Válás, vagyonmegosztás


alfateam # 2019.11.12. 13:39

Nem!

pbpg # 2019.11.12. 12:10

Üdvzözlöm!

Olyan kérdéssel fordulnék,önhöz/önökhöz,hogy a feleségem 1 hónapja önként elhatya az 1/2-1/2-ed tulajdonú házunkat kiskorú gyermekekkel együtt. Nem küldtnem el. Nem bántottam őket. Mindent megadtam ami kellhet egy családnak. Hitet,rezsit saját számláról fizettem folyamatosan az elmúlt 6 évnyi házasság alatt. 6 hónapa kiderült egy komoly daganatos betegségem...na itt kezdődtek a problémák...lényeg a lényeg nem akart ilyen emberrel együtt élni. Hála istennek közben sikerült legyőznöm a betegséget még úgy is,hogy közben mindenben keresztbe tett ahol csak lehet. Azóta ha olyan kdve van a kislányomat is tiltja... A kislányom az életem! Ő miatta sikerült meggyógyulnom! A fő kérdésem az lenne,hogy a vagyon megosztásnál számít,hogy önként ment el? (anyósnál laknak egy kis szobába)

ObudaFan # 2019.01.13. 21:49

Attól függően, hogy milyen jellegű és milyen mértékű volt a felújítás, vagy a ráköltött összeg felét lehet követelni anyóséktól, vagy a tulajdonjog-változás mértékének a felét. Azért a felét, mert amit megkerestél, az akkor is közös vagyon, ha a feleséged nem dolgozott.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.13. 12:54

Ha nincs közös vagyon, nincs mit elosztani.

Talán az anyóstól lehet követelni valamit, ha a közös vagyonotok terhére értéknövelő beruházást eszközöltetek az ingatlanján. (Nem minden munka értéknövelő beruházás.)

TT1981 # 2019.01.13. 12:20

Bocsánatot kérek a felkialtó jelekre.nem szeretnék senkivel kiabálni.csak segitséget kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.13. 12:09

A felkiáltójelekre.

TT1981 # 2019.01.13. 11:49

Gerbera317

Elnézést kérek!nem értem mirre gondol!?most regeztem ide az oldalra!en nem szeretnék kiabálni!csak segitséget kérni!

gerbera317 # 2019.01.13. 11:41

Titinyolcvanegy, áruld már el, miért kiabálsz a fórummal?

TT1981 # 2019.01.13. 11:39

Üdvözlöm önöket!

Tamás vagyok!

Segitséget szeretnék kérni!16 év házasság után tönkre ment a házasságom nem az én hibámból!
De ez mindegy!szeretnék segitséget kérni hogy mit követelhetek a nejemtöl vagy az anyósomtol 16 év útán!

A történet az hogy álómházaságnak indult!fiatalon megismerkedtünk 20 évvel ezelött!a házaságkötes útán anyósóm házába költöztünk be!2 gyerekünk születet!én kamionosként dolgoztam!Tehát keveset voltam otthon!igy tudtam megteremteni azt hogy a családomnak mindene meg legyen!gyarapodtunk nagyon sokat költöttem a házra!én tartótam fent és minden jóval berendeztem ahogy nekünk meg felelt!A nejem 14 évig nem dolgozot!hanem a gyerekeket nevelte!miután el helyezkedet dolgozni 2 jövedelem lett en is felhagytam a kamionozással és otthon válaltam munkát!másfél ev után közölte a nejem hogy neki ez igy nem jó!inkább menjek vissza kamionozni mert igy ő nem tud élni!mint ki derült volt 1 harmadik fél is jelen!ezt én nem tudtam meg emészteni és vissza jöttem kamionozni külföldre!
Megbeszélésünk szerint mivel anyós nevén van a ház azt mondta hogy nem kell fizesek gyerektartás!és ne váljunk el csak hadd éljen 1 kicsit és rendbe jön a házasságunk!en fizetem 2 gyerekre havi 60ezer forintot!ez 1 ideig jó is volt!de 2 év után be adta a válópert és természetesen nem lett elég a gyerektartás!a válást már ki mondták!a mult héten!nem firtatam a dolgot ő ügyvédel volt én meg magamba!de legalább tul vagyok rajta!hisz én nagyon ki készültem hogy tönkre ment a házasságom!kértem töle hogy amit a házba termeltem a 16 év házasság alatt arról probáljunk megegyezni!de azt mondta hogy az anyukájáé a ház és kb nekem nem jár semmi!4 zsák ruhát hoztam el 2 éve!
Kérdésem az volna hogy volna e jogom bármit is követelni!?e mailbe anno meg irta hogy tudja hogy mindent én teremtetem és ott hagytam!de most mégis itt tartunk hogy nekem semmi nem jár!

ObudaFan # 2019.01.08. 09:08

Azért számít. De kétségtelen, hogy az együttélés megszakadása után rövid idővel vásárolt ingatlan esetén a bíróság joggal kérdezheti meg, hogy egy nagyobb összegű adásvétel fedezete miből volt meg. HA mondjuk nagyrészt bankhitelből, az is egy másik eset.

drbjozsef # 2019.01.07. 12:24

(Tehát tulajdonképpen a kereset mit se számít, a tényleges vagyonmegosztásig legalábbis kétséges, hogy saját vagyona lesz-e, attól függően, milyen vagyonból vásárolja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.07. 11:03

(Hacsak nem a közös vagyoni megtakarításból veszi...)

ObudaFan # 2019.01.07. 10:20

Hacsak nem vonod vissza a kereseted és nem kezdtek újra közösen gazdálkodni, nem lesz közös.

Deila # 2019.01.07. 08:57

Szép napot.
Érdeklődnek hogy ha már be adtam a válópert. De szeretnék jelenleg lakást venni,az közösvagyonak számít vagy nem veszik figyelembe , mert már a válóper beadása után vettem.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2019.01.02. 07:49

Rinik

Perben lehet a közös tulajdont megszüntetni, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Jelen esetben a pernek a fentiekhez képest annyi specialitása lehet, hogy mindketten vitathatjátok a tulajdoni arányokat a házastársi közös vagyon, illetve különvagyon szabályai szerint.

Rinik # 2018.12.31. 13:51

Nem tudok jobbat, ezért kérdeztem! Tulajdonképpen a bíróság lenne az utolsó! De azt sem tudom hogy kezdjek hozza, hol kezdjem ezt az egészet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.31. 13:31

Bírósághoz forduljak?
Tudsz jobbat?

Rinik # 2018.12.31. 12:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!

13 éve elváltam, akkor elköltöztem a közös tulajdonú családi házból két gyermekemet a volt feleségem nevelte. Most a fiúk nagykorúak lettek, egyikőjük már el is költözött, az iskolát kijartak, a gyerek tartást becsülettel kifizettem. Öt évvel ezelőtt a volt feleségem oda költöztette a közös házba a barátját sőt azóta gyereket is szült.
Én követeltem, hogy fizesse ki a ház felet nekem, de nem hajlandó. Minden ingóságait ott hagytam, valamint több százezer forint készpénzt is, amiről írattak átvételi elismervényt is.
Mit tehetek, hogy ezt mielőbb lezarjam? Bírósághoz forduljak?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2018.12.06. 21:17

makesz77

Gyermektartást azt követelhet és a házra részéről ráköltött törlesztőrészletekből is lehet követelése. Hogy pontosan mennyi, az azért ennél bonyolultabb és ennyi adatból még nem számolható.

alfateam # 2018.12.06. 15:27

Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!
Egyszerre kellett volna kérni, gyermektartás díjat, felügyeleti jogot a gyermekekre és lakáshasználati jogot.
Még nem késő kilehet egészíteni a kérelmet...

makesz77 # 2018.12.06. 15:08

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék jogi felvilágosítást kérni Öntől az alábbi üggyel kapcsolatban!
Egy hölgy ismerősöm közel 10 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban, a 8 és 7 éves gyermekeivel és azok édesapjával! A hölgy középfokú közalkalmazott! Az apa külföldön dolgozik! A jövedelmük körülbelül 1/4 arányban oszlik az apa javára! Az apa ritkán, évi 2-3-szor jön haza, holott csak fél napi autóútra dolgozik, és azt is mindenféle rendszert mellőzve teszi. Anyagi támogatást is rendszertelenül biztosít! Az édesanya és a gyermekek az apa tulajdonában lévő ingatlanban élnek! Az ingatlant az apa közvetlenül az élettársi viszony létrejötte előtt vásárolta hitelre, viszont a hitel törlesztése közösen, de inkább az édesanya részéről történt, ami a banki kimutatásokkal igazolható! A hitel jelenleg is fut! Az apa sokszor csak akkor szállt be a költségekbe, amikor az anya nem bírta rendezni a számlákat és a bank vagy valamilyen közüzemi szolgáltató több havi késedelem után felszólítást küldött! Volt, amikor a szolgáltató kikapcsolta a villanyt nemfizetés miatt, és napokig áram, illetve ebből kifolyólag fűtés nélkül voltak! A ház teljes felújításában és a rezsi költségek fizetésében, és a teljes házimunkában továbbá a gyermekek nevelésében és ellátásában az az édesanya anyagi és fizikai terhe igazolhatóan jóval magasabb hányadú, mint az édesapáé! A távol dolgozó apa bizonyíthatóan hűtlen, kicsapongó, és rendszertelenül hazajáró, és anyagi problémák alól gyakran kibújó magatartása miatt a kapcsolatuk megromlott! Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!
Az apa folyamatos lelki terror alatt tartja az anyát amióta az kinyilvánította, hogy el fogja hagyni! Korábban, bizonyíthatóan fizikai erőszak is történt az apa részéről, amiből akkor nem történt feljelentés!
A kérdésem az lenne, mit tehet az édesanya? van-e esélye, illetve lehetősége valamilyen jogorvoslatra! Egyedül, közalkalmazotti bérből, két kisgyermeket nevelve, albérletre nem sok lehetősége van.
Esetleges válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 12:19

A kereseti kérelmet - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.1. pontban kell előadni. (Egyes értelmezések szerint egy 2.1.-es rovatba csak egy kereseti kérelmet szabad beírni - ez bontóperben nyilván a házasság felbontása iránti kérelem - és minden további kereseti kérelem külön-külön pótlapokra kerül.)
A kereseti kérelemmel érvényesíteni kívánt igényt - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.2. pontban kell előadni, lehetőleg a konkrét jogszabályhely megjelölésével. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
A kereseti kérelmet megalapozó tényállást - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.3. pontban kell előadni. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
Az egyes kereseti kérelmek egymás közti viszonyáról (anyagai halmazat, alaki halmazat, látszólagos, valódi) a 2.5-ben kell nyilatkozni.

Ha valaki azt állítja, hogy a nyomtatvány kötelező használatát azért írták elő, hogy megkönnyítsék a jogi képviselő nélkül eljáró fél dolgát, nyugodtan röhögjétek ki.

wers # 2018.12.06. 11:55

beadtuk az illetékes bíróságon, és visszajeleztek, hogy hiányolnak pár adatot.

Úgy tűnik, elsőre nem sikerült.

de ezt a megoldást tanácsolták” bizonyára tudnak ebben is segíteni. (ne bántásnak vedd)

Bori Bori # 2018.12.06. 11:42

Akkor értelemszerűen kell kitölteni.

NickRivers # 2018.12.06. 11:36

Gondolom, de ezt a megoldást tanácsolták, mert nincs közös semmi, mindkét fél ugyan azt akarja, úgyhogy mivel nincsenek akadályozó tényezők, így kahagyhatónak tűnik, hogy kelljen hozzá ügyvéd.