gyerektartásdíj


ObudaFan # 2015.10.27. 13:07

hoedit

A válásnak nincs akadálya, de az apasági per ettől külön fog zajlani. És a későbbiben dönt a bíróság a szülői felügyeletről, kapcsolattartásról, gyermektartásról.

ObudaFan # 2015.10.27. 13:04

misso

A nettódat veszik figyelembe. De természetesen az is számít, hogy három gyereket nevelsz, így magasabbak a kötlségeid.
Például úgy tudod bizonyítani, hogy azt bizonyítod, hogy azt az életvitelt, amit folytat, nem lehet minimálbérből.

hoedit # 2015.10.27. 11:12

Tisztelt Fórumozók és Szakértők!
Egy nagyon bonyolult ügyben kérném a tanácsukat, segítséget. A testvéremről, bátyámról van szó. Sajnos ő elég mulya, ezért kérdezek helyette én. Megpróbálom röviden leírni a történetét, de mindent pontosan nem tudok, mert sajnos, sem ő, sem a felesége nem őszinték a családhoz, így van némi információ hiányunk.
Bátyám 2003-ben megismerkedett egy Erdélyből származó, román állampolgárságú nővel, élettársi kapcsolatot létesítettek. A nő nagyon hamar teherbe esett,2004-ben iker gyermekek születtek. A bátyám a gyámhatóság előtt tett apasági nyilatkozatot, amit valamiért a hatóságok nem fogadtak el. Ő akkor tudta meg, hogy az élettársa még nem vált el a férjétől, aki román állampolgár volt szintén. Így a gyerekek a román férj nevére kerültek. Több hatóságnál jártak a testvéremék, közben elvált a felesége, a volt férj közjegyző előtt nyilatkozatot, hogy nem ismeri el sajátjaiként a gyermekeket. A gyerekek a mai napig ismeretlen állampolgárok. 2006-ban a bátyámék összeházasodtak. Az ügy közben román bírósághoz került, ahová éveken át jártak, de nem született eredmény. A testvérem azt állítja, hogy a tárgyalások és a jegyzőkönyvek román nyelven zajlottak, a felesége nem tájékoztatta őt azok tartalmáról. Az idén júniusban lezárult Romániában a gyermekekkel kapcsolatos per, határozatot erről a testvérem nem látott, a feleségétől annyit tud, hogy semmi nem változott. Romániában megcsinálták volta a DNS vizsgálatot, de a sógornőm nem engedte ki az országból a gyerekeket.
Közben megromlott a kapcsolatuk, a bátyám 2011-ben Ausztriában vállalt munkát, több-kevesebb sikerrel, sok helyen nem fizették ki. Jelenleg úgy tűnik, normalizálódott a helyzet, nincsenek a munkahelyén anyagi problémák. Most a felesége úgy döntött, hogy elválik. Hozzá kell tennem, hogy ő beteg, gondnokság alatt áll, pszichés problémái és egyéb betegségei vannak. Ő úgy gondolja, hogy a válóper során lesz majd apasági vizsgálat és a gyerekek a bátyám nevére kerülhetnek végre. A testvérem nagyon nem bonyolódik bele ebbe a dologba, sokat vitázok vele emiatt, hagyja, hogy a dolgokat a felesége intézze, aki szerintem sokszor becsapja.
Az lenne a kérdésem: elválhatnak-e ebben a helyzetben? Albérletben laknak, ingóságuk is alig van, a vagyon megosztás nem lesz bonyolult, de nem tudom, a sógornőm nevelheti-e a gyerekeket a betegségei miatt? És a válóper során az apaság megállapításra kerülhet-e és az azzal kapcsolatos dolgok, gyermektartás, gyermekek láthatása, stb. Vagy ezeket a dolgokat egy másik perben kell rendezni? Mi lenne a legfontosabb teendője a testvéremnek és nagyjából mire számíthat?
Köszönöm előre is a segítő válaszokat.

misso # 2015.10.19. 17:29

Szép estét!

Abban tudnátok-e tanácsot adni, hogy én elváltam 1 gyerek nálam, 1 feleségemnél. Közben újranősültem és itt született még 2 gyerkőc, így jelentős adójóváírást kapok. Ha tartásdíj emelésre kerül sor, akkor a bíróság előtt hogyan minősül az adójóváírás? Figyelembe veszik, hogy azt a 3 gyerek után kapom vagy sem? Ergo a teljes adójóvárírásos jövedelmemből állapítják meg a tartásdíjat vagy a bruttóm nettóját veszik alapul kedvezmény nélkül? Másik kérdés, volt feleségem dolgozik, de nincs bejelentve pedig nem keres rosszul, ilyenkor hogyan bizonyíthatom, hogy van neki is jövedelme, illetőleg hogy nem minimálbért keres? Köszönöm!

ObudaFan # 2015.10.15. 15:01

Ezt úgy kikötni, hogy biztosan ne legyen változtatható a tartásdíj, bármi is történik, nem lehet.

drada # 2015.10.15. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Két kisgyerek és válás után van-e lehetőség olyan megállapodást kötni, hogy az apa a tartásra kötelezettség egész időszaka alatt a házasság felbontását kimondó ítéletben meghatározott tartásdíj összegét fizesse csak. Tehát kiköthetik-e a következőt: Felek megállapodnak, hogy a tartásdíj fizetési kötelezettség teljes időtartama alatt a tartásdíj összege nem változik.

Nem kér semmit a vagyonból az apa, nem akar évekig pereskedni, de ezért cserébe szeretné, ha biztosítaná arról az anya, hogy a lemondást követően pár hónap múlva nem fog jóval magasabb tartásdíjat követelni.
Válaszokat köszönöm

ObudaFan # 2015.10.10. 23:52

A házastársad vagyonára nem. De az az autó lehet attól még házastársi közös vagyon, hogy az ő nevén van.

Fabyen82 # 2015.10.10. 08:29

Köszönöm ObudaFan

A házastársam vagyonára is kiterjedhet a végrehajtás? Ő nevén van pl. egy autó. Bár a tartozás összege még elég kevés az autó értékéhez képest.

ObudaFan # 2015.10.09. 12:22

Lehet kérni a beadástól a mérséklést, de célszerű addig is kérni a perben a végrehajtás (részbeni) felfüggesztését.

Általánosságban viheti az ingóságokat a végrehajtó. Mentesek a végrehajtás alól a következő ingóságok:

  1. az olyan eszköz, amely nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz, ide nem értve a gépjárművet,
  2. a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, tanszer, hangszer,
  3. a szükséges ruházati cikk, felsőruházatból 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli,
  4. a szükséges ágynemű: személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal,
  5. az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútor, legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény vagy azonos célt szolgáló más bútor, személyenként 1 ágy vagy más fekvőhely és 1 szék vagy más ülőbútor,
  6. a szükséges fűtő- és világító eszköz,
  7. az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelés, továbbá 1 hűtőgép vagy fagyasztószekrény és 1 mosógép,
  8. az a kitüntetés (érdemrend, érem, jelvény, plakett), amelyet az adós kapott, ha ezt okirattal igazolta,
  9. az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszer, gyógyászati és technikai segédeszköz, a mozgásában korlátozott adós gépjárműve,
  10. az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgy,
  11. az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszer és 3 hónapra szükséges tüzelőanyag,
  12. a lábon álló, illetőleg be nem takarított termés, gyümölcs,
  13. az a dolog, amelyet a felszámolási eljárás során nem lehet az adós vagyonához tartozóként figyelembe venni,
  14. a kölcsönzött kulturális javak különleges védelméről szóló törvényben meghatározott tanúsítványban felsorolt kulturális javak a különleges védelem időtartama alatt.
Fabyen82 # 2015.10.09. 11:24

Kedves Fórumozók

A munkahelyem megszűnt,jelenleg nincs jövedelmem, ezért nem tudom fizetni az egyezségben megállapított tartásdíj összeget. Havonta annyit küldök, amennyit tudok, de sajnos nem az egészet, így az exem végrehajtást indított. Én már nyár elején elindítottam a csökkentésre a kérelmet a bíróságon, mikor kiderült, hogy baj lesz.A kérdésem az, mire számíthatok? Ingóságokat elvihetnek tőlünk (nincs semmi értékes, esetleg a háztartási gépek)? A végrehajtó kérésére sem tudok többet fizetni. Esetleg részletekben, a feleségem jövedelméből (gyes, családi). A csökkentést, ha megállapítja majd a bíróság, akkor visszamenőleg, beadástól fogja, vagy a határozat napjától és visszamenőleg továbbra is tartozni fogok az addigi elmaradással? Köszönöm!

ObudaFan # 2015.10.08. 15:06

Ha azt jelzed, hogy tartasdijra, akkor arra kell elszamolni.

Jhering # 2015.10.08. 13:07

És ha az egyezségben az szerepel nálunk, hogy a tartásdíj mellett még a hitel törlesztőjét is fizetem, de aztán az egyik hónapban csak a két befizetni való összegének felét fizetem be, de azt azzal, hogy én a tartásdíjra akartam befizetni? Mire számolják el?

Indíthat végrehajtást tartásdíj nem fizetés emiatt a volt partner, ha az én befizetésemet a tartásdíjra szántam és nem a hitel törlesztőjére?

ObudaFan # 2015.10.07. 16:04

Cserebogar04

Csaladi potlek ugyben a Magyar Allamkincstarhoz lehet fordulni, gyermektartas ugyben pedig a birosagon vegrehajtast kell kerni, megpedig hamar, mert az egyes reszletek vegrehajthatosaga 6 honap alatt elevul.

Joco1975 # 2015.10.07. 13:11

Tisztelt forumozok!a felesegem ezen a heten adta be a valopert,2 honapja ausztriaban dolgozom osztrak bejelentessel,a gyeermektartas osszegeet mennyiben allapithatjak meg?

Lárma68 # 2015.10.06. 21:12

Kedves Fórumozók!

A fiam szeptemberben volt 18 éves. Most negyedikes gimis. Sajnos az anyjának sikerült elérnie, hogy teljesen ellenem fordítsa. Mivel a gyermekem teljesen megbízhatatlanná vált és képes eladni a lelkét az anyjának egy kis alamizsnáért, aki meg minden rólam szerzett információval mindig visszaél, mert hogy kijelentette, hogy engem tönkre fog tenni. Ezért odáig fajult a dolog, hogy kénytelen voltam kicserélni a zárat, hogy a fiam ne tudjon bejönni hozzám.
Ma este nagyon szemtelenül egy hét után ideállított és be akart jönni. Mondtam neki, hogy semmi keresnivalója itt és nem engedem be. Erre megfenyegetett, hogy akkor bedobja az ablakot és kihívta a rendőröket azzal az indokkal hogy fontos okiratai vannak nálam és nem engedem be. Nyilvánvalóan valamit el akart vinni tőlem. De nincs nálam már semmije. Kisebb korában előfordult, hogy az anyja rávette arra, hogy mondja jegyzőkönyvbe hogy övé a tv meg a dvd lejátszó és én azt nem akarom neki adni. Igazából az anyja a probléma de hát mit csináljak vele ha így uszítja? Arra gondoltam, megérdeklődöm, hogy azzal, hogy már a rendőrséget is rám uszítja a saját fiam de még nem érettségizett le viszont elmúlt már 18 éves. Kérhetem e a bíróságon, hogy érdemtelenné vált számomra és nem vagyok hajlandó tovább fizetni a gyerektartást? Mi a véleményetek?
Köszönöm a válaszokat!

cserebogar04 # 2015.10.06. 17:38

Tisztelt Fórumozók!

Két problémával szembesültem nemrégiben. A történet a következő: Gyermekem betöltötte a 20. életévét az idei év áprilisában, egyúttal befejezve középiskolai tanulmányait. Májusban levélben kaptam egy határozatot a Magyar Államkincstártól, hogy emiatt a továbbiakban nem vagyok jogosult a családi pótlék folyósítására. Azonban szeptembertől felsőfokú intézménybe nyert felvételt, tehát jelenleg is tanul. Ott felvilágosítottak bennünket, hogy a családi pótlék emiatt alanyi jogon járna. Mi a teendő ebben az esetben?

A második probléma pedig a gyermektartás folyósításának megszüntetése az apa által, holott tisztában van azzal a ténnyel, hogy gyermeke folytatja iskolai tanulmányait megszakítás nélkül. Ezzel kapcsolatban szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mik a törvényi előírások ilyen esetben?

ObudaFan # 2015.10.06. 13:45

Így nem fog menni.

biuska # 2015.10.06. 13:43

Kedves Fórumozók!

Nem találtam erre vonatkozóan semmit a fórumon, ezért merem most feltenni ezt a kérdést egyszeri gyerektartás ügyben.

A kislányom 8 éves és fiktív apja van. Viszont most csődöt mondtam és sok pénzt kell kifizetnem. Az gyerek apja hajlandó lenne segíteni, viszont nincs pénze. Felmerült az ötlet, hogy egyszeri gyermektartást kérek tőle,- amibe belement, viszont nincs annyi pénze. Létezik, hogy az állam megelőlegezi ezt az összeget és ő kamattal, részletekben visszafizeti?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.09.29. 17:47

Ha tudod igazolni, elég lehet az érdemtelenséghez.

debi81 # 2015.09.28. 17:10

Kedves ObudaFan, köszönöm a válaszod.
Sajnos az anya nem együttműködő, soha nem is volt az!( Az évek során és kb 7 éve a nagy távolság is hozzásegítette hogy a gyerek teljesen elidegenkedjen és csak egy "szemét apa" legyek aki nem fizet nekik százezreket havonta.....Számomra érdemtelen az a 18 éves aki nem hajlandó az apjával beszélni, aki nem kíváncsi évek óta semmilyen formában a családjára még a kistestvérére sem.Az egyetlen ami érdekli az utalásom...Sajnos azonban a bíróságra ez gondolom kevés érv, és még lehet ő járna jól!

ObudaFan # 2015.09.27. 16:17

A szülők közti együttműködés során természetesen elvárható annak a normális igazolása, hogy a gyermek hol és mit tanul. Ezzel együtt sokkal fontosabb kérdés, hogy mit tudsz csinálni, ha nem igazolja. Szerintem mást nem, mint hogy elindítod a pert a tartásdíj megszünettése iránt, ahol már igazolnia kell megfelelően ezeket. Persze, ennek meg perköltség-vonzata van.

debi81 # 2015.09.27. 13:35

Kedves Fórumozók!

Ha a gyermek aki után gy.tartást fizetek 18 éves elmúlt, de külföldön él tanul, elvileg ott még csak most kezdi a középiskolát de anyuka nem hajlandó iskolalátogatásit küldeni, de bírósággal fenyeget mert kértem hogy igazolja hogy tanul... mit tudok tenni?Ha nagy nehezem mégis küld de azt idegen nyelvű pár sorban azt köteles vagyok elfogadni?
Bizonyítvány másolatot is köteles küldeni?
Mit kell tartalmaznia?Bizonyítvány másolatra ma azt a választ kaptam, hogy náluk ez csak egy papír (pedig most ballagott) és kidobta...Kapcsolatot nem tart, ma is kinyomta a telefont a lányom sőt megfenyegetett ha nem fizetek megbánom....

ObudaFan # 2015.09.25. 05:18

Ha az itelet nem mondja ki az elozetes vegrehajthatosagot, akkor hiaba kersz vegrehajtast. Ha nem fellebbezett sem a gyermekelhelyezes, sem a tartasdij kerdeseben, csak a kapcsolattartas ugyeben, akkor kerheted a reszjogero megallapitasat es ha a birosag megallapitja, utana mar kerhetsz vegrehajtast.

Vicus82 # 2015.09.23. 21:03

Kedves Fórumozók! Az alábbi kérdésben kérem a véleményeteket: 2015. évben a bíróság első fokon ítéletet hozott gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, és tartásdíj megfizetése ügyében. Az ítélet még nem jogerős, mivel az egyik fél (férjem) fellebbezett. Az ítéletben nem szerepel előzetes végrehajthatóság, de a Pp. 231.§-ban azt olvastam, hogy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatónak kell nyilvánítani: tartásdíjban...marasztaló ítéletet.
A fellebbezés nem terjed ki a tartásdíj összegére, a másodfok még nem tűzött ki tárgyalási napot.Mit tegyek, hova forduljak? Kérjek végrehajtást, letiltást a fizetésből?
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2015.09.23. 13:33

szebenie

Nem teheti meg. Ha nem fizet neked, a bíróságon végrehajtást kérhetsz.