Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.23. 10:43

ez elegendő lehet ?
A végrendeletet egy újabb érvényes végrendelettel hatálytalanítani lehet. A szerződésektől azonban egyoldalú nyilatkozattal nem lehet elállni.

nickik # 2015.03.23. 09:48

Még annyi, hogy azért esetleges, mert ha aláírattak vele ilyet, akkor azt tudtán kívül tették, ő törvényes öröklést szeretne a 3 gyerek között! De sógornőm már többször bepróbálkozott nála, fenyegette stb (erről jó pár hangfelvételünk van, ahol elmeséli ezeket az eseteket)!

nickik # 2015.03.23. 09:45

Kedves Fórumozok,

a férjem már egy másik öröklés topikban feltette a kérdését, de még nem kapott rá érdemi választ (segítőkész hozzászólást igen, de nekünk most biztosra kéne mennünk). Szóval, ha apósom esetleg tudtán és persze akaratán kívül aláírt végrendelkezést vagy tartási illetve hasonló jellegű szerződést az elmúlt hónapokban az egyik sogórnőm javára, azt miképp vonhatja vissza minél egyszerűbben? Az apórom tegnap azt kérte, hogy ma vigyünk neki tollat és papírt és egy sorban leírja, hogy minden érvénytelen amit esetlegesen tett (sajnos nagyon gyenge, többre nem lesz képes), ez elegendő lehet ha mondjuk mégis van végrendelet annak megtámadáshoz? Köszönjük előre is!

laca50 # 2015.03.21. 14:08

ObudaFan

Köszönöm szépen még egyszer.

Business Law

Az idézet innen származik:
http://www.jogiforum.hu/…23/18667.2.0

2015.02.09. 15:36

ObudaFan # 2015.03.19. 15:58

althammeristvan@gmail.com

Ez jó eséllyel elévült.

ObudaFan # 2015.03.19. 15:58

laca50

Még egyszer: szerintem igaza van a közjegyzőnek.

laca50 # 2015.03.19. 12:28

Ja igen. Meg azt is hozzá tette, hogy abban az esetben is kellene illetéket fizetni, ha itt most olyannak adná aki egyébként nem részesül az örökségből.

laca50 # 2015.03.19. 12:01

Kinyomtatta a Itv. 10. § (1)-t („Annak a terhére, aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás
során más örökösnek ingyen átengedi, az átengedett rész után öröklési illetéket
kiszabni nem lehet. Az így átengedett örökséget vagy egy részét megszerző más örökös úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyóról szállt volna rá.
)”, és mondta, hogy olvassuk el figyelmesen. Nyugodjak meg, eszerint biztosan állítja, hogy nem kell majd illetéket fizetni.
És tényleg, ha figyelmesen olvasom, akkor egyértelműnek tűnik, csak hát bizonytalanná váltam a ti és az ő véleménykülönbözősége miatt.

laca50 # 2015.03.19. 11:53

Nincs igaza a közjegyzőnek, mert ez addig illetékmentes, amíg osztályos egyezség. Ha nem tekinti osztályos egyezségnek, akkor ajándékozás, aminek illetéke van.

Pont ezt említettük neki mi is!
Erre azt válaszolta, ez abban az esetben lenne igaz ha az öcsém elfogadja az örökrészét, kimegyünk innen ergo lezárja a a hagyatékot, és ezután nekem ajándékozza a ráeső részt. Ilyenkor kell megfizetni az ajándékozási illetéket, de amíg a hagyatéki eljárás során nekem adja addig úgy kell tekinteni mintha közvetlenül az örökbe hagyótól örököltem volna.

althammeristvan@gmail.com # 2015.03.19. 11:26

Tisztelt Business Law!
A fizetési felszólítás egy banki hitelkeretről szól, ami ma a négyszeresére ugrott. A banktól semmiféle megkeresést nem kaptunk.
Köszönöm

althammeristvan@gmail.com # 2015.03.19. 07:29

Édesanyám 2007.-ben elhunyt, 2008-ban volt a hagyatéki tárgyalása. A hagyatéki tárgyaláson feltüntetett tartozásait kiegyenlítettük. 2015,03,17.-én kézhez kaptunk egy hazai pénzintézet, kamatokkal többszörösére emelkedett fizetési felszólítását, amiről nem volt tudomásunk.
Érdeklődnék,hogy ez a tartozás nem évül-e el, ill. jogos a kamatokkal megnövelt követelés?
Válaszukat elöre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.03.19. 06:21

Az Itv. 10. § (1) nem tartalmaz ilyen feltételt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.18. 20:23

Nincs igaza a közjegyzőnek, mert ez addig illetékmentes, amíg osztályos egyezség. Ha nem tekinti osztályos egyezségnek, akkor ajándékozás, aminek illetéke van.

laca50 # 2015.03.18. 16:23

Köszi szépen, aránylag megnyugtatott!
Még egy kérdés.
Ezt akkor mire értette?

"2015.02.09. 15:36
"Atól függ. Ha az öcsédnek nincs leszármazója, visszautasítja az öröklést, azzal te örökölsz és ennek nincs semmilyen többletköltsége. Ha van leszármazója, akkor vagy a leszármazó is visszautasítja, vagy ha ő erre nem hajlandó (vagy pl. kiskorú és a gyámhatóság nem járul hozzá a visszautasításhoz), akkor már csak azt lehet tenni, hogy elfogadja és neked ajándékozza. Ebben az esetben viszont már lesz 9% ajándékozási illeték.

ObudaFan # 2015.03.18. 15:41

Igaza van a közjegyzőnek abban, hogy ez illetékmentes.

laca50 # 2015.03.18. 15:09

Ez még kimaradt:
Nekem valahol az is furcsa, hogy nem olvasta fel amit leírt, alá írni sem kellett semmit. Azt mondta, hogy 8 napon belül postán fogja küldeni. Szóval a lényeg, hogy azt sem tudjuk, így utólag belegondolva, hogy mi van a bele írva a papírokba.

laca50 # 2015.03.18. 14:59

Tisztelt ObudaFan!
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Tisztelt Ügyvédurak!

2015.02.09. 15:31-kor ezt a kérdést tettem fel a fórumon:

"Édesapám 2015. Dec. 18.án halt meg. Az öcsémmel 2-en örököljük az ingatlant. (családi ház) Az öcsém leszeretne mondani az én javamra.
Milyen és mennyi befizetni valóm lesz az államnak?
(örökösödési illeték, adó, vagy esetleg valami más illeték van még?)
A választ előre is köszönöm."

Ezeket a válaszokat kaptam:
2015.02.09. 15:34
"Ajándékozási illeték (9%) jöhet szóba, ha nem jól csináljátok."

2015.02.09. 15:36
"Atól függ. Ha az öcsédnek nincs leszármazója, visszautasítja az öröklést, azzal te örökölsz és ennek nincs semmilyen többletköltsége. Ha van leszármazója, akkor vagy a leszármazó is visszautasítja, vagy ha ő erre nem hajlandó (vagy pl. kiskorú és a gyámhatóság nem járul hozzá a visszautasításhoz), akkor már csak azt lehet tenni, hogy elfogadja és neked ajándékozza. Ebben az esetben viszont már lesz 9% ajándékozási illeték."

Ezeken felbuzdulva elmentem egy a közelemben található ügyvédhez, és ő is hasonlókat mondott. Igaz kiegészítette, hogy kössünk osztályos egyezséget! Végül is ebben maradtunk.
Előre leszeretném szögezni, hogy nincs szándékomban ércelődni és megbántani senkit!
De!
Ma volt a hagyatéki tárgyalás. A közjegyző úgy vissza vágta az osztályos egyezséget mint a szél. Azt mondta ilyen esetben nem lehet osztályos egyezséget kötni. Ha az öccse át akarja adni önnek az örökrészét, akkor ezt itt most kijelentheti és ezt így fogom beleírni a papírokba. Erre én kérdezem tőle, hogy de ilyen esetben nem kell 9% ajándékozási illetéket fizetni? Válasz, honnan veszi ezt a butaságot? Mondom ügyvédek mondták. Közjegyző: Akkor ezt rosszul mondták, de ha gondolja kinyomtatom magának a paragrafust. Mondom, akkor kérem nyomtassa ki nekem. Ezt meg is tette. Erről lenne szó:
"Annak a terhére, aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás
során más örökösnek ingyen átengedi, az átengedett rész után öröklési illetéket
kiszabni nem lehet. Az így átengedett örökséget vagy egy részét megszerző más örökös úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyóról szállt volna rá."

Akkor most ezt hogyan értsem?
Önök szerint kell 9%-t fizetni ilyen esetben, a közjegyző szerint meg nem.
Önök szerint figyelembe veszik az öcsém két kiskorú leszármazottját, de a hagyatéki tárgyaláson még csak szóba sem került! Még egy kérdés erejéig sem.

Teljesen bizonytalan lettem. Nem szeretnék meglepetésben részesülni a NAV-tól, hogy fizetnem kell 9%-t, abból kifolyólag, hogy esetleg a közjegyző nem jól tudta a dolgokat és még is csak önöknek lenne igazuk.

ObudaFan # 2015.03.12. 06:31

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie. A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

Annak, hogy 1/2 rész a házastárs tulajdonába kerül, annyiban van jelentősége, hogy mi az, ami egyáltalán a hagyatékba tartozik. Ha édesanyád bizonyíthatóan a lemondás szándékával utalja a különvagyonát a közösbe, akkor az átadott hányad nem. Egyébként igen, de a hagyatéki eljárásbana közjegyző ezt nem tudja megállapítani, így vita esetén perindításra lehet szükség.

margit75 # 2015.03.11. 15:55

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyámnak a második házasságkötése előtt volt egy lakása ami a mai napig az ő nevén van. Most elköltöznek és a lakást eladják, máshol vesznek egyet eddig úgy van, hogy édesanyám nevére. Az ugye bizonyítható lesz, hogy édesanyám lakásának az árából veszik a másik lakást. A lakás után ha édesanyám elhalálozik hogy történik az öröklés 1. ha édesanyám nevére veszik 2. ha fele-fele arányban veszik?

ObudaFan # 2015.03.09. 21:12

Viszont kérheti az özvegyi joga megváltását a hagyatéki eljárásban és akkor állagot örököl.

csótány # 2015.03.09. 20:55

Kérdésem a következő:Édesanyánk végintézkedés hátrahagyása nélkül hunyt el.Életének utolsó öt évében csak én gondoskodtam róla,napi 24 órában ápoltam,mivel stroke következtében féloldalára lebénult,így magatehetetlenné vált.A testvérem semmilyen módon nem járult hozzá. A szó szoros értelmében mindent mi végeztünk helyette is,mégsem volt hajlandó semmiről se lemondani a javunkra.A hagyatéki pert én vesztettem el,mert nem pénzben határoztam meg hagyatéki hitelezői igényemet.Volt Édesanyánknak háza,földje,ezekből kértem a nagyobb részt.Sajnos ez nem lehetséges,forintban kellett volna meghatároznom az igényemet.Fele-fele arányban jogerőre emelkedett az addig ideiglenesen átadott hagyatéki végzés.A bíró azt tanácsolta,hogy egy újabb perben pénzköveteléssel élhetek,mert van jogalapja annak,amit kérek.Mivel én a szülői házhoz ragaszkodom,ezért testvérem követeli tőlem az ő házrészének(1/2 rész)árát,1.5 millió Ft-ot.Az én hitelezői igényem minimum 2.5 millió Ft.Ebben az esetben mi a megoldás? Ki,fizet kinek?
Van-e elévülési ideje a hagyatéki hitelezői igény benyújtásának?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.09. 10:32

2012-ben a házastárs leszármazók mellett nem örökölt - viszont haszonélvezetet kapott a hagyaték egészére.
De ezt már alighanem megírta nektek a közjegyző is.

Józsi66 # 2015.03.08. 21:56

Tisztelt fórumozók!
2012-ben történt haláleset kapcsán az életben maradott házastárs a közösen használt lakás hagyatéki részére kiterjedő haszonélvezeti jogán kívül örököl-e valamit? Gondolok itt pl. közös néven lévő bankbetét hagyatéki részére.
Köszönettel : József

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.06. 13:07

Fogalmazhatott volna az a közjegyző egyértelműen is, hogy ne legyen kétséges, ez egy osztályos egyezség vagy ajándékozás.

ObudaFan # 2015.03.06. 12:56

Az örökrészed erejéig igen.