gyermek továbbtanulása elvált szülők között


iboly4 # 2016.10.06. 17:52

Ha kérhető is, gondolom az sem ingyen van :( 3,5 éve tart a per, végre kimondták legalább a válást, gyerekelhelyezést (ami ugye nem jogerős) , de a vagyon még el sem kezdődött :( szóval finoman szólva sem mindegy sajnos... és pont erre utazik sorban indítja - és bukja el egyre inkább - a pereket, eljárásokat, kb ez a "luxus" az életünkben. Mármint erre költjük, amit amúgy luxusra (értsd: mozi, nyaralás, színház stb...) költhetnénk. És még szerencsés vagyok, hogy nem a kajára valót kell erre költeni. Persze, ez egy más téma, de ezt a felét sem tudom figyelmen kívül hagyni sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.06. 10:00

Egy egyszerű levélé?

Dr.Attika # 2016.10.06. 09:42

Kérhető önálló bírósági végrehajtó általi kézbesítés is.

ObudaFan # 2016.10.06. 04:30

Esetleg még ha eljön kapcsolattartásra, tanúk előtt megpróbálhatod átadni neki.

iboly4 # 2016.10.06. 03:50

Kedves ObudaFan,

mi a helyzet akkor, ha nem hajlandó átvenni a leveleket? Gyámgatóságon mondták, hogy ők az emailt nem fogadják el, küldjem el tértiv. ajánlott levélben is. Elküldtem, 3 címre (1.bejelentett lakcím, de 1 éve nem lakik ott, 2. ahova viszi a gyerekeket láthatásra és ahol a körny. tanulmány volt tavasszal és 3. a munkahelye - ő az ügyvezető, viszont a cég éppen felszámolás alatt van, saját maga zárja be) , sorban jönnek vissza a levelek :( Azért beadtam a gyámhatóságra a kérvényt, csatoltam az e-maileket , az ajánlott szelvény másolatát, azzal, hogy még nem jött vissza a tértivevény. A gyerekeket már 2 láthatáson nem vitte le, el sem jött, nem írt, telefont nem vesz fel, semmilyen e-mailre nem reagál (más , gyerekeket érintő ügyben kerestem) , se nekem, se a gyerekeknek.

ObudaFan # 2016.10.01. 09:33

A gyámhatósághoz fordulj és minél hamarabb.

iboly4 # 2016.10.01. 07:14

Akkor élesben is fel kell tennem a kérdést, hátha van valakinek tapasztalata, ötlete, konkrét tanácsa ez ügyben. 4 gyerekünkből 2 szeretne felvételizni, az egyik 6 osztályos gimibe menne, másik 8 osztályosba. (A legnagyobb 8 osztályos jelenleg egy 8 évfolyamos gimiben, szóval van előttük példa). A legkisebb 6 éves lesz, jövőre suli. Írtam apukának, hogy mi a mi elképzelésünk, kértem a véleményét, ő mit szól hozzá, illetve hogy a gyerekek eljussanak felvételi előkészítőre, ebben a támogatását (támogatás: az ő hétvégéjén elviszi a gyerekeket, vagy engedi, hogy én vigyem el, nem anyagi támogatást kértem) . Először annyit írt, hogy z előző levelemmel kapcsolatos dolgokat egyeztetni szeretné a gyerekekkel, - jogos- aztán azóta semmi. A gyerekek voltak nála, beszéltek erről. Közben volt beiratkozás az előkésztőre, nyilván nem mertem így őket beiratni, ha minden 2. alkalom kiesik, az nem megoldás :( Mindegy, megoldottuk, kerestünk hétközbeni lehetőséget. Mennek oda, kibírjuk egy fél évig. Azóta 4* kértem e-mailben és végül tehetetlenségemben feladtam tértivevényes ajánlott levélben is, hogy válaszoljon, írjon valamit, hiszen ha a gyerekek egy csomó plusz energiát beletesznek, - én is - anyagilag sem mindegy, hozni-vinni őket...nem szeretném, ha az utolsó pillanatban derülne ki, hogy nem támogatja, nem írja alá a felvételi jelentkezést. Nem válaszolt. A kicsit ugyanoda vinném, ahol a 3 másik is van/volt általános suliban. De ezen pl akár változtatni is lehetne, de amíg ezt nem tudom,a ddig mindneki úgy készül, - a gyerek is!- hogy ő oda fog járni.
A kérdés, ilyenkor mi a teendő? Irogathatok neki, hogy válaszoljon (értelme nulla) , de már volt, hogy zaklatással vádolt hasonló esetben (kicsi személyi igazolványának csináltatása) . Beszélni nem beszél velem, sorban indítja a pereket ellenem.
Jogilag mit lehet tenni? Mit kell kérni és hol? Gyámhatóság vagy bíróság? Még közös a felügyelet. Júniusban helyezték el nálam a gyerekeket, de fellebbezett, vagyis nem jogerős. Bár ebben az esetben az sem számítana, hiszen az életpálya kijelölés amúgy is közös döntés kell legyen.
Nem tudom mennyire számít, de a gyerekek kitűnő és jeles tanulók, vagyis minden esélyük megvan, hogy bekerülnek, ráadásul szeretnének is menni.
Pontosan mit kell beadni? Mit tartamazzon a kérlem/beadvány? Mi a határidő? December 9 a felvételi jelentkezési lap beküldése, szóval én a napokban gondoltam elindítanni , úgy érzem, nincs értelme tovább várnom.

karavella # 2016.07.01. 17:31

iboly4!

A mi iskolaigazgatónk erre azt mondta, ha apuka nem írja alá, akkor is el kell küldeni a jelentkezési lapot, mert HATÁRIDŐS.

iboly4 # 2016.07.01. 16:09

Gyermek felvételijével/iskolájával kacsolatban segtíteni tudna valaki esetleg? Különélő szülők esetén.

Tapasztalat, jogszabály, szokás, tanács bármi segítség lenne.
Köszönöm.

iboly4 # 2016.06.30. 09:53

A követezőkben szeretnék segítséget kérni. Jövőre lesz egy 4.-es, egy 6.-os (mind a kettő nagyon jó tanuló, a nagyobb várólistán volt a 8 osztályos gimiben 4. után, de nem került be sajnos, viszont szeretne ő is menni, mint a tesója) és egy nagycsoportos gyerekem.

Iskolaválasztás, felvételi (szerencsére a legnagyobbat felvették 8 osztályos gimibe, így róla levan a gond :), ő most lesz 8.-os ) Mi a menete, ha apuka nem hajlandó aláírni a papírt ami a felvételihez kell? Egyáltalán, mikor és hogy érdemes ezt elkezdeni?
Amikor a második gyerek jelentkezett 8 osztályosba, még jártunk mediációra és ott aláírta a jelentkezési lapot (nehezen magyarázta volna meg, miért nem) , de ez a lehetőség kiesett. Akkor küldött egy levelet, hogy csak a Szt Imre gimnáziumot támogatja (oda jár alegnagyobb is) , Osztrák iskola, Thomass Mann Gymnasium - ugye ez a kettő fizetős, a tandíjat viszont nem vállalja. Ezért a Szt Imrén kívül nem is tudtunk mást beírni, oda nem sikerült bekerülnie, konkrétan 1 ponttal maradt le. Most ezt jobban szeretném csinálni, nem az utolső pillanatra hagyni, hogy aláírja-e vagy sem..
Arra gondoltam, írok neki egy levelet júliusban, augusztusban, szeptemberben ezzel kapcsolatban . Melyik gyerek hova szeretne menni, én hova iratnám. (Indokolni szükséges?) Ha egyikre sem reagál, akkor októberben gyámhivatal, hogy apuka nem együttműködő. De nem körzetes sulit választanánk (egyházi mind, de még az együttélés alatt kezdtek suliba járni és az is egyházi volt. A kicsit egyébként oda iratnám, ahol a 3 nagy testvére is kezdte az általánost, a 4.-es meg abba a 8 osztályos gimibe felvételizne elsősorban, ahol a nővére tanul. ) .
Persze, jó esetben megígéri,alá is írja.
Nem ennyire egyszerű esetben mi a teendő? Nem is reagál a levelekre, megmondja, hogy nem ért egyet, azt ígéri aláírja és nem írja alá?

Addigra talán jogerős lesz a kizárólagos felügyeleti ítélet, de ha jól tudom, életpálya kijelölésbe ezután is joga van beleszólni (vagyis kell az aláírása) ,
Ha valaki túlvan ezen, ossza meg velem a dolgot, esetleg ha van ötletetek, tanácsotok,konkrét jogi segítség, azt szívesen fogadom.

A gyámhivatallal már beszéltem, de semmi konkértot nem mondtak. Annyit mondtak, hogy ők a körzetes sulit szokták kijelölni. Ennyi. Itt ugye erről szó nincs, hiszen általános iskolából mennének tovább, csak nem 8. után. És már a felvételihez is kell az apuka aláírása. Ezért gondoltam, hogy rákérdezek, hátha valakinek volt hasonló ügye.Ja és az ügyintéző, aki ezzt modta, 1 hónap múlva nyugdíjba megy. Írásbeli állásfoglalást perig soha semmiről nem adnak.

A legkisebbnél lesz a legkönnyebb dolgom, 3 testvére odajár/t, ráadásul ugyanaz a tanítónéni lesz, mint a majd most 4.-nél és a 8.-nál, kifogást ex soha nem fogalmazott meg sem az iskolával, sem a tanárral kapcsolatban. Szóval ettől tartok legkevésbé. És április a beiratás az általános iskolába. Vagyis bőven van idő. A felvételi beadása viszont december eleje...

Sherlock # 2015.01.13. 20:05

Szerintem is hálásak lehetnek neked, amiért vittél egy kis fényt a mocsarukba.

zozoek69 # 2015.01.13. 19:57

Kedves mamamacoka, immaculata. Nem tesztalany voltatok. Viszont vissza kellett rázódnom egy egyfajta magyar gondolkodásmódba - ezt valahogy megérteni - és ehhez segítséget kaptam tőletek. Ezt is köszönöm. Cserébe talán én is tudtam nyújtani valamit Európáról/Európából. Remélem, aki olvassa tud belőle hasznosítani - bármelyik oldal is legyen az. Abszolút igazság és helyes út nincs. Üdv. Zoltán, Rotterdamból

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.13. 14:43

Magyarország jelenleg a "tönk szélén kapaszkodik"

A rendszerváltás óta a gazdasági mutatók most a legjobbak. Végre kezd beindulni a kisvállalkozói réteg. Ezért is nem értem, miért éppen most kell az iskolarendszert szétverni.

Azért kell mindenkit taníttatni, mert kis ország lévén az iskolai színvonal nem egyforma az ország különböző részein. Vállalkozni is csak az tud, aki ért egy vállalkozás beindításához, ért az adójoghoz, a munkajoghoz, a könyveléshez, ért a pénzügyekhez, tud tervezni, becsülni, kalkulálni, stb.
Nem arra gondolok, aki nyit egy ruhaüzletet és 10 ember helyett kettőt foglalkoztat napi 16 órában.
A jog nem ismerete szélsőséges intézkedéseket szülhet.

zozoek69 # 2015.01.13. 14:20

Immaculata „"A nyugat szívesen foglalkoztat magyar szakembereket egyszerűen ezért, mert még mindig jobbak vagyunk.”"
Magyarország jelenleg a "tönk szélén kapaszkodik". Ott kapaszkodik már emlékezetem óta jó ideje - ezt nem a válság eredményezte - nem is az iskolarendszer állítólagos szétverése. A "jobbak vagyunk" hogyan értelmezhető így? Túl sok volt az agyelszívás? 199X-től ekkora lett volna? Miért kellene mindenkit "csúcsgórénak" képezni? Már a 80-as évektől kezdve ebbe ment az irány. Az a generáció, aki ezt kamatoztathatta (volna) hol van? Londonban, Müchenben, Párizsban mosogat? És az Ő gyerekeik - mert már vannak - miért nincsenek a magyar iskolapadokban!?

Valami mégsincs ezzel rendben. MTA szerint vagy anélkül.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.13. 12:56

A jövő is ebbe az irányba mutat - legalábbis nagyon úgy néz ki.

A nyugat szívesen foglalkoztat magyar szakembereket egyszerűen ezért, mert még mindig jobbak vagyunk.

Mit írtál az MTA tanulmányáról? Teória?:)))

Nos, a tanulmány arról szól, hogy azzal a módszerrel, amit a kormány a tanulás terén változtatni kíván, az azt eredményezi, hogy csak a tehetősek engedhetik meg maguknak az egyetemet, főiskolát, a szegény sorban lévő, de értelmes emberek kiszorulnak az oktatásból.
Kimutatta, hogy az ipari szakiskolákban végzetteknél a legnagyobb a munkanélküliség. A középiskolákban pedig a szaktantárgyak tanítása miatt elmaradnak azoknak a tárgyaknak az oktatása, vagy az oktatás megfelelő színvonala, amelyek szükségesek lesznek az egyetem, főiskola felvételijénél.
Tehát egy szakközépiskolás képzési szintje matematikából, nyelvtanból, történelemből nem lesz elegendő egy felsőfokú bekerüléshez.
Hogy miért baj? Mert a szakmák és a szakmák iránti igény folyamatosan változik. Amíg az egyik keresett szakma, pár év múlva már nem lesz az.

Aki nem részesül elméleti és logikai tudásban, az nem boldogul az élet majd minden területén.

zozoek69 # 2015.01.13. 10:29

Kedves mammmacoka. Gyerekem minimum állatkerti gondozó (vagy több) szeretne lenni. Mindig is szerette az állatokat. Magyarországon van 3-4 (?). Hollandiában 38 (!). Itt a szakmunkástól kezdve a felsőfokig több szinten van lehetőség ebben gondolkodni számára. Niveau 2 3 4 - aztán tovább mehet, ha akar/tud. Ez így már nem ködös jövőkép - van irányunk.

Anyuka úgy néz ki hozzájárul. Jelenleg nála van a szülői felügyelet. Hajlandó a gyámügynél, vagy bíróságon (nem peres eljárásban) ehhez hozzájárulni. Ez két fél közös nyilatkozata lehet? Melyikhez kel fordulni? Ha én akadályoztatva vagyok, akkor meghatalmazhatok valakit képviseletemben? Egyébként köszönöm a kritikákat és kritikus hangvételt, hiszen mindez az összes kérdés felmerül(het) az eljárás során.

zozoek69 # 2015.01.13. 10:02

Kedves Immaculata. A tanulmányról: én az általam ismert tényeket írtam, nem teóriákat. Hál' Istennek vagyok abban a helyzetben, hogy választhatok - gyermekemnek is szeretném ezt biztosítani. Egyébként bármely anyuka a földhöz verné a f..., ha gyereke nyugaton tanulhatna - csak az elvált anyuka nem tud ennek örülni. Az én esetemben kettő gyermek van - a második továbbtanulása 2 év múlva következik. Ő más beállítottságú - neki a jelenlegi átmeneti magyar rendszer szerintem megfelelőbb lesz. De majd dönt(het) ő is erről.

Észrevételedre reagálva: gyermekemet nem holland jövedelemből magyar (rendszerben és)árakon kívánom tanítani, hanem holland jövedelemből holland árakon. A holland iskoláztatás 18 év felett nem olcsó. Mire végez (csak középfokkal) ezen életkor felett fog járni bőven. Tehát áldozatkészségem van. Az "árkülönbözet" + a gyerektartás fizetése ebben az esetben szinte kiegyenlíti a költségeimet. Ebben nincs motivációm - szinte egyre megy. Persze egy megélhetési indíttatású anyuka (fizess, ha már megcsináltad) a különélő szülő költségén simán hozzá tud járulni egy olyan rendszer fenttartásához, ami "munkanélkülieket állít elő". Ez mégis kinek jó?

A magyarságot (jogrendszer, iskolarendszer, stb.) nem áll(t volna) szándékomban degradálni. Sajnálom, ha azzá vált némelyeknél. Én rendelkezem összehasonlítási alappal. A jövő is ebbe az irányba mutat - legalábbis nagyon úgy néz ki.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.13. 08:42

A Magyar Tudományos Akadémia írt egy tanulmányt, melyben szembemegy a kormány azon döntésével, hogy csökkenteni akarja a gimnáziumok számát és erősíteni a szakiskolákat.

Olvasd el!

Ez az egész topic, a magyarság degradálása egy külföldre szakadt magyar szájából, meg a Ptk. kritizálása azért történt, mert egy volt magyar, holland fizetésből nem akarja finanszírozni magyar iskolába járó gyermeke költségeit.

Én csak remélni tudom, hogy ez a jelenség nem magyar, mert itthon mindenki tudja, hogy boldogulni csak az tud, aki megfelelő alapokkal indul el az életben.

zozoek69 # 2015.01.13. 08:23

Kedves Mindenki és K.B.S. úr. A fű itt tényleg zöldebb - sok eső esik. A lényegi kérdésekben ezért érdekes a holland példa, mivel a magyar oktatás is ebbe az irányba mozdult el. Ezért hozakodtam elő ezzel, mert paradigmaváltás van jelenleg. A magyar kormány 1.2 milliárdot költött erre eddig. Persze tanuljon a gyerek - hiszen ez a legfontosabb. Jó rendszerben. Én látom ezt itt teljes működésében. Családunkban van általnos iskolás - középfokú és felsőfokú végzettségű több is.
Tudom, hogy ez itt jogi fórum, viszont próbálok segíteni az értelmes megegyezésekben szülők között. Én is jelenleg benne vagyok ebben.
A teljes anyag:
http://www.oktatas.hu/…dia_T311.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.13. 05:52

Nugaton ITT praktikusan közelítik meg a dolgot.
Persze, persze, Hollandiában már nincsenek is gimnáziumok. Mert a szülők praktikus gondolkodása miatt elfogytak belőlük a gyerekek...

(Továbbá a nap is szebben süt, a fú is sokkal zöldebb...)

zozoek69 # 2015.01.12. 22:03

Elnézést az offért, de praktikusan általános - szakközép - felsőoktatás. Nem praktikusan általános - gimnázium - felsőfok, vagy (annak hiányában) szakirányú középfok. Igen néhány év felesleges kerülővel.
A tovvábiakat nem taglalom, hiszen jogi kérdés volt az eredeti.

zozoek69 # 2015.01.12. 21:53

..aztán beáll a magyar statisztikákat erősíteni. Átlag 29 éves korukig a szülkő(k) nyakán maradnak a gyermekek. Persze ez csak akkor probléma, ha gimi után (továbbtanulás híjján) nem talál még büfés, vagy áruházi árufeltöltő állást sem. Túlkínálat van. Van a családban volt heidelbergi egyetemista, aki félbehagyta azt, aztán képzetség/végzettség nélküli munkanélküli, majd főállású anya lett. De büszke anya, mert van legalább egy gimis érettségije.

Egyébként nem szakmát írtam, hanem szakirányú végzettséget. Nugaton ITT praktikusan közelítik meg a dolgot. Szakirányú középfok - majd felsőoktatás. Ha valahol megszakad - lesz legalább egy/két képesítése. Nem fordítva, mert ha mégis megszakad, akkor elhasalás az eredménye. Nem is kicsi.
A gyerektartás meghosszabodása a kisebb gond - a nagyobb, hogy munkanélkülivé tehetjük a saját gyerekünket évekre.

Lyonee # 2015.01.12. 20:14

A gimnáziumok a felsőfokú tanulmányokra készítenek fel. Nem ad szakképzettséget, nem az a feladata. A szakmát szakképzőben, vagy érettségi után szakközépiskolában lehet megszerezni.
Persze egy különélő apának lehet az a célja, hogy a gyermeke minél előbb szakmát tanuljon, és ne menjen egyetemre. 5-6 év gyermektartást is megspórolhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 18:36

Megkérdezi a gyereket, és ha ő is akarja, akkor hozzájárul a nyolcosztályoshoz.

Detti27 # 2015.01.12. 14:39

Tisztelt KBS!
Hogy döntene a Gyámhatóság?? Nem értek hozzájuk. Mi a legrosszabb,ami történhet?