gyerektartásdíj


ObudaFan # 2017.02.28. 15:19

25 év felett már csak különös méltánylást érdemlő esetben. De alacsonyabb életkorban is előfordul, hogy már nem jogosult, annak ellenére is, hogy még tanul. Például, ha a tanulmányok folytatására alkalmatlan az eredményei alapján. Mindezt persze csak bíróság állapíthatja meg, a tartásdíj-fizetési kötelezettséget bíróság szünteti meg.

perla70 # 2017.02.28. 13:35

Dr Attika gépelem a megállapodást...
"Felek megállapodnak,hogy a férj a gyermek nappali rendszerű oktatási intézményben történő tanulmányainak befejezéséig,valamint azt követően is vállalja megfizetni amíg egy határozatlan idejű munkaviszony a három hónap időtartamot eléri.
Ha a gyermek határozott munkaviszonyt létesít a volt feleség tájékoztatja volt férjet,ebben az esetben a tartásdíj kötelezettség szünetel.
Ha a határozott munkaviszony bármely okból megszűnik a tartásdíj kötelezettség feléled"
De erre a tartásdíjra meddig kötelezhető az apuka?

ObudaFan # 2017.02.27. 05:42

Ha ez is szerepel a bírósági határozatban, akkor ennek az összegnek a kifizetése is kötelező a párom részéról?

Igen.

Továbbá nem sok egy kicsit egy gyermekre 50 ezer ft
gyermektartásdíj?

Attól függ, láttam magasabbat is már. Függ a gyermek szükségleteitől és mindkét szülő vagyoni és jövedelmi helyzetétől.

Ydna # 2017.02.26. 18:51

Tisztelt fórumozók!
Párom 2 éve rendesen fizeti a gyermektartást, ami egy gyermekre 50 ezer ft. Mivel már akkor is Németországban dolgozott, ezért euróban utalja át az összeget. Továbbá vállalta, hogy hozztájárul a kislány beiskolázási költségeihez, ezért minden év augusztusában további
30 ezer ft-nak megfelelő eurót utal. Kérdésem a következő:
Ha ez is szerepel a bírósági határozatban, akkor ennek az összegnek a kifizetése is kötelező a párom részéról?
Tévedés ne essék, a párom mindent megtesz a kislányáért amit tehet, de engem érdekelnének a vélemények ez ügyben.
Továbbá nem sok egy kicsit egy gyermekre 50 ezer ft gyermektartásdíj?
Válaszokat és véleményeket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2017.02.26. 13:40

Köteles vagy rá, 40.§. De vonakodj csak, nyugodtan! Ha az adós lekéri a munkáltatójától, és bemutatja a végrehajtónak, az újra fel fog szólítani, de már nem a 40., hanem a 41. § szerint, és akkor már a végrehajtási költségeket is neked kell megfizetned. Úgyhogy vonakodj csak, meg vitatkozz nyugodtan! Akkor majd már nem fogsz...

Betty3 # 2017.02.26. 13:08

Miért kérnek ilyet? Munkahelyéről is le tudják kérni mióta tiltják. Mi az az átirat? Köszönöm a bővebb felvilágosítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.26. 08:01

Köteles vagy.

Betty3 # 2017.02.25. 20:39

Tisztelt Fórum! Szeretném megkérdezni hogy a végrehajtó aki letiltatta a férjem fizetéséből a gyerektartást most miért kéri hogy soroljam fel időpont és összeg szerint mióta kapom és mennyit? Átiratot küldött ez pontosan mit jelent? Köteles vagyok erről én nyilatkozni? Köszönöm

ObudaFan # 2017.02.22. 14:54

A ermektartásdíj megszüntetése iránti perrel próbálkozhatsz.

NagyEdgár # 2017.02.22. 07:59

Tisztelt szakértők!
Erzsébet69 felvetésével kapcsolatban (melyet értelmeznék az én esetemre is) a 2013.V.Tv 4:220§ 1.bek. "jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul" és a 3. bek. "(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha: b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; törvényi hivatkozásokkal élhet az apa?
Hasonló cipőben járok, csak én a fizető apa vagyok. Nekem a 24 éves fiam csinálja ezt. A gyerekem 4 éve csinálja, hogy össze-vissza jelentkezget iskolákba. 6 havonta másik iskolákban tanul. Budapest összes főiskoláját ismeri már. Tehát jó törvényi hivatkozásra gondolok? Lehet tenni valamit?

pazs # 2017.02.20. 08:55

Nincs ilyen életkori szabály (csak az, hogy 25 éves kor fölött csak különösen indokolt esetben fogadják el, hogy önhibáján kívül nem tudja magát eltartani a lányod, ha tanul, ha nem). Az első szakképzettség megszerzéséig van tartási kötelezettség, de nem lehet benne indokolatlan ide-oda és átjelentkezés, úgyhogy igen, van esélye megvonatni a tartást.

Erzsébet69 # 2017.02.20. 08:21

Tisztelt szakértők, fórumozók!

Elvált nő vagyok és a 22 éves lányomat egyedül nevelem.A lányom után a volt férjemet a bíróság gyerektartás fizetésére kötelezte, amit szerencsére letiltanak a fizetéséből havonta. A lányom 18 éves kora után nappali főiskolákra jár. De mivel a sokszor meggondolja magát, (mert közben rájön, hogy egy másik szak jobban érdekli) ezért félévente átjelentkezik egy másik főiskolába (természetesen nappalira, csak kétszer volt levelezőn). Most is nappalin tanul. Szeged, Pest, Debrecen ahová szokott járni. A probléma, hogy a volt férjem nem tudja ezt elviselni és bírósággal fenyeget, hogy megvonatja a tartást. Úgy tudom, hogy 25 éves koráig jár a tartás ha nappalin tanul. Akkor van esélye megvonatni a tartást?

Dr.Attika # 2017.02.13. 19:01

Gépelje már be kérem, hogy mit tartalmaz az a végzés. Kétlem, hogy ilyen tartalmú egyezséget jóváhagyott a bíróság.

perla70 # 2017.02.13. 18:43

Igen,bírói végzés van!A gyermeket,csak a konditerem érdekli,kimondja magáról,hogy későn érő tipus,apuka pedig az egészségügyi problémáját nem tudja kezeltetni,mert ki kell fizetni a fix összegű gyerektartást.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.13. 07:06

Tényleg nem írta. De azt kérdezte, hogy "érdemes-e bírósághoz fordulni". Ha nem lenne bírósági végzés, akkor aligha kérdezne ilyet, hiszen akkor valóban egyszerűen abbahagyhatná a fizetést.

Dr.Attika # 2017.02.13. 06:43

Nem írta a kérdező, hogy bírói végzéssel jóváhagyott egyezség van, tehát végrehajtást nem kérhet az anya ha csak sima egyezség van.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.13. 06:27

Az anya meg azonnal végrehajtást kér. Akkor nem 40K lesz havonta, hanem 43 200,- Ft; mert a végrehajtó sem dolgozik ingyen. (És akkor a végrehajtás indításakor fizetendő díjakat, költségeket nem is számoltam.)

Dr.Attika # 2017.02.13. 04:34

Azért nincs még veszve a dolog. Be kell szüntetni a gyermektartás fizetését, ugyanis ez már rokontartás a vonatkozó szabályokkal. Akkor kell csak folyósítani, ha a gyermek önhibáján kívül nem tudja magát eltartani.

Részlet a Ptk. Tanácsadó Testület vonatkozó véleményéből:

"

Mentesülhet-e a gyermektartásdíj fizetésének kötelezettsége alól a kötelezett a gyermek érdemtelenségére, illetve saját teljesítőképességének hiányára hivatkozással, ha a gyermek kiskorúsága alatt megkezdett középiskolai tanulmányait a nagykorúságának elérése, de a 20. életévének betöltése előtt tovább folytatja? [Ptk. 4:214. §, 4:220.§]

A korábbi bírói gyakorlat azt a nagykorú gyermeket, aki tovább folytatta a középfokú tanulmányait, ugyanúgy kezelte, mint a kiskorút, amennyiben vélelmezni kellett a rászorultságát. Ez helyes, de lényegében contra legem joggyakorlat volt. Ezen az új Ptk. úgy változtatott, hogy a 18-20. életév között középfokú tanulmányokat folytató gyermekek esetében kettébontja az eseteket: vélelmezni kell a rászorultságot, de az érdemtelenség és a teljesítőképesség hiánya tekintetében a Ptk. a rokontartásra vonatkozó szabályokat rendeli alkalmazni.

A Tanácsadó Testület tagjai szerint valós problémát jelent, ha a kötelezett a teljesítőképességének hiányára tekintettel mentesülhet a tartásdíj megfizetése alól. Ezt a jogalkotó úgy döntötte el, hogy a nagykorú rokon tartására vonatkozó szabályok érvényesülnek. Így a kiskorú tartásra való jogosultsága megelőzi a nagykorú tartásra jogosult gyermekét. A Ptk. 4:214.§-ában megfogalmazott rendelkezés szerint vélelmezni kell annak a nagykorú, de huszadik életévét még nem betöltött gyermeknek a tartásra való rászorultságát, aki középfokú iskolai tanulmányokat folytat. A 18 és 20 év közötti, középiskolai tanulmányait folytató nagykorú gyermek nem minősül a Ptk. 4:220.§ (2) bekezdésében meghatározott továbbtanulónak. Ebből következően a kiskorúval esik egy tekintet alá. A Ptk. értelmezési keretei lehetővé teszik azt az – egyébként a Tanácsadó Testület tagjai által támogatott – értelmezést, amely szerint az ilyen gyermek érdemtelennek nem minősülhet, és a szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles őt eltartani."

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.12. 20:51

Ezt jobb lett volna az egyezség megkötése előtt kérdezni.

perla70 # 2017.02.12. 18:56

A párom gyermeke 23 éves.A volt feleség és a párom között olyan megállapodás született gyermektartásdíjról,miszerint amíg a gyermeknek nem lesz állandó munkahelye addig apuka fizet.A volt feleség a gyermek tanulási nehézségei miatt kérte ezt.A gyermek nem tanul,dolgozni nem akar.Kérdésem,ha 25,30 vagy 40 éves koráig nem dolgozik az apuka kötelezhető a tartásdíj fizetésére?Érdemes bírósághoz fordulni?

ObudaFan # 2017.02.09. 10:00

Mondjuk hónapról hónapra változó jövedelem esetén a Csjt. szerinti joggyakorlat is fix összeget ítélt meg sokszor.

berke # 2017.02.08. 13:02

Kedves ÓbudaFan!

Az ő keresete hónapról hónapra változik, mert nem egyforma mennyiségű munkaórát dolgoz le havonta.
Ezért volt jó eddig a havi 20% .

Sajnos ha emelkedni fog a keresete, arra nem lesz rálátás, hisz mondani nem fogja.
Nem tartom jónak a szabályozást- elsősorban nem azért, mert negatívan érint-, hanem mert az egyenlő jutatás elve sérül.
pl ha nevel saját háztartásban a tartásra kötelezett 2 saját gyereket, és a 3. gyermek után fizeti a gyerektartást, így gyerekenként ~17% jut.
Nem mindegy, hogy kiszámoltatnak egy összeget ad hock jelleggel, hogy egy gyereked tartását ennyiből kell megoldani, még a másik kettő tartása ?többe kerül?, mert abba a kasszában nem 2*17=34% marad, hanem a fizetés minusz fix gyerektartás?
Mi alapján és mekkora összeget ítélnek meg ebben az új szellemben gyerektartásra? Ha csak a gyermek ebéddíját tudom fixen igazolni, akkor pl azt megduplázzák és csókolom? Eddig tudtunk egy bizonyos kulturális színvonalat hozni a gyerkőccel, attól tartok, ezt most úgy megnyírják, attól függetlenül, hogy a másik fél anyagi feltételei nem változtak, hogy csak pislogni fogunk, mint hal a szatyorban, és visszafelé lépünk, nem előre.

Tudom, hogy ez a magas szintű rendelet, de nem látom be, minek kellett ezen változtatni..

Üdv: berke

drbjozsef # 2017.02.06. 11:39

Aki a kicsit nem becsüli...
Aztán ha holnap meglódul az infláció, és bokáig járunk a kétszámjegyű alapkamatokban?
Na nem mintha túl valószínű lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.06. 08:19

növekedjen a díj a KSH fogyasztói árindexével.
Az aktuálisan fél százalék sincs. :) Most mond már, hogy nem 30K, hanem 30 150.

ObudaFan # 2017.02.05. 21:46

Amit kérhetsz, az az, hogy minden évben növekedjen a díj a KSH fogyasztói árindexével.
Ha ennél nagyobb emelés válik indokolttá a jövőben az ő jövedelmének növekedése vagy a gyermek szükségleteinek megnövekedése miatt, akkor gyermektartás emelése iránt pert indíthatsz.