Válás, vagyonmegosztás


Zsoso # 2015.04.28. 13:36

Tisztelt Szakértő!

Házassági vagyonközösség megszüntetésével szeretnénk véglegesíteni a vagyonunk megosztását, még a válás előtt.
Egyik kérdésem az lenne, hogy a megállapodás ügyvédi ellenjegyzése elegendő-e, vagy közjegyző is szükséges?

Az ingatlanunk tulajdon aránya jelenleg 50-50 %-os, de én az 50%-ot megváltanám saját részre.
Ehhez a kérdésem az, hogy illeték fizetési kötelezettség áll-e majd fenn, illetve, hogy ha a megváltás a házassági vagyonközösség megszüntető szerződésben részletezve van, az alapján a földhivatal átírja-e a nevemre, vagy más is szükséges hozzá?

A választ és segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.04.28. 13:14

Tekla2621

Az a célszerű, ha nem költözöl el a bontóper végéig és kéred a lakáshasználati jog ellenértékét is.
Az ingatlanból a leírás alapján 71% a tiéd, de a hitel 50-50%-ban közösen terhel benneteket.

ObudaFan # 2015.04.28. 13:05

pötyike77

Egyezség hiányában biztosan nem lehetséges. De még ilyen egyezség esetén is kérdés, hogy a bíróság azt jóváhagyná-e, mert a gyerek, akit valójában illet a tartásdíj, aligha tudja hasznosítani azt a 20%-ot.

Tekla2621 # 2015.04.28. 09:19

T. Szakértő!

Segítségét szeretném kérni. Férjemmel megromlott a kapcsolatom, így válni szeretnék.

1/2-1/2 arányban lakástulajdonosok vagyunk. A lakás vásárlásnál, felújításnál én 3,5 MFt készpénzt (édesapámtól kaptam) tudtam adni, a többi hitelből ment (4,8 MFt 120 hónapra vettük fel, én adóstárs vagyok).

A hitelre férjem munkáltatója vissza nem térítendő hiteltámogatást kap (havi 40000 Ft 10 éven keresztűl).

Van két kiskorú gyermekünk.

A kérdésem az lenne, hogy ha a lakást eladjuk pl. 12 MFt-ért, akkor milyen arányban oszlik meg a pénz a fentiek tekintetében? Kell-e fizetnem a hitelt? Mennyi gyerektartást kaphatok, ha a férjem keresete 180-200 e Ft nettó (a támogatás ezen felül van)?

Mi van, ha a férjem a lakást nem akarja eladni?
Mindenképpen én költözök el a gyerekekkel vidékre, édesanyámhoz.

Előbb az anyagiakban jussunk dűlőre, vagy adjam be a válókeresetet először?

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel

pötyike77 # 2015.04.28. 07:50

Szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e 50-50%-os ingatlantulajdon esetén gyerektartás kiváltás úgy, hogy a férj lemond 20% ingtatlan tulajdonról, és így az 30-70%-ra módosulna a feleség javára?

Kimondják-e így a válást, ha a 2. tárgyalásra egy lemondó nyilatkozat születik a férj részéről?

A feleség nem együttműködő, viszont a vagyon megosztást tekintve ő tartozik, emiatt semmiképp sem szeretne a férj gyerektartást fizetni.
A lemondott tulajdonhányad része bőven fedezné a gyerektartás mértékét.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2015.04.27. 18:15

Gábor Attila

Ha nem tudtok megállapodni, polgári pert kell indítani, itt vita esetén a beruházásokat tanúkkal, okiratokkal bizonyítani lehet, és ezek alapján a pontos arányokat szakértői bizonyítás útján lehet meghatározni.

Gábor Attila # 2015.04.26. 09:33

Szép napot!

Segítséget kérek.Válunk.
Az ingatlan tulajdoni hányadának megosztásával van problémám. A bevezetés talán hosszú lesz, de nem egyszerű a helyzetem.

Jelenlegi tulajdonunk 80-20 arányban van a feleségem és az én nevemen. Amíg szerelmes voltam és minden rendben volt ezeknek az arányoknak nem is tulajdonítottam jelentőséget, mert egy életre terveztem.
Amikor találkoztunk, akkor a feleségemnek volt egy kis lakása. Ebben éltünk 11 hónapig együtt, majd összeházasodtunk (1999) és még itt éltünk évekig. Miután megszületett a gyermekük nagyobb lakásba költöztünk(2005). Előző 100%-ban feleségem tulajdonát képező lakást eladtuk és nagyobba költöztünk. Az eladott ingatlan vételárát saját erőből mellett családi kölcsönnel kiegészítettük így vettük meg a nagyobb lakást - a családi kölcsönt ahogy tudtuk részletekben visszafizettük. Az új ingatlanban 20% lett a tulajdoni hányadom. Ezen az ingatlanon sok felújítást és korszerűsítést végeztük el. Időközben született még egy gyermekünk, emiatt is egy nagyobb területű és kertes ház lett a következő cél. Amikor 2011-ben eladtuk lakásunkat (2011)a felújítások miatt, jó árat kaptunk érte.
Itt kezdődtek a nehézségek: a felújítások és közösen szerzett , majd értékesített garázs (2011)árának felhasználása ellenére sem esett szó az új ingatlannál egy ideig a tulajdoni hányadokról. Amikor már majdnem a szerződés aláírása előtt álltunk, kértem akkor beszéljünk a tulajdoni hányadról: csak annyi választ kaptam "Hát 20%, ennyi jár. Ha nem tetszik lehet menni." Próbáltam még erről beszélgetéseket kezdeményezni, de mindig halogatás volt a válasz vagy a fentihez hasonló. Sokat vívódtam a dolgon, mit tegyek. 12 év házasság után is fülig szerelmes voltam és két okos és szép fiunk is van. Bár bántott a dolog amikor az ügyvéd a szerződés aláírásakor (a másikra már megvolt a vevő és az előleg is) megkérdezte,hogy akkor mi legyen: a 20% hányad került a nevemre az új ingatlanban is (és nem a gyerekeknek adtam, mint ahogy elkeseredésemben először gondoltam).

  • Hogyan tudom érvényesíteni esetlegesen azt, hogy az új ingatlanban csak 20% tulajdoni hányadom keletkezett?
  • Hogyan tudom érvényesíttetni és kimutatni, hogy a második lakás értéknövekedése az nem csak a természetes növekedés, hanem az elvégzett korszerűsítések miatt emelkedett?

Hiszen egy olyan ingatlanba ment a közösen megkeresett pénzünk, amiben csak 20% tulajdoni hányadom volt.

Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.04.24. 14:10

válóférfi

Az árát nem, hanem a mostani értékből azt, ami a különvagyonodra jut. Persze csak akkor, ha erről nem mondtál le kifejezetten. Itt például érdekes lehet, hogy amikor fele-fele megosztottátok a vételárat, akkor milyen megállapodás született.

ObudaFan # 2015.04.24. 14:07

jelszo

A bank felé mindenképpen terhel. Az egymás közti elszámolásban már meg lehet próbálni azt, hogy legyen az ő terhe.

válóférfi # 2015.04.23. 15:12

Szép napot!
Válás kezdeti szakaszában vagyunk, a feleségem elindította.
Nem tudunk az tartásdíjban megegyezni, ugyanis olyan magas összeget kér a feleségem, hogy nekem éppen a megélhetésemre marad csak, de a gyermekeimre semmit sem tudok fordítani, ha nálam lesznek. Ő pontosan 3* annyi nettó bevétellel rendelkezik majd így, mint én, 2 gyermekünkkel él együtt. Ebből nem enged!
Én annyit tehetek, hogy ne csak ő tudja vinni a gyerekeket nyaralni, strandra, moziba, vendéglátó helyekre, akár külföldre, ruha, beiskolázás, karácsony, stb., hanem én is, kénytelen vagyok korábbi vagyoni helyzetből pénzt várni, remélni, amire nem vetemednék, ha korrektebb és megértőbb lenne velem.
Házasságkötésünk pillanatában volt egy ingatlanom, ami 1/1 az én tulajdonomban volt. Neki akkor sem munkahelye, sem pénze nem volt, nappali tagozatos iskolás volt. Ezt laktuk 6-7 évig, közben összeházasodtunk. Eladtuk, majd építkeztünk ebből a pénzből és + felvett hitelből. Azóta több ingatlan adás-vétel is történt, mindig 50%-50% tulajdon hányadban. Most válás előtt eladtuk utolsó ingatlanunkat, fele-fele meg is lett osztva.
Kérdésem: ezek után olyan sok évre visszamenőleg követelhetem e az első ingatlanom árát, vagy abból valamennyit, amit belevittem a közös vagyonba?
Bocsánat a hosszú történetért, várom válaszát.
Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.20. 20:19

amit a férjem a házasságunk alatt felvett több milliós személyi kölcsönök - amiket a játékgépbe és a kocsmában hagyott - visszafizetése engem is terhel.
Bizony.

jelszo # 2015.04.20. 19:56

Tisztelt ÓbudaFan!
Egyik válaszodban írtad ezt valakinek:
"A házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei és - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat."

Én még válás előtt állok, de ugye nem mondod, hogy amit a férjem a házasságunk alatt felvett több milliós személyi kölcsönök - amiket a játékgépbe és a kocsmában hagyott - visszafizetése engem is terhel. Most ő fizeti rendesen a részleteit, és mondom nem közös, hanem személyi kölcsönökről van szó amit én sehol nem írtam alá..hónapokkal sőt volt amit évekkel később tudtam meg ..hogy hova is tartozik még. A lakáshitel természetesen közös bár én csak adóstársa vagyok . Várom válaszodat, Köszi Judit

ObudaFan # 2015.04.15. 18:26

Judit7735

A gyerektartást hiteltartozásba beszámítani nem lehet, tehát ezt nem jól teszi.
Ingatlan felét nem igazán lehet fizetni. Nyilván az is egy kölcsön, valószínűleg közös, akkor pedig felesben kell fizetnetek, függetlenül attól, hogy mire vettétek fel.

ObudaFan # 2015.04.15. 18:23

Alperes55

Lehet.

Alperes55 # 2015.04.14. 15:10

Tisztelt Fórumozók!
Vagyonmegosztási perem kellős közepén vagyok. Felperes kitalálta, hogy közös házunk jelenlegi tulajdoni hányadát jelentősen meg kívánja változtatni a javára. Elég rosszul áll a szénám, mert a közvetlen hozzátartozók tanúvallomása akkor is perdöntő, ha kilóg a lóláb. Volt igazságügyi szakértő, aki sajnos szintén nem állt a helyzet magaslatán. Az elsőfokú eljárásban észrevételeztük a tanúvallomások ellentmondásait, valamint a szakértő megállapításainak hiányosságait, de a bíró figyelmen kívül hagyta észrevételeinket, és hozott egy számomra nagyon méltánytalan közbenső ítéletet a tulajdoni hányaddal kapcsolatban. Az ítélet számszaki és logikai ellentmondásokat tartalmaz. Leegyszerüsítve a dolgot: anno a telekvásárlás közös tulajdonból valósult meg, az építmény megépítése pedig (a tanúvallomások miatt) 70/30 arányban a felperes javára változott. A szakértő megbontotta az ingatlan jelenlegi értékét is (40mFt) telek/felépítmény részre. A bíró nem különítetten számolta a telek és felépítmény tulajdoni hányadát, hanem leegyszerüsítve 70/30 hányadot állapított meg az ítéletében a teljes ingatlanra vonatkozóan. A telek jelenlegi értéke közel fele a felépítménynek. Én ezt nem csak méltánytalannak, hanem bírói hibának tartom. Az ítélet megfellebbeztem, hamarosan lesz a másodfokú tárgyalás, de már most azon töröm a fejem, hogy mit tehetek akkor, ha a másodfok simán helybenhagyja az elsőfokú ítéletet.

Köszönöm a segítő válaszokat!
Ilyen esetben lehet felülvizsgálati kérelemmel élni?

Judit7735 # 2015.04.14. 13:39

Szép napot.
Köszönöm a választ. De én nem azt tagadom sőt el ismerem. De ha nem fizeti az ő részét azt is be hajtatják magyarul rajtam.. Mert neki sorba állította a bank, mert soha nem vette fel a banknak a telefont azt mondta mindig hogy majd a bíróság elrendezi, meg majd sorba állnak a fizetésére.. Most akkor ezt nekem kell szívnom magyarul. Rá adásul én lépni se tudok, mert nem ad oda semmilyen szerződést hogy fel vegyem a bankkal a kapcsolatot. Ez így megy már 3 éve ezért mentünk szét.. Akkor igaza van hogy nem fizet gyerektartást a törlesztések fejében? De ebben az az érdekes hogy nem fizet gyerektartást mert van közös tartozás oké.. De azt se fizeti akkor mi a helyzet?
Illetve az a közös ingatlanba amibe lakik a barátnőjével annak is nekem kell fizetni a felét hiába nem lakom ott?

pohicop # 2015.04.14. 13:06

Nekem semmi. Saját esetemben már beletörődtem, hogy ha nem költi a gyerekre akkor nem költi a gyerekre.

Csak írta a hozzászóló, hogy ezt ajánlotta a férje ügyvédi tanácsra. Meglepődtem, hogy van ilyen. De akkor jól gondoltam, hogy valójában nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.13. 16:17

Nemigen. Mi a konkrét problémád?

pohicop # 2015.04.13. 15:40

Van ilyen, hogy el kell számolni a gyámhivatal felé mire ment el a gyermektartás?

ObudaFan # 2015.04.13. 15:16

Judit7735

Az életközösség alatt felvett kölsön valóban közös, azt felesben kellene fizetni.
Ha nem egyeztek meg a gyermektartás kérdésében, akkor nem tudtok közös megegyezéssel válni, így a tényállás feltárásra kerül a perben. Mivel az első tárgyaláson amúgy sem lehetséges a bontás, legkésőbb a második tárgyalásig kellene emgállapodni, hogy ezt elkerüljétek.

Judit7735 # 2015.04.11. 18:24

Szép estét.
Egy kérdésem lenne 2 hét múlva lesz a válóperem.. 2 éve külön élünk én a lányokkal másik városban. az apának korlátlan láthatást biztosítva sőt az útiköltség felét álltam mikor el vitte a gyerekeket magához.. Ma szólt hogy ügyvédet fogadott mert neki nem jó a keresett levélben le írtak. A házsaságunk előtt az együtt élés alatt lett két kölcsön amit ő már nem fizet mondván nem tudja, és közös kölcsönnek számít. Ezért két lehetőséget ajánlott fel mondjak le a gyerektartásról amit ő eddig nem fizetett, de az ő állítása szerint azért nem mert fizette a kölcsönt, amit most tudtam meg hogy a fizetéséből vonnak.. Illetve vettünk hitelre egy lakást amiről én le mondanék, mert ő és az élettársa laknak benne így nem érzem jogosnak hogy én fizessem hiszen ott hagytam minden ingó és ingatlant neki.. Én egyedül nevelem a gyermekeket eddig se segített semmit. Sőt mint írtam neki is adtam benzin pénzt hogy el jöjjön a lányokért igaz a felét csak mert 180 km lakik ..

De ma ez az üzenet jött tőle..:

"Jól van.Azt mondta az ügyvédnő,azt kéne eldönteni,hogy fizessem én az adósságot gyerektartás címen,vagy megkapod a gyerektártest,de akkor el kell számolnod a pénzel minden hónapban,amit ellenőrizni fognak. A gyerektartás pedig úgy működik,hogy nem nekem kell egyedül eltartani havi szinten őket,hanem kettőnktől veszik számításba,tehát ha egy gyerek havi szükséglete pl 30 ezer ft,akkor az nekem 15 ezer és neked is,csak tőlem levonják ,te pedig természetben tartod őket el mert ott élnek.És nem nekem kell elszámolnod havonta számlákkal,hanem a gyámhivatal felé,hogy mire ment a pénz.A másik verzió az lett volna,hogy továbbra is én fizetem a közös tartozásainkat gyerektartás címen,amíg be nem töltik a 18 at,és akkor nincs külön gyerektartási pénz.És a még utána fenn álló közös tartozás akkor kerül felezés alá,amit külön kólón mindkettőnktől levonnak"

Én eddig is mindent meg adtam a lányaimnak, sőt ő is mondta már hogy a lányok folyton dicsekednek mennyire boldogok itt, mert meg van mindenük és sokat csavargunk..

Remélem ki lehet rajta igazodni.. Nem tudom mit tegyek arról volt szó nem csinál gondot hiszen ő is szeretne vállni.. Mit tegyek?? Sajnos a tárgyalásig már nem tudok ügyvédet fogadni.. Ha nincs ügyvédem akkor mi lesz??
Köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.09. 11:16

Első fokon valóban másfélmillió a maximális illeték. (De másodfokon 8% és két és félmillióig mehet.)

pötyike77 # 2015.04.09. 10:09

35M-t ér a ház, és egyáltalán nem mindegy, hogy 2,1M-ról, vagy 1,5M-s perilletékről van szó.

Egy mediátor cég oldalán olvastam, hogy 6%, de minimum 15e és max 1,5M.

Ezt nem említette az ügyvédünk nekünk hogy van maximuma ennek a per illetéknek, ezért kérdezem, hogy valós-e ez az információ.

pohicop # 2015.04.09. 08:51

Én nem tudom van e maximum. Laikus vagyok. Én is válok.

A másik felére a válaszom az az, hogy alapból ha meg tudtok egyezni a vagyonmegosztásban akkor az a legolcsóbb, mert akkor nem kell ezt a 6%-ot befizetni.
Ha nem tudtok megegyezni akkor ez egy újabb per végül is a vagyonmegosztási résszel. Itt is van pervesztes és pernyertes ha jól tudom.

Tehát ha 100 milliót ér a házatok. 50-50%-ban vagytok, de aki bent marad ő azt mondja, hogy csak 20 milliót ér és ezért csak 10 millióval fizeti a ki a távozó felet és ennek az eljárás során az ellenkezője bizonyítódik be, tehát egy szakértő azt mondja tényleg 100 milliót ér a ház, akkor a hamisan állító lesz a pervesztes. Talán ilyenkor ő is fiezeti a 6%-ot. De ha mondjuk 100 milla a ház és ugyan csak 10-et akarsz kifizetni mert szerinted 20 milla az értéke, a másik fél meg azt mondja hogy 120 milla az értéke, de a szakértő szerint 100 milla, akkor valamilyen %-ban a másik fél is ludas, tehát a 6%-os befizetendő rész megoszlik. Valahogy így magyarázták nekem. Tehát az igazat érdemes mondani, túlértékelni és aláértékelni sem szabad, mert az költség. Legegyszerűbb fogadni egy független szakértőt aki megmondja a tutit, aztán a szerint szépen megegyezni és a távozó felet kifizetni. Ez a legolcsóbb és leggyorsabb mód, ha már a tulajdon %-os aránya tudott.

De mondom én csak egy laikus vagyok..... majd az ügyvéd fórumosok megválaszolják pontosan.

pötyike77 # 2015.04.09. 07:51

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy vagyonmegosztásnál a perilleték 6%-ának valóban van-e 1,5M ft-os maxiumuma?

És végső megegyezésnél ez a 6% (max 1,5M)feleződik, vagyis 3-3% mindkét fél részéről?

Nagyon köszönöm a választ!