házastárs nevének megváltozása


KissE # 2015.03.26. 21:42

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. A házasságkötésem előtt már rendelkeztem doktori címmel, amely a hivatalos nevemben szerepelt. A házassági anyakönyvi kivonatunkba is ez és a férjem akkor még doktori cím nélküli neve került bele. A házasságkötésünk során egyébként részben felvettem a férjem vezetéknevét (Xné alakban), de a sajátomat (teljes lánykori név) is megtartottam.

A házasságkötésünk után néhány évvel a férjem is doktori címet szerzett, amit használ a hivatalos nevében. A kérdésem az lenne, hogy ettől még hivatalosan egymás házastársainak számítunk-e? És kötelező-e megváltoztatnom a nevem a „Dr. Xné … ” alakra?

Illetve, ha nem változtatom meg, akkor ez jár-e számomra bármilyen szempontból hátrányos jogi következménnyel? Például, ha különböző hivatalos dokumentumokat töltök ki, ahol mindkettőnk neve szükséges; vagy ha például a férjem bankszámlájára utalok, akkor hivatalosan a házastársamnak teszem-e ezt vagy egy „idegennek”?

A kettős doktori cím hivatalos használatához nem ragaszkodnék (például a személyes okmányaimat csak emiatt nem íratnám át), ha ebből nincs semmilyen hátrányom.

Köszönettel és üdvözlettel:
Éva