ház állagának megőrzése, majd aztán a másik tulajdonostárs kiváltása, hiszen többségbe kerültem.
Köszönöm a törvényhozóknak, hogy döntöttek helyettem, illetve a kiskorú gyerekem által. Kaptam egy nagy semmit, amit intézhetek évekig, fizethetek és majd a legvégén mégiscsak mínuszos lesz a mérleg. Na, akkor majd megmondom a gyerekemnek, hogy ezt kaptad a nagyapádtól, akit nem ismertél, mert nem tartottuk a kapcsolatot, miután új családja lett kb. 20 éve....
Elnézést, de nem tudok nem cinikus lenni.


azsuzsa

Mazsola22 # 2014.10.02. 16:45

Nem parázok! Csak van 200km-nyi távolságra egy semmit nem érő ingatlan, mert szerintem még a becslés sem jó és annak a terheit kezdjem fizetni a kiskorúm öröksége miatt. Vagy vásároljam ki a másik tulajdonost (váltsam meg a tulajdonrészt) vagy csináljak azt, amit akarok, hiszen csapkodhatom a fenekem is a földhöz, hogy a gyerekem annak ellenére, hogy nincs kedvem egy ilyen tortúrához, örökölt egy csomó intézni valót.


azsuzsa

Mazsola22 # 2014.10.02. 16:43

Ui: egyenlőre semmit nem tudok a hagyatéki mérlegről. A közjegyző - mivel lemondtunk - nem tájékoztatott semmiről. Mivel a kiskorú örököl, így a gyámügyes elmondta, hogy milyen hitelek vannak. Ezek kifizetésére pl. nem is értem hogyan lehet kötelezni a kiskorút, vagyis a törvényes képviselőjét?!
Nekem valahogy hiányos az a tájékoztatás, hogy 2004. október 8-án felvett jelzáloghitel 800.000,- Ft. Az most mennyi? Miért nem írta le, hogy 2013.július 3-án a hitelből a fennálló tartozás 989.567,- Ft. Mivel nem én vagyok az örökös, nekem a bank nem mond semmit. Ezért gondoltam, hogy a közjegyzőt keresem meg. De várhatok is...gondolom a gyámügyes határozat után a közjegyző is jelentkezik a kiskorúnál.


azsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.02. 16:42

Ne parázz! Az örökös legfeljebb az öröksége erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Mazsola22 # 2014.10.02. 16:39

Gyakorlatilag a "problémám" az, hogy 1., nem tartottuk a kapcsolatot, nem gondoltam, hogy bármire is igényt tartanék, 2., a kiskorú gyermekem "kap" egy örökséget, amiről a közjegyző csak kb-i összeget tud mondani. Valahogy nem tartom korrektnek. A visszautasítást pedig a gyámügy nem engedi. Valahogy nem kerek. Sztem.
A másik, ha már "harcolok" az örökségért a gyerekem nevében, akkor hogyan deríthetem ki, hogy a halála előtti napokban a nevén volt-e ingatlan? Ugyanis kétlem, hogy az állagmegóvás és hitelek kifizetése után, valamint a másik tulajdonostól (aki 1/4 részben tulajdonos) való megvásárlás esetén ez a mérleg pozitív lesz. De a gyámügy, a közjegyző korrektül jár el, hiszen szó szerint a nyakunkba varrja a pozitív mérlegű hagyatékot.
Hát, csak ennyi a gondom.


azsuzsa