Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 15:22

Semilyet. Ez az egyetlen előnye az élettársi jogviszonynak.

Ha nagyon akarjátok, akkor kérhettek egy egyezségkísérletre idézést.

573653 # 2015.08.05. 11:54

Kedves Fórumozók!

A következők kapcsán szeretnék segítséget kérni:
13 éve fennálló, nem bejegyzett élettársi kapcsolatot szeretnénk megszűntetni.
Anyagi kérdésekben és a gyermek elhelyezése kapcsán sikerült megállapodnunk szerencsére.
Hol és milyen eljárásokat kell elindítani, hogy hivatalossá váljon mind a vagyonmegosztás, mind a gyermekelhelyezés?

Köszönettel:
573653

ObudaFan # 2015.07.14. 13:28

Ha a második tárgyaláson nem lesz egyezség, akkor a bíróság folytatja az eljárást és vagy megegyeztek előbb-utóbb, vagy dönt a bíróság, ha már legalább a gyerekkel kapcsolatos kérdések és a lakáshasználat ügyében tud dönteni.
Ha nem lesz egyezség, akkor a bíróság nem dönthet úgy, hogy a gyermektartás alól mentesít a vagyonjogi kérdésekben való engedményed miatt.

pötyike77 # 2015.07.14. 08:57

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha én mint felperes úgy adtam be a válást, hogy a vagyonmegosztás miatt nincs tartásdíj fizetési kötelezettségem (50e ft-al számolva havonta 3,6M lejött a jutómból), és most úgy áll a helyzet, hogy a feleségem nem akar megegyezni a vagyonnal kapcsolatban, akkor hogyan módosul a pernél a gyerektartás?

A 2. tárgyaláson már meg kell lennie az egyezségnek, különben gyerektartásra köteleznek, és csak így válhatok el végleg?

Feleségem él a közös házban melyről lemondanék a gyerektartás fejében, plusz kapott 1 jól menő céget a válással, és még ő tartozna további 3M Ft-al nekem.

Jól sejtem, hogy ebben az esetben neki semmi kötelezettsége nincs velem szemben, nekem viszont kötelességem a gyerektartást fizetni, ha nincs aláírt egyezség?

Azt természetesen tudom, hogy vagyonmegosztási pert lehetne indítani, de ekkor is legalább a felét nekem kellene fizetni a 6%-os perilletéknek, ami ugyancsak több százezer ft lenne.

Ott van nála minden (nem kevés) vagyon, mégis nekem fizetni kell vagy gyerektartást, vagy vagyonmegosztási perilletéket, ha nincs egyezség? Jól sejtem?

Van bármilyen kibújási lehetőség a gyerektartás megfizetése alól a fentiek tükrében?

Köszönöm előre is a választ!

Bersi # 2015.07.14. 03:29

ObudaFan!
Köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.13. 19:02

Bersi

Ja ér persze az ő ingatlan tulajdoni hányadára is lehet végrehajtást vezetni.
És lehet, hogy a közös tulajdon megszüntetése iránt sem ártana a pert megindítani.

ObudaFan # 2015.07.13. 19:01

Bersi

A gyermektartásdíjra a bíróságon végrehajtást kérni és ezzel egyidejűleg szerintem a rendőrségen érdemes feljelentést tenni a tartás elmulasztása miatt. Ha a végrehajtó megállapítja, hogy a végrehajtás eredménytelen, akkor a gyámhatóságtól lehet a tartásdíj megelőlegezését kérni.
A bérleti díj fele iránt pert indíthatsz.

Egyébként mind a gyermektartás iránti végrehajtásban, mind az esetleg megnyert bérleti díj végrehajtása során lehet kérni a végrehajtót, hogy foglalja le a bérleti díj követelését a férjednek.

Bori Bori # 2015.07.13. 18:39

Az ingatlan-nyilvántartás szerint ki az ingatlan tulajdonosa?

Bersi # 2015.07.13. 18:18

Tisztelt Szakértők!
Férjemmel 5 éve váltunk el , közös megegyezéssel . Gyermekeinket nálam helyezte el a bíróság, az ingatlant pedig közös használatra ítélték meg, pontosan meghatározva melyik szoba, melyik polc stb. kié. Volt férjem agresszivitása miatt , rendőri segítséggel kiköltöztem az ingatlanból, melyen ő azonnal zárat cserélt és azóta kiadta bérbe. Sem a bérleti díjból nem kapok, sem a gyerektartásdíjat nem fizeti . Rokkantnyugdíjas.A gyerekekkel nem hajlandó találkozni. Én azóta Angliában kezdtem új életet, átlag 3 havonta hazautazunk a gyerekláthatásokra, melyre ő nem is jön el. A házat árulja, de erről velem nem egyeztetett.Mit lehet tenni egy ilyen áldatlan helyzet felszámolására?
Hogyan kaphatnám meg a gyerektartásdíjat ? A házat én nem is akartam kiadni, de ha már kiadta igényt tartanék a bérleti díj felére, csak nem tudom hol is kezdjek hozzá? A gyerekeket is csak akkor hoznám haza , ha meg is jelenik a láthatáson. És a legnagyobb félelmem, hogy nem épp megbízható , népes rokonsággal bíró hölgyel kezdett viszonyt, ha őket költözteti be, akkor a rezsitartozások engem is terhelhetnek? A testvére házát már tönkre tették! Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?
Tisztelettel
Baenera

Immaculata # 2015.07.09. 06:56

Aznap.

Judkul # 2015.07.08. 20:13

Kedves Szakértők!
Korábban érdeklődtem már élettársi vagyonközösség megszüntetésével kapcsolatban. Most az lenne a kérdésem, hogy a megszűnéstől számítva mennyi időn belül van lehetőség per indítására?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.05. 21:52

Ha osztozkodásra kerül sor, én jogot tarthatok -e különvagyonként arra a pénz részre amit 22 évvel ezelőtt behoztam ebbe a házasságba?

Arra úgy nem. De ki kell számolni, hogy annak az ingatlannak a teljes vételár + felújítási költségéből mekkora hányad lett a te különvagyonodból finanszírozva. Ez a hányad az első megvett ingatlanotokban is a különvagyonod volt. Aztán az első megvett ingatlanotok eladási árából is ilyen hányad a te különvagyonod maradt. Ez után meg kell nézni, hogy ez a te különvagyoni hányadod mekkora hányada volt az újabb ingatlanotok vételárának. Ilyen arányban van különvagyonod az új ingatlanból. Az pedig a körülményektől függ, hogy ennek és a közös vagyonból rád eső résznek a pénzbeni megváltását kérheted-e, vagy sem, de ekkor sem azt kell nézni tehát, hogy eredetileg mekkora összeget vittél ebbe a házasságba, hanem hogy a jelenlegi ingatlanotok jelenlegi értékében mennyi a különvagyonod.

Különvagyonnak számít -e a részvényekért kapott pénzem?

Az közös vagyon, a gépjármű is közös.

Júlia62 # 2015.07.02. 18:06

Tisztelt Uram!
Vagyonmegosztáshoz szeretném a véleményét kérni.
22 éve élünk együtt, ebből 20 éve házasságban. A férjem válni szeretne. Kérdésem a különvagyon meghatározására vonatkozik.

  • Együtt élésünk kezdetén én ebbe a kapcsolatba (előző házasságom vagyonmegosztásából)egy félház-félgarázs-félkocsi árát hoztam, amit teljes egészében első közös otthonunkra költöttünk: a vételár egy részére, felújítási munkákra, bútorokra és műszaki cikkekre. Ennek a lakásnak a tulajdonjoga akkor teljes egészében a férjem nevére lett bejegyezve. Majd 5 év múlva ezt a lakást eladtuk, és megvettük jelenlegi lakásunkat ami már fele-fele tulajdoni jogon van bejegyezve. Ha osztozkodásra kerül sor, én jogot tarthatok -e különvagyonként arra a pénz részre amit 22 évvel ezelőtt behoztam ebbe a házasságba?
  • l7 évvel ezelőtt munkáltatóm által dolgozói részvényeket jegyeztek részemre, majd később 1 Millió forintért értékesítettem és személygépkocsit vettünk ebből a pénzből, amit azóta is használunk (tehát még megvan, de a forgalmi a férjem nevére van kiállítva).

A férjem a gépkocsira igényt tart, nem adja ide még használatra sem ha kérem, mert az az ő nevén van (mondja Ő). Különvagyonnak számít -e a részvényekért kapott pénzem?
Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.02. 15:39

Igaz-e amit hallottam,hogy visszakövetelheti a befizetett összegeket és még lakbért is kérhet amiért a nő használja a házat?
Tulajdonképpen így sem egyik, sem másik nem igaz. Viszont az ingatlan alighanem közös tulajdon.

pohicop # 2015.07.02. 14:44

Nem vagyok jogász. Szerintem:

Elméletileg amit ő beletett a házba az az ő külön vagyona (pénz, munka). Perelni kell a tulajdoni hányadot a házból. Ezt alátámasztja a hitel amit felvett és fizetett. Ha ez megvan akkor pedig a közös vagyon megszüntetését kell kérni, persze rendezni kell a még fennálló hitellel kapcsolatos dolgokat.

Ha önként távozott a házból akkor nem követelhet "lakbért" vagyis többlethasználati díjat.

Butaság volt elhagyni a házat jogilag.

kiscsibe111 # 2015.07.02. 11:35

Tisztelt Szakértők!
Ismerősöm fura helyzetben van. Élettársa volt kb.20 évig.1 közös gyerek. Házat épített,hitel felvétel.A ház a hölgy nevén,a férfi fizetését a nő számlájára utalta a cég és onnan vette le a bank a hitel összeget.Külön mentek,tehát a férfi elköltözött( hűtlenség a nő részéről)a hitelt fizeti a mai napig.Szeretné a férfi lezárni a multat. Mi illeti meg Őt? Hogyan kérheti? Igaz-e amit hallottam,hogy visszakövetelheti a befizetett összegeket és még lakbért is kérhet amiért a nő használja a házat?

Várom szíves válaszát

Judkul # 2015.06.22. 19:51

Kedves Ügyvéd Úr, köszönöm szépen a segítséget, meg is találtam hozzá a nyomtatványt.

ObudaFan # 2015.06.22. 13:49

Ha az anyagi helyzeted olyan, akkor ebben a perben is lehet költségmenteséget, ennek elutasítása esetére illetékfeljegyzési jogot kérni a birosag.hu oldalról letölthető formanyomtatvány kitöltésével.

Judkul # 2015.06.20. 20:09

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék élettársi vagyonmegosztási pert indítani a volt párom ellen, akivel van egy 9 éves kisfiunk. Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség a 6% illeték befizetése alól mentességet kérnem a per megindításakor (illetve a per végére halasztani a fizetését. Vagy ez a lehetőség csak a (volt) házastársak számára adott?

ObudaFan # 2015.06.11. 18:14

Mármint a zülők megvennék és aztán nektek ajándékoznák? Ennek mi értelme van? Túl azon, hogy a részedről az ajándék visszakövetelésének a lehetősége miatt ez rendkívül kockázatos is lenne.

Halmahera # 2015.06.10. 12:04

Tisztelt Jogászok!

Ingatlanvásárlás előtt áll a család a napokban és az ezzel kapcsolatos külön-és közös vagyonról szeretnék kérdezni Önöktől.
Amiatt érdekel, ha ne adj' isten elválnánk, a vagyonrendezéskor ne legyek kisemmizve. Tehát nem szeretnék most olyanba fizetni, amihez nem lehet közöm. Nem a férjemtől, hanem a szüleitől tartok.
Férjemmel a házasság előtt és alatt összegyűjtött 5 millió forintunkat szánjuk odaadni a férjem szüleinek abból a célból, hogy vásároljanak egy 20 milliós ingatlant, amelyen mindent fel kell újítani, mert lakhatatlan, de mi laknánk benne a férjemmel. A felújítást mi (az én fundamentám is benne lenne amelyet közösen fizettünk a férjemmel) és a szülők is fizetnénk kezdetben.

Egy esetleges váláskor a normális vagyonrendezés céljából mik az esélyeim:

  • Ha csak a férjem nevére írják az ingatlant? (ha van és ha nincs ajándékozási szerződés az ingatlanról?), de a felújításba én is fizetek?
  • Ha fele-fele arányban írnánk a nevünkre a férjemmel az ingatlant a szülők?

Gyerekünk nincs.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel, H

ObudaFan # 2015.06.09. 14:43

Norbi76

Igen, közös tulajdon megszüntetése iránti perben.

Norbi76 # 2015.06.08. 14:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő kérdésben várom szíves válaszát: házasságkötésünkkor feleségemmel a különvagyonunkból vásároltunk ingatlant, melynek vételárához egyenlő arányban járultunk hozzá, annak tulajdoni hányadát 1/2-ed - 1/2-ed arányban szereztük meg. Házastársi életközösségünk megszakadását követően az ingatlanból mindketten elköltöztünk, azt használni egyikőnk sem tervezi, jelenleg üres.
Az aktuális ingatlanárakra tekintettel én a saját tulajdoni hányadomat jelenleg nem kívánom értékesíteni. Kérdésem, hogy ezt kikényszerítheti-e a volt feleségem.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.06.01. 17:53

3yesta

Jól hallottad, peres útra tartozik. És jó esetben azért 10 évig nem tart, bár az tény, hogy évek kérdése.

ObudaFan # 2015.06.01. 14:52

soszim

Az attól függ, miből vettétek, vagy miből építkeztetek.
Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek.
A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg.
A házastárs különvagyonához tartozik

  1. a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
  2. a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
  3. a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
  4. a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
  5. a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
  6. a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

Persze, mindez csak akkor irányadó, ha nem kötöttetek más feltételekkel házassági vagyonjogi szerződést.