gyerektartásdíj


Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.17. 06:12

Neki.
A kéthetenkénti hét vége a szokásos.

De kérésre a bíróság mostanában gyakoribb kapcsolattartást is meg szokott ítélni, hiszen a cél a különélő szülő és a gyerek minél elevenebb kapcsolata.

Andiika # 2017.08.17. 06:03

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy 9 hónapos kislányom akinek az apasági elismerését most intéztük el, apuka eddig korlátlanul látogathatta a kislány kb hetente 1-másfél órát volt vele most viszont olyan megállapodást akar amiben naponta láthatja a gyereket. Pereskedni nem szeretnék mert már belefáradtam a harcokba inkább arra gondoltam ügyvéddel közösen írnánk egy megállapodást amiben rögzítünk mindent, viszont én ragaszkodnék ahhoz hogy kéthetente lássa a kicsit és igy nem csak egy fél órát vagy egy órát lenne vele hanem többet. Abban az esetben ha nem tudunk megegyezni marad a bíróság ott megítélhetik nekem a kéthetente láthatást?
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.16. 08:11

A kötelezett arra a számlára utal, ahova a jogosult kéri. (Nyilván célszerű írásban kérni a számlaszámot.)

alfateam # 2017.08.16. 08:09

Tényleg nem teheti,bírósági határozat kötelezi, neked kell utalni vagy ő vagy a munkahelye utal..
A nagyfiú kérheti a bíróságtól hogy neki utaljon és ebben az eljárásban kérheted te is hogy a kicsi is kapja a számlájára.
Az nem megoldás ha megjön a pénz Te átutalod a gyerekeknek?

vani # 2017.08.16. 07:40

Tisztelt Jogi fórum!
Gyermektartás díjra vagyok jogosult két gyermekem után. Szeretném, ha a jövőben nem az én bankszámlámra érkezne az összeg, hanem a gyerekek saját bankszámlájára. Milyen lehetőségem van erre? Az édesapának jeleztem, ezen igényt, de tájékoztatása szerint ezt nem lehet. A gyerekek 19 és 15 évesek. Milyen lehetőségem lenne arra, hogy a gyerekek kapják közvetlenül az én hozzájárulásommal a gyermektartás összegét? Köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.15. 19:48

Igen. Miért kellene, hogy a szülők válása a gyereknek életminőség-romlást okozzon? Már az érzelmi terhelésen túl.

roludom # 2017.07.15. 17:56

A szükségletekben nyilván különbséget kell tenni, egyébként az minden gyereknél ugyanannyi lenne. Meddig lehet elmenni az igényekkel? pl. ugyanazt az életvitelt kell biztosítani, mint ami a házasság alatt volt? pl. személyi edző, legújabb telefonok, hetente új ruha, cipő, különórák, korlátlan zsebpénz?...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.15. 15:21

A szükségletei.

roludom # 2017.07.15. 15:09

érdeklődnék, hogy a gyerek eltartásához szükséges összeget mi alapján állapítják meg? (vagyis mi a gyerektartás megállapításának alapja?). kösz

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.13. 10:53

Van olyan lehetőség ,hogy az Állam előlegezi meg
Van. De ahhoz is végrehajtást kell indítani a kötelezettel szemben előbb.

Illetve évenkénti infláció emelkedésével a tartásdíj emelhető e?
Ha benne van az ítéletben. (De ha százalékos ítéleted van, akkor abban benne van az emelkedés is, nem?)

niky04 # 2017.07.13. 09:58

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék ,hogyan tudnám a gyermektartás díjat az Édesapától behajtani? 2012 ben bírói itélet született miszerint 15.875 ft fizetésre köteles az apa , amit pár évig fizetett is. Azán gondolt egyet és hol fizet hol nem. Újra beadtam a bíróságra az ügyet , ahol a Bírónő tájékoztatott ,hogy végrehajtás kérhető. De azt nem mondta el potosan mi ennek a menete? Az édesapát tájékoztattam erről ,mire ő közölte Tőle ugyan senki nem tud semmit behajtani. Van olyan lehetőség ,hogy az Állam előlegezi meg, és amint behajtható az Összeg levonják az apától?
Vagy ha sikeres a behajtás lehetséges e munkáltatói letiltás, hogy rendszeresen minden hó 10-ig megkapjam az összeget? Illetve évenkénti infláció emelkedésével a tartásdíj emelhető e?
Köszönöm szépen
Rátfai Nikolett

ObudaFan # 2017.06.05. 06:13

Most éppen szerintem nem áll fenn, de ha folytatja a tanulmányait, esetleg ismét fennállhat. Az persze más kérdés, hogy nem lesz-e indokolt akkor is a korábbinál alacsonyabb értékben meghatározni, hiszen esetleg lehet még jövedelme.

trolizator # 2017.06.04. 23:55

Kedves Fórumozók!
Válásomkor született egyezség és bírósági határozat alapján havi jövedelmemből letiltás útján fizetek tartásdíjat. A gyermek 23. évét tölti ez évben. Az érettségi után nappali tagozaton kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ebben az évben ugyanakkor ún. passzív félévre ment, azaz megszakította a tanulmányait. Az egyetemmel ugyan még jogviszonyban van, de iskolába nem jár, diákszövetségen keresztül munkát vállalt, ebből származóan van jövedelem, illetve a passzív félév miatt már nincs diákigazolványa.
A kérdésem, fenn áll-e továbbra is tartásdíj kötelezettségem, vagy kérhetem a bíróságtól a megszüntetését?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Timot # 2017.05.28. 19:15

Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy én a bíróság felé minden bejelentési kötelezettségemnek eleget tettem, ettől nem félek.

ObudaFan # 2017.05.26. 19:58

(És az egyetemistára miért ne járna? A nagykorú, továbbtanuló gyermeket azért főszabály szerint el kell tartani, még ha vannak is kivételek.)

Ami az alapkérdésedet illeti, itt egyértelmű választ azért nem fogsz kapni, mert meglehetősen új a jogszabály.

Elvileg az létfenntartásra adott, felélt összeg jogalap nélküli gazdagodás címén nem követelhető vissza.

Másrészről viszont a tartásdíjra jogosult szülő köteles magától bejelenteni, ha már nem jogosult, vagy nem annyira jogosult. És ha ezt nem teszi, akkor a károkért kártérítési felelőssége van.

Timot # 2017.05.26. 06:49

Óbudafan: egyrészt úgy, hogy 2012-ben és 2013-nak a nagyobb részében a korábbi ítélet alapján magasabb összeget vontak tőle, mint amiről 2013 végén visszamenőleges ítélet született. Másrészt az idén áprilisi beadványában még arra is hivatkozik, hogy tavaly júliustól az immár egyetemista (mellesleg továbbra is általam eltartott) gyerekünkre nem jár semmi nekem. Szóval a kérdésem lényegi része az, hogy sok hónapra visszamenőleg követelhet-e tőlem bármit vissza, vagy rá is vonatkozik-e hasonló 6 hónapos szabály, mint rám az igénylés tekintetében.

elfmage999 # 2017.05.24. 19:09

Feljelentés előtt érdemes egy szimpla végrehajtást indítani, mert a rendőrség szokta hiányolni ha nincs.

A j9vedelem közvetlen letiltása nem az.

alfateam # 2017.05.24. 11:22

Btk. 212. § Tartási kötelezettség elmulasztása
212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jelentsd fel ! Majd a rendőrség megkeresi.

ObudaFan # 2017.05.24. 11:11

Ha külföldi országban lesz jövedelme, abban az adott országban lehet rá végrehajtást kérni. Ebben az Igazságügyminisztérium segít, a gyámhatóság is ad információt.

Rini8203 # 2017.05.24. 10:31

Üdvözletem!
Egy "kis" segítségre lenne szükségem:
2011-ben elváltunk a férjemmel, a házasságunkból két gyermekünk van, jelenleg 11 és 9 évesek. Eddig a MÁV-nál dolgozott és a fizetéséből le volt tiltva 30% gyerektartás (a bírósági végzésben minimum összeg is meg van jelölve). A gyerekeivel sajnos már nem tartja a kapcsolatot. A fülembe jutott, hogy felmondott és Ausztriába (?) ment dolgozni! Szinte biztos vagyok benne, hogy önszántából nem fog fizetni egy fillért sem! A helyi bíróságon voltam a letiltás elintézni, de ott azt mondták, hogy adatok hiányában (adószám, külföldi lakcím, cég neve, ahol dolgozik) nem tudnak csinálni semmit! Én viszont magánemberként hogyan szerezhetnék meg ilyen információkat???
A gyerektartásra óriási szükség van, mert én közben rákos lettem és táppénzen vagyok!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám a letiltást elintézni, mik ennek a lépései?
Köszönettel: Adrienn

ObudaFan # 2017.05.23. 14:11

Akkor hogy lehet túlfizetése?

Timot # 2017.05.23. 11:08

Kedves Kbs, a korábbi munkáltatótól azért nem kapom már a tartásdíjat, mert onnan kilépett. A sima végrehajtótól kértem végrehajtást, mielőtt letelt volna a hat hónapos ablak. Amikor megkapta a végrehajtó levelét, akkor gyorsan beadott egy keresetet a bíróságra, melyben a nagyobbik gyerek utáni tartásdíj megszüntetését kéri 10 hónapra visszamenőleg (itt sem világos, hogy kérheti-e 10 hónapra, vagy csak 6 hónapra) arra hivatkozva, hogy a gyerek befejezte a tanulmányait - ami nem igaz, csak annyi, hogy leérettségizett, de egy egyáltalán nem kamuegyetemen meglehetősen jó eredményekkel tanul tovább, ami az eddig általam olvasott cikkek alapján bőven elég ahhoz, hogy utána továbbra is járjon a tartásdíj. (Persze mióta második félév van, azóta ösztöndíjat is kap, ez mondjuk csökkentő tényező lehet, de az első félévben nem kapott még semmit, miközben nekem nem került kevesebbe a tartása.) A keresetben nem hivatkozik arra, hogy ne lenne állása, de ha van is, akkor oda nyilván "elfelejtette" leadni a letiltó végzést. A végrehajtó meg a keresetre hivatkozva nem hajt végre semmit, pedig úgy tudom, neki csak a végrehajtható ítéletekkel kéne törődnie, nem a beadott keresetekkel. Mondjuk ezt még lemeccselem vele a héten.

Kedves Óbudafan, nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, amit írt. Mi minősül "önkéntes" teljesítésnek - szerintem itt ilyen nem volt? Illetve mire gondolt régebbi tartozás alatt, a négy évvel ezelőttiek vagy az elmúlt pár hónapi? A kötelezettnek a mostani nyilatkozatai is számítanak (most természetesen nem akar fizetni semmit, sőt, még azt hozta ki, hogy én tartozom neki, ami ebben a formában biztosan túlzás), vagy csak a régebbiek, pontosabban azoknak a hiánya, hiszen 2013-ban egy árva szóval nem jelezte, hogy ellenezné a tőle levont tartásdíjakat?

ObudaFan # 2017.05.21. 20:13

Az önkéntes teljesítések elszámolhatóak a régebbi tartozásra szerintem, ha a kötelezett megfizetéssel kapcsolatos nyilatkozatai ezzel nem ellentétesek.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.21. 15:41

Miért nem kérsz végrehajtást? Másképpen kérdezem: miért kérted, hogy szüntessék meg a végrehajtást?

Timot # 2017.05.21. 15:21

Kedves Szakértők, azt szeretném tudni, hogy már évekkel ezelőtt kifizetett tartásdíjnak a mostani tartásdíjba a beszámítását kérheti-e a különélő szülő. (Azt tudom, hogy én, mint gondozó szülő, maximum fél évre visszamenőleg kérhetek bármit is (kivétel megfelelő indok esetén), nem olvastam eddig olyat, hogy ez visszafelé is fennállna.) A részletek: Sok évvel ezelőtt válóper, tartásdíj megítélése két gyerek után: 20-20%, de adott havi minimumösszeg. Különélő szülő ezután gyorsan kirúgatja magát az állásából, majd (nem Mt. alatt, hanem Ftv. alatt, de akkor is) minimálbérért vállal új állást, ráadásul azt is csak részmunkaidőben. Kéri a tartásdíj lecsökkentését, erről 2013 végén a bíróságon megegyezünk, hogy 2012-re visszamenőleg havi xFt, 2013-től kezdve pedig yFt minimum, de meghagyva a 20-20%-ot, x is és y is néhány hónap kivételével kevesebb, mint amilyen összegeket megkaptam abban a két évben. Mivel magától soha egy fillért sem fizetett semmire, a tartásdíj munkahelyi letiltással ment, így a bíróság felhívta a munkáltatóját, hogy készítsen elszámolást, és annak megfelelően utalja nekem a tartásdíjat. A munkáltató az újabb utalásoknál figyelembe vette az új összeget, de a régiekről nem készít elszámolást, vagyis ha csak ezt néznék, akkor nekem tartozásom lenne a volt házastársam felé. Na de a volt házastársam nem szólt egyszer sem a munkáltatónak, hogy nem készítette el az elszámolást, és ennek az volt a fő oka, hogy egyrészt még ettől az egy munkáltatótól sem mindig kaptam meg a 20-20%-ot (az alapfizetésből vonták az yFt-os összeget, kivéve, amikor a fizetése kevesebb volt, mint 2y, viszont az időnkénti megbízási díjakból sosem), másrészt rengetegszer volt másodállása, amelyekből soha nem kaptam meg egy fillért sem (közvetett bizonyítékaim voltak, közvetlenek sose, se gusztusom, se időm nem volt újabb pereskedésekbe fogni emiatt, örültem, hogy nyugi van). Most viszont hét hónapja nem kaptam egy fillért sem, és ő arra hivatkozik, hogy 2012-ben és 2013-ban "túlfizetése keletkezett". (Nem csak erre hivatkozik, de az összeg egy részénél erre.) Ezért szeretném nagyon tudni, hogy rá is vonatkozik-e a 6 hónapos szabály, vagy az csak rám? Előre is köszönöm a válaszokat, remélem, elég világos volt az összefoglalóm.