Új feleség tulajdonjoga az ingatlanon


ObudaFan # 2015.06.03. 14:06

Chilina

Amennyiben nem volt végrendelet és egyetlen gyerek vagy, akkor a garázsból édesapád hányadát az özveggyel egyenlő aárnyban öröklitek. Ha viszotn édesanyáddal közösen vette édesapád a garázst, akkor az házastársi közös vagyon, így amennyiben az egész az édesapád nevén van, akkor ezt vitathatod.
Az ingóságokkal szintén az a helyzet, hogy ezek fele tartozhat a hagyatékba. Itt azonban azokra az ingóságokra, amelyek a közös lakáshoz tartozó berendezési és felszerelési tárgyaknak tekinthetők, az édesapád részét te öröklöd az özvegy haszonélvezetével.
Ha az ajándékozás az elhalálozást megelőző 10 éven belül történt, akkor ez az érték a kötelesrész alapjához számítandó, így meg kell nézni, hogy így számítva a kötelesrészt a hagyatékból nem részesültél-e ilyen arányban.

Chilina # 2015.06.02. 14:30

Tisztelt Szakértő!

Három kérdésem lenne:
Édesapám tavasszal elhunyt, Édesanyám pedig már korábban, 49 évig éltek együtt. Apám újranősült (5 évig éltek együtt) és van a nevén egy garázs néhány házzal távolabb attól a panelépülettől, amelyben laktak. Ezt a garázst már régen megvették Anyukámmal. A garázsban a szintén nevén lévő autót tartotta, amit viszont ketten vásároltak, de özvegyének nincs jogosítványa. Ketten vagyunk örökösök az özveggyel.

1. Ki örökli a garázst és annak haszonélvezeti jogát?
Anyukám halála után én nem vittem el semmit a lakásból, hisz Apám továbbra is ott élt, később az új feleségével is.
2. Van-e jogom azokra az ingóságokra, amelyeket Édesanyám idejében vásároltak a szüleim (pl. a szekrénysorra, amelyet még anyai nagyszüleim támogatásával vettek stb.).
Itt megjegyzem, hogy a lakás fele Anyukám után rám szállt, másik felét Apám az özvegyének ajándékozta annak haláláig tartó teljes haszonélvezeti joggal.
3. Ebből az új feleségnek ajándékozott 1/2 lakásrészből engem, a vér szerinti gyermeket nem illet meg kötelesrész az Apám után?

Válaszát előre is köszönöm!

Chilina

ObudaFan # 2015.04.02. 14:30

Édesapád rendelkezik a vagyonáról, hagyhatja éppen rá is, ekkor nektek kötelesrészi igényetek van. Ha sehogy nem rendelkezik, akkor pedig a feleség egy gyermekrészt fog örökölni. Ha pedig rátok hagyja, vagy nektek ajándékozza, a feleségnek lehet kötelesrészi igénye.

jazzlaser # 2015.04.01. 21:43

Tisztelt Jogi Fórum!
Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy édesapám a családi ingatlant, egy családi házat édesanyám halála után, kb. 35 évvel ezelőtt épített, amiben az ő tulajdonrésze 50%, a nővérem és az én tulajdonrészem pedig 25-25%. Édesapám hosszú ideig nem nősült újra, viszont 61 évesen 2010 májusában feleségül vett egy német nőt és hozzá költözött Németországba. Eleinte rendben mentek a dolgok, de már egy kicsit kihűlt a kapcsolat és apám említette, hogy a jelenlegi feleség próbálja erőltetni, hogy apám őt jelölje meg a tulajdonrészének örököseként. apám ránk szeretné hagyni a tulajdonrészét, de a feleség különféle szankciókat helyezett kilátásba, ha nem hajlik az alkura. Az új feleség most 60 éves, közös gyermekük nincs. Szeretném megtudni, hogy a Németországban élő, német állampolgárságú új feleség kizárathat minket, apám vér szerinti gyermekeit az apám tulajdonrészének a megörökléséből? Nyújthat erre megoldást, ha apám a tulajdonrészét nekünk ajándékozza? Segítségüket előre is köszönöm!