gyerektartásdíj


bjack # 2018.11.13. 19:23

Ami a nevén van azért nem megfelelő, mert neki nem tetszik a környék (Keleti pu), az elosztás és a bútorok (!). Racionális oka tehát nincs, dehát minek is az.

Ha esetleg úgy döntenék,, hogy a válásig elköltözök a saját lakásomból (amit szüleim 10 éve, bőven a házasság előtt nekem vásároltak, nekik haszonélvezeti joguk van rajta, bár soha nem éltek benne), akkor dönthet-e úgy a bíróság, hogy feleségem lakhat benne válás után továbbra is. Mindhárman ide vagyunk egyébként bejelentkezve állandóra, feleségem kb. 3 éve.

Köszönöm!

oligaliga # 2018.11.12. 12:08

Márti71

Október 30-án a bíróság vette át az alperes beadványát, nem a bíró. Itt volt egy négynapos hétvége, hétfőn jutott el a bíróhoz a beadvány. Türelem, egyetlen bíróság sem lehet hamari. A bírónak el kell döntenie, hogy a beadvány alapján mit tegyen, illetve mikorra tűzze ki az előkészítő tárgyalást, arról a végzést ki kel adni, a posta is lassan jár.

Márti71 # 2018.11.12. 09:26

Szeretném leirni ,hogy áll az ügyem,október 30-án át vette a biró az ellentmondást 2 hete semmi.
Se tárgyalás kitüzve semmi előre lépés.
Sajnálom már nincs türelmem az egészhez,mit kell tennem ,hogy abba hagyjam ?
Semmit nem tesz a biróság

ObudaFan # 2018.11.12. 07:20

Az átlagos tartásdíj a különélő szülő jövedelmének 20%-a, de ilyen összegű jövedelem esetén ez valóban aligha reális.

Egyebkent tenyleg jogosult lehet a jogi diplomaval, szakvizsgaval es stabil allassal valamint a korabban leirt bevetellel rendelkezo felesegem “feleseg tartasra” is?

Nem.

A legnagyobb problemaja egyebkent az, hogy “nincs hova” elkoltoznie a lakasombol, mert az “ove” (ami egyebkent is pici garzonlakas, es az edesanyja neven) ki van adva, mig az “edesanyjae” (ami 50 nm koruli, felesegem neven van, es uresen all, szinten Bpn) pedig nem felel meg az igenyeinek. Jelenlegi lakasberleti arak mellett a beveteleinek nagyresze (ha nem az egesze) ramenne a berlesre. Nem tudom, hogy ezt a birosag mennyire meltanyolna, elfogadna-e, mint a magasabb tartasdij indoka.

Attól függ, hogy ami a nevén van, miért nem megfelelő.

bjack # 2018.11.11. 09:50

@ObudaFan: koszonom a valaszt!
A jovedelmi viszonyaink ellenere atlagos eletkorulmenyek kozott elunk - a kislanyunk ruhati/jatekait peldaul nagyreszt hasznaltan kaptuk ajandekba. Etkezesre, bevasarlasra, rezsire koltunk havonta, kb a jovedelmunk 30%-at (amit kozos szamlara utalunk).
A “viszonylag magas osszeg” mit takar? 100e, 150e, 200e? Tobb-kevesebb? Ha megegyeznek vele, akkor mi szamit realisnak? Szerintem egyebkent havi 200-nal tobb realisan nem menne el a gyerekkel kapcsolatos koltsegekre (aminek a felet talan neki kellene allnia).
Egyebkent tenyleg jogosult lehet a jogi diplomaval, szakvizsgaval es stabil allassal valamint a korabban leirt bevetellel rendelkezo felesegem “feleseg tartasra” is?
A legnagyobb problemaja egyebkent az, hogy “nincs hova” elkoltoznie a lakasombol, mert az “ove” (ami egyebkent is pici garzonlakas, es az edesanyja neven) ki van adva, mig az “edesanyjae” (ami 50 nm koruli, felesegem neven van, es uresen all, szinten Bpn) pedig nem felel meg az igenyeinek. Jelenlegi lakasberleti arak mellett a beveteleinek nagyresze (ha nem az egesze) ramenne a berlesre. Nem tudom, hogy ezt a birosag mennyire meltanyolna, elfogadna-e, mint a magasabb tartasdij indoka.

Koszonom!

ObudaFan # 2018.11.11. 09:09

Ezzel a jövedelemmel viszonylag magas összegű tartásdíjra lehet számítani, de ismerni kellene a gyermek eddigi életvitelét és szükségleteit.

Beleszamit-e a birosag dontesebe az, hogy milyen korulmenyek vezettek a valashoz?

Általában nem, de ismerni kellene a konkrét körülményeket.

Hozzajarulasom nelkul keszitett hang/videofelvetelekkel tud-e barmit “rontani” a helyzetemen?

Attól függ, mi szerepel a hangfelvételen.

Plusz azzal is fenyegetozik, hogy ha valas miatt el kell koltoznie tolem, akkor a kislanyunkat addig nem engedi latnom, amig a birosag erre nem kotelezi, es szamitsak ra, hogy az kb. 1 evvel kesobb lesz. Ezt tenyleg megteheti?

Azért az ideiglenes intézkedés meghozatala nem tart egy évig.

bjack # 2018.11.10. 21:19

Kedves Fórumozók!
Sajnos úgy néz ki, hogy a válás felé közeledünk feleségemmel... Tudni szeretném, hogy ha esetleg nem fogunk tudni megegyezni, akkor várhatóan milyen gyerektartás (esetleg feleségtartás? is) összeget ítélne meg neki a bíróság. Afelől nincs kétségem, hogy a gyerekfelügyeletet neki ítélnék meg.
Jelenleg GYED-en van, emellett egy sajat lakas berbeadasabol van jovedelme, elvileg osszesen kb havi netto 230. Jovore tervez visszamenni dolgozni, miniszteriumi jogtanacsos, gyakorlatilag minden evben kapnak bonuszt.
Nekem ket berbeadott lakasom van, plusz havi 800e ber, igy osszesen havi netto 975 a jovedelmem (+13. havi es eves bonusz - ez valtozo).
Az egyik lakast mar a hazassagkotesunk utan vasaroltam, 1/3 onero, 1/3 szuloi hitel, 1/3 bankhitelbol, de a hiteleket mar visszafizettem. Noha a lakas az en nevemen van, valas eseten ugyis kozos tulajdonnak szamitana, ezert abban maradtunk, hogy ebben az esetben a jelenleg 15 honapos kislanyunk nevere iratnam, de nagykoruva valasaig a hasznat en szednem. Elvileg.
Beleszamit-e a birosag dontesebe az, hogy milyen korulmenyek vezettek a valashoz? Hozzajarulasom nelkul keszitett hang/videofelvetelekkel tud-e barmit “rontani” a helyzetemen?
Plusz azzal is fenyegetozik, hogy ha valas miatt el kell koltoznie tolem, akkor a kislanyunkat addig nem engedi latnom, amig a birosag erre nem kotelezi, es szamitsak ra, hogy az kb. 1 evvel kesobb lesz. Ezt tenyleg megteheti?
A gyereknevelesbol/ellatasbol egyebkent maximalisan kiveszem/kivettem a reszem (ezt o sem vitatja), leszamitva a gyerek egy honapos koraban 2 hetveget, amikor felujitasi munkak miatt nem voltam otthon (ezt azota hallgatom)...
Valaszaikat elore is koszonom!

ObudaFan # 2018.11.03. 10:50

Meg kell jelenni.

Márti71 # 2018.11.02. 16:26

Még annyi kérdésem lenne amennyiben a biróság valamikor el küldi az apa ellentmondását amire reagálnom kell, irásba reagálok és leirom mit szeretnék kötelezö-e megjeleni a tárgyaláson?

ObudaFan # 2018.11.01. 20:58
  1. Azért a tartásdíj nem fizetése bűncselekmény, ezen túl bizonyos esetekben az Állam is előlegez.
  2. Igen.
hawken0321 # 2018.11.01. 19:42

Szép estét!

Én olyan kérdéssel fordulnék a jelen levőkhöz hátha valaki tudna választ adni kérdéseimre. Páromnak előző kapcsolatából született gyermeke. Ingyenes tanácsadó napon párom beadta a kérelmet gyermektartásra Júniusban amiben ő Júliustól követel 30.000Ft-ot a gyerek apjától. Az ügyintéző azt mondta neki, hogy 45 napot meg kell várni és legkésőbb szeptemberben lehet valami a dologból. A gyerek apjának nincs bejelentett munkája viszont feketén napszámosban dolgozik. 2 kérdésem lenne:

  1. Mivel nincs bejelentett munkája így nyilván nem tudják tőle vonni a gyermektartást. Ez azt jelentené, hogy megússza az egészet?
  2. Ha párom Júliustól igényelte a gyermektartást a papíron akkor azt neki visszamenőleg ki kellene fizetnie?

A válaszokat előre is köszönöm!

Grave7 # 2018.11.01. 16:52

@Márti71: Látom nem érted amit írtam, részben sem.
Próbálom egyszerűen, röviden:
ahhoz, hogy megkapd a gyermektartásdíj emelést, a jogszabályok szerint kell döntenie a bíróságnak. Ez nem egy nap, nem egy hét és nem is egy hónap alatt fog megtörténni. Amit írtál, az alapján a bíróság rendben végzi dolgát, határidőben. Várj türelemmel.

Márti71 # 2018.11.01. 09:16

Nem most kellene rögtön pénz eddig is egyedül neveltem a kislányomat apuka se egy születésnap se semmilyen eseményen nem adott a gyereknek semmit,csupán feljelenteni tudott mindenféle koholt váddal a gyámügyön aminek az lett az eredménye,hogy havonta 1x van láthatás mert a gyerek fél tőle pszihológushoz hordom.Mivel azt érzem itt nekem csak kötelességem van joga csak az apának írok a birónak döntsön úgy ahogy akar én nem folytatom tovább.Többet ér a lelki békém és az egészségem mint ezen idegskedjek.De megtanultam a magyar jodtól ne várjak semmit.Köszönöm.

Grave7 # 2018.10.31. 21:39

@Márti71:
Konkrét dátumot nem írsz, csak az ítélkezési szünetet - ebből azt az egyszerű következtetést vonom le, hogy 2018.07.13-án pénteken pótoltad a hiányosságokat és azt vártad volna, hogy már aznap írjon a bíróság az alperesnek.

Így már az is látszik, hogy az ítélkezési szünet után küldte az alperesnek a keresetlevelet a bíróság, amit 09.12-én átvett az alperes és a válaszadásra a jogszabály szerint megadott 45 napon belül elküldte a választ, amit 10.30-án kapott meg a bíróság.
2018.10.30-án, tehát tegnap.
2018.11.01-04. munkaszüneti nap, tehát senki nem dolgozik a bíróságon.

Ne várd, hogy egyik napról a másikra ítélet szülessen, főleg ha az iratok hiányos beadása miatt több hónapig miattad nem is tudta a bíróság megkezdeni a pert.

Persze könnyebb másra mutogatni és már előre borúlátónak lenni.

Tudom, több pénz kellene most rögtön, de ez tipikus emberi dolog, hogy nem időben kezdi el intézni az ember, hanem csak amikor már baj van, de akkor azt várná, rögtön oldódjon meg minden.

Most nagyjából 2 dolog közül az egyik várható:
. kitűzi tárgyalás időpontját a bíróság, vagy
. megküldi neked az alperes ellenkérelmét, hogy írásban válaszolj ár.

Márti71 # 2018.10.31. 16:39

A keresetett valóban március 22-én adtam be a hiány pótlások még itélkezési szünet elött pótolva lettek ,azóta semmi nem történt.ill amit le írtam augusztusba ki küldték az apának nem vette át utána megint amit szeptember 12-én át vett.45 nap már el telt .Az az érzésem a biróságot nem nagyon érdekli az egész és se tárgyalás nem lesz ebbe az évben se nem fogják megemelni a gyerektartást,pedig az a birő nő tárgyalná aki a válást ,tehát tudja ,hogy válásnál is gondok voltak az apával akkor sem fizetett semmit.

Grave7 # 2018.10.31. 11:43

@Márti71: 2018.10.19. 13:09-kor írtad:
2018.márciusban adtam be ,h emeljék a gyerektartást 6 és fél éve (13.000 ft)beadtam minden hiány pótlást

Mikor adtál be minden hiánypótlást?

Azért lényeges ez, mert utána tud a bíróság intézkedni, bármilyen levelet küldeni az apának (alperesnek). A hiánypótlások teljesítése előtt nem is küldhetett semmit.

Tehát simán lehet, hogy az augusztusi levelet nem késedelmesen küldte ki a bíróság és így nincs értelme az ObudaFan által javasoltnak („beadhatsz a bíróságnak egy kifogást az eljárás elhúzódása miatt”).

Én mindenesetre azt javasolnám, mielőtt a bíróságot sürgetnéd, nézd meg személyesen az iratokat, hogy a bíróság mikor vette át a leveled és utána mikor írták meg az apának a levelet.

ObudaFan # 2018.10.31. 10:50

Azért akkor még bőven van idő, hiszen alapból az átvételtől 45 napja van reagálni az alperesnek, és utána azért a bíróságnak is van még egy kis ideje intézkedni. Ha gondolod, beadhatsz a bíróságnak egy kifogást az eljárás elhúzódása miatt, hátha történik valami.
(Nem fizetési meghagyást, hanem bírósági meghagyást ad ki a bíróság, de csak ha nem érkezik határidőben ellenkérelem.

Márti71 # 2018.10.31. 08:34

Ma beszéltem a bíróságon egy ügyintézovel a gyerektartas ügyébe az apa szeptember 12-én át vette a levelet október 30-án ellent mondott közben kiderult hogy.mar augusztusba is küldtek neki levelet amit nem vett át se fizetési meghagyás se tárgyalási időpont nincs kituzve Nem tudom de azt gondolom ezt a bíróság direkt csinálja Mit tehetek?

ObudaFan # 2018.10.29. 08:54

Ez attól függ, hogy miért csak annyit tudsz fizetni. Ha egészségügyi, vagy más menthető okból keresel csak annyit, akkor legfeljebb azt tudja tenni, hogy később behajtja rajtad, ha már lesz miből.
Ha viszont ilyesmivel nem tudod indokolni, hogy miért csak 4 órában dolgozol, akkor el fog indulni a büntetőeljárás.

Ferenc20140715 # 2018.10.29. 08:14

Sziasztok. Tisztelt Uram.

4órában vagyok bejelentve.
Fizetèsemből vonnak 50%-ot gyerektartást jogcímen.
Első kapcsolatomból van 2gyerekem. Itt fizetek 22500Ft-ot (fizetèsem 50%-a)
Kèsőbb uj kapcsolatomból született egy gyerek.
Mar külön èlünk 3 ève, bíróságon 20000Ft gyerektartásban állapodtunk meg.
Fizettem mindig rendesen.
Most 5hónapja havi 10000Ft-ot tudtam csak fizetni. Most fenyegetözik volt párom a rendőrsèggel hogy visszamenőleg kèri az 5*10000Ft-ot.
Mert ugye 20000Ft helyett 10000Ft-ot fizettem.
Tud valamit tenni ellenem?
Azt tudom hogy ha vègrehajtóhoz fordul akkor mèg kevesebbet kapna a fizezèsemből mert a 22500Ftot 3 rèszre osztanák hohy egyik gyerek se szenvedjen hátrányt. Igy 1gyerek 7333Ft-ot kapni. Szóval mèg a 10000Ft-ot se kapná.
Szerintetek mit tudok tenni.
Jelenleg havi 10000Ft-ot tudok csak fizetni.

ObudaFan # 2018.10.24. 13:16

Hát, afölött azért még követelhet.

ObudaFan # 2018.10.24. 11:35

Milyen mértékű tartást kap az apjától? Van-e saját jövedelme?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.24. 11:30

Tulajdonképpen igen. Bár talán azzal a kifogással lehet élni, hogy nem fogadja el a felajánlott természetbeni tartást.

Grave7 # 2018.10.20. 12:13

@Márti71: Kérdezd meg a bíróságtól, hogy
"A 2016. évi CXXX. törvény 181. § alapján a bírósági meghagyást kibocsátotta-e a bíróság, azt az adós átvette-e, ellentmondással élt-e?
Ha nem bocsátottak ki bírósági meghagyást, miért nem?
Ha az alperes (az apa) bármilyen levelet küldött a bíróságnak, azt küldjék meg a felperesnek."

.
2016. évi CXXX. törvény
181. § [Az írásbeli ellenkérelem elmulasztásának következménye]
(1) Ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye.
[...]

ObudaFan # 2018.10.20. 06:43

A 26e Ft reálisnak tűnik. HA nem reagált, akkor nem lesz tárgyalás, hanem bírósági meghagyás.