Válás vagyonmegosztás nélkül


ObudaFan # 2015.03.02. 19:14

Abból a szempontból, hogy mikor jársz jobban, nem annak van jelentősége, hogy mikor váltok, hanem hogy meddig éltek együtt. Az együttélés megszakadhat már akkor, amikor formálisan nem bontottátok fel a házasságot.
Ha a férjed még az együttélés alatt törleszt, akkor úgy kell tekinteni, hogy a közös vagyonból tette ezt, ha nem, akkor vélelmezni kell, hogy nem.

Ex22 # 2015.02.28. 21:48

Tisztelt Szakértők!
Férjemmel házasságunk előtt vettünk egy házat 1/2,1/2 tulajdonnal. Az én felemet 8milliót a szüleim fizettek, a férjem 8millió hitelt vett fel. A szerződést készfizető kezesként aláírtam. Ezen kívül a szüleim még adtak 5 milliót az ingóságokra. Erről is van papír. Úgy néz ki válunk. Mikor jobb a helyzetem? Ha a férjem kifizeti a hitelt és utána válok vagy ha most, még a hitel megléte alatt..
Köszönöm!

Ex22 # 2015.02.27. 21:04

Tisztelt Szakértők!
Házasságunk előtt vettünk egy házat 1/2,1/2 a férjemmel. A szüleim 8 milliót fizettek a 16 milliós árból. 8 milliót a férjem hitelként vett fel, ahol a szerződést készfizető kezes ként aláírtam. Ezen kívül a szüleim 5 millióért vettem ingóságot az ingatlanba. Erről is van szerződés. Válni szeretnék, de nem tudom mikor járok jobban. Jelen pillanatban a férjem ki akarja fizetni s hitelt.. A hitel kifizetése előtt lenne jobb válni vagy a hitel kifizetése után. Köszönöm segítségüket!

ObudaFan # 2015.02.23. 12:10

Csak az életközösség megszakadása utáni időszak tekintetében van jelentősége annak, hogy ki törlesztett.

avea # 2015.02.22. 16:23

A hitel teljes egészében az én nevemen van. Szerintem az elmúlt három évben is teljes egészében én fizettem, hiszen a férjemnek semmilyen jövedelme nem volt - papíron és adóbevallással sem tud ilyet igazolni. Még ennek a felére sem tarthatok igényt?

ObudaFan # 2015.02.22. 14:44

Milyen megítélés alá esik vagyonmegosztáskor az a tény, hogy az egyik fél nem tud gyerektartást fizetni?

Via esetén semmi jelentősége. Viszont lehet olyan tartalmú egyezséget köni, hogy annak a fejében, hogy a közös vagyonból ráeső részről lemond, nem köteles gyermektartást fizetni egy meghatározott ideig. Ez természetesen csak egyezség útján képzelhető el.

A hiteltörlesztés vonatkozásában csak az együttélésetek megszakadása utáni törlesztéseknek van jelentősége. Ha azt teljes egészében te fizeted akkor annak a felét követelheted a házastársadtól, illetve ez elszámolható a vagyonmegosztás során.

Például a szülőktől kapott egymillió igazolására?

Ha bankszámlakivonattal nem igazolható egyértelműen, akkor tanúkkal.

Tulajdoni lap kell?

Az kell.

Vagy adásvételi szerződés?

Ha vita lesz, akkor az is.

Kell a folyamathoz ügyvéd?

Kötelezőnek nem kötelező, de mivel láthatóan nem vagy tisztában ezekkel a kérdésekkel, te fogsz rosszul járni, ha magad próbálod intézni.

avea # 2015.02.22. 09:17

A hozzászólásod alapján világosodtam meg. Egyébként az eredeti kérdésem úgy szólt, milyen iratokat kell beszereznem mindezek alátámasztására. Például a szülőktől kapott egymillió igazolására? A hiteltartozást és a törlesztéseket, gondolom, banki igazolással. Tulajdoni lap kell? Vagy adásvételi szerződés? Kell a folyamathoz ügyvéd?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.22. 09:03

Ha ennyire jól tudod, minek kérdezel?

avea # 2015.02.22. 08:30

Ja, és még annyit, hogy a hitelből kb. 5 millió hátravan, amit nyilván én fogok kifizetni. Akkor jelen pillanatban mennyivel is tartozom a férjemnek? Lehet, hogy még ő tartozik nekem? Nyolcból öt az három, háromból egy az kettő, kétmillióból 900 ezer (a befizetett részletek fele), az 1.1 millió, annak a fele pedig pontosan 550 ezer. Ennyi a közös vagyon fele jelen pillanatban.

avea # 2015.02.22. 08:14

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a választ. Milyen megítélés alá esik vagyonmegosztáskor az a tény, hogy az egyik fél nem tud gyerektartást fizetni? Szóval lehet, hogy jellem kérdése, ki akar dolgozni, és ki nem, de ha valaki nem tudja eltartani a gyerekét, annak miért is jár a vagyon fele?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.22. 08:01

A házassági vagyonjogban nincs jelentősége annak, hogy kinek mekkora jövedelme volt az életközösség alatt. (Annak meg végképp nincs, hogy a házasság megromlása kinek róható fel, és hogy ki milyen jellem.)

A szüleidtől ajándékba kapott egymillió a különvagyonod, és az életközösség megszűnése után egyedül teljesített részletek felének a megtérítését követelheted. Egyébként a lakás közös vagyon.

Megegyezni, persze, bárhogyan meg lehet.

avea # 2015.02.22. 05:45

Jogászok tanácsát, véleményét szeretném kikérni az alábbi esettel kapcsolatban:
Rossz házasságomból szeretnék kilépni, de nem vagyonmegosztással. Férjemmel lényegében egy lelkileg bántalmazó kapcsolatban élek: 4-5 éve nem hajlandó velem érdemben kommunikálni, bezárkózik a szobájába, és a számítógépe előtt ül. Megrögzött hazudozó, és csak ritkán hajlandó tisztálkodni, amikor már az egész lakást átjárja a hajléktalanszag. Ugyanennyi ideje szexuálisan is elhidegültünk egymástól. Véleményem szerint mindez kimeríti a lelki bántalmazás kategóriáját.
Több mint három éve munkanélküli, és nem is keres munkát. Viselkedésével azt demonstrálja, hogy nekem kötelességem őt eltartani. Semmilyen bevétele és megtakarított pénze nincs, mindent én fizetek neki. Én csak úgy tudom eltartani a "családomat", a lányomat és a férjemet, hogy folyamtosan mellékmunkákat is vállalok a főállásom mellett. A havi keresetem egyébként nettó 180 ezer forint. Három éve ez így megy, és egészségileg kezdek tönkremenni, mert nemcsak hogy én dolgozom, de a házimunkát és a gyereknevelést is én végzem.
A bökkenő, hogy a közös gyerek és a felvett szocpol miatt a lakást közös névre kellett íratni, azaz a tulajdonjog 50-50%-ban megoszlik köztem és a férjem között. Szerintem ez a lakás már teljes egészében engem illet a következők miatt: a férjem az előző házasságából nulla forinttal lépett ki, pedig ott volt közösen megszerzett vagyon, a szüleim egymillió forintot adtak az önrészbe lakásvásárláskor, a hitel az én nevemen van, és három éve egyértelműen az én jövedelmemből fizetem (havi 50 ezer forint), a férjemnek korábban is minimálbéres bevétele volt, három éve semmilyen jövedelmet nem tud felmutatni, még akkor is én "kerestem" többet, amikor 1 évig otthon voltam gyeden. Megemlíteném még, hogy amikor a férjem munkanélküli lett, beiratkozott egy főiskolára. Annak a tandíját én áltam, ez ötször 80 ezer forint. Öt félévet fizettem, négyet elvégzett, az ötödiket nem fejezte be. Állítólag most halasztott, de ebben sem vagyok biztos, mert nem mutatja meg az erről szóló papírt. Előző házasságából több adóssággal is érkezett: egy szintén be nem fejezett főiskola törlesztetlen diákhitelével (kb. 500 ezer), BKV-bliccelések (kb. 200 ezer). Egyébként egy nyolcmilliós panellakásról beszélünk.
Az én elképzeléseim a következők: a lakás marad nekem, a 8 éves lányom marad nálam. Lemondok a gyerektartási díjról (hisz nem is tudná fizetni), a szobájában található ingóságokat viheti. Esetleg hajlandó vagyok 5-600 ezer forintot fizetni neki, hogy vegyen ki magának albérletet, és térjen észhez, hogy dolgozni kell. Megjavítani ezt a kapcsolatot nem akarom (nincsenek hozzá eszközeim), vele együtt élni semmiképpen nem akarok. Írják meg, ha nagyon naiv az elképzelésem, illetőleg hogy milyen lehetőségeim vannak, mit kell a bíróságon bizonyítanom, hogy elérjem a célomat.
Minden jogi segítséget, tájékoztatást köszönök.