Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2018.12.06. 22:17

makesz77

Gyermektartást azt követelhet és a házra részéről ráköltött törlesztőrészletekből is lehet követelése. Hogy pontosan mennyi, az azért ennél bonyolultabb és ennyi adatból még nem számolható.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

alfateam # e-mail 2018.12.06. 16:27

Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!
Egyszerre kellett volna kérni, gyermektartás díjat, felügyeleti jogot a gyermekekre és lakáshasználati jogot.
Még nem késő kilehet egészíteni a kérelmet...

makesz77 # e-mail 2018.12.06. 16:08

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék jogi felvilágosítást kérni Öntől az alábbi üggyel kapcsolatban!
Egy hölgy ismerősöm közel 10 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban, a 8 és 7 éves gyermekeivel és azok édesapjával! A hölgy középfokú közalkalmazott! Az apa külföldön dolgozik! A jövedelmük körülbelül 1/4 arányban oszlik az apa javára! Az apa ritkán, évi 2-3-szor jön haza, holott csak fél napi autóútra dolgozik, és azt is mindenféle rendszert mellőzve teszi. Anyagi támogatást is rendszertelenül biztosít! Az édesanya és a gyermekek az apa tulajdonában lévő ingatlanban élnek! Az ingatlant az apa közvetlenül az élettársi viszony létrejötte előtt vásárolta hitelre, viszont a hitel törlesztése közösen, de inkább az édesanya részéről történt, ami a banki kimutatásokkal igazolható! A hitel jelenleg is fut! Az apa sokszor csak akkor szállt be a költségekbe, amikor az anya nem bírta rendezni a számlákat és a bank vagy valamilyen közüzemi szolgáltató több havi késedelem után felszólítást küldött! Volt, amikor a szolgáltató kikapcsolta a villanyt nemfizetés miatt, és napokig áram, illetve ebből kifolyólag fűtés nélkül voltak! A ház teljes felújításában és a rezsi költségek fizetésében, és a teljes házimunkában továbbá a gyermekek nevelésében és ellátásában az az édesanya anyagi és fizikai terhe igazolhatóan jóval magasabb hányadú, mint az édesapáé! A távol dolgozó apa bizonyíthatóan hűtlen, kicsapongó, és rendszertelenül hazajáró, és anyagi problémák alól gyakran kibújó magatartása miatt a kapcsolatuk megromlott! Az anya gyermek elhelyezési pert indítványozott a bíróságon, amire az apa azzal fenyegeti, hogy kiteszi őket a házából!
Az apa folyamatos lelki terror alatt tartja az anyát amióta az kinyilvánította, hogy el fogja hagyni! Korábban, bizonyíthatóan fizikai erőszak is történt az apa részéről, amiből akkor nem történt feljelentés!
A kérdésem az lenne, mit tehet az édesanya? van-e esélye, illetve lehetősége valamilyen jogorvoslatra! Egyedül, közalkalmazotti bérből, két kisgyermeket nevelve, albérletre nem sok lehetősége van.
Esetleges válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 13:19

A kereseti kérelmet - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.1. pontban kell előadni. (Egyes értelmezések szerint egy 2.1.-es rovatba csak egy kereseti kérelmet szabad beírni - ez bontóperben nyilván a házasság felbontása iránti kérelem - és minden további kereseti kérelem külön-külön pótlapokra kerül.)
A kereseti kérelemmel érvényesíteni kívánt igényt - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.2. pontban kell előadni, lehetőleg a konkrét jogszabályhely megjelölésével. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
A kereseti kérelmet megalapozó tényállást - akkor is, ha a házastársi tartásra irányul, akkor is, ha a házastársi közös lakás használatára - a 2.3. pontban kell előadni. (A pótlapokról l. a fent írtakat.)
Az egyes kereseti kérelmek egymás közti viszonyáról (anyagai halmazat, alaki halmazat, látszólagos, valódi) a 2.5-ben kell nyilatkozni.

Ha valaki azt állítja, hogy a nyomtatvány kötelező használatát azért írták elő, hogy megkönnyítsék a jogi képviselő nélkül eljáró fél dolgát, nyugodtan röhögjétek ki.

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2018.12.06. 12:55

beadtuk az illetékes bíróságon, és visszajeleztek, hogy hiányolnak pár adatot.

Úgy tűnik, elsőre nem sikerült.

de ezt a megoldást tanácsolták” bizonyára tudnak ebben is segíteni. (ne bántásnak vedd)

Bori Bori # e-mail 2018.12.06. 12:42

Akkor értelemszerűen kell kitölteni.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

NickRivers # e-mail 2018.12.06. 12:36

Gondolom, de ezt a megoldást tanácsolták, mert nincs közös semmi, mindkét fél ugyan azt akarja, úgyhogy mivel nincsenek akadályozó tényezők, így kahagyhatónak tűnik, hogy kelljen hozzá ügyvéd.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 12:15

Számos rovatot érintenek a kérdések. Egy ügyvédi meghatalmazást viszont csak egy helyen kell aláírnod, és megérteni is sokkal egyszerűbb.

www.kbs-ugyved.hu

NickRivers # e-mail 2018.12.06. 08:07

Tisztelt Szakértők!

Válás kapcsán kitöltöttük a "Keresetlevél házassági perben" című nyomtatványt, beadtuk az illetékes bíróságon, és visszajeleztek, hogy hiányolnak pár adatot. Azt szeretném kérdezni, hogy a nyomtatvány mely pontjaiban kell nyilatkozni a következőkről:

  • Van-e házastársi tartás iránti igény.
  • Van/volt-e közös lakás, az kié, illetve hogyan akarjuk használni a jövőben.

Természetesen átolvastam a nyomtatványt többször is, de nem találok olyan mezőt ahová ezen kérdésekre választ tudnék adni.

Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2018.12.05. 21:43

Ha te költöztél el, akkor a tulajdonjog rendezéséig az ő kiköltöztetésére én nem sok reményt látok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

akinorev31 # e-mail 2018.12.05. 19:42

Tisztelt szakértők.
Van a tulajdonomban egy családi ház, amiből szeretném ha a feleségem kiköltözne. Szeretnék tőle elválni, 2 éve már külön élünk. A házban jelenleg a feleségem él és a felnőtt fiam. Sajnos a ház az eszközkezelőhöz került de szeretném visszavásárolni. Az én állandó lakcímem is ott van. A kérdésem, problémám a következő. A nejem semmilyen közüzemi számlát, kommunális adót nem fizet rendesen, holott 2 éve ő él ott. Ezeket a tartozásokat már rendszeresen az én béremből vonják le. A nejem nem hajlandó egyezkedni semmiről, sem kiköltözni. Milyen joga van az én házamban élnie??( ha eszközkezelős is, de még az enyém) És hogyan érhetem el törvényes keretek közt, hogy kiköltözzön? Milyen eszközeim vannak? Először el kellene válnunk?
Köszönöm a segítséget

ObudaFan # e-mail 2018.12.03. 13:30

Nem mindig az anyánál helyezik el. Viszont a megváltoztatás lényegesen nehezebb, és bár egy 11 éves gyereket már meg lehet hallgatni, a véleményét figyelembe lehet venni, 14 éves kortól válik döntővé a véleménye.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

lala002 # e-mail 2018.12.03. 13:24

Gyermekelhelyezési pert ha inditok van esélye vajon ,hogy nekem itélik? 1.5éve neki itélték. Hisz mindig anyánál a helye,de miért is? Ezert?

drbjozsef # e-mail 2018.12.03. 00:31

Beadod a pert a bíróságon a gyermek felügyeleti jogát kérve.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lala002 # e-mail 2018.12.02. 23:42

Üdv.
1.5éve váltunk el. Természetesen a biróság az anyjának itélte a gyereket. Most a gyerek nálam akar lakni. 11éves. Az anyja rángatja,hogy hol nálam van hol a nagyszüleinél. Az anyjaval meg alig. Tudok valamit tenni?
Köszönöm előre is

ObudaFan # e-mail 2018.08.08. 16:38

hkrisztina

Ha a házassági szerződésetek nem zárja ki, akkor lehet követelésed. Az értéknövekmény, ha egyáltalán volt ilyen a költség felett, szakértői kérdés, de a szakértő drága, így egyezzetek meg egy összegben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

wers # e-mail 2018.08.08. 12:54

És még ügyvédnél is volt.

nonolet # e-mail 2018.08.08. 12:51

Vazze! egy kérdést egy fórumba CSAK ...

-

Fórumos körökben bunkóság ugyanazt több fórumban is megkérdezni.

hkrisztina # e-mail 2018.08.08. 10:42

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel válunk, közös megegyezéssel. Kérdésem a vagyonmegosztással kapcsolatban lenne. Három éve vagyunk házasok.
Házassági szerződésünkben leírtak szerint a lakás, amiben éltünk az övé (ez számomra is egyértelmű, nem képezi vita tárgyát).
Viszont a lakás felújítását most fejeztük be, el szerettük volna adni. Minden munkát ketten, illetve édesapám segítségével csináltunk meg, így szakemberre nem kellett költenünk. A kérdésem a következő lenne, utólag, hogy tudjuk kiszámolni reálisan a munkadíjakat a lakásfelújítás kapcsán, ezzel együtt azt is szeretném kérdezni, hogy ennek a fele illet-e engem?
Másik kérdésem pedig a következő lenne: voltunk ügyvédnél és ő említette, hogy a felújítás által keletkezett egy értéknövekedés is (ezt a példát használta: amíg lent van az autóban a járólap ér százezer Ft-ot, amint bekerül a lakásba már többet), arra volnék kíváncsi, hogy ezt az összeget, hogyan lehet kiszámolni, illetve, hogy ennek a fele illet-e engem?
Hálásan Köszönöm a mielőbbi segítséget!

ObudaFan # e-mail 2017.12.08. 15:55

Ptk. 4:208. § (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Viszont mindkét határidő esetén bírói úton való érvényesítésről rendelkezik a törvény. Én a beszámítást ez alapján nem zárnám ki. Egy próbát legalábbis megér.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

lajcsó # e-mail 2017.12.08. 14:35

Csak végrehajtható (pl. ítélettel megállapított) tartásdíjat lehetne beszámítani.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

pazs #   2017.12.08. 14:28

Nem, erre sokkal hamarabb kellett volna gondolnia édesapádnak.

Sevi2017 # e-mail 2017.12.08. 13:52

Jó napot!

Érdeklődnék, hogy vagyonmegosztási pernél létezik-e olyan, gyermektartásdíj beszámítása? Édesanyám soha nem fizetett rám és nővéremre gyermektartást. Most vagyonmegosztási per zajlik köztük, amit érdekességképp akkor adott be 2014-ben amikor én kijártam az iskolát, pedig 2000 júniusa óta nincsenek együtt édesapámmal. Elsőfokon született ítélet, amit mindkét fél megfellebbezett. Ebből az összegből kellene lefaragni, mivel anyám el is ismerte, hogy ő nem fizetett apánknak semmit ránk. Van ennek valamiféle módja vagy van rá lehetőség, hogy a bíróság gyermektartásdíjat számítson bele az összegbe? Nem volt megállapodás tartásdíjról, anyánknak egyszerűbb volt azt mondania, hogy forduljunk apánkhoz ha kell valami. Édesapám pedig jóindulatú volt és nem ment bíróságra, szóval végzés nincs tartásdíjról.
A válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # e-mail 2017.12.05. 19:17

marieta

A bevétel MÉG NEM jövedelem !!!!

Jövedelem, majd a költségek és adók levonása után lesz az ami megmarad.

Vagyis, attól hogy pénzek folynak be a vállalkozásba,
még nem biztos, hogy van jövedelem is!

Hisz veszteséges is lehet a vállalkozás...

facsiga77 # e-mail 2017.12.05. 18:32

"Te a pénzed kéred, hogy miből jön.
Abba nincs beleszólásod."

Már hogyne lenne!
A végrehajtást kérő nagyon is beleszólhat hogy miből vonnak, illetve miből nem akarja hogy vonjanak.

Persze ha a pénzéhez akar jutni gyorsan akkor mindenből kéri amit csak ér a végrehajtó.